4 kérdés a pajzsmirigy ultrahangról

4 kérdés a pajzsmirigy ultrahangról

Dr. Fehér György Létrehozva: 2022.02.02 Módosítva: 2022.02.17

A pajzsmirigybetegségek igen gyakoriak hazánkban. A pontos diagnózis felállításához és a terápia eredményességének követéséhez nagy szükség van a laborvizsgálatok mellett ultrahangos ellenőrzésre is, melynek során a szerv felépítését, alakját, elváltozásait nézik. Dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa a leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata kapcsán. 

Kell előtte laborvizsgálat vagy diagnosztizált pajzsmirigybetegség? 

A pajzsmirigy ultrahangra jelentkezőknél nem feltétel, hogy legyen már diagnosztizált pajzsmirigy betegségük. Természetesen sok esetben endokrinológus küldi a pácienst tovább az ultrahangra, ha valamilyen pajzsmirigy zavarra utaló laboreredményeket kapott az illető. Ilyenkor a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a radiológiai ellenőrzés. Ám előfordulhat, hogy az illető csomót érez, nyelési nehézségekkel küzd, úgy érzi, mintha gombóc lenne a torkában, esetleg mintha szorítaná a nyakát az ing gallérja- ilyenkor érdemes akár egyből pajzsmirigy ultrahangra menni.

A rákos megbetegedéseket is lehet így diagnosztizálni? 

Diagnosztizálni nem, de segíthet a jeleket felismerni. A túl nagy, gyorsan növő, iletve az ún. hideg göbök (melyeket izotópos vizsgálattal látni) olykor rákos elfajulásra is utalhatnak. Ilyenkor ultrahang vezérelt aspirációs citológiai mintavételre van szükség, hogy jobban meg lehessen vizsgálni az adott területet és el lehessen dönteni, hogy milyen természetű az elváltozás. 

pajzsmirigy ultrahang

Milyen gyakorisággal lehet elvégezni? 

Mivel az ultrahang vizsgálat nem jár káros sugárzással, így lényegében akárhányszor. Nem igényel különösebb előkészületet sem, és terhesség/szoptatás során is bátran alkalmazható- mondja Dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa. 

Milyen elváltozásokra derülhet fény? 

Minden, ami a pajzsmirigy szerkezetével, felépítésével kapcsolatos, azt lehet látni. Így felismerhető, a szerv megnagyobbodása (strúma), szerkezeti elváltozása (homogén/inhomogén), vannak-e kisebb nagyobb göbök, jelen van-e gyulladás vagy bármilyen elváltozás. Ezekre az információkra nem csak a kezdetekben van szükség, hanem a terápia során is, hiszen így nyomon követhető a terápia hatékonysága, a további változások. 

Hírek

Az ultrahang segíthet kideríteni, gyulladásos bélbetegség miatt fáj-e a hasa

Az ultrahang segíthet kideríteni, gyulladásos bélbetegség miatt fáj-e a hasa

A gyulladásos bélbetegségek sok ember életét megkeserítik, azonban tüneteik nem mindig specifikusak, több más kóros állapotra is utalhatnak. Éppen ezért fontos annak tisztázása, mi is okozza az olyan panaszokat, mint a hasi görcsök, hasmenés, fogyás, hiszen a megfelelő terápia a pontos diagnózis ...
Csecsemők has, koponya és csípő ultrahangja- mit kell tudni róluk?

Csecsemők has, koponya és csípő ultrahangja- mit kell tudni róluk?

Minden szülő külön figyeli, vajon jól fejlődik-e a gyermeke, egészséges-e. Kötelező jelleggel pont ezért vannak a védőnői/gyermekorvosi kontrollok, ahol szakemberek is nyomon követik a gyermekek állapotát. Ezen kívül lehetőség van még igen kis korban (6-8 hetes korban) hármas ultrahang szűrésre is, melynek során alaposan ...
Csípőficamos volt? Gyermeke csípő ultrahangos vizsgálatát ne hagyja ki!

Csípőficamos volt? Gyermeke csípő ultrahangos vizsgálatát ne hagyja ki!

A gyermekeknél a csípő ultrahang a fizikális vizsgálat mellett fontos egy esetleges csípőficam felderítésére. Hogy mikor érdemes elvégeztetni és hogy miből áll a vizsgálat, azt D r. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa mondta el.

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!