Hasi ultrahang az Ultrahangközpontban

Hasi ultrahang az Ultrahangközpontban

Módosítva: 2024.04.16 12:16

A hasi panaszok hátterében nagyon sokféle betegség állhat. A probléma felderítésére az első képalkotó diagnosztikai vizsgálati módszer lehet a hasi ultrahang. 

A hasi ultrahang vizsgálat nem igényel beavatkozást. Gyorsan kivitelezhető, precíz fájdalommentes vizsgálati eljárás, mely nem jár sugárterheléssel. Központunkban, kellemes környezetben, beutaló nélkül, Budán és Pesten azonnal elérhető a hasi ultrahang vizsgálat. 

A hasi ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. Az ultrahang segítségével szakorvosaink meghatározzák a vizsgált szerv méretét, felfedezhetik az eltéréseket, göböket, megnagyobbodást, a gyulladásra utaló jeleket, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek jelenlétét, vérzést. 

Hasi ultrahang vizsgálat - UltrahangközpontHasi ultrahanggal vizsgálható szervek a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, a lép és vesék. Alkalmas a ciszták, vagy egyéb kóros növedékek észlelésére. Kimutatható a lép megnagyobbodása, vagy például a vese- és epekő is.

A hasi ultrahang vizsgálata során a kismedence szervei is vizsgálhatóak, nők esetében a méh és a petefészkek, férfiaknál a prosztata. A hasüreg nagyobb ereiről és nyirokcsomókról is felvilágosítást adhat, ami által meszesedések tágulatok kerülhetnek felfedezésre. A daganatos elváltozások áttéteinek diagnózisában is alkalmazható eljárás. 

A gyomor- és bélrendszer területén jelentkező panaszok esetében a hasi ultrahang csak a gyanúját veti fel valamely szervi elváltozásnak, és azt további eszközös vizsgálatokkal - pl. vastagbéltükrözés, gyomortükrözés, CT, MR stb. - kell tisztázni. Ebben az esetben szakorvosaink javaslatot tehetnek a központjainkban dolgozó szakorvosok felkeresésére, a kezelés konkrét meghatározásának céljából. 

A hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat része a belek áttekintő vizsgálata is. A vékonybélszakaszt vagy vastagbelet érintő gyulladások, mint pl. a Chron betegség vagy Colitis ulcerosa jó eséllyel kimutathatók.

Figyelembe kell venni azonban az ultrahang eljárás alapjait és a lehetséges technikai korlátokat -  mint a béltartalom vagy a belek gázossága -  a daganatok esetében csak a durva fali elváltozások ábrázolódnak. Az intraluminalis, azaz az üregen belüli eltérések nem minden esetben ítélhetők meg ultrahang diagnosztikával.  

Prevenciós célból és kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet az ultrahang diagnosztika, főként a kezelés, illetve a változások szervi nyomon követésére.

Az hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat fájdalommentes és semmilyen mellékhatással nem jár. A röntgen vizsgálattal szemben itt nem éri sugárzás a testet, ezért alkalmazható várandósoknál is, a magzat fejlődésének nyomon követésére

Az alábbi panaszok esetén javasolt hasi ultrahang vizsgálat elvégzése: hasi ultrahang indikációk - Ultrahangközpont

 • görcsös-nem görcsös hasi fájdalmak 

 • puffadás, teltségérzet, rossz közérzet 

 • emésztési és székelési problémák 

 • elhízás okának feltárására - fennálló hasi panaszok esetén  

 • epekő, vesekő, hasnyálmirigy betegség gyanúja miatt

 • szülést követően kövesség megállapítására 

 • daganat gyanúja esetén

 • máj betegség gyanúja esetén

 • gyulladásra utaló laboratóriumi eltérések észlelésekor

 • sárgaság okának felderítése céljából

 • vizelési panaszok esetén

 • prosztata méretének, szerkezetének vizsgálata céljából

 • nőgyógyászati panaszok esetén a kismedencei szervek megítélésére

 • lép nagyságának és szerkezetének, megnagyobbodásának vizsgálatára

A vizsgálat menete: 

 A vizsgálat fekvő testhelyzetben történik, a szabaddá tett hasi részre kent zselészerű anyagon, a kezelőorvos által mozgatott vizsgáló fej segítségével. A vizsgálat során a szakorvos kérheti a pácienst helyzetváltoztatásra és a légzés moderálására. A vizsgálófejjel enyhe nyomást gyakorol a radiológus orvos a vizsgálandó területre. A látottakról az orvos a vizsgálat közben, vagy annak elvégzése után ad részletes szó- és írásbeli tájékoztatást.

A zselé bőrbarát, hypoallergén, ezáltal nem vált ki allergiás reakciókat még az érzékenyebb bőrtípusúaknál sem. A szagtalan gél összetevői között nincs olyan alapanyag, ami a kezelőfejen kárt okozna, de még a ruhánkat, bőrünket sem fogja be. A zselét a legtöbb beteg először hidegnek érzi, viszont ez az apró kellemetlenség csupán pár percig tart. A vizsgálat során használt zselé a bőrről könnyen eltávolítható, ruhára kerülve nem hagy foltot mosás után.

A hasi ultrahang után kapott lelet rendszerint könnyen értelmezhető. Tartalmazza a vizsgált szervek méreteinek, a bennük talált elváltozásoknak a leírását, esetenként javaslatot a további vizsgálat elvégzésére.

Vizsgálat előtti teendők: 

Mielőtt vizsgálatra jönne, kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a hasi ultrahang vizsgálattal kapcsolatos tájékoztatónkat. A vizsgálat megkönnyítése érdekében kérjük, hozza magával korábbi leleteit is!

A vizsgálat elvégzése előtt 6 órával NE FOGYASSZON szilárd táplálékot, igyon sok vizet, mellőzze a cukros üdítők és kávé fogyasztását!  A vizsgálatra telt hólyaggal érkezzen, hogy pontosabb eredményt kaphasson kézhez! A vizsgálat előtti teendőkről bőven itt olvashat.

Letölthető betegtájékoztatónkat itt találja.

Az Ultrahangközpont kellemes környezetben, várakozás és beutaló nélkül várja Önt! 

Téma szakértői

Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK