Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.06.16

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa adott bővebb információt.

Jó- vagy rosszindulatú daganat?

A képalkotó vizsgálatok során a radiológus megállapítja a daganat méretét, ultrahangos szerkezetét, viszonyát a környező szövetekhez. Mindezek alapján felállít egy előzetes diagnózist.

Emlők esetében minden frissen felfedezett, jóindulatúnak látszó elváltozást meg kell szúrni vékony tűvel. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológia során az elváltozásból sejteket nyernek, melyeket citopatológus mikroszkóp alatt elemez. Ha a citopatológus megerősíti a feltételezett diagnózist, és az elváltozás jóindulatúnak bizonyult, akkor az évenkénti rendszeres kontroll vizsgálat során ellenőrizni kell a daganat méretváltozását és szerkezetét.

Az emlőben felfedezett, képalkotó vizsgálattal rosszindulatúnak látszó, vagy kétes daganatok mintavétele vastagtűvel történik szövettani vizsgálat céljából.

aspirációs citológia ultrahangközpontA pajzsmirigyben lévő göbök biopsziája minden esetben ultrahanggal vezérelve, vékonytűvel történik. Mintát kell venni legalább egyszer a 2 cm-t meghaladó méretű vagy hirtelen növekvő göbökből, valamint a kisebb, akár csak néhány milliméteres, rákra gyanús elváltozásokból is.

Néhány esetben az ultrahang vizsgálat egyértelműen meg tudja állapítani a csomó eredetét. Ilyen például az egyszerű zsírcsomó (lipoma) a bőr alatt vagy egyéb lágyrészekben. A vékony falú, víztiszta bennékű ciszták (pl. emlőben vagy pajzsmirigyben) szintén nem igényelnek diagnosztikus citológiai vizsgálatot. Aspirációjuk csak a ciszta méretei miatt, panasz esetén indokolt.

A gyanús szerkezetű, megnagyobbodott nyirokcsomók vékonytű biopsziája elengedhetetlen. A mintavétel optimális helyét (a nyirokcsomó kéregrészét) ultrahang vezérelve lehet eltalálni.

Hogyan történik az ultrahang vezérelt vékonytű biopszia?

A vizsgálat kétféle módszerrel történhet.

Az egyik módszer szerint két orvos van jelen: a radiológus orvos felkeresi a vizsgálandó területet, meghatározza a mintavétel optimális helyét, és a beavatkozás során végig követi a tű útját, amit a citológus is lát a monitoron. Az aspirációt a citopatológus végzi.

A másik módszer szerint a beavatkozást a radiológus szakorvos egy személyben végzi

Az eljárás nem igényel különösebb előkészületet. Mivel csupán minimálisan invazív beavatkozásról van szó, járóbeteg ellátás keretein belül történik, és csak pár percet vesz igénybe. A terület fertőtlenítése után egy vékony tűt szúr az orvos a vizsgálandó részbe, ahonnan vákuum segítségével sejteket nyer ki. Érzéstelenítésre nincs szükség. A páciens pár napon belül kézhez kapja az eredményt, mely segít eldönteni a további kezelést.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi

Doktornő gyorsan - profin dolgozott, hatékonyan kommunikált, kedves volt, gyorsan megkaptam a leletet és gördülékenyen ment a fizetés - lezárás.

További vélemények

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok