Pajzsmirigy ultrahang viszgálat tudnivalók

Létrehozva: 2014.04.14 14:56 Módosítva: 2018.10.17 08:44

Mikor van szükség pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra?

A pajzsmirigy ultrahang során a pajzsmirigy állapotát és képleteit vizsgáljuk. A pajzsmirigy a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakon található. A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigy hormon termelése. A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben. Szinte nincs olyan szerv, ami funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon. Termelődése szükséges az élethez. Ugyanakkor túltermelődése életveszélyt okozhat.
 

A pajzsmirigy lehetséges betegségei:

  • Pajzsmirigy alulműködés,
  • Pajzsmirigy túlműködés esetei,
  • Pajzsmirigy göbök, azaz a pajzsmirigy jó és rosszindulatú daganatai 

Hogyan zajlik a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálathoz nem kell különösebb előkészület. A páciens a hátára fekszik, a nyak területét kell hogy szabaddá tegye az ultrahanghoz. A nyak középső területét ultrahang zselével kenjük be, hogy az ultrahang vizsgálófej tökéletes képet tudjon alkotni. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat rögzíthető, a képletek méretei és arányai pontosan meghatározhatóak, elektronikusan archiválhatóak.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, és veszélytelen diagnosztika. Radiológus szakorvosaink küldetése, a pajzsmirigy ultrahang diagnosztika legpontosabb felállítása, ami a gyógyítás elengedhetetlen feltétele.
Bejelentkezés pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra >>