Fibroadenóma

Fibroadenóma

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2023.01.23 15:15

A csomó felfedezése a mellben mindenkit nagyon megijeszt. Azonban a kitapintható csomók nem mind rosszindulatú daganatot takarnak. Ilyen a fibroadenóma, amely az emlőben alakulhat ki. Nagyon gyakori a nőknél, de jóindulatú, amely azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem vezet rákhoz.

Tartalom:

A fibroadenóma a jóindulatú emlődaganat leggyakoribb típusa, mely leginkább 15 és 35 év között fordul elő, azonban bármely korosztály lehet érintett. Előfordulása az életkor növekedésével azonban csökken.

A fibroadenóma szó a „fibroma” és az „adenoma” szóösszetételből áll. A „fibroma” a rostos szövetből álló daganatot jelenti, az „adenoma” a mirigyszövet daganata. A fibroadenóma bőr alatt elhelyezkedő, márványszerű csomó. Méretük eltérő lehet.  Némelyik olyan kicsi, hogy csak ultrahang vagy mammográfiás vizsgálat során lehet kimutatni, míg mások elérhetik, vagy nagyobbra is nőhetnek, mint 5 cm. A fibroadenóma mérete idővel megnőhet vagy zsugorodhat. Általában nem, vagy csak nagyon lassan növekszik. Általában terhesség alatt megnagyobbodik, menopauza előtt hormoningadozásokkal összhangban változhat, illetve menopauza után hajlamos összezsugorodni. Általában jól körülhatárolható, kerek vagy ovális alakú. Kemény, nem folyadékkal teli csomó, azonban rugalmas, elmozdítható.

fibroadenomaElőzmények és fizikális vizsgálat

A fibroadenóma előfordulásának legfontosabb tényezője az életkor. Ezért az életkor a legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni a kórtörténet felvétele során. Az emlőrák családi kórelőzménye szintén jelentős. Azokat a női betegeket, akiknek elsőfokú rokonuk emlőrákban szenved, gondosabban kell ellenőrizni és megfigyelni a rosszindulatú jellegzetességek szempontjából, mint azokat a betegeket, akiknél nincs ilyen előzmény.

A fibroadenómát általában csomóként érzik a mellben, mely sima tapintású, és könnyen mozog a bőr alatt. Általában fájdalommentesek, azonban érzékenyek lehetnek az érintésre. Legtöbb esetében a csomón kívül más tünet nem észlelhető.

Fizikális vizsgálat során a következő jellemzőkkel rendelkezik:

  • Nem érzékeny vagy fájdalommentes
  • Mozgó, érintésre elmozdul a bőr alatt
  • Magányos
  • Gyorsan növekvő, gumiszerű állagú, szabályos határokkal rendelkező tömör csomó
  • Kemények és kerekek

Típusai

Egyszerű fibroadenóma

A legtöbb fibroadenóma 1-3 cm körüli, és nem növeli a mellrák kialakulásának kockázatát a jövőben.

Komplex fibroadenóma

Néhány fibroadenómát komplex fibroadenómának neveznek. Ennek oka, hogy míg az egyszerű fibroadenómák mindenütt ugyanúgy néznek ki, addig a komplexek esetében néhány sejt eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a típus nagyon kis mértékben növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a jövőben.

Óriás fidroadenóma

Ezek a fidroadenómák 5 cm-nél nagyobbra is megnőhetnek.

Felismerése

Felismerésében segíthet az emlő ultrahangos vizsgálata. Az ultrahang hanghullámok segítségével, 35 évnél fiatalabb nőknél kimutatja a fibroadenómák jellemzőit. Az ultrahang könnyen megkülönbözteti a szilárd és a cisztás tömegeket. A vizsgálat a fibroadenómákat kerek vagy ovális tömegként azonosítja.  A fibroadenómák méretbeli változásának nyomon követése miatt az orvos rendszeres ellenőrzéseket javasolhat. 

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek szükségessé tehetik ezt a fájdalmatlan és korlátlanul ismételhető vizsgálatot.

Téma szakértője

 

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK