Emlő aspirációs citológia

Emlő aspirációs citológia

Módosítva: 2024.01.30 14:49

Az emlő aspirációs citológia, amely egy vékony tűvel történő mintavételen alapul olyan, mint a detektív munkája az emlőben rejtőző titkok feltárására. Ez az eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy mélyebben belelássanak a sejtek világába, és segítsenek a nőknek az emlőben található elváltozásokkal kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Központunk szolgáltatásai aspirációs citológia vizsgálatához

Mi az az aspirációs citológia?

Az aspirációs citológia (vagy FNAB-fine needle aspiration biopsy) olyan diagnosztikai eljárás, amely során a test egy adott területéről sejtek mintáját veszik, általában vékony tűvel. A módszert a test különböző területein található elváltozásoknak, például daganatok, ciszták vagy gyulladások vizsgálatára alkalmazzák.

Az aspirációs citológia során a mintát tárgylemezen fixálják, majd azt mikroszkóp alatt vizsgálják meg. A sejtek morfológiáját és szerkezetét szakértő patológusok értékelik ki, és ez alapján adnak diagnózist. A vizsgálat lehetővé teszi az elváltozások különböző típusainak elkülönítését, segít a daganatok vagy más sejtes rendellenességek jelenlétének vagy hiányának megállapításában.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az emlő asprációs citológiai vizsgálata

Az emlő aspirációs citológia egy olyan eljárás, amely során az emlőben található elváltozásokból, legyenek azok csomók vagy ciszták az emlőben, citológiai mintát vesznek előle. Az aspirációs citológia így segít az emlődaganatok diagnosztizálásában és más elváltozásoktól való elkülönítésben, valamint az elváltozások jóindulatú vagy rosszindulatú jellegének meghatározásában.

Az emlő aspirációs citológia általában ambuláns körülmények között. A vizsgálat során az orvos egy vékony tűvel átszúrja az elváltozást, és a tű segítségével szöveti vagy folyadékos mintát vesz.

Az emlő aspirációs citológia mintáját laboratóriumba küldik, ahol egy patológus mikroszkóp alatt megvizsgálja a sejteket. A patológus értékeli a sejtek morfológiáját, szerkezetét és egyéb jellemzőit. Az eredmény alapján a patológus felállíthat egy diagnózst, megállapítva, hogy a sejtek jóindulatúak, rosszindulatúak vagy hogy további vizsgálatokra van-e szükség.

Az emlő aspirációs citológia fájdalommentes vagy minimális fájdalommal járó eljárás, és általában kevésbé invazív, mint a szövettani biopszia. Az aspirációs citológia hasznos lehet a sebészeti beavatkozás szükségességének eldöntésében és az emlődaganatok korai felismerésében.

Az emlő aspirációs citológia eredménye néha nem egyértelmű, és a további vizsgálatokhoz, például szövettani biopsziához vagy képalkotó eljárásokhoz (pl. mammográfia, ultrahang, MRI) fordulhatnak az orvosok a teljes klinikai kép tisztázása érdekében. A pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelési terv meghatározása érdekében az emlő aspirációs citológia eredményét általában más vizsgálatokkal kombinálják és orvosi szakvélemény alapján állítanak fel diagnózist.

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas az emlő aspirációs citológiai mintavétele?

Az emlő aspirációs citológia alkalmas  az emlő különböző elváltozásainak diagnosztizálására és egymástól való elkülönítésére. Ezek közé tartoznak:Emlő aspirációs citológia az Ultrahangközpontban

 • Emlőciszták: Az emlő folyadékkal telt hámbélésű üreges képződményei. Az aspirációs citológia segítségével meg lehet határozni a ciszta jellegét (egyszerű ciszta vagy komplex ciszta) és a cisztában lévő folyadék összetételét.
 • Fibrocisztás állapot: Ez az emlő jóindulatú elváltozása hormonális változások hatására alakul ki, és a emlőben tapintható csomók, feszülés és fájdalom formájában jelentkezik. Az emlő aspirációs citológia segíthet megkülönböztetni a fibrocisztás állapotot más elváltozásoktól.
 • Fibroadenoma: Ez az emlő egy másik jóindulatú daganata, amely gyakran fiatal nőknél fordul elő. Az emlő aspirációs citológia segítségével meg lehet állapítani a daganat jóindulatúságát, bár bizonyos esetekben a szövettani biopszia szükséges lehet a végső diagnózishoz. Ilyenkor nagyobb darabot távolítanak el az emlő elváltozásából.
 • Emlőrák: Az aspirációs citológia lehetővé teszi a gyanús vagy gyanúsnak vélt emlődaganatok sejtes jellemzőinek vizsgálatát. Az eredmények alapján az orvosok képesek megítélni azt, hogy az emlő adott daganata rosszindulatú-e, segítve a diagnózist és a kezelési terv kidolgozását. Fontos azonban megjegyezni, hogy az emlő aspirációs citológia néha nem elegendő az emlő rosszindulatú daganatainak pontos diagnózisához, és más vizsgálatokra, például szövettani biopsziára vagy képalkotó vizsgálatokra lehet szükség.

Az emlő aspirációs citológia tehát segíthet az emlő daganatainak és más emlőelváltozásoknak a diagnosztizálásában, de a végső diagnózis és kezelési terv meghatározásához más kiegészítő vizsgálatokat is kérnek.

Mikor kell az emlő aspirációs citológiai vizsgálatát elvégezni?

Az emlő aspirációs citológia vizsgálatát általában az alábbi esetekben végezhetik el:

 • Tapintható emlőcsomók vagy elváltozások esetén: Ha az emlő állományában tapintható csomót, dudort vagy más elváltozást észlelnek, az orvos megvizsgálja azt. Ha a tapintás alapján a csomó gyanús lehet, az emlő aspirációs citológia segíthet a daganat jelenlétének vagy hiányának megállapításában, emellett információt is ad az emlő állományában tapintott elváltozás természetéről.
 • Ciszták esetén: Amikor az emlő állományában ciszta található, az aspirációs citológia segíthet megállapítani, hogy a ciszta tartalma folyadék-e, és ha igen, akkor milyen típusú folyadék van benne. Ez segíthet az emlő cisztájának jóindulatú vagy gyanús jellegének meghatározásában.
 • Képalkotó vizsgálatok eredményeinek tisztázására: Ha a mammográfia, ultrahang vagy más emlő képalkotó vizsgálatok eredményei értelmezhetetlenek vagy ellentmondásosak, az emlő aspirációs citológia vizsgálatot alkalmazhatják a további diagnosztikai információk megszerzésére.

Az emlő aspirációs citológia nem alkalmazható minden esetben. Bizonyos esetekben, például ha a tapintott csomó kemény vagy a ciszta tartalma nem folyadék, további vizsgálatokra, például szövettani biopsziára lehet szükség a diagnózis tisztázásához.

Az emlő aspirációs citológia elvégzésére az orvosok a tapintott csomó jellegétől, az emlőelváltozások klinikai képétől és a beteg egyéb kockázati tényezőitől függően döntenek.

Fájdalmas az emlő aspirációs citológiai vizsgálata? 
Kapcsolódó cikkünk

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás és a daganat. Dr. Horváth Barnabás, Ultrahangközpont radiológusa azokról a tünetekről, állapotokról beszélt, amelyek megléte esetén fontos a here ultrahangos vizsgálata.

Az emlő aspirációs citológia vizsgálata általában minimális fájdalommal járó eljárás, és sok esetben a betegek számára tolerálható. Az eljárás során az orvos egy vékony tűvel átszúrja az elváltozást vagy cisztát az emlőben, hogy mintát vegyen.

A tű bevezetése és a mintavétel pillanatában lehet némi kellemetlenség, de az orvosok általában igyekeznek minimalizálni a fájdalmat. Gyakran alkalmaznak helyi érzéstelenítést az eljárás során, amely csökkenti a fájdalom érzetét.

Igényel bármilyen előkészületet a beteg részéről az emlő aspirációs citológiai vizsgálata?

Az emlő aspirációs citológia előtt általában nincs szükség speciális előkészületekre. Azonban az alábbiakban néhány általános ajánlás található, amelyek segíthetnek a vizsgálat zavartalan lebonyolításában:

 • Konzultálni az orvossal: Fontos, előzetesen konzultálni az orvossal a vizsgálatról, és tisztázni a vizsgálat célját, menetét és a teendőket. Érdemes rákérdezni az esetleges gyógyszerekre, étkezésre vagy más specifikus előírásokra.
 • Kerülni a testspray-k és dezodorok használatát: Az emlő aspirációs citológia előtt ajánlott elkerülni a testspray-k, dezodorok, krémek, porok vagy parfümök használatát az emlő területén. Ezek az anyagok befolyásolhatják a mintavétel és a citológiai vizsgálat eredményét.
 • Kényelmes öltözet: Könnyen levehető felsőt vagy blúz viselete, amely könnyű hozzáférést biztosít az emlő területéhez. Ez megkönnyíti az orvosnak a vizsgálat elvégzését.

Milyen mellékhatásai lehetnek az emlő aspirációs citológiai mintavételének? 

Az emlő aspirációs citológia mintavétel egy biztonságos és alacsony kockázatú eljárás, és jellemzően kevés mellékhatással jár. Azonban néhány esetben előfordulhatnak bizonyos kellemetlenségek vagy minimális szövődmények. Az alábbiakban az emlő aspirációs citológia néhány lehetséges mellékhatása és szövődménye olvasható:

 • Enyhe fájdalom vagy kellemetlenség: Az emlő aspirációs citológia során némi fájdalom vagy kellemetlenség érezhető a tű bevezetése és a mintavétel helyén. Az orvosok általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak a fájdalom csökkentése érdekében.
 • Vérzés: Az emlő aspirációs citológia helyén enyhe vérzés vagy véres váladék jelentkezhet. Ez általában nem jelent súlyos problémát, és magától elmúlik.
 • Ritka szövődmények: Nagyon ritka esetekben komplikációk, mint például fertőzés, sérülés az emlőszövetben vagy ciszta repedése előfordulhat az emlő aspirációs citológia következtében. Azonban ezek a szövődmények rendkívül ritkák és szakszerűen végzett emlő aspirációs citológia során nem jelentkeznek.

Az emlők önvizsgálata

Az emlők önvizsgálata rendkívül fontos a nők számára a mellrák korai felismerése érdekében. Az önvizsgálat során a nő rendszeresen vizsgálja és tapintja át az emlőit, hogy észlelje, van-e bármilyen elváltozás, csomó vagy egyéb eltérés az emlő állományában. Az alábbiakban néhány lépés található az emlők önvizsgálatának elvégzéséhez:

 • Álljon tükör elé, és figyelje meg az emlők küllemeit. Nézze meg, hogy van-e bármilyen változás a bőrön, kiemelkedés, bemélyedés, bőrpír vagy duzzanat.
 • Emelje fel a karjait, és figyelje meg az emlők alakját, kontúrját és simaságát. Figyeljen az esetleges látható eltérésekre vagy aszimmetriákra az emlő n.
 • Vizsgája meg az emlőket tapintással. Használja egyik keze ujjait, és körkörös mozdulatokkal haladjon végig az emlőn, kezdve a külső részektől a mellbimbó felé. Érezze az egész emlőt és az alatta lévő szöveteket. Figyeljen olyan elváltozásokra, mint csomók, duzzanatok, keménység, fájdalom vagy érzékenység.
 • Vizsgája meg a mellbimbókat. Nézze meg, hogy van-e bármilyen látható változás a mellbimbók alakjában, méretében, színében. Próbálja meg megfogni és óvatosan összenyomni a mellbimbókat, hogy észlelje, van-e bármilyen váladékozás.

Az emlők önvizsgálata segít az új elváltozások időben történő észlelésében, amelyek esetleges orvosi beavatkozás igényelnek.

Ha bármilyen aprócska elvátozást is észlelne, forduljon azonnal orvoshoz, aki képalkotó diagnosztikát és mintavételt kérhet az elváltozásból.

Összefoglalva tehát, az emlő aspirációs citológia egy olyan diagnosztikai eljárás, amely során egy vékony tű segítségével mintát vesznek az emlőben található elváltozásokról vagy cisztákról. Ez a vizsgálat segíthet az orvosnak megállapítani, hogy az elváltozás jóindulatú vagy rosszindulatú, és hozzájárulhat a mellbetegségek korai felismeréséhez.

Az emlő aspirációs citológia általában ambuláns beavatkozás, ami azt jelenti, hogy a beteg az orvosi rendelőben vagy klinikán végzi el, és általában nem igényel kórházi tartózkodást.

Téma szakértője

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok