Aspirációs citológia és nyálmirigy

Aspirációs citológia és nyálmirigy

Módosítva: 2023.05.14 00:07

A nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele egy hatékony és viszonylag kevésbé invazív módszer, amely lehetővé teszi az orvosok számára a nyálmirigyekben lévő elváltozások, ciszták vagy daganatok diagnosztizálását.  Ismerjük meg közelebbről ezt a hatékony diagnosztikai eljárást!

Mi az az aspirációs citológia?

Milyen nyálmirigyek vannak az emberi testben?

A nyálmirigyek asprációs citológiai vizsgálata

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas a nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele?

Mikor kell a nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálatát elvégezni?

Fájdalmas a nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata?

Igényel bármilyen előkészületet a beteg részéről a nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata?

Milyen mellékhatásai lehetnek a nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavételnek?

Központunk szolgáltatásai nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálatához

Mi az az aspirációs citológia?

Az aspirációs citológia egy diagnosztikai eljárás, amely során a testből (általában tűvel vagy vékony tűvel) egy kis mennyiségű sejtmintát vesznek, majd ezeket a sejteket mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá. Az aspirációs citológia segítségével lehetőség van a testben található daganatok, ciszták vagy egyéb elváltozások felismerésére és diagnosztizálására.

Az aspirációs citológia lehetővé teszi a sejtek vizsgálatát a sejtek megjelenésének, szerkezetének és működésének értékelése érdekében. Az eredmények alapján az orvosok képesek megállapítani, hogy a sejtek normálisak-e, vagy ha eltérések vannak, akkor ezek a daganatos vagy egyéb betegségek jelei lehetnek.

Az aspirációs citológia általában helyi érzéstelenítés mellett történik, és a test különböző területein alkalmazhatják, például a pajzsmirigyben, a tüdőben, a mellben vagy a nyálmirigyekben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen nyálmirigyek vannak az emberi testben?

Az emberi testben három fő nyálmirigy található:

 • Parotis mirigyek: Ezek a legnagyobb nyálmirigyek, és a fül előtt helyezkednek el az arcon. A parotis mirigyek termelik a legnagyobb mennyiségű nyálat, amely részt vesz a táplálék emésztésében. A nyál termelése a szájüregben történik, majd a nyelv segítségével jut el az ételhez és összekeveri azzal.
 • Submandibularis mirigyek: Ezek a nyálmirigyek az állkapocs alatt helyezkedikk el, az alsó fogív alatt. A submandibularis mirigyek közepes mennyiségű nyálat termelnek, és a nyálmirigyek által termelt nyál mintegy 70%-át adják.
 • Sublingualis mirigyek: Ezek a nyálmirigyek a nyelv alatt helyezkednek el. Bár a sublingualis mirigyek a legkisebbek a három fő nyálmirigy között, azonban a nyálmirigyek által termelt nyál mintegy 5-10%-át termelik.

Ezenkívül számos kisebb nyálmirigy is megtalálható az emberi testben. Ezek az ún. kis nyálmirigyek a szájüregben találhatóak, és hozzájárulnak a nyál termeléséhez, valamint a szájüreg hidratálásához és tisztításához.

Fontos megemlíteni, hogy a nyálmirigyek által termelt nyál számos funkcióval bír, mint például az élelmiszer előemésztése, a szájüreg hidratálása, a fogak védelme és a beszéd segítése. A nyálban található enzimek és egyéb anyagok hozzájárulnak az emésztési folyamatokhoz és azáltal is védenek, hogy csökkentik a szájüregben található baktériumok számát.

Kapcsolódó cikkünk

Mi a különbség az emlő aspirációs citológia és a biopszia közt?

Az emlő önvizsgálata, illetve az emlőről készült képalkotó vizsgálatok (leggyakrabban ultrahang és mammográfia) eredménye alapján felmerülhet az emlő aspirációs citológia vagy biopszia szükségessége, ugyanis ezekkel a mintavételi eljárásokkal meg lehet állapítani, hogy egy kérdéses eredetű emlő elváltozásból származó minta jó- vagy rosszindulatú-e. De vajon mi a különbség a két vizsgálati módszer közt? Dr. Horváth Barnabás, az Ultrahangközpont emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológusa válaszolt a kérdésre.

A nyálmirigyek asprációs citológiai vizsgálata

Az aspirációs citológia hasznos eszköz lehet a nyálmirigyekben lévő elváltozások diagnosztizálására. Az aspirációs citológia során egy vékony tűvel mintát vesznek a nyálmirigyekben lévő elváltozásból vagy duzzanatból, majd ezt a mintát mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá.

Az aspirációs citológia lehetővé teszi a nyálmirigyek sejtjeinek vizsgálatát, és segítséget nyújt a következőkben:

 • Diagnózis: Az aspirációs citológia lehetővé teszi a nyálmirigyek elváltozásainak (pl. ciszták, daganatok) diagnosztizálását. A sejtek mikroszkópos vizsgálata alapján a citológus képes megállapítani, hogy a sejtek normálisak-e vagy ha eltérések vannak, akkor ezek a daganatos vagy egyéb betegségek jelei lehetnek.
 • Daganat jellegének meghatározása: Az aspirációs citológia lehetővé teszi a nyálmirigyek daganatainak meghatározására, például hogy a daganat jóindulatú vagy rosszindulatú-e. Ez segít az orvosnak megtervezni a megfelelő kezelést és dönteni a további diagnosztikai vizsgálatokról.
 • Kezelési terv kidolgozása: Az aspirációs citológia segíthet az orvosnak a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. A daganat típusának meghatározása és a sejtek jellege alapján az orvosok képesek meghatározni a legmegfelelőbb terápiás lehetőségeket, például sebészeti beavatkozást, sugárterápiát vagy kemoterápiát.

Az aspirációs citológia csak egy eszköz a diagnózis felállításában, és az eredményeket az orvos más klinikai adatokkal és vizsgálatokkal együtt értékeli. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében az orvos általában több információt és vizsgálatot igényel a páciens állapotának alapos értékeléséhez.

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas a nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele?


A nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele segíthet a következő betegségek diagnosztizálásában:

 • Nyálmirigy ciszták: Az aspirációs citológia lehetővé teszi a ciszták jelenlétének és jellegének diagnosztizálását a nyálmirigyek állományában. A ciszták olyan folyadékkal telt üregek, amelyek a nyálmirigyek állományában képződhetnek. Az aspirációs citológia segítségével a citológus meg tudja állapítani, hogy a ciszta jóindulatú, és további kezelésre vagy figyelemmel kísérésre van-e szükség.
 • Nyálmirigy tumorok: Az aspirációs citológia lehetővé teszi a nyálmirigyek tumorainak, például jó- vagy rosszindulatú daganatok diagnosztizálását. A sejtek mikroszkópos vizsgálata alapján a citológus képes megállapítani a daganat típusát és jellegét, amely segít az orvosnak a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.
 • Gyulladásos folyamatok: Az aspirációs citológia segítséget nyújthat a krónikus gyulladásos állapotok, például a krónikus sialadenitis vagy autoimmun betegségek azonosításában és megfigyelésében. A sejtek vizsgálata alapján a citológus képes megállapítani a gyulladás jelenlétét, valamint a gyulladásos sejtek típusát és számát. Ez segíthet az orvosnak meghatározni a megfelelő kezelést, például antibiotikumok vagy más gyulladáscsökkentő terápiák alkalmazását.
 • Metasztatikus daganatok: A nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata segítséget nyújthat az egyéb szervekből eredő daganatok metasztázisainak azonosításában, amelyek a nyálmirigyekbe terjednek.
 • Sjögren-szindróma: Ez egy autoimmun betegség, amely a száj és a szem kiszáradását okozza. Az aspirációs citológia segítséget nyújthat a szájüreg és a nyálmirigyekben bekövetkező változások azonosításában, amelyek a Sjögren-szindrómával kapcsolatosak.
 • Parotitis: Ez a nyálmirigyek gyulladása, általában fertőzés következtében. Az aspirációs citológia lehetővé teszi a gyulladásos folyamatok megfigyelését és az esetleges fertőzés okainak azonosítását.
 • Nyálmirigy kövek: Az aspirációs citológia segíthet a nyálmirigyekben található kövek vagy elzáródások azonosításában, amelyek okozhatnak fájdalmat és duzzanatot.
 • Nyálmirigygyulladás (sialadenitis): Az aspirációs citológia lehetővé teszi a gyulladásos folyamatok megfigyelését és azok okának azonosítását a nyálmirigyekben.

A nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata sokféle betegség diagnosztizálásában segítséget nyújthat.

A nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata csak egy eszköz a diagnózis felállításában, és az eredményeket az orvos más klinikai adatokkal és vizsgálatokkal együtt értékeli. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében az orvos általában több információt és vizsgálatot igényel a páciens állapotának alapos értékeléséhez.

Mikor kell a nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálatát elvégezni?

A nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálatát általában akkor javasolják, ha az elváltozások jelennek meg a nyálmirigyekben. Ha a nyálmirigyekben tapintható csomók, duzzanatok vagy kitüremkedések jelentkeznek, akkor az aspirációs citológia segíthet a pontos diagnózisban. Ez különösen akkor fontos, ha az elváltozások gyorsan növekednek vagy fájdalmat, diszkomfortot okoznak.

A nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata általában az orvos döntése alapján történik, miután alapos klinikai vizsgálatot és értékelést végeztek. Az orvos figyelembe veszi a tüneteket, a betegség klinikai képét, a képalkotó vizsgálatok eredményeit és más releváns tényezőket az aspirációs citológia indikálására.

Fájdalmas a nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata?

A nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata általában nem fájdalmas, mivel helyi érzéstelenítést alkalmaznak az eljárás során. Az orvos vagy a citológus egy vékony tűt helyez a nyálmirigyek területére, és a tű segítségével mintát vesz a duzzanatból vagy elváltozásból.

A helyi érzéstelenítés azt jelenti, hogy a vizsgálati területet előzetesen elérzéstelenítik, ami minimalizálja a fájdalmat vagy kellemetlenséget az aspirációs citológiai mintavétel során. Az érzéstelenítő injekció lehet, hogy némi diszkomfortot okozni, de ez általában gyorsan elmúlik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyéni tapasztalatok eltérőek lehetnek, és néhányan enyhe kellemetlenséget, nyomást vagy érzékenységet tapasztalhatnak a vizsgálat alatt. Ha aggódik a fájdalom miatt vagy bármilyen kérdése van a vizsgálat előtt, forduljon Központunk orvosaihoz. Ők megfelelően tájékoztathatják Önt az eljárásról és adhatnak Önnek további útmutatást vagy enyhítő intézkedéseket, ha szükséges.

Igényel bármilyen előkészületet a beteg részéről a nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata?

Az aspirációs citológiai vizsgálatok minimális előkészületet igényelnek, és általában nincsenek különleges előírások a beteg számára. Azonban az alábbiakban néhány általános irányelvet talál a vizsgálatra való felkészüléshez:

 • Tájékoztatás: Fontos, hogy részletes tájékoztatást kapjon az aspirációs citológiai vizsgálatról az orvostól vagy a citológustól. Ismerje meg az eljárás menetét, a várható eredményeket és a lehetséges kockázatokat vagy mellékhatásokat.
 • Gyógyszerek és étkezés: Kérdezze meg az orvost vagy a citológust, hogy szükséges-e változtatnia a jelenleg szedett gyógyszerek bevitelén a nyálmirigyek aspirációs citológiai vizsgálata előtt. Ezenkívül lehet, hogy az orvos javasolja, hogy néhány órával az aspirációs citológiai mintavétel előtt ne egyen vagy igyon semmit, hogy a szájüreg tiszta legyen.
 • Kommunikáció: Ha bármilyen egészségügyi problémája van, vagy ha várandós, mindenképpen tájékoztassa erről az orvost vagy a citológust a nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele előtt. Ezenkívül jelezze, ha érzékeny vagy allergiás bármilyen gyógyszerre vagy érzéstelenítőre.
 • Időpont és kísérő: Rendezze meg az időpontot a vizsgálatra, és ha szükséges, gondoskodjon valakiről, aki elkíséri Önt az aspirációs citológiai mintavételre és vissza.

Ezek csak általános irányelvek, és az orvos vagy a citológus specifikus utasításokat adhat a vizsgálatra való felkészüléshez. Mindig konzultáljon az egészségügyi szakemberrel a vizsgálat előtt, hogy pontosabb információt kapjon és megfelelő útmutatást kapjon az Ön esetére vonatkozóan.

Milyen mellékhatásai lehetnek a nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavételnek?

A nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavételének általában minimális mellékhatásai vannak, és a legtöbb esetben a betegek jól tolerálják az eljárást. Azonban néhány esetben előfordulhatnak a következő mellékhatások:

 • Fájdalom vagy kellemetlenség: Az aspirációs citológia esetleg enyhe fájdalomhoz vagy kellemetlenséggel járhat. Azonban a helyi érzéstelenítés csökkenti vagy megszünteti ezt a kellemetlenséget. Ritkább esetekben előfordulhat a beavatkozás helyén kisebb vérzés vagy duzzanat.
 • Ideiglenes duzzanat vagy érzékenység: A nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele után előfordulhat, hogy a nyálmirigyek területén duzzanat vagy érzékenység jelentkezik. Ez általában enyhe és rövid távú, és néhány nap alatt magától elmúlik.
 • Ritka szövődmények: Nagyon ritkán súlyosabb szövődmények is előfordulhatnak a nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele után, például fertőzés, allergiás reakció, véralvadási problémák vagy sérülés a környező szövetekben. Az ilyen szövődmények kockázata általában alacsony, és az orvos vagy a citológus megfelelő óvintézkedéseket tesz annak érdekében, hogy minimalizálja ezeket a kockázatokat.

Fontos, hogy a vizsgálatot végző orvos vagy citológus tájékoztassa Önt a lehetséges mellékhatásokról és a szövődmények kockázatáról a vizsgálat előtt. Ha bármilyen aggálya vagy kérdése van, mindig konzultáljon az egészségügyi szakemberrel, hogy megkapja a személyre szabott információkat és megnyugtató válaszokat a kérdéseire.

 

A nyálmirigyek aspirációs citológiai mintavétele segítséget nyújt a pontos diagnózisban és a megfelelő kezelési terv kialakításában, minimalizálva a betegek szorongását és biztosítva a hatékony egészségügyi ellátást.

Téma szakértői

Dr. Szavcsur Péter

Dr. Szavcsur Péter

ultrahang vezérelt aspirációs citológia és core biopszia specialista Főorvos

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK