4 kérdés a pajzsmirigy ultrahangról

4 kérdés a pajzsmirigy ultrahangról

Dr. Fehér György Létrehozva: 2022.02.02 Módosítva: 2022.11.07

A pajzsmirigybetegségek igen gyakoriak hazánkban. A pontos diagnózis felállításához és a terápia eredményességének követéséhez nagy szükség van a laborvizsgálatok mellett ultrahangos ellenőrzésre is, melynek során a szerv felépítését, alakját, elváltozásait nézik. Dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa a leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata kapcsán. 

Kell előtte laborvizsgálat vagy diagnosztizált pajzsmirigybetegség? 

A pajzsmirigy ultrahangra jelentkezőknél nem feltétel, hogy legyen már diagnosztizált pajzsmirigy betegségük. Természetesen sok esetben endokrinológus küldi a pácienst tovább az ultrahangra, ha valamilyen pajzsmirigy zavarra utaló laboreredményeket kapott az illető. Ilyenkor a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a radiológiai ellenőrzés. Ám előfordulhat, hogy az illető csomót érez, nyelési nehézségekkel küzd, úgy érzi, mintha gombóc lenne a torkában, esetleg mintha szorítaná a nyakát az ing gallérja- ilyenkor érdemes akár egyből pajzsmirigy ultrahangra menni.

A rákos megbetegedéseket is lehet így diagnosztizálni? 

Diagnosztizálni nem, de segíthet a jeleket felismerni. A túl nagy, gyorsan növő, iletve az ún. hideg göbök (melyeket izotópos vizsgálattal látni) olykor rákos elfajulásra is utalhatnak. Ilyenkor ultrahang vezérelt aspirációs citológiai mintavételre van szükség, hogy jobban meg lehessen vizsgálni az adott területet és el lehessen dönteni, hogy milyen természetű az elváltozás. 

pajzsmirigy ultrahang

Milyen gyakorisággal lehet elvégezni? 

Mivel az ultrahang vizsgálat nem jár káros sugárzással, így lényegében akárhányszor. Nem igényel különösebb előkészületet sem, és terhesség/szoptatás során is bátran alkalmazható- mondja Dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa. 

Milyen elváltozásokra derülhet fény? 

Minden, ami a pajzsmirigy szerkezetével, felépítésével kapcsolatos, azt lehet látni. Így felismerhető, a szerv megnagyobbodása (strúma), szerkezeti elváltozása (homogén/inhomogén), vannak-e kisebb nagyobb göbök, jelen van-e gyulladás vagy bármilyen elváltozás. Ezekre az információkra nem csak a kezdetekben van szükség, hanem a terápia során is, hiszen így nyomon követhető a terápia hatékonysága, a további változások. 

Hírek

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

A pajzsmirigyzavarok egy részét a szerv göbös megbetegedése képezi. Ezen problémák gyakran együtt járnak a mirigy hormontermelő zavarával, ezért alul-vagy túlműködés esetén célszerű elvégeztetni a vizsgálatot. Hogy miért van szükség a göbök miatt ultrahangra, illetve milyen vizsgálat ...
Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

A mellben lévő csomókat minden esetben komolyan kell venni, hiszen akár rosszindulatú daganatot is jelezhetnek. Szerencsére azonban nem minden csomó rákos elfajulás, gyakran jóindulatú szövetszaporulat, még gyakrabban ciszták állnak a tapintható csomók hátterében. Tapintással nem lehet pontosan ...
Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

A váll sérülése, illetve fájdalma gyakori problémának számít, melynek okai között beszélhetünk gyulladásról, túlerőltetésről, traumáról vagy akár lelki eredetű panaszokról is. A pontos diagnózis felállításában és a célzott kezelésben segíthet ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!