Core biopszia

Core biopszia

Módosítva: 2024.02.26 17:07

A core biopszia egy korszerű és minimálisan invazív eljárás, melyet a szöveti elváltozások vagy daganatok pontos diagnosztizálására alkalmaznak.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mi az a core biopszia?

A core biopszia egy olyan eljárás, mely során egy apró, henger alakú szövetmintát vesznek egy gyanúsnak vélt elváltozásból. A core biopszia lehetővé teszi a patológusok számára, hogy részletesen tanulmányozzák a szövetet, és pontosabb diagnózist készítsenek a lehetséges betegségről vagy elváltozásról.

Ugyanakkor a szövettani mintavétel kritikus szerepet játszik a pontos diagnózis felállításában. A core biopszia során a patológus véleményezése által a klinikai kezelőorvos információkat szerezhet arról, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e, meghatározhatja, mely szervből származik az elváltozás, értékelheti a daganat stádiumát, és az áttétek jelenlétének nyomára bukkanhat. A mintavétel után a patológusok az eltávolított szövetdarabok alapján meghatározhatják a szervrészlet vagy teljes szerv eltávolításának szükségességét, valamint az operáció tervezéséhez szükséges információkat szolgáltathatnak.

A corebiopszia -másnéven vastagtű-biopszia- eltér a hagyományos citológiai mintavételtől, mivel nem csupán sejteket, hanem egy kis méretű szövethengert is eltávolítanak. Ez a henger körülbelül két milliméter átmérőjű és tíz-tizenkettő milliméter hosszú, és a szövetmintában található részletesebb információk szolgáltatását teszi lehetővé a patológiai vizsgálatok számára. Ennek eredményeként az orvosok pontosabb és részletesebb diagnózist készíthetnek, amely alapján a beteg számára hatékonyabb kezelési tervet állíthatnak össze.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor van szükség core biopszia mintavételre?

A core biopszia (vastagtű-biopszia) mintavételre általában akkor van szükség, amikor egy szöveti elváltozás, daganat vagy rendellenesség gyanúja merül fel, és az orvosnak szüksége van részletes szöveti információkra a pontos diagnózis felállításához.

Az orvosok az eset specifikus jellegétől függően döntenek a core biopszia szükségességéről, és a vizsgálatot rendszerint az alapján rendelik el, hogy mely területen található az elváltozás és milyen információkra van szükségük a pontos diagnózis felállításához.

Kapcsolódó cikkünk

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor 
megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó következménye. Ám, hogy biztosan el lehessen vetni a rosszindulatú képlet fennállásának esélyét, aspirációs citológia elvégzésére lehet szükség. A témában dr. Szavcsur Pétert, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük. 
 
 

Az Ultrahangközpontban végzett Core biopszia eljárások

Az Ultrahangközpont Főorvosa az alábbi szervek elváltozásait vizsgálja ultrahang vezérelt vastagtű mintavétellel:

 • nyálmirigyek
 • nyaki nyirokcsomók
 • hónalji nyirokcsomók
 • lágyéki nyirokcsomók
 • lágyrész göbök

A core biopszia és az ultrahang

Az ultrahang és a core biopszia olyan diagnosztikai eszközök, amelyeket gyakran kombinálnak a szöveti elváltozások, daganatok vagy rendellenességek pontosabb diagnosztizálásához. Az ultrahang segíthet az orvosoknak megvizsgálni és értékelni a szervek vagy szövetek szerkezetét és méretét, míg a core biopszia lehetővé teszi a szövetmintavételt a részletes szövettani vizsgálatokhoz.

Az ultrahang és a core biopszia kombinációja például a következő területeken használható:

 • Mellrák diagnózisa: Az ultrahang segíthet az orvosnak az emlőben található elváltozások vizualizálásában. Ha az ultrahang vizsgálat során egy daganat vagy más gyanús elváltozás található, a core biopszia lehetőséget ad a szövetmintavételre a pontos diagnózis felállítása érdekében.
 • Prosztatabiopszia: Az ultrahang segíthet a prosztata megtekintésében, így a core biopszia során az orvosok vezetik a tűt az ultrahang által láttatott elváltozáshoz, mely a képernyőn megjelenik, hogy szövetmintát vegyenek.
 • Máj és vesék elváltozásai: Az ultrahang segíthet az orvosoknak a máj és vesék állapotának vizsgálatában, és ha szöveti minta szükséges, a core biopszia alkalmazható a szükséges információk megszerzésére.
 • Tüdődaganatok: Az ultrahang alkalmazható a tüdődaganatok lokalizálására és méretük meghatározására. A core biopszia ebben az esetben is alkalmazható a szövetmintavétel céljából.

Az ultrahang és a core biopszia kombinációja segíthet az orvosoknak először láttatni a gyanús elváltozást, majd irányítani a tűt a vizsgálandó területekhez, minimalizálva a károsodás kockázatát, és lehetővé téve a pontosabb diagnózist. Ez a kombinált megközelítés segíthet a betegek számára hatékonyabb és célzottabb kezelési terv kidolgozásában.

Ultrahang vezérelt core biopszia

Az ultrahang vezérelt core biopszia olyan diagnosztikai eljárás, amelyben az orvos ultrahang segítségével irányítja a tűt a vizsgálandó területre, hogy szövetmintát vegyen. Ez a kombináltCore biopszia eljárás lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy pontosabban célzott területeken vegyenek szövetmintát, minimalizálva a környező egészséges szövetek károsodásának kockázatát.

Az eljárás általában a következő lépésekből áll:

 • Ultrahangvizsgálat: Az orvos ultrahang segítségével megvizsgálja a szervezetet, és az ultrahangképen azonosítja a gyanús területet vagy elváltozást.
 • Tűvezérlés: Az ultrahang képén alapulva az orvos irányítja a tűt a megfelelő pozícióba, hogy a tű hegye pontosan érintkezzen a gyanús területtel.
 • Szövetmintavétel: A tű segítségével egy henger formájú szövetmintát vesznek a vizsgálandó területről. Ez a szövetmintavétel lehetőséget ad a szöveti elváltozás részletes laboratóriumi vizsgálatára.

Az ultrahang vezérelt core biopszia előnyei közé tartozik a pontosabb célzás, ami segíthet a pontosabb diagnózisban és a kezelési terv kialakításában. Emellett az eljárás minimális invazivitása miatt csökkentheti a kényelmetlenséget és a gyógyulási időt.

Ez a módszer gyakran alkalmazható mellrák, prosztatarák, pajzsmirigyrák és egyéb szöveti elváltozások diagnosztizálására. Az orvosok az eljárást az adott klinikai helyzet és a beteg egyedi szükségletei alapján választják ki.

A core biopszia mintavétel folyamata

A folyamat általában a következő lépésekből áll:

 • Előkészületek:
  • A páciens előzetes felkészítése és tájékoztatása az eljárásról.
  • Az elváltozás lokalizálása, amelyről a szövetmintát venni fogják.
 • Lokális érzéstelenítés:
  • A területet, ahol a core biopszia végezni fogják, érzéstelenítik, hogy minimalizálják a fájdalmat és a kényelmetlenséget.
 • Ultrahang - vagy más képalkotó vizsgálat:
  • Az orvos használ ultrahang ot, CT-t vagy más képalkotó eszközt a gyanús terület pontos meghatározására. Az ultrahang segíthet az orvosnak a tű pontos irányításában.
 • Tű bevezetése:
  • Ezt követően az orvos bevezeti a tűt a bőrön vagy egy másik behatolási ponton keresztül a vizsgált területre.
 • Szövetmintavétel:
  • Amikor a tű a helyén van, az orvos az elváltozásból egy kis szövetmintát „vág ki”. A vastagtű-biopszia során egy kis szövethengert (core) távolítanak el.
 • Szövetminták rögzítése:
  • A szövetmintákat megfelelően rögzítik, és azokat laboratóriumba küldik a további részletes vizsgálat céljából.
 • Végső értékelés:
  • A laboratóriumban a patológusok mikroszkóp alatt vizsgálják meg a szövetmintákat. Az eredmények alapján az orvosok megállapíthatják, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú, és további információkat szerezhetnek a betegség típusáról és stádiumáról.

A core biopszia egy minimálisan invazív eljárás, amely lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását és a megfelelő kezelési terv kidolgozását. Az eljárás előnye, hogy csökkenti a környező egészséges szövetek károsodásának kockázatát, és rövidebb gyógyulási idővel járhat, mint egy teljes műtét.

Mely szervekből lehet core biopszia mintavételt venni?

A core biopszia mintavételt számos szervből végezhetik el a diagnosztikai célokra. Az eljárást olyan területeken alkalmazzák, ahol szöveti elváltozás vagy daganat gyanúja merül fel, és a pontos diagnózis felállításához szükség van a szöveti minta részletes vizsgálatára. Néhány olyan szerv, amelyből core biopsziát végeznek, magában foglalja:

 • Mell: A core biopszia gyakran alkalmazott, amikor a mammográfia vagy ultrahang vizsgálat során gyanús elváltozást észlelnek a mellben.
 • Prosztata: A prosztatarák diagnosztizálására core biopsziát is végeznek.
 • Tüdő: Tüdődaganatok vagy más tüdőszöveti elváltozások esetén alkalmazható a core biopszia.
 • Vese: Vesedaganatok vagy egyéb veseszöveti elváltozások esetén lehet szükség a core biopsziára.
 • Máj: Májdaganatok vagy májbetegségek esetén alkalmazzák a core biopsziát a szöveti minta szükségességének meghatározására.
 • Pajzsmirigy: Pajzsmirigy-daganatok vagy más pajzsmirigyszöveti elváltozások esetén a core biopszia segíthet a pontos diagnózisban.
 • Hasnyálmirigy: Hasnyálmirigydaganatok vagy egyéb hasnyálmirigyszöveti elváltozások esetén alkalmazható a core biopszia.
 • Nyirokcsomók: Amikor a nyirokcsomókban elváltozás vagy daganat gyanúja merül fel, core biopsziát alkalmazhatnak.
 • Csont: A csontszövetben lévő elváltozások vagy daganatok esetén is elvégezhető a core biopszia.

Milyen szövődményei lehetnek a core biopsziának?

Bár a core biopszia egy biztonságos és minimálisan invazív eljárás, bizonyos szövődmények előfordulhatnak. Ezek a szövődmények viszonylag ritkák, és a legtöbb esetben átmeneti jellegűek. Néhány potenciális szövődmény a következők lehetnek:

 • Fájdalom és kellemetlenség: A core biopszia után fájdalom vagy kellemetlenség jelentkezhet az érintett területen. Ez általában átmeneti és gyógyszeres kezeléssel kezelhető.
 • Vérzés: A core biopszia során bekövetkezhet véraláfutás vagy kisebb vérzés a szövetekben. Ennek kockázata minimális, és a legtöbb esetben magától megszűnik.
 • Fertőzés: Bár a core biopszia minimális invazivitású, a szövetek érintettsége miatt fennáll a kockázata annak, hogy fertőzés alakuljon ki. Az orvosok általában megfelelő higiéniai intézkedéseket tesznek az ilyen szövődmények megelőzése érdekében.

  Téma szakértője

  • Dr. Szavcsur Péter

   • ultrahang vezérelt aspirációs citológia specialista Főorvos
  • Specialitások:
   • kizárólag ultrahang vezérelt apsirációs citológia, az alábbi szervek ultrahang vezérelt mintavételét végzi:

    • pajzsmirigy,
    • nyálmirigyek,
    • nyirokcsomók (nyaki, hónalji, lágyéki régiók),
    • test szerte észlelt lágyrész képletek (kivéve emlő)

   Rendelés típusa: 

   • személyes, rendelői vizit
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   Rendelés helyszíne: Széna tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 

   Telefonszám: +36 70 638 8493

   Online bejelentkezés

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!