Hasi ultrahang és zsírmáj

Hasi ultrahang és zsírmáj

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2023.04.01 17:03

A hasi panaszok felderítésére az első precíz és fájdalommentes vizsgálat az ultrahang képalkotó diagnosztikai módszer, ezen belül is a hasi ultrahang. Fontos előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, jól láthatóvá válnak a hasüregben található szervek, mint például a máj. Az ultrahang diagnosztika során radiológusaink meghatározzák a máj méretét, felfedezhetik az eltéréseket, a gyulladásra utaló jeleket, a göböket, a megnagyobbodást és a vérzéseket is.

Kapcsolódó cikkünk

Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

A váll sérülése, illetve fájdalma gyakori problémának számít, melynek okai között beszélhetünk gyulladásról, túlerőltetésről, traumáról vagy akár lelki eredetű panaszokról is. A pontos diagnózis felállításában és a célzott kezelésben segíthet az ízületi ultrahangvizsgálat. 

A máj elváltozásaink és betegségeinek feltárásához elengedhetetlen a hasi ultrahang diagnosztika elvégzése. Az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj (szteatózis/steatosis). Adataink szerint a fejlett országokat figyelembe véve a lakosság 20-50%-át érinti a betegség. Magyarországon a lakosság több, mint 30%-a elhízott, az alkoholbetegségben szenvedők száma pedig kb. egymillióra tehető. Így nem meglepő, hogy több millió embert érint a zsírmáj problémája.

Mi az a zsírmáj?

A zsírmájat jelenleg civilizációs betegségként tartjuk számon, amely bizonyítottan a kóros májenzim eltérések leggyakoribb oka.  A betegség során a máj zsírosodása a trigliceridek túlzott jelenléte miatt alakul ki. Az elzsírosodás folyamata során a májsejtek pusztulása következik be, aminek hosszú távú következménye a kötőszöveti felhalmozódás, átépülés. A betegség végstádiumaként súlyos májzsugorodás, rákmegelőző állapot alakulhat ki. A májzsugorodás például a zsírmáj veszélyes, ám gyógyítható szövődményeként könyveljük el.

Zsírmáj tünetei

A betegség kezdeti szakaszára jellemző, hogy nem jár egyértelmű tünettel. A későbbiekben az árulkodó tünetek:

  • jobb oldali kellemetlen érzés,
  • jobb oldali nyomásérzékenység,
  • étvágytalanság,
  • hányinger,
  • puffadás,
  • nagyfokú fáradékonyság,
  •  a laborleletben észlelt emelkedett májenzimek (gamma-Gt, GPT, GOT).

Téma szakértője

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok