Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2024.01.15 07:23

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek szükségessé tehetik ezt a fájdalmatlan és korlátlanul ismételhető vizsgálatot.

Online Bejelentkezés

Dr. Gergely Mária

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hízás, hajhullás, fáradtság – sokrétű tüneteket okozhat a pajzsmirigy probléma

A pajzsmirigy ultrahang fájdalmatlan vizsgálat. A pajzsmirigy a nyakon, a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk, az általa termelt hormonok a szervezet anyagcsere folyamatait szabályozzák. Optimális működésének felborulása szerteágazó tüneteket okozhat: többek közt hízás, fogyás, rossz közérzet, állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság, éjszakai izzadás, hajhullás. Mindez negatívan befolyásolja a beteg teljesítőképességét, munkavégzését, hangulatát, különösen addig, amíg sötétben tapogatózik és fel nem fedezik nála a panaszok forrását.
Számos gyakori betegség hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működészavara áll. Szívritmuszavar, magas koleszterinszint, pánikbetegség, depresszió, és elhízás is kialakulhat pajzsmirigybetegség talaján. A szülések 10-17 százalékában észlelhető a szülést követő 2-6 hónapban, alattomosan kialakuló pajzsmirigy-gyulladás. Jellegzetes, szerteágazó tüneteit laikusok sokszor nem kapcsolják össze betegséggel: erős szívdobogás-érzés, idegesség, gyengeség, kimerültség, testsúlynövekedés, hajhullás a leggyakoribb jelek. Pajzsmirigybetegség vezethet terméketlenséghez, vetéléshez, menstruációs zavarokhoz is.
Gergely doktornő éppen ezért is hangsúlyozza a figyelmeztető tünetek esetén szükséges endokrinológiai és radiológiai kivizsgálás jelentőségét, mert sokan nem is gondolnák, hogy sokrétű panaszaik közös gyökere éppen a pajzsmirigy betegség lehet.

Mikor érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végeztetni?

Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang, ha a tapintásos vizsgálat és/vagy bizonyos tünetek alapján felmerül a pajzsmirigy elváltozásának gyanúja. Ezek a jellegzetes tünetek olyan jellegűek lehetnek, mint például a nyelési nehézség, a bizonytalan eredetű torokfájás, a rekedtség, a gombócérzés a torokban, valamint pajzsmirigy műtétek után.
Indokolt lehet a vizsgálat endokrinológus és/vagy fül-orr-gégész szakorvos javaslatára, vagy ha családban korábban már előfordult pajzsmirigybetegség. Azokban az esetekben is javasolható a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata, ha bármiféle tapintható elváltozás érzékelhető a nyakon.  

Pontos diagnózis egyszerű vizsgálatokkal

Ha felmerül pajzsmirigy probléma gyanúja, a kivizsgálás során elengedhetetlen a beteg tüneteinek részletes kikérdezése és a fizikális vizsgálat. A vérvétel során nyert vérből elvégzett laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt thyreoidea stimuláló hormon (TSH,) illetve a pajzsmirigy által termelt hormonok (T3 és T4) értékelése endokrinológus szakorvos feladata.
A pajzsmirigy ultrahang korlátlanul ismételhető.- A pontos diagnózishoz szükséges a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is, amelynek során a pajzsmirigyről és annak környezetéről, szerkezetéről, esetleges göbökről, gyulladásos folyamatokról kaphatunk képet - ismerteti dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista. - A fájdalommentes ultrahang vizsgálathoz nem szükséges semmiféle előkészület, a betegnek mindössze a nyakát kell szabaddá tennie, amíg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahang hullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. A vizsgálófej simító mozgatásával alkotunk képet a pajzsmirigy két lebenyéről és a környezetéről. A kép merevítése, nagyítása, mentése után meghatározhatók a diagnózishoz elengedhetetlen paraméterek: a pajzsmirigy lebenyeinek mérete, szerkezet, erezettsége, keringése, az esetleges göbök mérete, szerkezete, érállásása, a környező nyirokcsomók állapota. Az ultrahang megmutatja, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy összenyomva vagy eltolja a légcsövet. 
Az ultrahanggal felfedezett szerkezeti eltérések miatt indokolt esetben szövettani vagy sejt mintavételre is szükség lehet. Ez egy tűszúrással járó módszer, amelynek révén a mikroszkópos vizsgálattal eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e.
Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy betegségek idejében felismerve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők. Aktuális panaszmentesség mellett is érdemes évente egy alkalommal pajzsmirigyműködést is ellenőrző laboratóriumi vizsgálatot és időről időre pajzsmirigy ultrahangot végeztetni, hogy a sokszor alattomosan kifejlődő pajzsmirigybetegség időben felismerhetővé váljon.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!

Érdeklődnék hogy hasi trahanggal meg lehet állapitani hogy a bélgáz hol
Keletkezik? Sajnos rengeteg gázom van kilégzési teszteket már csináltak.

Köszönöm

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Kérdező !

Az ultrahangon látjuk , hogy a gáz a vékonybelekben, vagy a vastagbelekben van-e , megállapítható hogy mértéke kóros - e. De azt megmondani , hogy hol keletkezett az UH vizsgálattal nem tudjuk.

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

A recepción kedvesek,segítőkészek voltak,a doktornő szintén minden részletre kiterjedően ,és számomra a lehető legalaposabb vizsgálatot végezte el. Kedves,nyugodt hangvételű a teljes vizsgálat előtt, alatt és után is. Választ kaptam minden kérdésemre.Köszönöm.

További vélemények

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata