Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.09.19 14:10

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az ultrahang szerepét ismertette a magas CRP érték okának tisztázásában. 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi is az a CRP a leleten? 

A laborvizsgálatok során a leleten sokszor látni az ún. CRP értéket, mely a C-reaktív fehérje (C-reactiv protein) rövidítése. A CRP a máj által termelt fehérje, melynek szintje magasabb, ha gyulladás, valamilyen fertőzés zajlik a szervezetben. Vagyis, a máj CRP-t bocsát ki a véráramba a gyulladásra adott válaszként. 

“Amikor a kórokozók bejutnak a szervezetbe, (legyen szó baktériumokról, gombákrók, vírusokról) a májsejtek CRP-t termelnek, ami a véráramba jutva segíti az immunrendszer védekezését, a falósejtek munkáját, szerepet játszik a káros mikroorganizmusok és a sérült sejtek felismerésében és eltávolításában”- mondja a radiológus. 

Bár a CRP felhívja a figyelmet, hogy valamiért gyulladást van jelen a szervezetben, azt nem mutatja meg, hogy a testen belül pontosan hol is van a probléma, és hogy azt mi is okozza. Tehát önmagában a CRP mennyiségének mérése nem diagnosztikus értékű, így, ha az adott laboreredményből és a tünetekből nem derül ki, hogy mi váltja ki a magas szintjét, úgy az orvos további vizsgálatokat - köztük képalkotó vizsgálatokat- rendel el. 

Mikor lehet emelkedett a CRP értéke? 

  • magas CRP és ultrahangAkut gyulladás, fertőzés esetén pár óra alatt a normális tartományban lévő CRP mennyiség (maximum 10 mg/l) a sokszorosára emelkedik. A gyógyulással párhuzamosan a CRP szintje el kezd csökkenni, majd amikor a fertőzés és a gyulladás megszűnik, az érték ismét a normális tartományba kerül. 
  • Krónikus betegségek esetén a tartósan emelkedett CRP érték a jellemző. Ilyen betegségek, kóros állapotok például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a különböző bélbetegségek (IBD, Crohn betegség, stb.), az autoimmun betegségek (pl. rheumatoid arthritis, SLE), valamint a daganatos megbetegedések. 
  • A magas CRP szintre mindezek mellett azért is fontos figyelni, mert a szívbetegségek, stroke kialakulásának a kockázatát is jelzi. 

Ultrahang vizsgálattal közelebb kerülhet a magas CRP érték okára 

Előfordulhat, hogy az anamnézis, a laboreredmények és a tünetek alapján sem lehet megmondani, hogy mi is pontosan az emelkedett CRP oka- ekkor további vizsgálatok lehetnek szükségesek- ilyen többek között az ultrahang vizsgálat, mely biztonságos, nem jár káros sugárterheléssel, könnyen elérhető és olcsó.  

“Az ultrahang vizsgálat könnyen elérhető, biztonságos és számos betegség, kóros állapot is kimutatható a segítségével”- mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy a hasi ultrahang során elemezhető az egyes szervek mérete és szerkezete, láthatók kóros nyirokcsomók és egyéb kóros képletek, elváltozások. Jól vizsgálhatók a nyaki lágyrészek, így az itt elhelyezkedő nyirokcsomók, valamint a pajzsmirigy és a nyálmirigyek is. Az emlők szintén jól vizsgálhatók ultrahanggal, csakúgy, mint a férfiaknál a herezacskó képletei. A nyaki erek color duplex ultrahang vizsgálatával a stoke lehetősége deríthető fel, de ultrahanggal a szív állapota is jól megítélhető. Így tehát az ultrahangnak a magas CRP esetén igen nagy szerepe van, hiszen segít közelebb jutni a pontos diagnózishoz, és ezáltal az optimális terápia megválasztásához, a beteg gyógyulásához. 

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Ultrahang leleten az szerepel,hogy a lép normál nagyságú,a hílusban egy 15mm átmérőjű kerek a lép parenchymával megegyező echogenitású melléklépnek megfelelő képlet van.Ez mit jelent?

Válaszát köszönöm szépen!

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Edina!

A leírás alapján a látott képletet melléklépnek minősítették. A melléklép anatómiai variáció. Teendő vele nincs.

Üdvözlettel.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK