Hasi ultrahang és zsírmáj

Hasi ultrahang és zsírmáj

Szerző: Ultrahangközpont | Létrehozva: 2022.10.12 13:14 | Módosítva: 2022.10.16 01:24

A hasi panaszok felderítésére az első precíz és fájdalommentes vizsgálat az ultrahang képalkotó diagnosztikai módszer, ezen belül is a hasi ultrahang. Fontos előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, jól láthatóvá válnak a hasüregben található szervek, mint például a máj. Az ultrahang diagnosztika során radiológusaink meghatározzák a máj méretét, felfedezhetik az eltéréseket, a gyulladásra utaló jeleket, a göböket, a megnagyobbodást és a vérzéseket is.

Kapcsolódó cikkünk

Az ultrahang szerepe sportsérülések esetén

A rendszeres sportolás az egészséges életmód része, így taktikai hiba elhanyagolni. Sajnos azonban vannak olyan sportágak, melyek esetén megnő bizonyos ízületi sérülések, ízületi fájdalmak esélye. Dr. Kreiss Ádám, az Ultrahangközpont radiológusa arról beszélt, hogy vajon milyen ízületi sérülések diagnosztikájában nyújthat segítséget az ízületi ultrahang.

A máj elváltozásaink és betegségeinek feltárásához elengedhetetlen a hasi ultrahang diagnosztika elvégzése. Az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj (szteatózis/steatosis). Adataink szerint a fejlett országokat figyelembe véve a lakosság 20-50%-át érinti a betegség. Magyarországon a lakosság több, mint 30%-a elhízott, az alkoholbetegségben szenvedők száma pedig kb. egymillióra tehető. Így nem meglepő, hogy több millió embert érint a zsírmáj problémája.

 

Mi az a zsírmáj?

 

A zsírmájat jelenleg civilizációs betegségként tartjuk számon, amely bizonyítottan a kóros májenzim eltérések leggyakoribb oka.  A betegség során a máj zsírosodása a trigliceridek túlzott jelenléte miatt alakul ki. Az elzsírosodás folyamata során a májsejtek pusztulása következik be, aminek hosszú távú következménye a kötőszöveti felhalmozódás, átépülés. A betegség végstádiumaként súlyos májzsugorodás, rákmegelőző állapot alakulhat ki. A májzsugorodás például a zsírmáj veszélyes, ám gyógyítható szövődményeként könyveljük el.

Zsírmáj tünetei

A betegség kezdeti szakaszára jellemző, hogy nem jár egyértelmű tünettel. A későbbiekben az árulkodó tünetek:

  • jobb oldali kellemetlen érzés,
  • jobb oldali nyomásérzékenység,
  • étvágytalanság,
  • hányinger,
  • puffadás,
  • nagyfokú fáradékonyság,
  •  a laborleletben észlelt emelkedett májenzimek (gamma-Gt, GPT, GOT).

Téma szakértője

Hírek

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

A pajzsmirigyzavarok egy részét a szerv göbös megbetegedése képezi. Ezen problémák gyakran együtt járnak a mirigy hormontermelő zavarával, ezért alul-vagy túlműködés esetén célszerű elvégeztetni a vizsgálatot. Hogy miért van szükség a göbök miatt ultrahangra, illetve milyen vizsgálat ...
Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

A mellben lévő csomókat minden esetben komolyan kell venni, hiszen akár rosszindulatú daganatot is jelezhetnek. Szerencsére azonban nem minden csomó rákos elfajulás, gyakran jóindulatú szövetszaporulat, még gyakrabban ciszták állnak a tapintható csomók hátterében. Tapintással nem lehet pontosan ...
Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

A váll sérülése, illetve fájdalma gyakori problémának számít, melynek okai között beszélhetünk gyulladásról, túlerőltetésről, traumáról vagy akár lelki eredetű panaszokról is. A pontos diagnózis felállításában és a célzott kezelésben segíthet ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!