Lágyrész ultrahang- mit kell tudni róla?

Lágyrész ultrahang- mit kell tudni róla?

Dr. Fehér György Módosítva: 2023.10.12 08:54

Az ultrahang vizsgálat egyike a képalkotó eljárásoknak, melynek során pontosabb képet kaphatunk a testünkben lévő szervek szerkezeti elváltozásairól. Ultrahang vizsgálat során nincs káros sugárzás, gyors, biztonságos és azonnali eredményt kaphatunk. Dr. Pataj Nórát, az Ultrahangközpont radiológusát a lágyrészek ultrahangos vizsgálatáról kérdeztük. 

Mik azok a lágyrészek? 

A lágyrészeket többek között az izmok, inak, kötőszövetek, erek, zsírszövet alkotják, és testünk tömegének kb. a felét teszik ki. Az ultrahang vizsgálat szempontjából a lágyrész kategóriát egyfajta általánosításként használjuk mindazokban az esetekben, amikor nem standard régiók vizsgálata történik (mint amilyen például a hasi és kismedencei, pajzsmirigy, nyaki artériák (carotis), végtagi vénák, ízületek vagy emlők ultrahang vizsgálata). Ilyenkor a törzsön, fej-nyaki régióban vagy végtagokon leggyakrabban egy bőr alatt tapintott csomó, fájdalmas izom, vagy a test egyéb részein tapintott elváltozás ultrahangos vizsgálatát végezzük. 

A lágyrészek fájdalma, esetleges elváltozásai, károsodási igen gyakori panasznak számítanak, melyet számtalan probléma is okozhat. Ezek közül vannak banálisak, valamint igen veszélyesek is, így tartós panasz esetén mindenképp szakorvosi vizsgálat szükséges. 

A lágyrészek betegségei 

lágyrész ultrahangA lágyrészek elváltozásai nem minden esetben tapinthatók és nem szükségszerűen fájdalmasak. Előfordulnak fájdalmatlan, véletlenszerűen felfedezett eltérések is. Kialakulásuk számtalan okra vezethető vissza: például egyszerű megerőltetés, sérülés, gyulladás, fertőzés, de akár jó-vagy rosszindulatú daganat is állhat a háttérben. -mondja Dr. Pataj Nóra, az Ultrahangközpont radiológusa. 

Milyen tünetek esetén érdemes lágyrész ultrahangra menni? 

  • Bőr alatti csomó 

  • Izomsérülés 

  • Sérv gyanú 

  • Nyirokcsomó megnagyobbodás 

  • Látható, tapintható duzzanat 

Mikor indokolt lágyrész ultrahang vizsgálat? 

Lágyrész ultrahang vizsgálatra a felsoroltak szerint elsősorban sérülések utáni fájdalom/ elváltozás esetén, sérv gyanújakor, valamint bőr alatti csomók, duzzanatok esetén van szükség. Segítségével elkülöníthetőek a folyadéktartalmú, illetve a tömör elváltozások. Szerencsére a vizsgálatot bármikor el lehet végezni, nem jár egészségre káros sugárterheléssel, így többször is megismételhető. Az eljárás teljesen fájdalommentes és különösebb előkészületet sem igényel, ráadásul az eredmény azonnal kézhez kapható. 

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK