Emlő aspirációs citológia

Emlő aspirációs citológia

Módosítva: 2023.05.30 23:01

Az emlő aspirációs citológia, amely egy vékony tűvel történő mintavételen alapul olyan, mint a detektív munkája az emlőben rejtőző titkok feltárására. Ez az eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy mélyebben belelássanak a sejtek világába, és segítsenek a nőknek az emlőben található elváltozásokkal kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Mi az az aspirációs citológia?

Az emlő asprációs citológiai vizsgálata

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas az emlő aspirációs citológiai mintavétele?

Mikor kell az emlő aspirációs citológiai vizsgálatát elvégezni?

Fájdalmas az emlő aspirációs citológiai vizsgálata?

Igényel bármilyen előkészületet a beteg részéről az emlő aspirációs citológiai vizsgálata?

Milyen mellékhatásai lehetnek az emlő aspirációs citológiai mintavételének?

Az emlő önvizsgálata

Központunk szolgáltatásai aspirációs citológia vizsgálatához

Mi az az aspirációs citológia?

Az aspirációs citológia (vagy FNAB-fine needle aspiration biopsy) olyan diagnosztikai eljárás, amely során a test egy adott területéről sejtek mintáját veszik, általában vékony tűvel. A módszert a test különböző területein található elváltozásoknak, például daganatok, ciszták vagy gyulladások vizsgálatára alkalmazzák.

Az aspirációs citológia során a mintát tárgylemezen fixálják, majd azt mikroszkóp alatt vizsgálják meg. A sejtek morfológiáját és szerkezetét szakértő patológusok értékelik ki, és ez alapján adnak diagnózist. A vizsgálat lehetővé teszi az elváltozások különböző típusainak elkülönítését, segít a daganatok vagy más sejtes rendellenességek jelenlétének vagy hiányának megállapításában.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az emlő asprációs citológiai vizsgálata

Az emlő aspirációs citológia egy olyan eljárás, amely során az emlőben található elváltozásokból, legyenek azok csomók vagy ciszták az emlőben, citológiai mintát vesznek előle. Az aspirációs citológia így segít az emlődaganatok diagnosztizálásában és más elváltozásoktól való elkülönítésben, valamint az elváltozások jóindulatú vagy rosszindulatú jellegének meghatározásában.

Az emlő aspirációs citológia általában ambuláns körülmények között. A vizsgálat során az orvos egy vékony tűvel átszúrja az elváltozást, és a tű segítségével szöveti vagy folyadékos mintát vesz.

Az emlő aspirációs citológia mintáját laboratóriumba küldik, ahol egy patológus mikroszkóp alatt megvizsgálja a sejteket. A patológus értékeli a sejtek morfológiáját, szerkezetét és egyéb jellemzőit. Az eredmény alapján a patológus felállíthat egy diagnózst, megállapítva, hogy a sejtek jóindulatúak, rosszindulatúak vagy hogy további vizsgálatokra van-e szükség.

Az emlő aspirációs citológia fájdalommentes vagy minimális fájdalommal járó eljárás, és általában kevésbé invazív, mint a szövettani biopszia. Az aspirációs citológia hasznos lehet a sebészeti beavatkozás szükségességének eldöntésében és az emlődaganatok korai felismerésében.

Az emlő aspirációs citológia eredménye néha nem egyértelmű, és a további vizsgálatokhoz, például szövettani biopsziához vagy képalkotó eljárásokhoz (pl. mammográfia, ultrahang, MRI) fordulhatnak az orvosok a teljes klinikai kép tisztázása érdekében. A pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelési terv meghatározása érdekében az emlő aspirációs citológia eredményét általában más vizsgálatokkal kombinálják és orvosi szakvélemény alapján állítanak fel diagnózist.

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas az emlő aspirációs citológiai mintavétele?

Az emlő aspirációs citológia alkalmas  az emlő különböző elváltozásainak diagnosztizálására és egymástól való elkülönítésére. Ezek közé tartoznak:Emlő aspirációs citológia az Ultrahangközpontban

 • Emlőciszták: Az emlő folyadékkal telt hámbélésű üreges képződményei. Az aspirációs citológia segítségével meg lehet határozni a ciszta jellegét (egyszerű ciszta vagy komplex ciszta) és a cisztában lévő folyadék összetételét.
 • Fibrocisztás állapot: Ez az emlő jóindulatú elváltozása hormonális változások hatására alakul ki, és a emlőben tapintható csomók, feszülés és fájdalom formájában jelentkezik. Az emlő aspirációs citológia segíthet megkülönböztetni a fibrocisztás állapotot más elváltozásoktól.
 • Fibroadenoma: Ez az emlő egy másik jóindulatú daganata, amely gyakran fiatal nőknél fordul elő. Az emlő aspirációs citológia segítségével meg lehet állapítani a daganat jóindulatúságát, bár bizonyos esetekben a szövettani biopszia szükséges lehet a végső diagnózishoz. Ilyenkor nagyobb darabot távolítanak el az emlő elváltozásából.
 • Emlőrák: Az aspirációs citológia lehetővé teszi a gyanús vagy gyanúsnak vélt emlődaganatok sejtes jellemzőinek vizsgálatát. Az eredmények alapján az orvosok képesek megítélni azt, hogy az emlő adott daganata rosszindulatú-e, segítve a diagnózist és a kezelési terv kidolgozását. Fontos azonban megjegyezni, hogy az emlő aspirációs citológia néha nem elegendő az emlő rosszindulatú daganatainak pontos diagnózisához, és más vizsgálatokra, például szövettani biopsziára vagy képalkotó vizsgálatokra lehet szükség.

Az emlő aspirációs citológia tehát segíthet az emlő daganatainak és más emlőelváltozásoknak a diagnosztizálásában, de a végső diagnózis és kezelési terv meghatározásához más kiegészítő vizsgálatokat is kérnek.

Mikor kell az emlő aspirációs citológiai vizsgálatát elvégezni?

Az emlő aspirációs citológia vizsgálatát általában az alábbi esetekben végezhetik el:

 • Tapintható emlőcsomók vagy elváltozások esetén: Ha az emlő állományában tapintható csomót, dudort vagy más elváltozást észlelnek, az orvos megvizsgálja azt. Ha a tapintás alapján a csomó gyanús lehet, az emlő aspirációs citológia segíthet a daganat jelenlétének vagy hiányának megállapításában, emellett információt is ad az emlő állományában tapintott elváltozás természetéről.
 • Ciszták esetén: Amikor az emlő állományában ciszta található, az aspirációs citológia segíthet megállapítani, hogy a ciszta tartalma folyadék-e, és ha igen, akkor milyen típusú folyadék van benne. Ez segíthet az emlő cisztájának jóindulatú vagy gyanús jellegének meghatározásában.
 • Képalkotó vizsgálatok eredményeinek tisztázására: Ha a mammográfia, ultrahang vagy más emlő képalkotó vizsgálatok eredményei értelmezhetetlenek vagy ellentmondásosak, az emlő aspirációs citológia vizsgálatot alkalmazhatják a további diagnosztikai információk megszerzésére.

Az emlő aspirációs citológia nem alkalmazható minden esetben. Bizonyos esetekben, például ha a tapintott csomó kemény vagy a ciszta tartalma nem folyadék, további vizsgálatokra, például szövettani biopsziára lehet szükség a diagnózis tisztázásához.

Az emlő aspirációs citológia elvégzésére az orvosok a tapintott csomó jellegétől, az emlőelváltozások klinikai képétől és a beteg egyéb kockázati tényezőitől függően döntenek.

Fájdalmas az emlő aspirációs citológiai vizsgálata? 
Kapcsolódó cikkünk

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. Szavcsur Pétertől, az Ultrahangközpont radiológusától kérdeztük meg.

Az emlő aspirációs citológia vizsgálata általában minimális fájdalommal járó eljárás, és sok esetben a betegek számára tolerálható. Az eljárás során az orvos egy vékony tűvel átszúrja az elváltozást vagy cisztát az emlőben, hogy mintát vegyen.

A tű bevezetése és a mintavétel pillanatában lehet némi kellemetlenség, de az orvosok általában igyekeznek minimalizálni a fájdalmat. Gyakran alkalmaznak helyi érzéstelenítést az eljárás során, amely csökkenti a fájdalom érzetét.

Igényel bármilyen előkészületet a beteg részéről az emlő aspirációs citológiai vizsgálata?

Az emlő aspirációs citológia előtt általában nincs szükség speciális előkészületekre. Azonban az alábbiakban néhány általános ajánlás található, amelyek segíthetnek a vizsgálat zavartalan lebonyolításában:

 • Konzultálni az orvossal: Fontos, előzetesen konzultálni az orvossal a vizsgálatról, és tisztázni a vizsgálat célját, menetét és a teendőket. Érdemes rákérdezni az esetleges gyógyszerekre, étkezésre vagy más specifikus előírásokra.
 • Kerülni a testspray-k és dezodorok használatát: Az emlő aspirációs citológia előtt ajánlott elkerülni a testspray-k, dezodorok, krémek, porok vagy parfümök használatát az emlő területén. Ezek az anyagok befolyásolhatják a mintavétel és a citológiai vizsgálat eredményét.
 • Kényelmes öltözet: Könnyen levehető felsőt vagy blúz viselete, amely könnyű hozzáférést biztosít az emlő területéhez. Ez megkönnyíti az orvosnak a vizsgálat elvégzését.

Milyen mellékhatásai lehetnek az emlő aspirációs citológiai mintavételének? 

Az emlő aspirációs citológia mintavétel egy biztonságos és alacsony kockázatú eljárás, és jellemzően kevés mellékhatással jár. Azonban néhány esetben előfordulhatnak bizonyos kellemetlenségek vagy minimális szövődmények. Az alábbiakban az emlő aspirációs citológia néhány lehetséges mellékhatása és szövődménye olvasható:

 • Enyhe fájdalom vagy kellemetlenség: Az emlő aspirációs citológia során némi fájdalom vagy kellemetlenség érezhető a tű bevezetése és a mintavétel helyén. Az orvosok általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak a fájdalom csökkentése érdekében.
 • Vérzés: Az emlő aspirációs citológia helyén enyhe vérzés vagy véres váladék jelentkezhet. Ez általában nem jelent súlyos problémát, és magától elmúlik.
 • Ritka szövődmények: Nagyon ritka esetekben komplikációk, mint például fertőzés, sérülés az emlőszövetben vagy ciszta repedése előfordulhat az emlő aspirációs citológia következtében. Azonban ezek a szövődmények rendkívül ritkák és szakszerűen végzett emlő aspirációs citológia során nem jelentkeznek.

Az emlők önvizsgálata

Az emlők önvizsgálata rendkívül fontos a nők számára a mellrák korai felismerése érdekében. Az önvizsgálat során a nő rendszeresen vizsgálja és tapintja át az emlőit, hogy észlelje, van-e bármilyen elváltozás, csomó vagy egyéb eltérés az emlő állományában. Az alábbiakban néhány lépés található az emlők önvizsgálatának elvégzéséhez:

 • Álljon tükör elé, és figyelje meg az emlők küllemeit. Nézze meg, hogy van-e bármilyen változás a bőrön, kiemelkedés, bemélyedés, bőrpír vagy duzzanat.
 • Emelje fel a karjait, és figyelje meg az emlők alakját, kontúrját és simaságát. Figyeljen az esetleges látható eltérésekre vagy aszimmetriákra az emlő n.
 • Vizsgája meg az emlőket tapintással. Használja egyik keze ujjait, és körkörös mozdulatokkal haladjon végig az emlőn, kezdve a külső részektől a mellbimbó felé. Érezze az egész emlőt és az alatta lévő szöveteket. Figyeljen olyan elváltozásokra, mint csomók, duzzanatok, keménység, fájdalom vagy érzékenység.
 • Vizsgája meg a mellbimbókat. Nézze meg, hogy van-e bármilyen látható változás a mellbimbók alakjában, méretében, színében. Próbálja meg megfogni és óvatosan összenyomni a mellbimbókat, hogy észlelje, van-e bármilyen váladékozás.

Az emlők önvizsgálata segít az új elváltozások időben történő észlelésében, amelyek esetleges orvosi beavatkozás igényelnek.

Ha bármilyen aprócska elvátozást is észlelne, forduljon azonnal orvoshoz, aki képalkotó diagnosztikát és mintavételt kérhet az elváltozásból.

Összefoglalva tehát, az emlő aspirációs citológia egy olyan diagnosztikai eljárás, amely során egy vékony tű segítségével mintát vesznek az emlőben található elváltozásokról vagy cisztákról. Ez a vizsgálat segíthet az orvosnak megállapítani, hogy az elváltozás jóindulatú vagy rosszindulatú, és hozzájárulhat a mellbetegségek korai felismeréséhez.

Az emlő aspirációs citológia általában ambuláns beavatkozás, ami azt jelenti, hogy a beteg az orvosi rendelőben vagy klinikán végzi el, és általában nem igényel kórházi tartózkodást.

Téma szakértője

 • Dr. Szavcsur Péter

  • Ultrahang vezérelt aspirációs citológia
 • Specialitások:
  • kizárólag ultrahang vezérelt apsirációs citológia, az alábbi szervek ultrahang vezérelt mintavételét végzi:

   • pajzsmirigy,
   • nyálmirigyek,
   • nyirokcsomók (nyaki, hónalji, lágyéki régiók),
   • test szerte észlelt lágyrész képletek (kivéve emlő)

  Rendelés típusa: 

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés helyszíne: Széna tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 

  Telefonszám: +36 70 638 8493

  Online bejelentkezés

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok