Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Ultrahangközpont.hu Létrehozva: 2022.12.14 Módosítva: 2024.02.18

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról az Ultrahangközpont radiológusa adott bővebb információt.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Jó- vagy rosszindulatú daganat?

A képalkotó vizsgálatok során a radiológus megállapítja a daganat méretét, ultrahangos szerkezetét, viszonyát a környező szövetekhez. Mindezek alapján felállít egy előzetes diagnózist.

Emlők esetében minden frissen felfedezett, jóindulatúnak látszó elváltozást meg kell szúrni vékony tűvel. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológia során az elváltozásból sejteket nyernek, melyeket citopatológus mikroszkóp alatt elemez. Ha a citopatológus megerősíti a feltételezett diagnózist, és az elváltozás jóindulatúnak bizonyult, akkor az évenkénti rendszeres kontroll vizsgálat során ellenőrizni kell a daganat méretváltozását és szerkezetét.

Az emlőben felfedezett, képalkotó vizsgálattal rosszindulatúnak látszó, vagy kétes daganatok mintavétele vastagtűvel történik szövettani vizsgálat céljából.

aspirációs citológia ultrahangközpontA pajzsmirigyben lévő göbök biopsziája minden esetben ultrahanggal vezérelve, vékonytűvel történik. Mintát kell venni legalább egyszer a 2 cm-t meghaladó méretű vagy hirtelen növekvő göbökből, valamint a kisebb, akár csak néhány milliméteres, rákra gyanús elváltozásokból is.

Néhány esetben az ultrahang vizsgálat egyértelműen meg tudja állapítani a csomó eredetét. Ilyen például az egyszerű zsírcsomó (lipoma) a bőr alatt vagy egyéb lágyrészekben. A vékony falú, víztiszta bennékű ciszták (pl. emlőben vagy pajzsmirigyben) szintén nem igényelnek diagnosztikus citológiai vizsgálatot. Aspirációjuk csak a ciszta méretei miatt, panasz esetén indokolt.

A gyanús szerkezetű, megnagyobbodott nyirokcsomók vékonytű biopsziája elengedhetetlen. A mintavétel optimális helyét (a nyirokcsomó kéregrészét) ultrahang vezérelve lehet eltalálni.

Hogyan történik az ultrahang vezérelt vékonytű biopszia?

A vizsgálat kétféle módszerrel történhet.

Az egyik módszer szerint két orvos van jelen: a radiológus orvos felkeresi a vizsgálandó területet, meghatározza a mintavétel optimális helyét, és a beavatkozás során végig követi a tű útját, amit a citológus is lát a monitoron. Az aspirációt a citopatológus végzi.

A másik módszer szerint a beavatkozást a radiológus szakorvos egy személyben végzi

Az eljárás nem igényel különösebb előkészületet. Mivel csupán minimálisan invazív beavatkozásról van szó, járóbeteg ellátás keretein belül történik, és csak pár percet vesz igénybe. A terület fertőtlenítése után egy vékony tűt szúr az orvos a vizsgálandó részbe, ahonnan vákuum segítségével sejteket nyer ki. Érzéstelenítésre nincs szükség. A páciens pár napon belül kézhez kapja az eredményt, mely segít eldönteni a további kezelést.

Téma szakértője

  • Dr. Szavcsur Péter

    • ultrahang vezérelt aspirációs citológia és core biopszia specialista Főorvos
  • Specialitások:
    • ultrahang vezérelt apsirációs citológia, az alábbi szervek ultrahang vezérelt mintavételét végzi:

      • pajzsmirigy,
      • nyálmirigyek,
      • nyirokcsomók (nyaki, hónalji, lágyéki régiók),
      • test szerte észlelt lágyrész képletek (kivéve emlő)
    • az alábbi szervek ultrahang vezérelt vastagtű (core biopszia) mintavételét végzi:

      • nyálmirigyek
      • nyaki nyirokcsomók
      • hónalji nyirokcsomók
      • lágyéki nyirokcsomók
      • lágyrész göbök

    Rendelés típusa: 

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelés helyszíne: Széna tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 

    Telefonszám: +36 70 638 8493

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok