4 kérdés a pajzsmirigy ultrahangról

4 kérdés a pajzsmirigy ultrahangról

Dr. Fehér György Módosítva: 2022.11.07

A pajzsmirigybetegségek igen gyakoriak hazánkban. A pontos diagnózis felállításához és a terápia eredményességének követéséhez nagy szükség van a laborvizsgálatok mellett ultrahangos ellenőrzésre is, melynek során a szerv felépítését, alakját, elváltozásait nézik. Dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa a leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata kapcsán. 

Kell előtte laborvizsgálat vagy diagnosztizált pajzsmirigybetegség? 

A pajzsmirigy ultrahangra jelentkezőknél nem feltétel, hogy legyen már diagnosztizált pajzsmirigy betegségük. Természetesen sok esetben endokrinológus küldi a pácienst tovább az ultrahangra, ha valamilyen pajzsmirigy zavarra utaló laboreredményeket kapott az illető. Ilyenkor a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a radiológiai ellenőrzés. Ám előfordulhat, hogy az illető csomót érez, nyelési nehézségekkel küzd, úgy érzi, mintha gombóc lenne a torkában, esetleg mintha szorítaná a nyakát az ing gallérja- ilyenkor érdemes akár egyből pajzsmirigy ultrahangra menni.

A rákos megbetegedéseket is lehet így diagnosztizálni? 

Diagnosztizálni nem, de segíthet a jeleket felismerni. A túl nagy, gyorsan növő, iletve az ún. hideg göbök (melyeket izotópos vizsgálattal látni) olykor rákos elfajulásra is utalhatnak. Ilyenkor ultrahang vezérelt aspirációs citológiai mintavételre van szükség, hogy jobban meg lehessen vizsgálni az adott területet és el lehessen dönteni, hogy milyen természetű az elváltozás. 

pajzsmirigy ultrahang

Milyen gyakorisággal lehet elvégezni? 

Mivel az ultrahang vizsgálat nem jár káros sugárzással, így lényegében akárhányszor. Nem igényel különösebb előkészületet sem, és terhesség/szoptatás során is bátran alkalmazható- mondja Dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa. 

Milyen elváltozásokra derülhet fény? 

Minden, ami a pajzsmirigy szerkezetével, felépítésével kapcsolatos, azt lehet látni. Így felismerhető, a szerv megnagyobbodása (strúma), szerkezeti elváltozása (homogén/inhomogén), vannak-e kisebb nagyobb göbök, jelen van-e gyulladás vagy bármilyen elváltozás. Ezekre az információkra nem csak a kezdetekben van szükség, hanem a terápia során is, hiszen így nyomon követhető a terápia hatékonysága, a további változások. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok