Emlőbetegségek  és diagnosztikai lehetőségeik

Emlőbetegségek és diagnosztikai lehetőségeik

Módosítva: 2023.05.17 08:50

A mellet számos rendellenesség érintheti. A súlyosságát tekintve a néha előforduló cisztától, az apróbb gyulladástól egészen a rákig. A három leggyakoribb eltérés a fibroadenóma, az emlőciszta és a mellrák.

Jóindulatú emlőbetegségek

Fibroadenóma

Jóindulatú – nem rákos - emlődaganat. Jól körülhatárolható, elmozdítható, lassan növő, fájdalmatlan csomó. A fibroadenómát olyan kötőszövetek, tejcsatornák és mirigysejtek alkotják, amelyek gyorsabban szaporodnak, mint a normálisak. Leggyakrabban a 15-35 éves korosztályban jelenik meg.

Fizikális vizsgálaton kívül felismerésében alapvető szerepet játszik az emlők ultrahangos vizsgálata is. Az emlő ultrahang során egynemű, körülhatárolt kerek vagy ovális eltérést igazolnak a szakorvosok.

Mammográfia által könnyebben felismerhető, de mivel hasonlít a mellrákhoz, csak a patológus által kiértékelt biopszia tud határozott diagnózist adni. Az esetek nagy részében az elváltozás szövettani vizsgálata erősíti meg a diagnózist. Javasolt vastag tű mintavétel, de néhány esetben a vékony tűvel történt mintavétel is elegendő.

A fibroadenoma az esetek nagy részében nem igényel beavatkozást. Fiatalkorban 10-40% az esély arra, hogy spontán felszívódjon. A további teendők elbírálása előtt figyelembe kell venni a megjelenési formát, a klinikai tüneteket, a családi anamnézist és az egyén személyes véleményét.

Emlőcisztaemlőbetegségek diagnosztizálása ultrahanggal - Ultrahangközpont

A leggyakoribb jóindulatú emlő rendellenesség. A ciszták - ellentétben a rákos kinövésekkel - elmozdíthatóak, kör alakúak, puhák és méretük gyorsan változik. A ciszták lehetnek fájdalmasak. A ciszták szerkezetüket tekintve lehetnek folyadékkal töltött hólyagok. Általában a 35-55 éves nők körében jelenik meg, amikor az ösztrogén és progeszteronszintek viszonylag magasak. A folyadékkal telt cisztákat leszívják de, gyakran magától is felszívódik. Újra kialakulhat, ezért érdemes az ultrahangos ellenőrzés! A ciszták ultrahanggal vagy mammográfiás vizsgálattal jól megkülönböztethetőek a szolid tumoroktól. Egyes esetekben indokolt lehet biopsziát végezni, annak meghatározására, hogy a csomó jóindulatú, tömör vagy esetlegesen rosszindulatú-e.

Emlőrák

A második vezető halálok a nők körében. A mellrák nem egyetlen betegség. 15 különböző fajtája van. Magyarországon évente mintegy 6000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak. Az emlődaganat kezelése annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a betegséget, korai stádiumban diagnosztizálva 80% az esélye a sikeres gyógyulásnak. 35 éves kor alatt az ultrahangos emlő vizsgálat az elsődleges szűrővizsgálat, azonban 35 éves kor felett az ultrahangos vizsgálat önmagában nem elég, kiegészítőként mammográfiás vizsgálat ajánlott.

Vizsgálati módszerek

Az emlőbetegségek esetében a diagnosztikai módszerek között meg kell említeni az emlő ultrahangos vizsgálatát, az ultrahang vezérelt aspirációs citológiát, a mammográfiát. Egyes estekben a MR vizsgálat is indokolt lehet a diagnózis pontos felállítása érdekében.

Emlő ultrahang

A sűrű szövetállományú mellek esetén az emlő ultrahang segíthet eldönteni, hogy a gyanús rész tömör szövet-e vagy folyadékkal telt ciszta. Segít értékelni, hogy a tömör szövetállomány vajon különálló daganat-e vagy, hogy a mirigyes állomány vált-e kifejezettebbé. A nagy felbontású ultrahang lehetővé teszi olyan léziók észlelését, amelyet a sűrű szövetállomány elfed. 

A vizsgálat tartalmazza az emlők, a hónalj és a környező területek – főként a nyirokcsomók – teljes vizsgálatát. További fontos információ, hogy semmilyen előkészítést nem igényel. Szükség esetén az emlők fizikális vizsgálatát foglalja magába az elkészült eredmények szöveges értelmezésével együtt. Amennyiben az eredmények indokolják, javasolt lehet további releváns vizsgálat vagy megfelelő szakorvosi vizit elvégzése.

Az ultrahang hasznosan egészíti ki a mammográfiát, de nem helyettesíti azt!  

Aspirációs citológia emlő aspirációs citológia - Ultrahangközpont

Daganatos megbetegedések gyanúja esetén, megfelelő diagnosztikai vizsgálatok szükségesek annak meghatározására, hogy az elváltozás jó,- vagy rosszindulatú. Ennek megállapítására az egyik leghatékonyabb eszköz az ultrahang vezérelt aspirációs citológia vizsgálat.

Az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai eljárás során, olyan elváltozások kerülnek kivizsgálásra, amelyek korábban már képalkotó vizsgálattal diagnosztizált, gyanús elváltozások vagy akár kézzel is jól kitapintható „csomók”.

Az ultrahang vezérelt aspirációs citológia során az emlő felületére némi érzéstelenítőt tesznek, majd az orvos egy vékony tűt szúr be injekciós fecskendővel a növedékbe.

Mammográfia

A mammográfia alatt a mell röntgenvizsgálatát értjük, ami többek között a rák felderítésére és diagnosztizálására szolgál. A legmegbízhatóbb vizsgálati módszer, amivel az emlőrák még az előtt fel lehet fedezni, hogy a csomót lehetne érezni. Értékes diagnosztikus eszköz abban az esetben, ha a csomó kitapintható az emlőben vagy a hónaljban. Segítségével el lehet dönteni, hogy szükséges-e mintavétel, vagy, hogy a csomó esetlegesen egy ciszta, amit le kell drenálni és figyelni kell. Hasznos azoknál is, akik elváltozást vagy rendellenességet fedeztek fel a mell bőrén, mint behúzódás, elszíneződés, kidudorodás vagy a mellbimbón: hámlás, váladékozás.

A mammográfiával történő vizsgálat egyik emlőn sem haladhatja meg az 1 rad-ot (azaz az elnyelt sugárzási dózist).

Az idejében felismert elváltozások, segítik a diagnózis pontos felállítását és a hatékony kezelés megkezdését. Az emlőbetegségek szűrése komplex vizsgálatot követel és minden esetben szükséges szakorvos véleménye is! 

Az Ultrahangközpontban elérhető szolgáltatás emlőbetegségek vizsgálata esetén:

 

Téma szakértői

Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK