Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat az Ultrahangközpontban

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat az Ultrahangközpontban

Módosítva: 2022.05.20 09:03

pajzsmirigy vizsgálatPajzsmirigy ultrahang során a pajzsmirigy állapotát és képleteit vizsgáljuk.

A pajzsmirigy a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakon található. A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigy hormon termelése. A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben. Szinte nincs olyan szerv, melynek funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon. Termelődése szükséges az élethez. Ugyanakkor túltermelődése életveszélyt okozhat.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat által pontos képet kapunk a pajzsmirigy állapotáról. Jól meghatározható ultrahanggal a mirigyállomány nagysága, felépítése (homogén vagy göbös jelleg), elváltozások, a szerv esetleges gyulladása is.

 

A pajzsmirigy lehetséges betegségei:

A pajzsmirigy betegségei hazánkban népbetegségnek számítanak. A diagnózist sok esetben nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés szerteágazó, sok esetben egyéb szervi panaszra utaló tüneteket okozhat.

Mikor van szükség pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra? 

Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang, ha a tapintásos vizsgálat vagy bizonyos tünetek alapján felmerül a pajzsmirigy elváltozásának gyanúja, mint: 

  • nyelési nehézség

  • bizonytalan torokfájás 

  • gombócérzés a torokban 

Indokolt lehet a vizsgálat endokrinológus és/vagy fül-orr-gégész szakorvos javaslatára, vagy ha családjában korábban már előfordult pajzsmirigybetegség. Azokban az esetekben is javasoljuk Önnek a vizsgálatot, ha bármiféle tapintható elváltozást érzékel a nyaki nyirokcsomók tájékán. 

Hogyan zajlik a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálathoz nem kell különösebb előkészület. A vizsgálat előreláthatóan 15 percet vesz igénybe. A páciens a hátára fekszik, a nyak területét kell, hogy szabaddá tegye az ultrahanghoz. A nyak középső területét ultrahang zselével kenjük be, hogy az ultrahang vizsgálófej tökéletes képet tudjon alkotni. Az ultrahang zselé bőrbarát, vízoldékony, zsírt nem tartalmazó anyag, amely a vizsgálat után nyom nélkül letörölhető a nyakról.

A vizsgálat során képet alkotunk a pajzsmirigy egészének állapotáról: a mirigyállomány nagyságáról, felépítéséről (homogén vagy göbös jellegéről), esetleges gyulladás fennállásáról. Felvilágosítást kapunk a tapintással nem észlelhető körülhatárolt területek természetéről, folyadék tartalmú cisztáról vagy szöveti szaporulatokról. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat rögzíthető, a képletek méretei és arányai pontosan meghatározhatóak, elektronikusan archiválhatóak.

Mi az a pajzsmirigy aspirációs citológia?  pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Egyes esetekben kis csomók, úgynevezett göbök alakulhatnak ki rajta, melyek pajzsmirigy alul- vagy túlműködését, esetleg komolyabb gondokat is okozhatnak. Ezek a göbök lehetnek egészen aprók, de akár olyan nagyok is, hogy az a nyakon szabad szemmel is meglátszik. A göbök nagy része jóindulatú, ezt azonban csupán tapintással nem lehet kimondani.

A nagy felbontású ultrahang, pajzsmirigy izotóp, ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel vagyis aspirációs citológia azonban segíthet eldönteni: műteni kell-e vagy sem. A vékonytű mintavétel a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában. Legalább olyan -vagy még nagyobb pontosságú-, mint a műtét közben történő fagyasztásos mintavétel.

Az ultrahang-vezérelt aspirációs citológia, minden esetben az endokrinológus előzetes jóváhagyásával, és kérésére történik, hiszen megelőzi a szakorvosi és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat. 

Maga a mintavétel ultrahang segítségével történik, mely során egy vékony tűt vezetnek a pajzsmirigybe és mintát vesznek. Szerencsére a folyamat különösebb előkészületeket nem igényel, és a szakápolásra sincsen szükség. Az orvos a mintavétel előtt fertőtleníti a területet. A vékonytűt a gyanús képletbe vezeti, majd a mintavétel után a beteg haza is mehet. A szúrás minimális kellemetlenséggel jár, de viszonylag rövid ideig tart. Előfordulhat, hogy az adott terület még néhány napig érzékeny lesz.

Egyrészt a felesleges sebészi beavatkozásokat csökkenti, másrészt a sebészeti mintákban található rosszindulatú elváltozások kimutathatóságát megduplázza. 

 

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat fájdalommentes, és veszélytelen diagnosztikai eljárás. Radiológus szakorvosaink küldetése, a pajzsmirigy ultrahang diagnosztika legpontosabb felállítása, ami a gyógyítás elengedhetetlen feltétele.

Mielőtt vizsgálatra jön, kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót!

Letölthető betegtájékoztatónkat itt találja.

Központunk együttműködő partnere az 

 

Az Ultrahangközpont kellemes környezetben, várakozás és beutaló nélkül várja Önt!  

 

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

radiológus
Dr. Szavcsur Péter

Dr. Szavcsur Péter

Ultrahang vezérelt aspirációs citológia
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

radiológus

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok