Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2024.01.15 07:23

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek szükségessé tehetik ezt a fájdalmatlan és korlátlanul ismételhető vizsgálatot.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hízás, hajhullás, fáradtság – sokrétű tüneteket okozhat a pajzsmirigy probléma

A pajzsmirigy ultrahang fájdalmatlan vizsgálat. A pajzsmirigy a nyakon, a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk, az általa termelt hormonok a szervezet anyagcsere folyamatait szabályozzák. Optimális működésének felborulása szerteágazó tüneteket okozhat: többek közt hízás, fogyás, rossz közérzet, állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság, éjszakai izzadás, hajhullás. Mindez negatívan befolyásolja a beteg teljesítőképességét, munkavégzését, hangulatát, különösen addig, amíg sötétben tapogatózik és fel nem fedezik nála a panaszok forrását.
Számos gyakori betegség hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működészavara áll. Szívritmuszavar, magas koleszterinszint, pánikbetegség, depresszió, és elhízás is kialakulhat pajzsmirigybetegség talaján. A szülések 10-17 százalékában észlelhető a szülést követő 2-6 hónapban, alattomosan kialakuló pajzsmirigy-gyulladás. Jellegzetes, szerteágazó tüneteit laikusok sokszor nem kapcsolják össze betegséggel: erős szívdobogás-érzés, idegesség, gyengeség, kimerültség, testsúlynövekedés, hajhullás a leggyakoribb jelek. Pajzsmirigybetegség vezethet terméketlenséghez, vetéléshez, menstruációs zavarokhoz is.
Gergely doktornő éppen ezért is hangsúlyozza a figyelmeztető tünetek esetén szükséges endokrinológiai és radiológiai kivizsgálás jelentőségét, mert sokan nem is gondolnák, hogy sokrétű panaszaik közös gyökere éppen a pajzsmirigy betegség lehet.

Mikor érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végeztetni?

Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang, ha a tapintásos vizsgálat és/vagy bizonyos tünetek alapján felmerül a pajzsmirigy elváltozásának gyanúja. Ezek a jellegzetes tünetek olyan jellegűek lehetnek, mint például a nyelési nehézség, a bizonytalan eredetű torokfájás, a rekedtség, a gombócérzés a torokban, valamint pajzsmirigy műtétek után.
Indokolt lehet a vizsgálat endokrinológus és/vagy fül-orr-gégész szakorvos javaslatára, vagy ha családban korábban már előfordult pajzsmirigybetegség. Azokban az esetekben is javasolható a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata, ha bármiféle tapintható elváltozás érzékelhető a nyakon.  

Pontos diagnózis egyszerű vizsgálatokkal

Ha felmerül pajzsmirigy probléma gyanúja, a kivizsgálás során elengedhetetlen a beteg tüneteinek részletes kikérdezése és a fizikális vizsgálat. A vérvétel során nyert vérből elvégzett laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt thyreoidea stimuláló hormon (TSH,) illetve a pajzsmirigy által termelt hormonok (T3 és T4) értékelése endokrinológus szakorvos feladata.
A pajzsmirigy ultrahang korlátlanul ismételhető.- A pontos diagnózishoz szükséges a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is, amelynek során a pajzsmirigyről és annak környezetéről, szerkezetéről, esetleges göbökről, gyulladásos folyamatokról kaphatunk képet - ismerteti dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista. - A fájdalommentes ultrahang vizsgálathoz nem szükséges semmiféle előkészület, a betegnek mindössze a nyakát kell szabaddá tennie, amíg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahang hullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. A vizsgálófej simító mozgatásával alkotunk képet a pajzsmirigy két lebenyéről és a környezetéről. A kép merevítése, nagyítása, mentése után meghatározhatók a diagnózishoz elengedhetetlen paraméterek: a pajzsmirigy lebenyeinek mérete, szerkezet, erezettsége, keringése, az esetleges göbök mérete, szerkezete, érállásása, a környező nyirokcsomók állapota. Az ultrahang megmutatja, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy összenyomva vagy eltolja a légcsövet. 
Az ultrahanggal felfedezett szerkezeti eltérések miatt indokolt esetben szövettani vagy sejt mintavételre is szükség lehet. Ez egy tűszúrással járó módszer, amelynek révén a mikroszkópos vizsgálattal eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e.
Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy betegségek idejében felismerve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők. Aktuális panaszmentesség mellett is érdemes évente egy alkalommal pajzsmirigyműködést is ellenőrző laboratóriumi vizsgálatot és időről időre pajzsmirigy ultrahangot végeztetni, hogy a sokszor alattomosan kifejlődő pajzsmirigybetegség időben felismerhetővé váljon.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Anyukám mammográfia lelete miatt fordulok Önhöz!
Tudni szeretném,hogy utalhat e rossz dologra ha 3cm-es szerkezeti torzulás van a bal emlőben? Elvileg 8 hónapja még nem látták ezt a képletet!

Köszönöm a válaszát!

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Tisztelt Fehérné Niki!

Az édesanyját szívesen megvizsgálom ultrahanggal, de feltétlenül kérem, hogy a rtg. (röntgen filmeket!) mammográfiás felvételeket hozza magával. A vizsgálat után tudom megmondani, hogy van-e valami eltérés az emlőben.

Amennyiben igényt tartanak a vizsgálatra, úgy kérem, jelentkezzenek szakrendelésünkön. Elérhetőségünket a honlapunkon megtalálja.

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

Nagyon kedves és segítőkész volt mindenki. Nagyon pontosan kezdtük, és utána soron kívül vérvételre is mehettem. Nagyon szép kidolgozott online rendszer van Önöknél!

További vélemények

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK