Mi a különbség az emlő aspirációs citológia és a biopszia közt?

Mi a különbség az emlő aspirációs citológia és a biopszia közt?

Dr. Horváth Barnabás Módosítva: 2024.02.06 11:10

Az emlő önvizsgálata, illetve az emlőről készült képalkotó vizsgálatok (leggyakrabban ultrahang és mammográfia) eredménye alapján felmerülhet az emlő aspirációs citológia vagy biopszia szükségessége, ugyanis ezekkel a mintavételi eljárásokkal meg lehet állapítani, hogy egy kérdéses eredetű emlő elváltozásból származó minta jó- vagy rosszindulatú-e. De vajon mi a különbség a két vizsgálati módszer közt? Dr. Horváth Barnabás, az Ultrahangközpont emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológusa válaszolt a kérdésre.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mit jelent az emlő biopszia?

Az emlő aspirációs citológia nélkülözhetetlen vizsgálat.Emlő biopszia során mintavétel történik az emlő kérdéses eredetű elváltozásából, amelyet a továbbiakban különféle patológiai - citopatológiai vizsgálatoknak vetnek alá, hogy megállapítsák, rosszindulatú-e az elváltozás vagy sem. A mintavétel történhet radiológus szakorvos által, képalkotó módszer által vezérelten, a bőrön keresztül vagy ritkábban nyitott műtéttel, sebész szakorvos által.
A sikeres mintavételhez fontos a megfelelő mintavételi és vezérlési típus kiválasztása. Ultrahang-vezérelt mintavétel javasolt az emlőből, ha az elváltozás ultrahang vizsgálattal jól látható. Mammográfiával vezérelt (sztereotaxiás) mintavétel szükséges a nem tapintható, ultrahanggal nem azonosítható, kérdéses eredetű eltéréseknél. Képalkotó vezérlés tomoszintézissel és MRI vizsgálattal is lehetséges, utóbbi jelenleg hazánkban nem elérhető.
Maga az eljárás egy minimál invazív beavatkozás, hiszen a mintavétel érdekében mindenképp be kell hatolni a szervezetbe, azonban ezt a lehető legkíméletesebb módon teszik. A mintavételnek különböző lehetőségei vannak, melyek közül széles körben az aspirációs citológia (FNA) és a core-biopszia terjedt el, a vákuum-asszisztált biopszia (VAB) kevésbé hozzáférhető módszer.

Mit jelent az emlő aspirációs citológia?

- Az aspirációs citológia valójában egy vékony tűvel zajló sejtmintavétel. Ezzel az eljárással a vizsgált csomóból sejtek nyerhetők, amiről a citopatológus mikroszkópban megvizsgálva meg tudja mondani, hogy a kérdéses eltérés milyen valószínűséggel jó- vagy rosszindulatú. Ezen kívül az aspirációs citológia alkalmas arra, hogy az emlőben lévő folyadék tartalmú képletek, pl. ciszták vagy szeromák tartalmát leszívjuk, vagyis ez a módszer egyszerre jelenthet mintavételt, illetve terápiát egy elváltozás kapcsán – ismerteti dr. Horváth Barnabás, az Ultrahangközpont emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológusa.

Hogyan zajlik az emlő aspirációs citológia?

Az emlő aspirációs citológia nem igényel előkészületet.A vizsgálat speciális előkészületet nem igényel. Kerülni kell a különböző spray-k, dezodorok, krémek, porok vagy parfümök használatát az emlő területén. Egyeztetni kell az orvossal, hogy szed-e vérhígítót a páciens és szükséges-e azt felfüggesztenie. Enni és inni is szabad a citológiai mintavétel előtt.
A 15-20 perces vizsgálathoz szabaddá kell tenni az emlőt és a vizsgálóasztalon abba a helyzetbe kell feküdni, amelyet a radiológus kér és lehetőleg végig abban a helyzetben kell maradni. A beavatkozásnál helyi érzéstelenítésre nem kerül sor. A beavatkozás jellemzően kisebb fájdalommal jár (a vérvételhez hasonló) és a szúrás helyén kis vérzés keletkezhet, amely további ellátást általában nem igényel. Előfordulhat azonban, hogy a beavatkozást meg kell ismételni, az elváltozásból többször is történhet mintavétel – különösen, ha például egy ciszta folyadék tartalmát rendszeresen le kell szívni.

Miben zajlik másképp a core-biopsziás mintavétel?

core-biopsziás mintavétel helyi érzéstelenítés mellett, vastagabb tűvel és egy speciális rugós „pisztollyal” történik, mely során az emlő kérdéses elváltozásából több összefüggő szövethengert nyernek, mely ezt követően részletes patológiai kivizsgálásra kerül. A kapott minta nagyobb mennyiségű és nem csak sejteket-sejtcsoportokat, hanem szöveteket tartalmaz, ami pontosabb diagnózist tesz lehetővé. A módszer leginkább rosszindulatú tumorgyanús eltérések mintavételére alkalmazott.
- Mindent összevetve elmondható, hogy az emlő aspirációs citológia kis kellemetlenséggel járó, jól tolerálható és hasznos vizsgálat, amely a járóbeteg ellátás részeként megoldható – hangsúlyozza Horváth doktor. – További előnye, hogy gyors diagnózishoz lehet jutni, ami meghatározza a páciens további ellátását, illetve egyes esetekben terápiás célra is használható.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK