Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.09.19 14:10

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az ultrahang szerepét ismertette a magas CRP érték okának tisztázásában. 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi is az a CRP a leleten? 

A laborvizsgálatok során a leleten sokszor látni az ún. CRP értéket, mely a C-reaktív fehérje (C-reactiv protein) rövidítése. A CRP a máj által termelt fehérje, melynek szintje magasabb, ha gyulladás, valamilyen fertőzés zajlik a szervezetben. Vagyis, a máj CRP-t bocsát ki a véráramba a gyulladásra adott válaszként. 

“Amikor a kórokozók bejutnak a szervezetbe, (legyen szó baktériumokról, gombákrók, vírusokról) a májsejtek CRP-t termelnek, ami a véráramba jutva segíti az immunrendszer védekezését, a falósejtek munkáját, szerepet játszik a káros mikroorganizmusok és a sérült sejtek felismerésében és eltávolításában”- mondja a radiológus. 

Bár a CRP felhívja a figyelmet, hogy valamiért gyulladást van jelen a szervezetben, azt nem mutatja meg, hogy a testen belül pontosan hol is van a probléma, és hogy azt mi is okozza. Tehát önmagában a CRP mennyiségének mérése nem diagnosztikus értékű, így, ha az adott laboreredményből és a tünetekből nem derül ki, hogy mi váltja ki a magas szintjét, úgy az orvos további vizsgálatokat - köztük képalkotó vizsgálatokat- rendel el. 

Mikor lehet emelkedett a CRP értéke? 

  • magas CRP és ultrahangAkut gyulladás, fertőzés esetén pár óra alatt a normális tartományban lévő CRP mennyiség (maximum 10 mg/l) a sokszorosára emelkedik. A gyógyulással párhuzamosan a CRP szintje el kezd csökkenni, majd amikor a fertőzés és a gyulladás megszűnik, az érték ismét a normális tartományba kerül. 
  • Krónikus betegségek esetén a tartósan emelkedett CRP érték a jellemző. Ilyen betegségek, kóros állapotok például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a különböző bélbetegségek (IBD, Crohn betegség, stb.), az autoimmun betegségek (pl. rheumatoid arthritis, SLE), valamint a daganatos megbetegedések. 
  • A magas CRP szintre mindezek mellett azért is fontos figyelni, mert a szívbetegségek, stroke kialakulásának a kockázatát is jelzi. 

Ultrahang vizsgálattal közelebb kerülhet a magas CRP érték okára 

Előfordulhat, hogy az anamnézis, a laboreredmények és a tünetek alapján sem lehet megmondani, hogy mi is pontosan az emelkedett CRP oka- ekkor további vizsgálatok lehetnek szükségesek- ilyen többek között az ultrahang vizsgálat, mely biztonságos, nem jár káros sugárterheléssel, könnyen elérhető és olcsó.  

“Az ultrahang vizsgálat könnyen elérhető, biztonságos és számos betegség, kóros állapot is kimutatható a segítségével”- mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy a hasi ultrahang során elemezhető az egyes szervek mérete és szerkezete, láthatók kóros nyirokcsomók és egyéb kóros képletek, elváltozások. Jól vizsgálhatók a nyaki lágyrészek, így az itt elhelyezkedő nyirokcsomók, valamint a pajzsmirigy és a nyálmirigyek is. Az emlők szintén jól vizsgálhatók ultrahanggal, csakúgy, mint a férfiaknál a herezacskó képletei. A nyaki erek color duplex ultrahang vizsgálatával a stoke lehetősége deríthető fel, de ultrahanggal a szív állapota is jól megítélhető. Így tehát az ultrahangnak a magas CRP esetén igen nagy szerepe van, hiszen segít közelebb jutni a pontos diagnózishoz, és ezáltal az optimális terápia megválasztásához, a beteg gyógyulásához. 

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Ultrahang leleten az szerepel,hogy a lép normál nagyságú,a hílusban egy 15mm átmérőjű kerek a lép parenchymával megegyező echogenitású melléklépnek megfelelő képlet van.Ez mit jelent?

Válaszát köszönöm szépen!

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Edina!

A leírás alapján a látott képletet melléklépnek minősítették. A melléklép anatómiai variáció. Teendő vele nincs.

Üdvözlettel.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!