Fibroadenóma

Fibroadenóma

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2023.01.23 15:15

A csomó felfedezése a mellben mindenkit nagyon megijeszt. Azonban a kitapintható csomók nem mind rosszindulatú daganatot takarnak. Ilyen a fibroadenóma, amely az emlőben alakulhat ki. Nagyon gyakori a nőknél, de jóindulatú, amely azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem vezet rákhoz.

Tartalom:

A fibroadenóma a jóindulatú emlődaganat leggyakoribb típusa, mely leginkább 15 és 35 év között fordul elő, azonban bármely korosztály lehet érintett. Előfordulása az életkor növekedésével azonban csökken.

A fibroadenóma szó a „fibroma” és az „adenoma” szóösszetételből áll. A „fibroma” a rostos szövetből álló daganatot jelenti, az „adenoma” a mirigyszövet daganata. A fibroadenóma bőr alatt elhelyezkedő, márványszerű csomó. Méretük eltérő lehet.  Némelyik olyan kicsi, hogy csak ultrahang vagy mammográfiás vizsgálat során lehet kimutatni, míg mások elérhetik, vagy nagyobbra is nőhetnek, mint 5 cm. A fibroadenóma mérete idővel megnőhet vagy zsugorodhat. Általában nem, vagy csak nagyon lassan növekszik. Általában terhesség alatt megnagyobbodik, menopauza előtt hormoningadozásokkal összhangban változhat, illetve menopauza után hajlamos összezsugorodni. Általában jól körülhatárolható, kerek vagy ovális alakú. Kemény, nem folyadékkal teli csomó, azonban rugalmas, elmozdítható.

fibroadenomaElőzmények és fizikális vizsgálat

A fibroadenóma előfordulásának legfontosabb tényezője az életkor. Ezért az életkor a legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni a kórtörténet felvétele során. Az emlőrák családi kórelőzménye szintén jelentős. Azokat a női betegeket, akiknek elsőfokú rokonuk emlőrákban szenved, gondosabban kell ellenőrizni és megfigyelni a rosszindulatú jellegzetességek szempontjából, mint azokat a betegeket, akiknél nincs ilyen előzmény.

A fibroadenómát általában csomóként érzik a mellben, mely sima tapintású, és könnyen mozog a bőr alatt. Általában fájdalommentesek, azonban érzékenyek lehetnek az érintésre. Legtöbb esetében a csomón kívül más tünet nem észlelhető.

Fizikális vizsgálat során a következő jellemzőkkel rendelkezik:

  • Nem érzékeny vagy fájdalommentes
  • Mozgó, érintésre elmozdul a bőr alatt
  • Magányos
  • Gyorsan növekvő, gumiszerű állagú, szabályos határokkal rendelkező tömör csomó
  • Kemények és kerekek

Típusai

Egyszerű fibroadenóma

A legtöbb fibroadenóma 1-3 cm körüli, és nem növeli a mellrák kialakulásának kockázatát a jövőben.

Komplex fibroadenóma

Néhány fibroadenómát komplex fibroadenómának neveznek. Ennek oka, hogy míg az egyszerű fibroadenómák mindenütt ugyanúgy néznek ki, addig a komplexek esetében néhány sejt eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a típus nagyon kis mértékben növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a jövőben.

Óriás fidroadenóma

Ezek a fidroadenómák 5 cm-nél nagyobbra is megnőhetnek.

Felismerése

Felismerésében segíthet az emlő ultrahangos vizsgálata. Az ultrahang hanghullámok segítségével, 35 évnél fiatalabb nőknél kimutatja a fibroadenómák jellemzőit. Az ultrahang könnyen megkülönbözteti a szilárd és a cisztás tömegeket. A vizsgálat a fibroadenómákat kerek vagy ovális tömegként azonosítja.  A fibroadenómák méretbeli változásának nyomon követése miatt az orvos rendszeres ellenőrzéseket javasolhat. 

Kapcsolódó cikkünk

Terhesség után mikor érdemes emlő ultrahangra menni

Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, hogy terhesség és szoptatás során milyen változások természetesek az emlőkben és mikor kell ultrahangra menni. A mellek hatalmas változásokon mennek keresztül, hiszen felkészülnek a tejtermelésre, a szoptatásra, ekkor az emlők megnőnek, keményebbé válnak, esetleg kis csomókat is érezhetünk bennük. De vajon mi utalhat problémára és mely esetekben érdemes ultrahangra menni?

Téma szakértője

 

Hírek

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...
Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita , az ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!