Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.03.07 20:46

A pajzsmirigyzavarok egy részét a szerv göbös megbetegedése képezi. Ezen problémák gyakran együtt járnak a mirigy hormontermelő zavarával, ezért alul-vagy túlműködés esetén célszerű elvégeztetni a vizsgálatot. Hogy miért van szükség a göbök miatt ultrahangra, illetve milyen vizsgálat egészítheti ki, arról dr. Horváth Ilonát, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

Göbök a pajzsmirigyben

A göbök a pajzsmirigyben előforduló betegségek egy csoportja. A jóindulatú göbök viszonylag gyakoriak, sokszor tünetmentesek. Gyakrabban nőknél fordul elő, a jódhiányos területeken arányuk magasabb. A jóindulatú göbök jól határolt, sokszor folyadékot is tartalmazó szövetszaporulatok. Méretüket tekintve rendkívül változatosak: 1-2 mm vagy több cm nagyságúak lehetnek, különállóak vagy egymással összefolyva akár a lebeny nagy részét is elfoglalhatják. A nagyméretű göbök vagy a pajzsmirigy göbösen átalakult nagyra nőtt része tapinthatóvá, akár láthatóvá válhat a nyakon. Nyomást gyakorolhat a légcsőre vagy a nyelőcsőre, nehezítve a levegővételt, a nyelést. Viselkedésüket, működésüket tekintve is változatosak: léteznek hormontermelő vagy néma göbök, ezáltal hormontermelési zavart okozhatnak (hyper-, illetve hypothyreosis). Egyszerű, tisztán folyadékot tartalmazó, sima falú ciszták is előfordulnak a pajzsmirigyben.

A göbök, ciszták nagyon gyakran panaszmentesek, észrevétlenül fejlődnek, csak szűrővizsgálat kapcsán derül fény a jelenlétükre.

Ultrahang a pajzsmirigy göbök diagnosztizálásábanpajzsmirigy göbök ultrahangos vizsgálata

A pajzsmirigy ultrahang a laborvizsgálat mellett a pajzsmirigy állapotának megítélésében alapvető vizsgálati módszer, melynek során pontos képet nyerhetünk a pajzsmirigy méretéről és szerkezetéről. Esetleges autoimmun vagy ritkán bakteriális (akut vagy krónikus) gyulladás jelenlétére utaló szerkezeti elváltozások azonosíthatók ultrahanggal. Jól láthatók a göbök is, melyek mérete és szerkezete sokat elárul a természetükről. A color doppler ultrahang vizsgálat a pajzsmirigyszövet és azon belül a göbök erezettségéről, az érhálózat eloszlásáról ad fontos információt, mely segít a diagnózis felállításában. A göbök túlnyomó többsége jóindulatú elváltozás, előfordulnak azonban rosszindulatú daganatok is a pajzsmirigyben. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat felvetheti a rosszindulatúság gyanúját.

Az ultrahangos leletnek tartalmaznia kell a göbök részletes leírását, azok elhelyezkedését, méretét, ultrahangos szerkezetét és a környező struktúrákhoz való viszonyát. Az ultrahangos szakorvos végül kialakítja a véleményét és javaslatot tesz kontroll pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra vagy  aspirációs citológia elvégzésére. Mindkét esetben elengedhetetlen a göbök pontos leírása.

A biopszia során ultrahanggal vezérelve, szemkontroll mellett sejteket nyernek a kérdéses területből, melyeket citopatológus elemez mikroszkóp alatt.

Komplex feladat a pajzsmirigyzavar kezelése

A pajzsmirigy komplex feladatot ellátó, a szervezet egészére jelentős hatást gyakorló szerv. Működését sokféle tényező befolyásolja (genetika, környezeti hatások stb.), ellenőrzése, az esetleges hibák felfedezése és kiküszöbölése több szakterület összehangolt feladata: laborvizsgálat, radiológia (ultrahang, esetleg izotóp diagnosztika), citopatológia, endokrinológia, sebészet. Nagy hangsúlyt kell fektetni a pajzsmirigy esetében is a szűrővizsgálat fontosságára - magyarázza dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa.

 

Téma szakértői

Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

Prima Medica Egészségközpontok