Lipóma

Lipóma

Módosítva: 2023.12.29 14:12

A lipóma viszonylag gyakori kórkép,a bőr alatt található, rugalmas tapintású zsírcsomó, melynek diagnosztikájában fontos szerepet játszik az ultrahang.

Lipóma - Tartalom

Mi az a lipóma?

Lipóma tünetei

Lipóma diagnosztikája

Lipóma kezelése

Miért fontos az ultrahang lipóma esetén?

Mi az a lipóma?

A lipóma egy jóindulatú, lassan növekvő zsírsejt tumor, amely a bőr alatti szövetekben alakul ki. Általában puha, rugalmas tapintású, és könnyen mozgatható a bőr alatt. A lipómák általában fájdalommentesek és nem szoktak rákossá válni.

A lipómák leggyakrabban az alsó testrészeken, a nyakon, a vállakon, a hónaljban, a felkarokon és az alsó háton alakulnak ki. Bárhol megjelenhetnek, ahol zsírszövet található. Egyes esetekben több lipóma is kialakulhat, ami a lipomatózisnak nevezett állapot.

A lipómák általában nem igényelnek kezelést, hacsak nem okoznak kozmetikai vagy funkcionális problémát, például ha azok nagy méretűek vagy fájdalmat okoznak. A lipóma eltávolítása egyszerű műtéti beavatkozással történhet. A sebész eltávolítja a lipómát, és a betegség gyógyulási aránya általában jó.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bármilyen újonnan megjelenő dudor vagy duzzanat esetén érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Még ha a lipómák általában nem rákosak, fontos kizárni más típusú daganatokat vagy egészségügyi problémákat, amelyek hasonló tüneteket Lipómaokozhatnak.

Lipóma tünetei

A lipómák általában nem okoznak tüneteket, kivéve, ha a daganat mérete vagy elhelyezkedése kényelmetlenséget, fájdalmat vagy más kellemetlenséget okoz. A legtöbb esetben a lipómák fájdalommentesek és a bőr alatt könnyen mozgathatók. Azonban az alábbiakban felsorolok néhány lehetséges tünetet és jellemzőt.

Puhaság: A lipómák általában puha tapintásúak, rugalmasak és könnyen összenyomhatók. A bőrön belül mozgathatók és általában nem szilárd vagy merev.

Könnyű mozgás: A lipóma könnyen eltolható vagy megfogható, mivel szabadon mozog a bőr alatt.

Fájdalom: Általában a lipómák nem okoznak fájdalmat. Ha egy lipóma mégis fájdalmat okoz, vagy érzékeny területen helyezkedik el, ez orvosi értékelést igényelhet.

Növekedés: A lipómák általában lassan növekednek, és több év alatt kialakulnak. Ha hirtelen gyors növekedést észlelünk, vagy a daganat mérete vagy megjelenése megváltozik, orvosi vizsgálat javasolt.

Elhelyezkedés: A lipómák leggyakrabban a nyakon, a vállakon, a hónaljban, a felkarokon, az alsó háton vagy a combokon alakulnak ki. Azonban bárhol megjelenhetnek, ahol zsírszövet található.

Fontos hangsúlyozni, hogy a lipómák általában jóindulatúak és nem rákosak. Azonban minden új vagy változó dudor, csomó, vagy más bőr alatti elváltozás esetén érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos meg tudja vizsgálni a tüneteket, és szükség esetén további diagnosztikai eljárásokat is elrendelhet, hogy kizárja más típusú daganatokat vagy egészségügyi problémákat.

Lipóma diagnosztikája

A lipóma diagnózisa általában az orvos által végzett fizikai vizsgálat és esetleg további vizsgálatok alapján történik. A diagnosztikai folyamat a következő lépéseket foglalhatja magában.

Fizikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a dudort vagy csomót, értékeli a tapintását, mozgathatóságát és megjelenését. A lipómák általában lágyak, jól körülírtak, és általában nem rögzülnek a bőr alá.

Anamnézis: Az orvos megkérdezheti a betegtől a tünetek kezdetéről, növekedéséről, érzéseiről és egyéb releváns információkról.

Képalkotó vizsgálatok: Az orvosok általában nem igényelnek speciális képalkotó vizsgálatokat a lipómák diagnosztizálásához, mivel azok jellegzetes megjelenéssel rendelkeznek. Azonban néha ultrahangot, CT-vizsgálatot vagy MRI-vizsgálatot rendelhetnek el, különösen, ha a lipóma mérete vagy elhelyezkedése miatt a pontos diagnózis kétséges.

Biopszia: Általában nem szokás biopsziát végezni a lipómák esetében, mivel a megjelenésük és tapintásuk jellegzetes. Azonban néha, ha a daganatok klinikai vagy képalkotó vizsgálatok alapján gyanúsak, az orvos döntést hozhat a biopszia elvégzéséről. A biopszia során egy kis mennyiségű szövetet vesznek ki a lipómából, és azt laboratóriumi vizsgálatra küldik el.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen új vagy változó bőr alatti elváltozás esetén érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos által végzett vizsgálatok és szükség esetén alkalmazott további diagnosztikai módszerek segítenek abban, hogy kizárják más típusú daganatokat vagy egészségügyi problémákat, és megerősítsék a lipóma diagnózisát.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lipóma kezelése

A lipómák kezelése általában csak akkor szükséges, ha a daganatok tüneteket okoznak, vagy kozmetikai okokból zavaróak. A lipómák jóindulatúak és nem rákosak, és sok esetben nem igényelnek aktív beavatkozást. Az alábbiakban felsorolok néhány kezelési lehetőséget.

Figyelés (megfigyelés): Ha a lipóma kicsi, nem okoz tüneteket, és nem zavaró, az orvos egyszerűen figyelheti a daganatot. Ebben az esetben nincs szükség aktív beavatkozásra, és csak akkor lépnek be, ha a lipóma mérete vagy a tünetek megváltoznak.

Sebészeti eltávolítás: Amennyiben a lipóma fájdalmat okoz, kozmetikai problémát jelent, vagy más tüneteket okoz, az orvos sebészeti eltávolítást javasolhat. Az eltávolítást helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhetik. A beavatkozás során a sebész eltávolítja a lipómát, majd a sebet összevarrja.

Liposzukció: Ez egy eljárás, amely során a lipómát egy vékony tű segítségével szívják le a zsírszövetből. Ez a módszer kisebb seb és gyorsabb gyógyulási idő előnyével járhat, különösen, ha a lipóma látható helyen található.

Injekciós kezelés: Néhány esetben az orvos injekcióval injektálhat egy anyagot a lipómába, ami segíti annak zsugorodását és felszívódását. Ez a módszer azonban nem mindig hatékony, és egyes lipómák visszatérhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a lipóma eltávolítása általában nem szükséges, hacsak nincsenek tünetek vagy kozmetikai aggodalmak. A kezelési tervet mindig az orvos határozza meg a lipóma méretétől, elhelyezkedésétől és a beteg egyéni körülményeitől függően. Ha valaki lipómát észlel vagy egyéb bőr alatti elváltozást, fontos, hogy konzultáljon orvosával, aki segít a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában.

Kapcsolódó cikkünk

Lágyrész ultrahang- mit kell tudni róla?

Az ultrahang vizsgálat egyike a képalkotó eljárásoknak, melynek során pontosabb képet kaphatunk a testünkben lévő szervek szerkezeti elváltozásairól. Ultrahang vizsgálat során nincs káros sugárzás, gyors, biztonságos és azonnali eredményt kaphatunk. Dr. Pataj Nórát, az Ultrahangközpont radiológusát a lágyrészek ultrahangos vizsgálatáról kérdeztük. 

Miért fontos az ultrahang lipóma esetén?

Az ultrahang (ultrahangos képalkotás) hasznos lehet a lipóma esetén több szempontból.

Megkülönböztetés más daganatoktól: Az ultrahang segíthet megkülönböztetni a lipómát más típusú daganatoktól vagy bőrelváltozásoktól. A lipómák jellegzetes ultrahangos megjelenése lehet, amely segít az orvosnak azonosítani és megítélni a daganat jellegét.

Méret és elhelyezkedés értékelése: Az ultrahang lehetővé teszi az orvos számára, hogy részletesebben értékelje a lipóma méretét, elhelyezkedését és kiterjedését. Ez segíthet abban, hogy eldöntsék, szükséges-e a daganat eltávolítása, és milyen módszert kell alkalmazni.

Izmok, inak és más szövetek értékelése: Az ultrahang segítségével az orvosok értékelhetik az izmokat, inakat, idegeket és egyéb szöveteket a lipóma körül. Ez különösen fontos lehet, ha a daganat mérete vagy elhelyezkedése miatt ezeket a struktúrákat érinti.

Idegsebészeti alkalmasság értékelése: Ha a lipóma az idegek közelében vagy azokra nyomást gyakorol, az ultrahang segíthet az orvosnak megállapítani, hogy az idegek szabadon vannak-e, vagy ha nyomás alatt állnak, milyen mértékben.

Intervenciós eljárások irányítása: Az ultrahang alkalmazható intervenciós eljárások, például biopszia vagy liposzukció során is, segítve az orvost a pontosabb eljárásvezetésben.

Az ultrahang nem csak nem invazív, hanem gyorsan kivitelezhető és nincs sugárterhelés. Az orvosok gyakran alkalmazzák, mivel segítségével részletes és valós idejű képet kaphatnak a lipóma és környező szövetek állapotáról. Az ultrahangvizsgálat együttműködik a klinikai vizsgálatokkal, a beteg anamnézisével és más képalkotó vizsgálatokkal, hogy teljes körű diagnózist lehessen adni, és a megfelelő kezelési tervet kialakítani.

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Szavcsur Péter

Dr. Szavcsur Péter

ultrahang vezérelt aspirációs citológia specialista Főorvos
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!