Vénás ultrahang vizsgálat az Ultrahangközpontban

Vénás ultrahang vizsgálat az Ultrahangközpontban

Módosítva: 2024.01.30 14:40

Az érrendszert érintő betegségek korai diagnosztizálása életet menthet. Az erek és vénák állapotának vizsgálatában az ultrahang diagnosztika fontos és nélkülözhetetlen eljárás! 

Online Bejelentkezés

Dr. Bánhegyi Barbara

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.


Az erek és vénák szűkülete, elzáródása, az áramlás leállása gyakori érrendszeri probléma. Az érrendszer két legfőbb megbetegedése az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis. Mindkét betegség más-más érszakaszt érint és kialakulásának okai mögött is más tényezők a meghatározóak. 
A képalkotó diagnosztikai eljárások közül az ultrahang vizsgálatot leggyakrabban a mélyvénás trombózis gyanúja esetén vagy az állapot kizárása esetén végzik radiológus orvosaink. Ultrahang diagnosztikával az alsó és felső végtag vénái egyaránt vizsgálhatóak. A vizsgálat során képet kapunk a vénák általános állapotáról, a mélyvénák és a felületi vénák keringési viszonyairól, a billentyűk működéséről, azok esetleges elégtelenségéről, az áramlás sebességéről, a trombózis jelenlétéről. A trombózist követő elváltozások vizsgálatában, kontrollként is alkalmazzák, valamint a visszértágulatok és visszerek felületes gyulladásos folyamatainak diagnosztizálásában is.
 
Korábban trombózissal diagnosztizált betegek esetén félévente javasolt az ultrahangos kontroll vizsgált! 
 
Fontos! Ha a mélyvénás trombózis diagnózisa igazolódik a vizsgálat során, az asszisztencia megkezdi a beteg ellátását, mely során véralvadásgátlót adnak a páciensnek és mentőt hívnak. A mentő megérkezéséig a rendelőben biztosítják a páciens állapotot, majd ezt követően kórházba szállítják! 
 
Az ultrahanggal vizsgálható az artériák megvastagodása, meszesedése egyaránt. Ezek az elváltozások az ér keresztmetszetének csökkenését idézik elő. Az ultrahang vizsgálat során pontosan meghatározható az elzáródás mértéke, annak kiterjedése esetlegesen százalékos meghatározása is. Az ultrahanggal továbbá jól leírható a véráramlás jellege, sebessége vagy az áramlás hiánya egyaránt. Az artéria kiboltosulására, az aneurizma kimutatására és ellenőrzésére is alkalmazható képalkotó eljárás, ahogyan a sérülések és beavatkozások vizsgálata esetén is alkalmazzák. 

Mikor ajánlott az végtagi erek ultrahang vizsgálata?

Alsó végtagi vénák vizsgálata javasolt: 

 • mélyvénás trombózis gyanúja esetén 
 • visszérbetegség esetén 
 • felületes visszérgyulladás
 • visszér műtét előtt és után 
 • fájdalmas, feszülő, duzzadt lábaknál 
 • lábszárfekély
 • érsebészeti műtétet követően 
 • alsó végtag sérülése esetén

Az alsó végtagi artériák vizsgálata javasolt: 

 • érelmeszesedés
 • érszűkület esetén
 • hideg, fázós lábak, lábfejek esetén 
 • láb zsibbadása 
 • lábikra fájdalma vagy görcse járás során
 • érszűkületes megbetegedés esetén 
 • alsó végtagon lévő fekély
 • már diagnosztizált érszűkület ellenőrzésére
 • érműtét előtt és után
 • alsó végtag sérülése esetén

Felső végtagi vénák vizsgálata javasolt: 

 • mélyvénás trombózis gyanúja a felső végtagokon
 • fájdalmas, duzzadt kar vagy kéz
 • felső végtag sérülése esetén

Felső végtagi artériák vizsgálata javasolt:

 • artériás szűkület gyanúja merül fel a felső végtagon
 • jelentős különbség van a két karon mért vérnyomás értékek között
 • hidegek, kékesen elszíneződött a kéz
 • artériás elzáródás gyanúja van a felső végtagon, ami erős fájdalommal jár
 • felső végtag sérülése esetén

 
A vizsgálat menete 


A végtagi erek ultrahang vizsgálatát duplex ultrahang vizsgálják szakorvosaink, mely kétféle vizsgálati módot alapján vizsgálják az erekben folyó vér áramlását. Az erek ultrahang vizsgálata az alsó végtagon a lágyéktól a boka magasságáig a felső végtagon a kulcscsonttól a csuklóig történik a vizsgálat. Egyes esetekben az orvos nyomást gyakorolhat vagy felemelheti a vizsgált végtagot a vér áramlásának segítése érdekében.
 
A vénás és az artériás ultrahang vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel. A vizsgálófejjel enyhe nyomást gyakorol a radiológus orvos a vizsgálandó területre. A látottakról az orvos a vizsgálat közben, vagy annak elvégzése után ad részletes szó- és írásbeli tájékoztatást. 
 
A zselé bőrbarát, hypoallergén, ezáltal nem vált ki allergiás reakciókat még az érzékenyebb bőrtípusúaknál sem. A szagtalan gél összetevői között nincs olyan alapanyag, ami a kezelőfejen kárt okozna, de még a ruhánkat, bőrünket sem fogja be. A zselét a legtöbb beteg először hidegnek érzi, viszont ez az apró kellemetlenség csupán pár percig tart. A vizsgálat során használt zselé a bőrről könnyen eltávolítható, ruhára kerülve nem hagy foltot mosás után.

 

Az Ultrahangközpont kellemes környezetben, várakozás és beutaló nélkül várja Önt! 

Téma szakértője

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata