Hasi ultrahang, milyen betegségekre deríthet fényt?

Hasi ultrahang, milyen betegségekre deríthet fényt?

Módosítva: 2023.04.18 13:07

Az ultrahang a hasi elváltozások diagnosztizálásának hatékony és nem invazív eszköze. A hasi ultrahang képes felismerni a máj-, epehólyag-, hasnyálmirigy- és veseproblémákat, valamint más szervek és struktúrák elváltozásait. Az ultrahang vezetésével lehetőség van terápiás beavatkozásokra, mint például az elzáródott epehólyag vagy akár daganatok kezelése.

Az orvosi diagnosztikában használt ultrahang

Az orvosdiagnosztikai ultrahang felépítése

Az ulrahangos vizsgálat előnyei

Az ultrahangos vizsgálat hátrányai

A hasi ultrahang milyen elváltozásokra deríthet fényt

Ultrahang mint terápiás eszköz? Igen

 

 

 

 

Az orvosi diagnosztikában használt ultrahang

Az ultrahang egy olyan diagnosztikai módszer, amelynek során magas frekvenciájú hanghullámokat használnak a test belső részeinek vizsgálatára. Az ultrahangot orvosi képalkotásra használják, és a legtöbb esetben fájdalommentes és nem invazív.

Az ultrahangos képalkotás során az orvos egy kis, kézi eszközt használ, amelyet transzducernak neveznek. A transzducer segítségével a hanghullámokat a testbe küldik, és azok visszaverődnek a test belső részeiből, amikor azok különböző szöveteket és szerveket érintenek.

Az ultrahangos képalkotás segítségével az orvosok vizsgálhatják a szerveket, például a májat, a veséket, a hasnyálmirigyet, a petefészket és az izmokat. Az ultrahangos vizsgálat hasznos lehet a terhesség alatt is, mivel lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megnézzék a magzatot és az anyaméh belső részeit.

Az ultrahangos vizsgálatok általában fájdalommentesek és biztonságosak. Az ultrahangos technológia használata az orvosi diagnosztikában gyakran megkönnyíti a betegségek diagnosztizálását és kezelését, és hozzájárul a betegek jobb egészségi állapotához.

 

Az orvosdiagnosztikai ultrahang felépítése

Az orvosi diagnosztikai ultrahang egy olyan képalkotó rendszer, amely magában foglalja a transzducernek nevezett ultrahangos adó-vevő eszközt, az ultrahangos gépet és az ehhez kapcsolódó szoftvereket.

A transzducer az ultrahang rendszer legfontosabb eleme, és egy olyan kézi eszköz, amelyet közvetlenül a bőrre helyeznek az érintett területen. A transzducer olyan anyagból készül, amely képes az ultrahangos hullámok kibocsátására és fogadására. Az adó a hullámokat kibocsátja, míg a vevő a visszavert hullámokat fogadja. A transzducer általában kis méretű és könnyű, így az orvos könnyedén használhatja a különböző testrészek vizsgálatához.

Az ultrahangos gép az adatokat rögzíti és feldolgozza, majd megjeleníti azokat egy képernyőn. Az ultrahangos gép lehet hordozható vagy asztali, és általában tartalmaz egy érintőképernyős felületet, amelyen keresztül az orvos beállíthatja a vizsgálati paramétereket és elemzi az adatokat. Az ultrahangos gépek számos funkciót tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik az orvos számára, hogy különböző képi adatokat gyűjtsön, mint például a szövetek textúrája és a szervek mozgása.

Az ultrahangos vizsgálatokat vezérlő szoftverek lehetővé teszik az orvos számára, hogy az adatokat gyorsan és hatékonyan elemezze és dolgozza fel. Az ultrahangos képalkotásban a szoftverek kulcsfontosságúak a kiváló minőségű képek előállításához, valamint a diagnózis pontosabb meghatározásához. Az orvosok általában használnak olyan szoftvereket is, amelyek segítségével a képek hátterében lévő információkat elemzik, például a szöveti sűrűséget és az áramlást.

Tehát az  orvosi ultrahang képalkotó rendszer felépítése összetett és magában foglalja a transzducert, az ultrahangos gépet és a szükséges szoftvereket. Az ultrahangos technológia fejlődése lehetővé tette az orvosok számára, hogy pontosabb diagnózist állítsanak fel és kezeléseket tervezzenek a betegek számára.

 

Az ulrahangos vizsgálat előnyei

Az ultrahangos vizsgálatok számos előnnyel járnak az orvosi diagnosztika szempontjából, amelyek közül néhány a következő:

 

 • Nem invazív: Az ultrahangos vizsgálatok nem igényelnek behatolást a testbe, így nem járnak fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel. Az ultrahangos vizsgálatokat általában gyorsan és egyszerűen elvégezhetik a beteg kényelmében, kórházi ellátás során akár az ágy mellett is.
 • Biztonságos: Az ultrahangos vizsgálatok általában biztonságosak és minimális kockázatot jelentenek a beteg számára. Nem használnak ionizáló sugárzást, mint a röntgen vagy a CT vizsgálatok, így nem jelentenek veszélyt a beteg egészségére.
 • Nagy felbontású képek: Az ultrahangos vizsgálatok lehetővé teszik az orvos számára, hogy nagy felbontású képeket hozzon létre, amelyek segítségével pontosabb diagnózist lehet felállítani. Az ultrahangos technológia lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a test belső szerkezetét és a szövetek állapotát részletesen vizsgálják.
 • Alacsony költségek: Az ultrahangos vizsgálatok általában alacsonyabb költséggel járnak, mint más képalkotó eljárások, például a CT vagy MRI vizsgálatok. Ez azt jelenti, hogy az ultrahangos vizsgálatok szélesebb körű elérhetőséget biztosítanak a betegek számára.
 • Sokoldalúság: Az ultrahangos vizsgálatokat számos területen használják, például terhességi vizsgálatokban, hasi, vese-, szív-, érrendszeri, izom- és csontvizsgálatokban, valamint a nőgyógyászati ​​és urológiai vizsgálatokban is. Ez azt jelenti, hogy az ultrahangos vizsgálatok sokoldalúak és alkalmazhatóak számos betegség diagnosztizálására és kezelésére.

 

Az ultrahangos vizsgálatok számos előnnyel járnak, amelyek miatt az orvosok széles körben alkalmazzák ezt a diagnosztikai módszert. Az ultrahangos vizsgálatok biztonságosak, nem invazívak, nagy felbontású képeket hoznak létre, alacsony költséggel járnak és sokoldalúan alkalmazhatóak számos területen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

Az ultrahangos vizsgálat hátrányai

Az ultrahangos vizsgálatoknak számos előnye van, azonban bizonyos esetekben lehetnek hátrányai is. Néhány közülük a következő:

 

 • Korlátozott mélység: A hasi ultrahangos vizsgálatok hatékonysága a hanghullámok mélységének korlátozottságától függ. Mivel az ultrahang hullámai gyengülnek a test mélyebb rétegeiben, azok a testrészek, amelyek túl mélyen helyezkednek el, nehezen észlelhetőek az ultrahangos vizsgálatok során.
 • Előkészületek szükségessége: Az hasi ultrahangos vizsgálatok előkészületeket igényelhetnek a betegtől, például üres gyomor, vagyis bizonyos idő elteltével történő éhezés, a folyadékbevitel korlátozása, félig telt hólyag és más speciális előírások, amiket a vizsgálóorvos előzetesen kér. Ez az ultrahang igényelte előkészület a betegség típusától függően változhat.
 • Képzett szakember szükségessége: Az ultrahangos vizsgálatok pontos diagnózisának felállításához képzett szakemberre van szükség. Az ultrahangos képalkotó berendezések kezelése és a vizsgálatok értékelése speciális képzést igényel.
 • Nem minden betegnél alkalmazható: A hasi ultrahangos vizsgálatok nem alkalmazhatók minden betegnél, például olyan betegeknél, akiknek súlyos hasi sebészeti beavatkozása volt, és akik valamilyen hasfali rendellenességgel bírnak.
 • Több információt igénylő esetek: Az ultrahangos vizsgálatok a test szerkezetének és állapotának megértéséhez adnak információkat, azonban bizonyos esetekben további vizsgálatokra is szükség lehet, hogy pontosabb diagnózist lehessen felállítani.

 

Az ultrahangos vizsgálatoknak több előnyük van, mint hátrányuk, azonban számos korlátozást is jelenthetnek. Az ultrahangos vizsgálatok korlátozott mélysége, előkészületek szükségessége, szakértői tudás igénye, az alkalmazhatóság korlátai és az egyes esetek több információt igényelnek, mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az ultrahangos vizsgálatok hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkünk

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

 

A hasi ultrahang milyen elváltozásokra deríthet fényt?

A hasi ultrahang nagyon hatékony diagnosztikai eszköz lehet, amely segítségével számos elváltozásra fény derülhet. Néhány példa a hasi ultrahang által észlelhető elváltozásokra:

 

 • Hasnyálmirigybetegségek: A hasnyálmirigy ultrahangja az emésztőrendszeri problémák és a cukorbetegség diagnosztizálására is alkalmazható. A hasnyálmirigy ultrahangja kimutathatja a hasnyálmirigy gyulladását, cisztáit vagy daganatait.
 • Májbetegségek: A máj ultrahangja a májbetegségek, például a hepatitis, cirrhosis és az epekövesség diagnosztizálására alkalmazható. Az ultrahang segítségével lehetőség van a máj méretének, szerkezetének és textúrájának vizsgálatára.
 • Epehólyag és epeúti betegségek: Az epehólyag és az epeutak ultrahangja segíthet a kövek, gyulladások és az elzáródások diagnosztizálásában.
 • Veseproblémák: A vesék ultrahangja a vesebetegségek, például a vesekő, a vesegyulladás és a daganatok diagnosztizálására is alkalmazható.
 • Vérellátási problémák: Az ultrahang segítségével felmérhető a hasi artériák vérellátása, és diagnosztizálhatók azok a szűkületek vagy elzáródások, amelyek a szervek elégtelen vérellátását okozzák.

 

Az ultrahangos vizsgálat hatékony eszköz a hasi problémák diagnosztizálására, és lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosabb képet kapjanak a betegség okairól és kiterjedéséről. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden diagnosztikai eszköz, az ultrahang is korlátozottan alkalmazható, és bizonyos esetekben további vizsgálatokra is szükség lehet a teljes körű diagnózis felállításához.

 

Ultrahang mint terápiás eszköz? Igen

A hasi ultrahang nemcsak diagnosztikai, hanem terápiás beavatkozásokra is alkalmazható. Az ultrahang segítségével az orvosok beavatkozásokat hajthatnak végre a hasi területen, mint például az elzáródott epehólyag vagy epevezeték feltöltése vagy drenázsja. Mindezt hasi ultrahang segítségével.

Az ún. ultrahangvezérelt biopszia-ami azt jelent, hogy ultrahang segítségével vesznek szöveti mintát-is egy másik intervenciós eljárás, amely során az orvosok vékony tűt használnak a szövetmintavételre az érintett területről. Az ultrahang vezetésével az orvosok pontosan tudják, hol kell behelyezni a tűt, így csökkenthető a mellékhatások és a szövődmények kockázata.

Az ultrahang vezetésével lehetőség van az érbe vagy daganatba történő beavatkozásokra is, mint például az érelzárás vagy a tumor kezelése radiofrekvenciás energia vagy más ablációs eljárások segítségével.

Végsősoron elmondható, hogy  az ultrahangvezérléssel végzett intervenciók széles körűek lehetnek, és lehetővé teszik az orvosok számára, hogy minimálisan invazív beavatkozásokat végezzenek, amelyek hatékonyak és általában kevésbé invazívak, mint a hagyományos műtéti beavatkozások.

 

Összefoglalva az ultrahangos vizsgálat, és azon belül pedig a hasi ultrahang hatékony diagnosztikai eszköz a hasi elváltozások, mint például a máj-, epehólyag-, hasnyálmirigy- és veseproblémák, valamint a vérellátási problémák diagnosztizálására. Az ultrahangos vizsgálatnak számos előnye van, például nem invazív, nem sugároz, és általában nem okoz kellemetlenséget vagy fájdalmat. Ellenben, mint minden diagnosztikai eszköznek, az ultrahangot is korlátozottan lehet használni, és előfordulhat, hogy néhány esetben további vizsgálatokra lehet szükség a megfelelő diagnózis felállításához.

Téma szakértői

Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK