Atheroma

Atheroma

Módosítva: 2024.01.02 19:01

Az atheroma, más néven kásadaganat, egy jóindulatú elváltozás, amely a bőr alatt helyezkedik el. Ez a bőr alatti ciszta, vagyis az atheroma, főként a faggyúmirigyek elzáródása miatt alakul ki, aminek következtében a faggyú és hámsejtek keveréke (sebum) felhalmozódik, létrehozva egy lágy tapintású, mozgatható csomót. Az atheroma ltalában nem okoz fájdalmat, és a legtöbb esetben jóindulatú, de ha megnő, kellemetlenséget vagy esztétikai problémákat okoz, diagnosztikájában pedig az ultrahang is szerepet kap.

Mi az az atheroma?

Atheroma tünetei

Atheroma diagnosztikája

Ultrahang szerepe atheroma esetén

Ultrahang szerepe atheroma esetén: ultrahang vezérelt mintavétel

Ultrahang szerepe atheroma esetén: ultrahang az atheroma terápiájában

Mi az az atheroma?

Az atheroma (kásadaganat) egy jóindulatú elváltozás, ami közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. Leggyakrabban a hajas fejbőrön, az arcon és a háton fordul elő, és akár több centiméteres méretű is lehet. Tömött, fájdalmatlan képlet, melynek külseje tokkal borított, és a tartalma kásaszerű, szürkésfehér vagy sárgás. Az atheroma egy faggyúmirigy elzáródása miatt kialakuló folyadékkal telt ciszta.

Az atheroma általában nem is okoz súlyos problémákat, de néha begyulladhat, fájdalmat és kellemetlenséget okozhat. Amennyiben az atheroma tüneteket okoz, vagy komolyabb problémák jelentkeznek, például gyulladás vagy fertőzés alakul ki körülötte, javasolt . Az orvos az atheroma eltávolítását javalohatja, ha szükséges.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Atheroma tünetei

Az atheroma általában nem okoz tüneteket, különösen akkor, ha kis méretű és nem irritált vagy gyulladt. Sok esetben az atheroma, ami egy bőr alatti ciszta, láthatatlan marad, és a beteg csak akkor észleli, ha megérinti.

Az atheroma esetleges tünetei közé tartozhatnak:

 • Kis göb vagy csomó érzése a bőr alatt: Az atheroma leggyakrabban kis, mozgó, fájdalommentes csomóként jelenik meg, amely könnyen elmozdulhat a bőr alatt.
 • Látható elváltozás: Az atheroma kisebb esetekben csak a bőr felszínén tapintható, de nagyobb atheroma esetén látható lehet a bőr felszínén is.
 • Fájdalom vagy nyomás érzése: Ha az atheroma nagyra nő, nyomást gyakorolhat a környező szövetekre, ami kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat.
 • Gyulladás: Ha az atheroma irritálódik vagy megfertőződik, a környező terület begyulladhat, vörössé válhat, megduzzadhat, és fájdalmat okozhat.

Amennyiben az atheroma gyulladt vagy fájdalmas, vagy ha bármilyen más változást tapasztal a bőr alatt, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon az érintett. Az orvos klinikai vizsgálat és esetleg további képalkotó vizsgálatok alapján (leggyakrabban ultrahang) meg tudja állapítani az elváltozás pontos típusát és szükség esetén kezelést javasolhat.

Az atheroma leggyakrabban jóindulatú és ártalmatlan, de bizonyos esetekben szükség lehet sebészeti eltávolításra, különösen akkor, ha a tünetek jelentősen zavaróak vagy a ciszta ismételt gyulladást okoz.

Kapcsolódó cikkünk

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

A bőr alatt vagy a bőrben kisebb-nagyobb csomók jelenhetnek meg. Sokan ezeket rosszindulatú daganatokkal azonosítják. Sajnos ezt sem lehet kizárni, ám gyakrabban más, jóval veszélytelenebb állapot húzódik meg mögötte. Hogy hogyan lehet ezeket diagnosztizálni, arról az Ultrahangközpont radiológusa, Dr. Horváth Ilona beszélt.

Atheroma diagnosztikája

Az atheroma diagnosztikája általában a klinikai vizsgálaton, a beteg anamnézisén és szükség esetén képalkotó vizsgálatokon alapul, melyek közül a leggyakrabban alkalmazott az ultrahang. Az alábbiakban a diagnosztikai eljárásokat lehet olvasni atheroma esetén:

 • Klinikai vizsgálat:
  • Az orvos által végzett fizikális vizsgálat során megvizsgálja az érintett területet, és észleli az esetleges elváltozásokat, például a bőr alatti csomókat vagy cisztákat.
 • Anamnézis:
  • Az orvos feltesz bizonyos kérdéseket a tünetekről, a fájdalomról, az esetleges gyulladásról vagy egyéb panaszokról. Az anamnézis segít az orvosnak az atheroma klinikai kontextusának megértésében.
 • Képalkotó vizsgálatok:
  • Ultrahang (duplex ultrahang): Az ultrahang vizsgálat segíthet az atheroma vagy egyéb bőr alatti elváltozások pontosabb értékelésében. Az ultrahang nem invazív és biztonságos eljárás.
  • CT-vizsgálat vagy MRI: Ezek a képalkotó vizsgálatok segíthetnek a bőr alatti elváltozások részletesebb megjelenítésében és értékelésében, de jóval ritkábban alkalmazzák atheroma diagnózisára, mint az ultrahang vizsgálatot.
 • Biopszia (opcionális):
  • A biopszia során az orvos kis mintát vesz az elváltozásból, és azt laboratóriumi vizsgálatra küldi. Ez segíthet a pontos diagnózis megállapításában, különösen, ha az elváltozás nem egyértelmű.

Az atheroma diagnosztikáját általában a klinikai vizsgálat, anamnézis és képalkotó vizsgálatok kombinációjával állapítják meg. Az orvos a diagnózis alapján értékelheti, hogy az atheroma igényel-e további kezelést, vagy hogy a tünetek miatt szükség van-e az atheroma eltávolítására. Ha bármilyen bőr alatti elváltozást észlel vagy aggódik a tünetek miatt, fontos, hogy időben keresse fel az orvosát a megfelelő kezelés és tanácsadás érdekében.

Ultrahang szerepe atheroma esetén

Az ultrahangvizsgálatnak (duplex ultrahangnak) fontos szerepe van az atheroma értékelésében és diagnosztizálásában. Az ultrahang segít az orvosnak részletes képet alkotni azAtheroma atheromáról és annak környezetéről, ami segíthet a pontos diagnózisban és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Az ultrahang alkalmazása:

 • Az elváltozás azonosítása:
  • Az ultrahang segít az atheroma azonosításában és elkülönítésében más bőr alatti elváltozásoktól, például lipómáktól vagy más cisztáktól.
 • Méret és elhelyezkedés értékelése:
  • Az ultrahang segít meghatározni az atheroma méretét és elhelyezkedését a bőr alatt. Ez az információ segíthet az orvosnak abban, hogy felmérje, mennyire befolyásolja az atheroma a környező szöveteket.
 • Érrendszeri értékelés:
  • A duplex ultrahang lehetőséget nyújt az érrendszeri értékelésre, beleértve az esetleges érszűkületeket vagy az érfal károsodásait. Ez különösen fontos lehet, ha az atheroma az érrendszer közelében helyezkedik el.
 • Dinamikus megfigyelés:
  • Az ultrahang lehetővé teszi az atheroma dinamikus megfigyelését, azaz annak vizsgálatát, hogy változik-e mérete, struktúrája vagyaz erezettsége az idő múlásával.

Az ultrahang előnyei közé tartozik, hogy ez egy nem invazív eljárás, könnyen elérhető, és az, hogy nem jár sugárterheléssel. A vizsgálat során a készülék hanghullámokat küld a testbe, és azok visszaverődését észleli, majd a számítógép létrehozza a szerv belső szerkezetének képét.

Az orvos az ultrahang eredményeit figyelembe véve dönt a további teendőkről, beleértve a kezelési lehetőségeket vagy az atheroma esetleges eltávolítását. Az ultrahangvizsgálat a bőr alatti elváltozások értékelésének hatékony és gyakran alkalmazott eszköze, különösen, ha nem invazív, részletes képi információkra van szükség.

Ultrahang szerepe atheroma esetén: ultrahang-vezérelt mintavétel

Az ultrahang -vezérelt mintavétel egy speciális ultrahangvizsgálati technika, amely segít az orvosnak pontosabban irányítani a mintavételi folyamatot. Ezt a technikát gyakran alkalmazzák olyan elváltozások vagy daganatok esetén, amelyeknél szövettani mintavételre van szükség a pontos diagnózis meghatározásához.

Az atheroma esetén ultrahang -vezérelt mintavétel a következőképpen működik:

 • Vizsgálat előkészítése:
  • Az orvos ultrahangvizsgálatot végez az érintett területen, hogy részletes képet kapjon az atheromáról és annak környezetéről.
 • Mintavételi tervezés:
  • Az ultrahang segítségével az orvos pontosan meghatározza az atheroma helyzetét és méretét. Ez alapján tervezheti meg a szövettani mintavétel helyét és irányát.
 • Tűvezérelt mintavétel:
  • Az orvos egy vékony tűt vezet be a bőr alá az ultrahang kép alapján. Ez lehetővé teszi, hogy a tű pontosan elérje az atheroma területét, és szövetmintát vegyen belőle.
 • Mintavétel rögzítése:
  • Az ultrahang segítségével az orvos nyomon követi a tű mozgását és rögzíti a mintavételt a kívánt területről.

Az ultrahang -vezérelt mintavétel előnyei közé tartozik a nagy pontosság és a célzott mintavétel, ami csökkenti a nem szükséges szövetek károsodásának kockázatát. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a lehető legpontosabb információkat szerezzék meg az atheroma természetéről és típusáról.

A szövettani mintavétel után a szövetmintát laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, ami további információkat nyújthat az elváltozásról és segíthet a pontos diagnózis megállapításában. Az ultrahangvezérelt mintavétel alkalmazása különösen akkor fontos, ha az atheroma vagy bármely más bőr alatti elváltozás klinikailag vagy képalkotó vizsgálatok alapján nehezen elkülöníthető, vagy értékelhető.

Ultrahang szerepe atheroma esetén: ultrahang az atheroma terápiájában

Az ultrahangnak az atheroma terápiájában számos különböző szerepe lehet, bár fontos megjegyezni, hogy az atheroma kezelése általában a sebészeti eltávolítást jelenti. Az ultrahangvizsgálatokat gyakran használják az atheroma diagnosztizálásában és a bőr alatti elváltozások értékelésében. Mindemellett az atheroma terápiájában a következő szerepet játszhatja az ultrahang:

 • Diagnosztika és tervezés:
  • Az ultrahangvizsgálat segítséget nyújthat az atheroma diagnózisában és az elváltozások jellemzésében, ezáltal segítve az orvost a terápia megtervezésében.
 • Mintavétel irányítása:
  • Ha az atheromából szövettani vizsgálat céljából mintavételre van szükség, az ultrahang vezérelheti a mintavételt, hogy pontosan elérje az érintett területet.
 • Sebészeti tervezés:
  • Az ultrahang segíthet az orvosnak a sebészeti kivitelezés megtervezésben, például a metszés helyének és méretének meghatározásában. Ez lehetővé teszi a célzottabb és hatékonyabb sebészeti beavatkozást.
 • Követés és értékelés:
  • Az ultrahangvizsgálatokat a műtét előtt és után is alkalmazhatják az atheroma követésére és értékelésére. Ez segíthet abban, hogy nyomon kövessék a terápia hatékonyságát és az esetleges szövődményeket.

Fontos megjegyezni, hogy maga az atheroma sebészeti eltávolítása a leggyakoribb terápiás megközelítés. A műtét soráneltávolításra kerül az atheroma, és a szövettani vizsgálat segíthet abban, hogy megállapítsák, jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Az ultrahang alkalmazása atheroma terápiájában függ az eset egyedi jellemzőitől. Az orvos a diagnózis és a terápia megtervezése során dönt a legmegfelelőbb eszközök és eljárások alkalmazásáról.

Téma szakértői

Dr. Szavcsur Péter

Dr. Szavcsur Péter

ultrahang vezérelt aspirációs citológia és core biopszia specialista Főorvos

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK