Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2022.12.15

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa adott bővebb információt.

Jó- vagy rosszindulatú daganat?

A képalkotó vizsgálatok során a radiológus megállapítja a daganat méretét, ultrahangos szerkezetét, viszonyát a környező szövetekhez. Mindezek alapján felállít egy előzetes diagnózist.

Emlők esetében minden frissen felfedezett, jóindulatúnak látszó elváltozást meg kell szúrni vékony tűvel. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológia során az elváltozásból sejteket nyernek, melyeket citopatológus mikroszkóp alatt elemez. Ha a citopatológus megerősíti a feltételezett diagnózist, és az elváltozás jóindulatúnak bizonyult, akkor az évenkénti rendszeres kontroll vizsgálat során ellenőrizni kell a daganat méretváltozását és szerkezetét.

Az emlőben felfedezett, képalkotó vizsgálattal rosszindulatúnak látszó, vagy kétes daganatok mintavétele vastagtűvel történik szövettani vizsgálat céljából.

aspirációs citológiaA pajzsmirigyben lévő göbök biopsziája minden esetben ultrahanggal vezérelve, vékonytűvel történik. Mintát kell venni legalább egyszer a 2 cm-t meghaladó méretű vagy hirtelen növekvő göbökből, valamint a kisebb, akár csak néhány milliméteres, rákra gyanús elváltozásokból is.

Néhány esetben az ultrahang vizsgálat egyértelműen meg tudja állapítani a csomó eredetét. Ilyen például az egyszerű zsírcsomó (lipoma) a bőr alatt vagy egyéb lágyrészekben. A vékony falú, víztiszta bennékű ciszták (pl. emlőben vagy pajzsmirigyben) szintén nem igényelnek diagnosztikus citológiai vizsgálatot. Aspirációjuk csak a ciszta méretei miatt, panasz esetén indokolt.

A gyanús szerkezetű, megnagyobbodott nyirokcsomók vékonytű biopsziája elengedhetetlen. A mintavétel optimális helyét (a nyirokcsomó kéregrészét) ultrahang vezérelve lehet eltalálni.

Hogyan történik az ultrahang vezérelt vékonytű biopszia?

A vizsgálat kétféle módszerrel történhet.

Az egyik módszer szerint két orvos van jelen: a radiológus orvos felkeresi a vizsgálandó területet, meghatározza a mintavétel optimális helyét, és a beavatkozás során végig követi a tű útját, amit a citológus is lát a monitoron. Az aspirációt a citopatológus végzi.

A másik módszer szerint a beavatkozást a radiológus szakorvos egy személyben végzi

Az eljárás nem igényel különösebb előkészületet. Mivel csupán minimálisan invazív beavatkozásról van szó, járóbeteg ellátás keretein belül történik, és csak pár percet vesz igénybe. A terület fertőtlenítése után egy vékony tűt szúr az orvos a vizsgálandó részbe, ahonnan vákuum segítségével sejteket nyer ki. Érzéstelenítésre nincs szükség. A páciens pár napon belül kézhez kapja az eredményt, mely segít eldönteni a további kezelést.

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon rugalmas

Messziről érkeztem és egy nagy zivatar, meg egy baleset miatt fel órát csúsztam. Így már nem tudtak a vizsgálatot elvégezni, amire mentem. A recepciós vezető hölgy segítőkész volt és mivel csak két napot töltöttem Pesten és főleg emiatt a vizsgálat miatt mentem, megbeszélte a doktornővel, hogy másnap a rendelési idő végén még nekem is szorítson helyet. Hálás vagyok érte.

További vélemények

Hírek

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...
Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita , az ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!