Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Dr. Szavcsur Péter Módosítva: 2023.09.21 14:57

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor 
megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó következménye. Ám, hogy biztosan el lehessen vetni a rosszindulatú képlet fennállásának esélyét, aspirációs citológia elvégzésére lehet szükség. A témában dr. Szavcsur Pétert, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük. 
 
 

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

A legtöbb esetben, ha valaki egy csomót talál a nyakán, biztosan felmerül benne az, hogy esetleg rákos daganatot jelez. Szerencsére azonban ez ritka, hiszen több oka is lehet annak, ha valaki csomót tapint ki- ezek közül igaz, hogy néhány aggodalomra adhat okot, ám jóval gyakoribb, amikor ártalmatlan elváltozásról van szó. Lássuk, mi minden okozhatja! 

Nyirokcsomó megnagyobbodása

Aspirációs citológia szerepe nyirokcsomó megnagyobbodása eseténA nyakon számos nyirokcsomó található (nyak két oldalán, fül mögött, nyak hátsó részén), melyek az immunrendszer részeként, a kórokozók legyőzésében játszanak szerepet. Fog-és ínygyulladások, felső légúti fertőzés során a nyirokcsomók átmenetileg megduzzadnak, megnagyobbodnak. A tünetek, panaszok elmúlásával a megnagyobbodott, puha tapintatú, mobilis csomók mérete normálisra csökkenhet. 
Néha előfordulhat, hogy a nyirokcsomók látszólag ok nélkül is megduzzadnak- ez gyakran megijeszti az embereket, ám ha a csomó nem nő, sőt, mérete csökken, majd később eltűnik, nincs ok aggodalomra. Ritkán azonban, de előfordulhat, hogy rosszindulatú daganatot jelez a probléma, hiszen például a nyirokrák- limfóma- egyik jellegzetes tünete a megduzzadt nyirokcsomó. Ekkor az elváltozás gyorsan nő, nem múlik el, nem előzi meg fertőzés, kemény, fájdalmatlan és nem mobilis.

Ciszta

Csomót okozhat továbbá egyszerű ciszta is. A ciszták általában a fejbiccentő izom előtt helyezkednek el, igen nagyra is megnőhetnek, és a legtöbb esetben fájdalommentesek (kivéve, ha elfertőződnek). A ciszták folyadékkal telt képletek, és szinte bárhol kialakulhatnak a testben- így a nyakon is. Mivel a cisztás csomó folyadékkal telt, ezért nem kemény, hanem általában puha tapintású. Előfordulhat, hogy magától eltűnik, felszívódik. Amennyiben ez nem történik meg, úgy sebészeti úton el lehet távolítani. Érdemes tudni, hogy a ciszták legtöbbször jóindulatúak, de ritkán a fej-nyaki daganatok nyirokcsomó áttétei is cisztikus megjelenésűek.

Lipoma

A lipóma egy zsírral teli, jóindulatú, fájdalmatlan csomó, amely gyakran jelenik meg csomó formájában a nyakon. Bármely életkorban előfordulhat. Van, aki úgy éli le az életét, hogy ott marad, ám ha valakit zavar, sebészeti úton el lehet távolítani. A lipomák nem rosszindulatúak, de a liposarcoma nevű rák hasonlíthat egy lipómára, ezért szükség lehet mintavételre a pontos diagnózishoz.

Strúma

Igen gyakori oka a nyakban kitapintható csomóknak a pajzsmirigy megnagyobbodása (strúma), illetve a mirigyen lévő göbök (természetesen nem minden esetben tapintható ki). Ekkor a csomó a nyak elején jelenik meg, gyakran csak az egyik oldalon. A strúma és a göbök fő oka a jódhiány és gyakran jár együtt a pajzsmirigy hormontermelési zavarával. Göbök esetén megkülönböztetünk hideg és meleg göböket- ez előbbiek rosszindulatúak is lehetnek, így alapos vizsgálatot igényelnek (csakúgy, mint az 1cm-nél nagyobb göbök).

Nyálmirigy betegségek

A nyálmirigyek feladata a szájüreg nedvesítése, a fertőzések megelőzése, az ízanyagok oldása és az ételek lebontása. Igen sok nyálmirigyünk van (3 pár nagyobb és sok kicsi), melyek bizonyos esetekben megnagyobbodhatnak. Lehetséges esetükben fertőzés, gyulladás, nyálmirigykövek is. Bár sok (jóindulatú) ok állhat a nyálmirigy duzzanata mögött, ám ha a krónikus (vagyis, ha már több hete fennáll), akkor felmerül a nyálmirigyrák esélye, melyet vékony- vagy vastagtű biopsziával lehet megállapítani- mondja dr. Szavcsur Péter, az Ultrahangközpont radiológusa.

Rák

Ahogy már említettük, sajnos előfordulhat, hogy a nyakon lévő csomó rosszindulatú 
daganatot jelez. A limfóma, a pajzsmirigyrák, nyálmirigyrák mind megjelenhet nyakon lévő duzzanatként, ezen kívül a fej-nyak területén lévő elsődleges daganat áttétjeként is előfordulhat, ezért elengedhetetlenül fontos az alapos kivizsgálás! 

Aspirációs citológia segíthet eldönteni, milyen természetű a csomó 

Hogy ki lehessen deríteni, jó-vagy rosszindulatú elváltozással áll szemben a beteg, aspirációs citológiára van szükség. Ekkor ultrahang vezérelve egy igen vékony tűt vezetnek a vizsgálandó részbe, majd onnan cytológiai (sejt) mintát vesznek, melyet a mikroszkóp alatt alaposan megvizsgálnak. A beavatkozás csupán minimális kellemetlenséggel jár, gyors és semmilyen előkészületet nem igényel- magyarázza dr. Szavcsur Pétert, az Ultrahangközpont radiológusa. 

Téma szakértője

  • Dr. Szavcsur Péter

    • ultrahang vezérelt aspirációs citológia és core biopszia specialista Főorvos
  • Specialitások:
    • ultrahang vezérelt apsirációs citológia, az alábbi szervek ultrahang vezérelt mintavételét végzi:

      • pajzsmirigy,
      • nyálmirigyek,
      • nyirokcsomók (nyaki, hónalji, lágyéki régiók),
      • test szerte észlelt lágyrész képletek (kivéve emlő)
    • az alábbi szervek ultrahang vezérelt vastagtű (core biopszia) mintavételét végzi:

      • nyálmirigyek
      • nyaki nyirokcsomók
      • hónalji nyirokcsomók
      • lágyéki nyirokcsomók
      • lágyrész göbök

    Rendelés típusa: 

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelés helyszíne: Széna tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 

    Telefonszám: +36 70 638 8493

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK