Hasi ultrahang és zsírmáj

Hasi ultrahang és zsírmáj

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2022.10.16 01:24

A hasi panaszok felderítésére az első precíz és fájdalommentes vizsgálat az ultrahang képalkotó diagnosztikai módszer, ezen belül is a hasi ultrahang. Fontos előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, jól láthatóvá válnak a hasüregben található szervek, mint például a máj. Az ultrahang diagnosztika során radiológusaink meghatározzák a máj méretét, felfedezhetik az eltéréseket, a gyulladásra utaló jeleket, a göböket, a megnagyobbodást és a vérzéseket is.

Kapcsolódó cikkünk

Magas a máj enzimek értéke? Ultrahanggal kiderülhet az oka

A zsírmáj - mivel kezdetben nem okoz tüneteket,- gyakran véletlenszerűen derül ki, más okból végzett hasi ultrahang során. Az ultrahangnak a zsírmáj diagnosztikájában betöltött szerepéről Dr. Fehér Györgyöt, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

A máj elváltozásaink és betegségeinek feltárásához elengedhetetlen a hasi ultrahang diagnosztika elvégzése. Az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj (szteatózis/steatosis). Adataink szerint a fejlett országokat figyelembe véve a lakosság 20-50%-át érinti a betegség. Magyarországon a lakosság több, mint 30%-a elhízott, az alkoholbetegségben szenvedők száma pedig kb. egymillióra tehető. Így nem meglepő, hogy több millió embert érint a zsírmáj problémája.

 

Mi az a zsírmáj?

 

A zsírmájat jelenleg civilizációs betegségként tartjuk számon, amely bizonyítottan a kóros májenzim eltérések leggyakoribb oka.  A betegség során a máj zsírosodása a trigliceridek túlzott jelenléte miatt alakul ki. Az elzsírosodás folyamata során a májsejtek pusztulása következik be, aminek hosszú távú következménye a kötőszöveti felhalmozódás, átépülés. A betegség végstádiumaként súlyos májzsugorodás, rákmegelőző állapot alakulhat ki. A májzsugorodás például a zsírmáj veszélyes, ám gyógyítható szövődményeként könyveljük el.

Zsírmáj tünetei

A betegség kezdeti szakaszára jellemző, hogy nem jár egyértelmű tünettel. A későbbiekben az árulkodó tünetek:

  • jobb oldali kellemetlen érzés,
  • jobb oldali nyomásérzékenység,
  • étvágytalanság,
  • hányinger,
  • puffadás,
  • nagyfokú fáradékonyság,
  •  a laborleletben észlelt emelkedett májenzimek (gamma-Gt, GPT, GOT).

Téma szakértője

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!