Ultrahang vastagbél fájdalom esetén

Ultrahang vastagbél fájdalom esetén

Módosítva: 2023.09.26 08:52

Az emésztőrendszeri problémák, különösen a vastagbéllel kapcsolatos fájdalom kellemetlen tünet, mely megnehezítheti az érintett mindennapjait. A fájdalom kivizsgálásában és kezelésében segít az Ultrahang Központ.

Ultrahang vastagbél fájdalom esetén - Tartalom

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Mi okozhatja a vastagbél fájdalmat?

A vastagbél fájdalmát számos tényező okozhatja, beleértve az egyszerűbb és átmeneti problémáktól kezdve az súlyosabb betegségekig terjedő okokat. A vastagbél fájdalmának leggyakoribb okai közé tartoznak az alábbiak, melyek diagnosztizálásban fontos szerepet tölt be az ultrahang.

Irritábilis bél szindróma (IBS): Az IBS egy krónikus bélműködési rendellenesség, amely hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést vagy székrekedést okozhat. A fájdalom általában görcsös jellegű és rendszeresen jelentkezik.

Divertikulitisz: A divertikulitisz azokra az állapotokra utal, amikor a vastagbél falában kis tasakok, úgynevezett divertikulumok jönnek létre, melyek gyulladtak vagy fertőzöttek. Ez gyakran hasi fájdalomhoz vezethet, különösen a bal alsó hasi területen.

Gyulladásos bélbetegségek: A Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) gyulladásos bélbetegségek, amelyek krónikus gyulladást okoznak a vastagbélben. Ennek eredményeként hasi fájdalom, görcsök, hasmenés és véres széklet jelentkezhet.Ultrahang vastagbél fájdalom esetén

Gázok és puffadás: A túlzott gázok vagy puffadás is okozhatnak hasi fájdalmat és kényelmetlenséget a vastagbélben.

Élelmiszerallergiák vagy intoleranciák: Bizonyos élelmiszerek, például tejtermékek (laktózintolerancia) vagy glutén (cöliákia), okozhatnak vastagbél fájdalmat és emésztési problémákat az érintetteknél.

Székrekedés vagy bélelzáródás: A székrekedés vagy a bélelzáródás miatt a béltartalom nem tudja normálisan áthaladni a vastagbélben, ami fájdalmat és puffadást okozhat.

Vese- vagy húgyhólyagproblémák: Néha a vese vagy a húgyhólyag problémái hasi fájdalmat okozhatnak, amely a vastagbél területén érezhető. Felismerésében fontos szerepet játszik az ultrahang.

Szervi eltérések és daganatok: Ritka esetekben szervi eltérések vagy daganatok a vastagbélben vagy a környező szervekben okozhatnak fájdalmat, melyek kimutatásában fontos szereppek bír az ultrahang.

Stressz és szorongás: Az érzelmi tényezők, például a stressz és a szorongás is befolyásolhatják a vastagbél működését és okozhatnak hasi fájdalmat.

Fontos megjegyezni, hogy a vastagbél fájdalma sokféle okból származhat és a pontos diagnózis megállapításához általában orvosi vizsgálat és értékelés szükséges. Ha tartós vagy súlyos vastagbél fájdalmat tapasztal vagy ha más tünetek is kísérik, forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az orvos megvizsgálja a tüneteket, elkészíti a szükséges teszteket és vizsgálatokat, és meghatározza a legmegfelelőbb kezelést.

Miért az ultrahang vizsgálat az első vastagbél fájdalom esetén?

Az ultrahangvizsgálat előnyei a vastagbél fájdalom esetén az alábbiakban foglalhatók össze.

  • Nem invazív: Az ultrahangvizsgálat egy nem invazív képalkotó eljárás, amely során nem szükséges a testbe beavatkozást végezni. A páciensnek nem kell tűket vagy szikéket tűrnie és nincs szükség kontrasztanyagok beadására sem.
  • Sugárzásmentes: Az ultrahangvizsgálat nem használ ionizáló sugárzást, ellentétben a röntgen vagy a CT vizsgálatokkal. Ezáltal minimalizálja a sugárterhelés kockázatát, ami különösen fontos azoknak, akiknek gyakran van szükség képalkotó eljárásokra.
  • Gyors és kényelmes: Az ultrahangvizsgálat általában gyorsan elvégezhető és nem igényel hosszú várakozási időt. Az eljárás során a páciensnek általában csak le kell feküdnie vagy ülnie és az orvos vagy a szakember elmozdítja az ultrahangfejet a megfelelő területen.
  • Valós idejű képalkotás: Az ultrahang lehetővé teszi a valós idejű képalkotást, így az orvos azonnal láthatja a vizsgált területet a kijelzőn és azonnal értékelheti az eredményeket.
  • Széleskörű alkalmazhatóság: Az ultrahangvizsgálatot számos területen alkalmazzák, beleértve a hasi szervek, a kismedencei szervek, a szív, az ínszalagok és az izmok vizsgálatát is.

Az ultrahangvizsgálatot vastagbél fájdalom esetén általában az alábbi célokra használják:

  • Divertikulitisz: Az ultrahang segíthet a vastagbélben kialakult divertikulumok állapotának vizsgálatában, különösen, ha gyulladás vagy fertőzés gyanúja merül fel.
  • Gyulladásos bélbetegségek: Az ultrahang segíthet a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diagnózisában és azok kezelésének nyomon követésében.
  • Más hasi szervek vizsgálata: Az ultrahang segíthet a környező hasi szervek, például a máj, a vesék, a gyomor és a hasnyálmirigy vizsgálatában, hogy kizárják más okokat a vastagbél fájdalomra.

Az ultrahangvizsgálat az orvos által alkalmazott eszközként egy olyan fontos eszköz, amely segít a vastagbél fájdalom okának megállapításában és a helyes diagnózis felállításában. Az orvos a klinikai tünetek és a páciens állapota alapján dönti el, hogy szükséges-e az ultrahangvizsgálat, vagy más diagnosztikai módszer alkalmazása a legjobb eredmények eléréséhez

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen elváltozások állhatnak a háttérben vastagbél fájdalom esetén?

A vastagbél fájdalmának hátterében számos olyan elváltozás és állapot állhat, amelyeket ultrahangvizsgálattal lehet azonosítani. Az ultrahangvizsgálat segíthet az alábbi vastagbéllel kapcsolatos elváltozások és problémák azonosításában:

Divertikulitis: A divertikulitisz a vastagbélben kialakult tasakok, úgynevezett divertikulumok, gyulladása vagy fertőzése. Az ultrahang segít a divertikulumok állapotának és gyulladásának vizsgálatában, ami vastagbél fájdalmat okozhat.

Gyulladásos bélbetegségek: Az ultrahangvizsgálat segíthet a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diagnózisában és azok kezelésének nyomon követésében. Az ultrahang segíthet a bélfal vastagságának és állapotának felmérésében, valamint a gyulladás elhelyezkedésének megállapításában.

Polipok: Az ultrahangvizsgálat alkalmas lehet a belekben kialakult polipok kimutatására. A polipok jóindulatú elváltozások, de néhányuk rákossá válhat, ezért fontos az időben történő felismerésük és eltávolításuk.

Béltumorok: Az ultrahang segít a vastagbél daganatainak kimutatásában. Az eljárás segíthet az elváltozás méretének és lokalizációjának meghatározásában.

Székletkövek: Az ultrahangvizsgálat segít a vastagbélben vagy a húgyhólyagban kialakult kövek kimutatásában, amelyek elzáródást és fájdalmat okozhatnak.

Vastagbélben lévő levegő: Az ultrahang segít a vastagbélben lévő levegő vagy gázok kimutatásában, ami a puffadást és a fájdalmat okozhatja.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahangvizsgálat nem mindig elegendő a pontos diagnózishoz és bizonyos esetekben más képalkotó eljárások, például a CT vagy MRI vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Az orvos a tünetek és a páciens állapotának függvényében dönti el, hogy melyik képalkotó módszert alkalmazza a legjobb eredmények eléréséhez. Az ultrahangvizsgálat azonban hasznos eszköz lehet a vastagbél fájdalom okának meghatározásában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

Kapcsolódó cikkünk

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az ultrahang szerepét ismertette a magas CRP érték okának tisztázásában. 

Vastagbél fájdalom kezelése az ultrahang vizsgálat után


A vastagbél fájdalmának kezelése az ultrahangvizsgálat eredményeitől és a fájdalom okától függ. A kezelési tervet az orvos határozza meg az alábbi tényezők alapján.

Diagnózis

Az ultrahangvizsgálat során kapott eredmények alapján az orvos megállapítja a vastagbél fájdalmának okát és az esetleges elváltozásokat. A diagnózis meghatározása az első lépés a megfelelő kezelés meghatározásához.

Gyulladásos bélbetegségek kezelése

Ha az ultrahangvizsgálat azt mutatja, hogy gyulladásos bélbetegség, például Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa áll fenn, az orvos általában gyulladáscsökkentő gyógyszereket ír fel, például szteroidokat vagy immunmodulátorokat. A kezelés célja a gyulladás enyhítése és a tünetek javítása.

Divertikulitisz kezelése

Az ultrahang során felfedezett vastagbél divertikulitisz esetén az orvos általában antibiotikumokat ír elő a fertőzés kezelésére. Súlyos esetekben, például abszcesszus vagy bélelzáródás esetén sebészi beavatkozásra is szükség lehet.

Polipok és daganatok kezelése

Ha az ultrahangvizsgálat polipokat vagy daganatokat mutat ki a vastagbélben, az orvos szükség esetén kolonoszkópiát vagy sebészi beavatkozást javasol.

Életmódbeli változtatások

Az orvos az életmódbeli változtatásokat is javasolhatja a vastagbél fájdalom kezelésére. Ez lehet például a rostos étrend, a megfelelő hidratáció, a stresszkezelés vagy a testmozgás bevezetése.

Fontos, hogy az orvos által előírt kezelési tervet kövesse, és rendszeresen konzultáljon vele a tünetek és az állapot monitorozása érdekében. A vastagbél fájdalom okától függően a kezelés lehet rövid távú vagy hosszabb távú, és az orvos által előírt gyógyszerek és eljárások személyre szabottak lesznek az Ön szükségleteihez és állapotához mérten. Ne habozzon konzultálni orvosával, ha továbbra is fájdalma vagy kellemetlensége van a vastagbél területén, vagy ha a tünetei romlanak.

Téma szakértői

Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Ilona

Dr. Horváth Ilona

vénás- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus

Hírek

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária , az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek ...
Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok