Ultrahang hasi fájdalom esetén

Ultrahang hasi fájdalom esetén

Módosítva: 2024.04.09 12:21

Az emésztőrendszeri problémák, különösen a hasi, azonbelül is a vastagbéllel kapcsolatos fájdalom kellemetlen tünet, mely megnehezítheti az érintett mindennapjait. A fájdalom kivizsgálásában és kezelésében segít az Ultrahang Központ.

Ultrahang hasi fájdalom esetén - Tartalom

Mi okozhatja a hasi fájdalmat?

A hasi fájdalmát számos tényező okozhatja, beleértve az egyszerűbb és átmeneti problémáktól kezdve az súlyosabb betegségekig terjedő okokat. A hasi fájdalmának leggyakoribb okai közé tartoznak az alábbiak, melyek diagnosztizálásban fontos szerepet tölt be az ultrahang:

 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Az IBS egy krónikus bélműködési rendellenesség, amely hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést vagy székrekedést okozhat. A fájdalom általában görcsös jellegű és rendszeresen jelentkezik.
 • Divertikulitisz: A divertikulitisz azokra az állapotokra utal, amikor a vastagbél falában kis tasakok, úgynevezett divertikulumok jönnek létre, melyek gyulladtak vagy fertőzöttek. Ez gyakran hasi fájdalomhoz vezethet, különösen a bal alsó hasi területen.
 • Gyulladásos bélbetegségek: A Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) gyulladásos bélbetegségek, amelyek krónikus gyulladást okoznak a vastagbélben. Ennek eredményeként hasi fájdalom, görcsök, hasmenés és véres széklet jelentkezhet.Ultrahang vastagbél fájdalom esetén
 • Gázok és puffadás: A túlzott gázok vagy puffadás is okozhatnak hasi fájdalmat és kényelmetlenséget a vastagbélben.
 • Élelmiszerallergiák vagy intoleranciák: Bizonyos élelmiszerek, például tejtermékek (laktózintolerancia) vagy glutén (cöliákia), okozhatnak hasi fájdalmat és emésztési problémákat az érintetteknél.
 • Székrekedés vagy bélelzáródás: A székrekedés vagy a bélelzáródás miatt a béltartalom nem tudja normálisan áthaladni a vastagbélben, ami fájdalmat és puffadást okozhat.
 • Vese- vagy húgyhólyagproblémák: Néha a vese vagy a húgyhólyag problémái hasi fájdalmat okozhatnak, amely a vastagbél területén érezhető. Felismerésében fontos szerepet játszik az ultrahang.
 • Szervi eltérések és daganatok: Ritka esetekben szervi eltérések vagy daganatok a vastagbélben vagy a környező szervekben okozhatnak fájdalmat, melyek kimutatásában fontos szereppel bír az ultrahang.
 • Stressz és szorongás: Az érzelmi tényezők, például a stressz és a szorongás is befolyásolhatják a vastagbél működését és okozhatnak hasi fájdalmat.

A hasi fájdalom sokféle okból származhat és a pontos diagnózis megállapításához általában orvosi vizsgálat és értékelés szükséges. Ha tartós vagy súlyos hasi fájdalmat tapasztal vagy ha más tünetek is kísérik, forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az orvos megvizsgálja a tüneteket, elkészíti a szükséges teszteket és vizsgálatokat, és meghatározza a legmegfelelőbb kezelést.

Miért az ultrahang vizsgálat az első hasi fájdalom esetén?

Az ultrahangvizsgálat előnyei a hasi fájdalom esetén az alábbiakban foglalhatók össze.

 • Nem invazív: Az ultrahangvizsgálat egy nem invazív képalkotó eljárás, amely során nem szükséges a testbe beavatkozást végezni. A páciensnek nem kell tűket vagy szikéket tűrnie és nincs szükség kontrasztanyagok beadására sem.
 • Sugárzásmentes: Az ultrahangvizsgálat nem használ ionizáló sugárzást, ellentétben a röntgen vagy a CT vizsgálatokkal. Ezáltal minimalizálja a sugárterhelés kockázatát, ami különösen fontos azoknak, akiknek gyakran van szükség képalkotó eljárásokra.
 • Gyors és kényelmes: Az ultrahangvizsgálat általában gyorsan elvégezhető és nem igényel hosszú várakozási időt. Az eljárás során a páciensnek általában csak le kell feküdnie vagy ülnie és az orvos vagy a szakember elmozdítja az ultrahangfejet a megfelelő területen.
 • Valós idejű képalkotás: Az ultrahang lehetővé teszi a valós idejű képalkotást, így az orvos azonnal láthatja a vizsgált területet a kijelzőn és azonnal értékelheti az eredményeket.
 • Széleskörű alkalmazhatóság: Az ultrahangvizsgálatot számos területen alkalmazzák, beleértve a hasi szervek, a kismedencei szervek, a szív, az ínszalagok és az izmok vizsgálatát is.

Az ultrahangvizsgálatot hasi fájdalom esetén általában az alábbi célokra használják:

 • Gyulladásos bélbetegségek: Az ultrahang segíthet a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diagnózisában és azok kezelésének nyomon követésében.
 • Más hasi szervek vizsgálata: Az ultrahang segíthet a környező hasi szervek, például a máj, a vesék, a gyomor és a hasnyálmirigy vizsgálatában, hogy pontosabb kép rajzolódjon ki a hasi fájdalmak hátterében.

Az ultrahangvizsgálat az orvos által alkalmazott eszközként egy olyan fontos eszköz, amely segít a hasi fájdalom okának megállapításában és a helyes diagnózis felállításában. Az orvos a klinikai tünetek és a páciens állapota alapján dönti el, hogy szükséges-e az ultrahangvizsgálat, vagy más diagnosztikai módszer alkalmazása a legjobb eredmények eléréséhez

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen elváltozások állhatnak a háttérben hasi fájdalom esetén?

A has fájdalmának hátterében számos olyan elváltozás és állapot állhat, amelyeket ultrahangvizsgálattal lehet azonosítani. Az ultrahangvizsgálat segíthet az alábbi elváltozások és problémák azonosításában:

 • Divertikulitis: A divertikulitisz a vastagbélben kialakult tasakok, úgynevezett divertikulumok, gyulladása vagy fertőzése. Az ultrahang segít a divertikulumok állapotának és gyulladásának vizsgálatában, ami hasi fájdalmat okozhat.
 • Gyulladásos bélbetegségek: Az ultrahangvizsgálat segíthet a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diagnózisában és azok kezelésének nyomon követésében. Az ultrahang segíthet a bélfal vastagságának és állapotának felmérésében, valamint a gyulladás elhelyezkedésének megállapításában.
 • Polipok: Az ultrahangvizsgálat alkalmas lehet a belekben kialakult polipok kimutatására. A polipok jóindulatú elváltozások, de néhányuk rákossá válhat, ezért fontos az időben történő felismerésük és eltávolításuk.
 • Székletkövek: Az ultrahangvizsgálat segít a húgyhólyagban kialakult kövek kimutatásában, amelyek elzáródást és fájdalmat okozhatnak.
 • Vastagbélben lévő levegő: Az ultrahang segít a vastagbélben lévő levegő vagy gázok kimutatásában, ami a puffadást és a fájdalmat okozhatja.

A hasi ultrahang vizsgálat nem mindig elegendő a pontos diagnózishoz és bizonyos esetekben más képalkotó eljárások, például a CT vagy MRI vizsgálatok is szükségesek lehetnek, különösek a belek állapotának vizsgálata során. Az orvos a tünetek és a páciens állapotának függvényében dönti el, hogy melyik képalkotó módszert alkalmazza a legjobb eredmények eléréséhez. A hasi ultrahang vizsgálat azonban hasznos eszköz lehet a hasi fájdalom okának meghatározásában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

Kapcsolódó cikkünk

A gyereknél is keletkezhet vesekő

Görcsös, késszúrásszerű alhasi fájdalom és véres vizelet- ezek a vesekő tünetei is lehetnek, ami leggyakrabban a felnőtteket sújtsa. Ám tévedés azt hinni, hogy kizárólag őket érinti a probléma, hiszen tanulmányok szerint gyermeknél, sőt már újszülötteknél is előfordul. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa szerint az ultrahang diagnosztikának hála azonban gyorsan fény derülhet a betegségre, így a kezelés minél hamarabb elkezdődhet.

Hasi fájdalom kezelése az ultrahang vizsgálat után

A hasi fájdalom kezelése az ultrahangvizsgálat eredményeitől függ, ezért a kezelési tervet az orvos határozza meg az alábbi tényezők alapján.

 • Diagnózis: Az ultrahangvizsgálat során kapott eredmények alapján az orvos megállapítja a has fájdalmának okát és az esetleges elváltozásokat. A diagnózis meghatározása az első lépés a megfelelő kezelés meghatározásához.
 • Gyulladásos bélbetegségek kezelése: Ha az ultrahangvizsgálat azt mutatja, hogy gyulladásos bélbetegség, például Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa áll fenn, az orvos általában gyulladáscsökkentő gyógyszereket ír fel, például szteroidokat vagy immunmodulátorokat. A kezelés célja a gyulladás enyhítése és a tünetek javítása.
 • Divertikulitisz kezelése: Az ultrahang során felfedezett vastagbél divertikulitisz esetén az orvos általában antibiotikumokat ír elő a fertőzés kezelésére. Súlyos esetekben, például abszcesszus vagy bélelzáródás esetén sebészi beavatkozásra is szükség lehet.
 • Polipok és daganatok kezelése: Ha az ultrahangvizsgálat polipokat vagy daganatokat mutat ki, az orvos szükség esetén kolonoszkópiát vagy sebészi beavatkozást javasol.
 • Életmódbeli változtatások: Az orvos az életmódbeli változtatásokat is javasolhatja a hasi fájdalom kezelésére. Ez lehet például a rostos étrend, a megfelelő hidratáció, a stresszkezelés vagy a testmozgás bevezetése.

Fontos, hogy az orvos által előírt kezelési tervet kövesse, és rendszeresen konzultáljon vele a tünetek és az állapot monitorozása érdekében. A hasi fájdalom okától függően a kezelés lehet rövid távú vagy hosszabb távú, és az orvos által előírt gyógyszerek és eljárások, életmódterápiák személyre szabottak lesznek az Ön szükségleteihez és állapotához mérten. Ne habozzon konzultálni orvosával, ha továbbra is fájdalma vagy kellemetlensége van hasi területen, vagy ha a tünetei romlanak.

Téma szakértői

Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata