Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.09.19

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az ultrahang szerepét ismertette a magas CRP érték okának tisztázásában. 

Mi is az a CRP a leleten? 

A laborvizsgálatok során a leleten sokszor látni az ún. CRP értéket, mely a C-reaktív fehérje (C-reactiv protein) rövidítése. A CRP a máj által termelt fehérje, melynek szintje magasabb, ha gyulladás, valamilyen fertőzés zajlik a szervezetben. Vagyis, a máj CRP-t bocsát ki a véráramba a gyulladásra adott válaszként. 

“Amikor a kórokozók bejutnak a szervezetbe, (legyen szó baktériumokról, gombákrók, vírusokról) a májsejtek CRP-t termelnek, ami a véráramba jutva segíti az immunrendszer védekezését, a falósejtek munkáját, szerepet játszik a káros mikroorganizmusok és a sérült sejtek felismerésében és eltávolításában”- mondja a radiológus. 

Bár a CRP felhívja a figyelmet, hogy valamiért gyulladást van jelen a szervezetben, azt nem mutatja meg, hogy a testen belül pontosan hol is van a probléma, és hogy azt mi is okozza. Tehát önmagában a CRP mennyiségének mérése nem diagnosztikus értékű, így, ha az adott laboreredményből és a tünetekből nem derül ki, hogy mi váltja ki a magas szintjét, úgy az orvos további vizsgálatokat - köztük képalkotó vizsgálatokat- rendel el. 

Mikor lehet emelkedett a CRP értéke? 

  • magas CRP és ultrahangAkut gyulladás, fertőzés esetén pár óra alatt a normális tartományban lévő CRP mennyiség (maximum 10 mg/l) a sokszorosára emelkedik. A gyógyulással párhuzamosan a CRP szintje el kezd csökkenni, majd amikor a fertőzés és a gyulladás megszűnik, az érték ismét a normális tartományba kerül. 
  • Krónikus betegségek esetén a tartósan emelkedett CRP érték a jellemző. Ilyen betegségek, kóros állapotok például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a különböző bélbetegségek (IBD, Crohn betegség, stb.), az autoimmun betegségek (pl. rheumatoid arthritis, SLE), valamint a daganatos megbetegedések. 
  • A magas CRP szintre mindezek mellett azért is fontos figyelni, mert a szívbetegségek, stroke kialakulásának a kockázatát is jelzi. 

Ultrahang vizsgálattal közelebb kerülhet a magas CRP érték okára 

Előfordulhat, hogy az anamnézis, a laboreredmények és a tünetek alapján sem lehet megmondani, hogy mi is pontosan az emelkedett CRP oka- ekkor további vizsgálatok lehetnek szükségesek- ilyen többek között az ultrahang vizsgálat, mely biztonságos, nem jár káros sugárterheléssel, könnyen elérhető és olcsó.  

“Az ultrahang vizsgálat könnyen elérhető, biztonságos és számos betegség, kóros állapot is kimutatható a segítségével”- mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy a hasi ultrahang során elemezhető az egyes szervek mérete és szerkezete, láthatók kóros nyirokcsomók és egyéb kóros képletek, elváltozások. Jól vizsgálhatók a nyaki lágyrészek, így az itt elhelyezkedő nyirokcsomók, valamint a pajzsmirigy és a nyálmirigyek is. Az emlők szintén jól vizsgálhatók ultrahanggal, csakúgy, mint a férfiaknál a herezacskó képletei. A nyaki erek color duplex ultrahang vizsgálatával a stoke lehetősége deríthető fel, de ultrahanggal a szív állapota is jól megítélhető. Így tehát az ultrahangnak a magas CRP esetén igen nagy szerepe van, hiszen segít közelebb jutni a pontos diagnózishoz, és ezáltal az optimális terápia megválasztásához, a beteg gyógyulásához. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Az epehólyag echodens képletekkel kitöltött fala jelentősen nem vaskosabb. Ez mit jelent szükséges e műtét.A másik kérdésem mit jelent mit jelez a következő. A prosztata 55x 40 mm benne 27 mm echodusabb terület látható jelez e rosszindulató elváltozást . 2020 ban volt prosztata műtétem a vizsgálata a mintának jóindulató volt a megnagyobbodas.

Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Nyemecz Dorottya radiológus
Kedves Gábor!

A kérdéses ultrahangképletről elsősorban személyes megjelenésű vizit keretében lehetne diagnózist felállítani. Az Ön által leírtak alapján az epehólyag leírásból nem derül ki, hogy epekő vagy polip van mögötte.
A prosztata probléma miatt pedig javaslom keresse fel urológusát további vizsgálatok, mintavétel céljából, hogy megállapításra kerüljön jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Jó egészséget kívánok önnek!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi

Doktornő gyorsan - profin dolgozott, hatékonyan kommunikált, kedves volt, gyorsan megkaptam a leletet és gördülékenyen ment a fizetés - lezárás.

További vélemények

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok