Fibroadenóma

Fibroadenóma

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2023.01.23 15:15

A csomó felfedezése a mellben mindenkit nagyon megijeszt. Azonban a kitapintható csomók nem mind rosszindulatú daganatot takarnak. Ilyen a fibroadenóma, amely az emlőben alakulhat ki. Nagyon gyakori a nőknél, de jóindulatú, amely azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem vezet rákhoz.

Tartalom:

A fibroadenóma a jóindulatú emlődaganat leggyakoribb típusa, mely leginkább 15 és 35 év között fordul elő, azonban bármely korosztály lehet érintett. Előfordulása az életkor növekedésével azonban csökken.

A fibroadenóma szó a „fibroma” és az „adenoma” szóösszetételből áll. A „fibroma” a rostos szövetből álló daganatot jelenti, az „adenoma” a mirigyszövet daganata. A fibroadenóma bőr alatt elhelyezkedő, márványszerű csomó. Méretük eltérő lehet.  Némelyik olyan kicsi, hogy csak ultrahang vagy mammográfiás vizsgálat során lehet kimutatni, míg mások elérhetik, vagy nagyobbra is nőhetnek, mint 5 cm. A fibroadenóma mérete idővel megnőhet vagy zsugorodhat. Általában nem, vagy csak nagyon lassan növekszik. Általában terhesség alatt megnagyobbodik, menopauza előtt hormoningadozásokkal összhangban változhat, illetve menopauza után hajlamos összezsugorodni. Általában jól körülhatárolható, kerek vagy ovális alakú. Kemény, nem folyadékkal teli csomó, azonban rugalmas, elmozdítható.

fibroadenomaElőzmények és fizikális vizsgálat

A fibroadenóma előfordulásának legfontosabb tényezője az életkor. Ezért az életkor a legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni a kórtörténet felvétele során. Az emlőrák családi kórelőzménye szintén jelentős. Azokat a női betegeket, akiknek elsőfokú rokonuk emlőrákban szenved, gondosabban kell ellenőrizni és megfigyelni a rosszindulatú jellegzetességek szempontjából, mint azokat a betegeket, akiknél nincs ilyen előzmény.

A fibroadenómát általában csomóként érzik a mellben, mely sima tapintású, és könnyen mozog a bőr alatt. Általában fájdalommentesek, azonban érzékenyek lehetnek az érintésre. Legtöbb esetében a csomón kívül más tünet nem észlelhető.

Fizikális vizsgálat során a következő jellemzőkkel rendelkezik:

  • Nem érzékeny vagy fájdalommentes
  • Mozgó, érintésre elmozdul a bőr alatt
  • Magányos
  • Gyorsan növekvő, gumiszerű állagú, szabályos határokkal rendelkező tömör csomó
  • Kemények és kerekek

Típusai

Egyszerű fibroadenóma

A legtöbb fibroadenóma 1-3 cm körüli, és nem növeli a mellrák kialakulásának kockázatát a jövőben.

Komplex fibroadenóma

Néhány fibroadenómát komplex fibroadenómának neveznek. Ennek oka, hogy míg az egyszerű fibroadenómák mindenütt ugyanúgy néznek ki, addig a komplexek esetében néhány sejt eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a típus nagyon kis mértékben növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a jövőben.

Óriás fidroadenóma

Ezek a fidroadenómák 5 cm-nél nagyobbra is megnőhetnek.

Felismerése

Felismerésében segíthet az emlő ultrahangos vizsgálata. Az ultrahang hanghullámok segítségével, 35 évnél fiatalabb nőknél kimutatja a fibroadenómák jellemzőit. Az ultrahang könnyen megkülönbözteti a szilárd és a cisztás tömegeket. A vizsgálat a fibroadenómákat kerek vagy ovális tömegként azonosítja.  A fibroadenómák méretbeli változásának nyomon követése miatt az orvos rendszeres ellenőrzéseket javasolhat. 

Kapcsolódó cikkünk

Terhesség után mikor érdemes emlő ultrahangra menni

Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, hogy terhesség és szoptatás során milyen változások természetesek az emlőkben és mikor kell ultrahangra menni. A mellek hatalmas változásokon mennek keresztül, hiszen felkészülnek a tejtermelésre, a szoptatásra, ekkor az emlők megnőnek, keményebbé válnak, esetleg kis csomókat is érezhetünk bennük. De vajon mi utalhat problémára és mely esetekben érdemes ultrahangra menni?

Téma szakértője

 

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok