Pajzsmirigy megnagyobbodás- mikor menjünk ultrahangra?

Pajzsmirigy megnagyobbodás- mikor menjünk ultrahangra?

Ultrahangközpont.hu Létrehozva: 2022.08.16 Módosítva: 2024.04.03

A pajzsmirigy megnagyobbodásra olykor előbb derül fény, mint bármely más pajzsmirigy problémára, ugyanis gyakran előbb kerül a páciens radiológushoz, mint endokrinológushoz. Hogy milyen tünetek esetén érdemes pajzsmirigy betegségre gyanakodni, illetve mikor szükséges pajzsmirigy ultrahang vizsgálaton részt venni, azt az Ultrahangközpont radiológusától kérdeztük meg.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Pajzsmirigy megnagyobbodás - mikor menjünk ultrahangra?

A pajzsmirigy megnagyobbodását több tényező okozhatja. Leggyakrabban  jódhiány vagy kóros autoimmun folyamatok állnak a háttérben. A hirtelen kialakuló, fájdalmas duzzanat akut gyulladást jelez.  A méretnövekedés gyakran jár együtt a pajzsmirigy hormonok elégtelen szintjével. 

A strumának több típusa létezik: lehet diffúz, göbös, valamint több göböt tartalmazó (multinoduláris). Előbbi esetén a mirigy egésze egyenletesen megnagyobbodik, míg göbös struma esetén egy vagy több csomó alakul ki a mirigyállományban. 

Pajzsmirigy megnagyobbodás tünetei:

  • strúma ultrahang - Ultrahangközpont Kitapintható csomó a nyak elülső részén
  • Nyaki szorító érzés
  • Köhögés
  • Rekedtség
  • Nyelési nehézség
  • Gombócérzés

Ha az említett tüneteket tapasztalja, érdemes pajzsmirigy ultrahangon részt vennie, még akkor is, ha a pajzsmirigy hormonok szintje normális. 

Mit mutat az ultrahang?

Pajzsmirigy ultrahang során meghatározható a pajzsmirigy mérete, a szerkezete, az erezettsége. Megtudható, fennáll-e gyulladás, vannak-e csomók, rosszindulatú daganatra utaló jelek. Mindemellett a környező nyirokcsomók méretéről is képet kaphatunk- mondja a radiológus. Ha a radiológus a vizsgálat során úgy ítéli meg, további vizsgálatokat (pl. labort, aspirációs citológiát, izotóp vizsgálatot vagy MR-t) is javasolhat a pontos diagnózis érdekében, mely  segíti a megfelelő terápia megválasztását. 

Az ultrahang fontos szerepet tölt be a nyomonkövetésben is. Ellenőrizhető a göbök méretének növekedési üteme, szerkezetének változása, az alkalmazott kezelés hatékonysága.

Ultrahangos vizsgálatra bármikor lehetőség van, hiszen nem jár sugárterheléssel, biztonságos, fájdalommentes és nem igényel előkészületet. 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK