Hasi ultrahang és zsírmáj

Hasi ultrahang és zsírmáj

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2023.04.01 17:03

A hasi panaszok felderítésére az első precíz és fájdalommentes vizsgálat az ultrahang képalkotó diagnosztikai módszer, ezen belül is a hasi ultrahang. Fontos előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, jól láthatóvá válnak a hasüregben található szervek, mint például a máj. Az ultrahang diagnosztika során radiológusaink meghatározzák a máj méretét, felfedezhetik az eltéréseket, a gyulladásra utaló jeleket, a göböket, a megnagyobbodást és a vérzéseket is.

Kapcsolódó cikkünk

4 kérdés a pajzsmirigy ultrahangról

A pajzsmirigybetegségek igen gyakoriak hazánkban. A pontos diagnózis felállításához és a terápia eredményességének követéséhez nagy szükség van a laborvizsgálatok mellett ultrahangos ellenőrzésre is, melynek során a szerv felépítését, alakját, elváltozásait nézik. Dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa a leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata kapcsán. 

A máj elváltozásaink és betegségeinek feltárásához elengedhetetlen a hasi ultrahang diagnosztika elvégzése. Az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj (szteatózis/steatosis). Adataink szerint a fejlett országokat figyelembe véve a lakosság 20-50%-át érinti a betegség. Magyarországon a lakosság több, mint 30%-a elhízott, az alkoholbetegségben szenvedők száma pedig kb. egymillióra tehető. Így nem meglepő, hogy több millió embert érint a zsírmáj problémája.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az a zsírmáj?

A zsírmájat jelenleg civilizációs betegségként tartjuk számon, amely bizonyítottan a kóros májenzim eltérések leggyakoribb oka.  A betegség során a máj zsírosodása a trigliceridek túlzott jelenléte miatt alakul ki. Az elzsírosodás folyamata során a májsejtek pusztulása következik be, aminek hosszú távú következménye a kötőszöveti felhalmozódás, átépülés. A betegség végstádiumaként súlyos májzsugorodás, rákmegelőző állapot alakulhat ki. A májzsugorodás például a zsírmáj veszélyes, ám gyógyítható szövődményeként könyveljük el.

Zsírmáj tünetei

A betegség kezdeti szakaszára jellemző, hogy nem jár egyértelmű tünettel. A későbbiekben az árulkodó tünetek:

  • jobb oldali kellemetlen érzés,
  • jobb oldali nyomásérzékenység,
  • étvágytalanság,
  • hányinger,
  • puffadás,
  • nagyfokú fáradékonyság,
  •  a laborleletben észlelt emelkedett májenzimek (gamma-Gt, GPT, GOT).

Téma szakértője

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata