Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.03.07

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa adott bővebb információt.

Jó- vagy rosszindulatú daganat?

A képalkotó vizsgálatok során a radiológus megállapítja a daganat méretét, ultrahangos szerkezetét, viszonyát a környező szövetekhez. Mindezek alapján felállít egy előzetes diagnózist.

Emlők esetében minden frissen felfedezett, jóindulatúnak látszó elváltozást meg kell szúrni vékony tűvel. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológia során az elváltozásból sejteket nyernek, melyeket citopatológus mikroszkóp alatt elemez. Ha a citopatológus megerősíti a feltételezett diagnózist, és az elváltozás jóindulatúnak bizonyult, akkor az évenkénti rendszeres kontroll vizsgálat során ellenőrizni kell a daganat méretváltozását és szerkezetét.

Az emlőben felfedezett, képalkotó vizsgálattal rosszindulatúnak látszó, vagy kétes daganatok mintavétele vastagtűvel történik szövettani vizsgálat céljából.

aspirációs citológiaA pajzsmirigyben lévő göbök biopsziája minden esetben ultrahanggal vezérelve, vékonytűvel történik. Mintát kell venni legalább egyszer a 2 cm-t meghaladó méretű vagy hirtelen növekvő göbökből, valamint a kisebb, akár csak néhány milliméteres, rákra gyanús elváltozásokból is.

Néhány esetben az ultrahang vizsgálat egyértelműen meg tudja állapítani a csomó eredetét. Ilyen például az egyszerű zsírcsomó (lipoma) a bőr alatt vagy egyéb lágyrészekben. A vékony falú, víztiszta bennékű ciszták (pl. emlőben vagy pajzsmirigyben) szintén nem igényelnek diagnosztikus citológiai vizsgálatot. Aspirációjuk csak a ciszta méretei miatt, panasz esetén indokolt.

A gyanús szerkezetű, megnagyobbodott nyirokcsomók vékonytű biopsziája elengedhetetlen. A mintavétel optimális helyét (a nyirokcsomó kéregrészét) ultrahang vezérelve lehet eltalálni.

Hogyan történik az ultrahang vezérelt vékonytű biopszia?

A vizsgálat kétféle módszerrel történhet.

Az egyik módszer szerint két orvos van jelen: a radiológus orvos felkeresi a vizsgálandó területet, meghatározza a mintavétel optimális helyét, és a beavatkozás során végig követi a tű útját, amit a citológus is lát a monitoron. Az aspirációt a citopatológus végzi.

A másik módszer szerint a beavatkozást a radiológus szakorvos egy személyben végzi

Az eljárás nem igényel különösebb előkészületet. Mivel csupán minimálisan invazív beavatkozásról van szó, járóbeteg ellátás keretein belül történik, és csak pár percet vesz igénybe. A terület fertőtlenítése után egy vékony tűt szúr az orvos a vizsgálandó részbe, ahonnan vákuum segítségével sejteket nyer ki. Érzéstelenítésre nincs szükség. A páciens pár napon belül kézhez kapja az eredményt, mely segít eldönteni a további kezelést.

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi

Doktornő gyorsan - profin dolgozott, hatékonyan kommunikált, kedves volt, gyorsan megkaptam a leletet és gördülékenyen ment a fizetés - lezárás.

További vélemények

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok