Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.09.19

A mellben lévő csomókat minden esetben komolyan kell venni, hiszen akár rosszindulatú daganatot is jelezhetnek. Szerencsére azonban nem minden csomó rákos elfajulás, gyakran jóindulatú szövetszaporulat, még gyakrabban ciszták állnak a tapintható csomók hátterében. Tapintással nem lehet pontosan megállapítani, hogy milyen természetű egy csomó, de az ultrahang vizsgálat, majd az ultrahang vezérelt aspirációs citológia már közelebb tud vinni a diagnózishoz. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa nyilatkozott a témában.

Az emlők önvizsgálata minden hónapban javasolt, a menstruációt követő egy héten belül. Ha valaki az önvizsgálat során csomót tapint a mellében, bőrelváltozást, a mellbimbó befordulását vagy váladékozást tapasztal, orvoshoz kell fordulni. A tapintott csomók kétharmada jóindulatú elváltozás. A leggyakrabban előforduló csomók a következők:

Hormonális hatásra megduzzadt mirigyek

Nem patológiás folyamat. Egyik vagy mindkét mellben a ciklussal összefüggően megjelenő és visszahúzódó csomókról van szó. Az ultrahang vizsgálat egyértelmű diagnózist ad.

Ciszta

Az emlőciszták bármely életkorban előfordulhatnak, kialakulásuk okai pontosan nem ismertek. Folyadékkal telt kerek vagy ovális képletek, amelyek kitágult tejmirigyek vagy tejcsatornák. Azonosításuk és szerkezetük pontos vizsgálata ultrahanggal történik. Lehet egy, de akár több is egy mellben. Méretük egy-két millimétertől több centiméter is lehet, általában rövid időn belül változik. Gyakran gyorsan nőnek, de el is tűnhetnek, felszívódhatnak. Az ún. egyszerű cisztákkal tehát nincs teendő, kivéve, ha feszülő fájdalmat okoznak, vagy más miatt zavarják a pácienst. A nagy ciszták ugyanis elődomboríthatják az emlő bőrét, fluktuálnak, az emlő alakját deformálhatják. A ciszta leszívása (aspirációja) vékonytűvel történik, és minden esetben citológiai vizsgálat követi.
Ha egy ciszta több rekeszből áll, fala egyenetlen, vastag vagy polipszerű növedék látható rajta, illetve ha a tartalma nem víztiszta, hanem sűrű, akkor komplex cisztáról van szó. Ebben az esetben feltétlenül indokolt a ciszta tartalmának leszívása, valamint a növedékből sejtek nyerése vékonytű biopsziával. Az így nyert sejteket citopatológus vizsgálja meg.

Fibroadenoma

aspirációs citológia vizsgálatA fibroadenoma mirigyekből és kötőszövetből álló jóindulatú emlődaganat. Tömött tapintatú, elmozdítható csomó, melyet legtöbbször fiatal nőknél fedezünk fel. Egy vagy több fibroadenoma is előfordulhat egy mellben, melyek méretét és növekedési ütemét hormonális hatások befolyásolják.
Az ultrahang vizsgálattal először azonosított képletből aspirációs mintavétel szükséges citológiai analízis céljából. Ha a képlet a sejtvizsgálattal jóindulatúnak bizonyul, csak rendszeres ultrahangos ellenőrzés javasolt, a képlet eltávolítása nem szükséges. A több centiméter nagyságú óriás fibroadenoma esetében szöveti biopszia és szövettani vizsgálat adhatja meg a pontos diagnózist.
 
Ha egy körülírt emlő elváltozás a helyzete és mérete miatt nem tapintható, rejtve maradhat. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeres szűrővizsgálaton vegyen részt minden nő. 35 év alatt ultrahang vizsgálattal, azt követően mammográfiával és ultrahanggal történik az emlőszűrés.

Intraductalis papilloma

Ez az elváltozás általában nem tapintható. Az emlőbimbó alatti tejcsatorna falából kinövő szövetszaporulatról van szó, mely miatt emlőváladékozást tapasztalhat a páciens. A diagnózis felállításához citológiai mintavétel és esetenként MR vizsgálat szükséges.

Emlőrák

Az évenkénti emlőszűrő vizsgálatoknak köszönhetően egyre több olyan emlőrákot fedezünk fel, melyek nem tapinthatók - mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa. Ha egy rákos daganat tapintható, akkor kezdetben fájdalmatlan, alapjáról elmozdíthatatlan, a bőrrel összekapaszkodott csomóként észlelhető. Ilyenkor gyakran az azonos oldali hónalji nyirokcsomó megduzzad, fájdalmassá válik. Az elváltozás mintavételezése ebben az esetben szövethenger (vastagtű) biopszia.

Az ultrahang vezérelt aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

  • ciszta leszívása, punkciója (terápia is),
  • ultrahanggal és mammográfiás vizsgálattal jóindulatúnak véleményezhető csomó pontos sejtdiagnózisa,
  • kóros szerkezetűnek látszó hónalji, nyaki vagy mellkasfali nyirokcsomó biopsziája.
Aspirációs citológia során vékony tűt vezetnek a csomóba, hogy onnan vákuum segítségével sejtmintát vegyenek, és a citológus mikroszkóp alatt a sejteket megvizsgálja. A mintavétel pontos helyének meghatározásához a radiológus ultrahanggal segíti a munkát, instrukciókat ad, merre haladjon a tű. A citológiai eredmény szükségessé teheti a vékonytű biopszia megismétlését vagy szöveti mintavétel elvégzését.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, gyors és precíz

Több vizsgálaton is részt vettem, de mindegyikről elmondhatom, hogy maximálisan teljeskörű volt! Köszönöm dr. Horváth Ilona szakértelmét, kedvességét és gyorsaságát!

További vélemények

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok