Ciszta a hasüregben

Ciszta a hasüregben

Módosítva: 2023.04.04 13:46

A ciszták előfordulásának száma a modern képalkotó vizsgálatok miatt egyre nő, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi is az a ciszta és mi a teendő vele.

Ciszta a hasüregben - Tartalom

Mi az a ciszta?

Milyen tünetek jellemzőek, ha ciszta található a hasüregben?

Ciszta kiváltó okai

Miért fontos felismerni a ciszta jelenlétét?

Ciszta felismerése

Hasi és kismedencei ultrahang szerepe

Ciszta kezelése

Mi is az a ciszta?

A ciszta egy zárt, tasak vagy kapszula alakú szerkezet, amely a test bármely részén előfordulhat, és általában folyadékot vagy gázt tartalmaz. A ciszták lehetnek normálisak és funkcionálisak, azonban kóros elváltozást is jelenthet, melynek időben történő felismerése és kivizsgálása rendkívül fontos. A ciszták előfordulhatnak az emberi test szinte bármely részén, például a petefészkekben, a mellékvesékben, az agyban, az ízületekben, a bőr alatt vagy a fogakban. Alapvetően ciszták leggyakrabban a bőrön és a nemi szervekben keletkeznek.

Az egészséges ciszták jellemzően nem okoznak tüneteket, és rendszerint a tünetmentesség miatt észrevétlenek is maradnak. Azonban a nagyobb, kóros ciszták szoríthatják, nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre vagy szervekre, és akár irreverzibilisen károsíthatják azok működését. Néhány ciszta fájdalmat, duzzanatot, gyulladást vagy fertőzést okozhat, és ilyenkor szükségessé válik a ciszta kezelése, például a ciszta kiműtése vagy a ciszta gyógyszeres kezelése.

Milyen tünetek jellemzőek, ha ciszta található a hasüregben?

A hasüregi ciszta lehet, hogy nem okoz semmilyen tünetet, és csak véletlenül derül fény a testben jelenlévő cisztára képalkotó vizsgálatok során, mint például a hasi ultrahang vagy CT vizsgálat során. Azonban, ha a ciszta nagyobb méretű, vagy nyomást gyakorol a környező szervekre, akkor a teret hódított ciszta okozhat tüneteket, akár súlyos formában is.

A hasüregi ciszta tünetei közé az alábbiak tartozhatnak:

  • Fájdalom: A ciszta nyomása vagy a ciszta növekedése miatt fellépő fájdalom a has felső részében, oldalán vagy hátán érezhető.
  • Feszültség vagy teltség érzése a hasban: A nagyobb ciszták feszültséget vagy teltség érzést okozhatnak a hasban.
  • Émelygés és hányinger: A nagyobb ciszták nyomása miatt előfordulhat, hogy a páciensnek émelygése és hányingere van, mely akár hányáshoz is vezethet.
  • Gyomor-bélrendszeri problémák: A nagyobb ciszta nyomása a gyomorra vagy a belekre is komoly hatással lehet, és emiatt előfordulhat székrekedés vagy hasmenés a cisztával élő páciensek körében.
  • Vizeletürítési problémák: A nagyobb ciszta a húgyhólyagra is nyomást gyakorolhat, ami nehézséget okozhat a vizelés során, emiatt a gyakori vizelési inger is egy jellemző tünete a húgyhólyag környékén található cisztáknak.

Súlyosabb esetekben, a ciszta kidurranása vagy kiszakadása is előfordulhat, ami súlyos hasi fájdalmat, émelygést és hányást okozhat, ezért az ilyen ciszta sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Fontos megjegyezni, hogy a hasi tünetek lehetnek egyéb okok miatt is, nem csak a ciszta miatt. Ha bármilyen hasi tünetet tapasztal Ön is, érdemes mihamarabb egészségügyi szakemberhez fordulni, hogy a hasi fájdalmak hátterében álló okra a lehető leghamarabb fény derüljön és megfelelő kezelésben részesülhessen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A ciszta kiváltó okai

A hasüregi ciszta kialakulásának pontos oka gyakran nem ismert, de számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához. 

Nőknél a petefészek cisztái gyakoriak, mivel a petefészkek állandó hormonális változásoknak vannak kitéve, különösen a menstruációs ciklus alatt, melyek a ciszta kialakulásának és növekedésének kedvező környezetet biztosít.

A hormonális változások mellett, mind férfiaknál mind nőknél a hasüregi sérülés vagy trauma is előidézheti a ciszta kialakulását.

A traumák mellett hasüregi fertőzés vagy gyulladás szintén kiválthatja a ciszta kialakulását.

Ritkán azonban előfordul, hogy a hasüregi ciszta a hasüregi rák, mint például az petefészek- vagy a hasnyálmirigyrák jele, melynek további pontos kivizsgálása rendkívül fontos.

Sajnos, mint számos más kórképnél, a ciszta kialakulásában is fontos szerepe van a genetikának. Vannak olyan örökletes betegségek, mint például a policisztás petefészek-szindróma, amelyek hajlamosítanak a ciszták kialakulására. A genetika figyelembevétele, azaz a családi helyzet, a felmenők körében előforduló betegségek alapos kikérdezése kulcsfontosságú az anamnézis felvételekor.

A hasüregi ciszta kialakulásának egyéb tényezői közé tartoznak az endometriózis, a terhesség, a petefészek vagy az emlő daganatai miatti hormonális kezelés, valamint a korábbi műtétek, mint például a hasüregi műtétek vagy a petefészek eltávolítása.

Fontos megjegyezni, hogy a hasüregi ciszta kialakulásának pontos oka gyakran nem ismert, és rendkívül széles skálán mozog. Mindezek miatt fontos felhívni a figyelmet a prevenció, rendszeres szűrővizsgálatok, önvizsgálat jelentőségére.

Miért fontos időben felismerni a hasüregi cisztát?

Fontos, hogy a hasüregi cisztát időben felismerjék, mivel a kialakult, egyre méretesebbé növő ciszták bizonyos esetekben súlyos problémákat okozhatnak, és sürgős orvosi beavatkozást igényelhetnek. Ha a ciszta nagyobb méretű vagy gyorsan növekszik, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy elpattanhat vagy eltörik, ami súlyos hasi fájdalmat és vérzést okozhat.

Emellett a nagyobb ciszták nyomást gyakorolhatnak a környező szervekre, ami súlyos tünetekkel társulhat, például nehezített légzés, emésztési problémák vagy vizeletürítési nehézségek.

Néhány ciszta (például a hasnyálmirigy cisztái) bizonyos esetekben akár rosszindulatú daganatos elváltozássá alakulhatnak, malignussá válhatnak, és a későbbi stádiumban nagyobb problémákat okozhatnak.

Akár más kóros elváltozásoknál, a hasüregi cisztáknál is elmondható, hogy az időben felismert cisztákat általában könnyebben kezelik, mint a fejlett vagy elhanyagolt cisztákat. Az időben felismert ciszta kezelése kevesebb invazív beavatkozást és gyógyulási időt igényel, így a páciens mindennapjait kevésbé befolyásolja, mint egy elhanyagolt ciszta,

Ezentúl az időben felismert ciszták kezelése általában jobb eredményeket hoz, és nagyobb valószínűséggel lehet teljesen eltávolítani a cisztát.

Az időben felismert hasüregi ciszta kezelése általában hatékonyabb és kevesebb szövődményt okoz, így érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, ha Ön is valamilyen tünetet észlelünk.

Ciszta felismerése

Hasi fájdalom esetén, általában az első diagnosztikai eljárás  az anamnézis felvétele mellett, az a fizikai vizsgálat. A ciszták esetén általános fizikai vizsgálat magában foglalja a hasi terület tapintását, a nyirokcsomók vizsgálatát és az érzékenység ellenőrzését.

Ha a tünetek illetve a fizikai vizsgálat során felmerül a hasüregi ciszta jelenléte, az ultrahangvizsgálat elvégzése válik indokolttá, ugyanis az ultrahang az egyik leggyakoribb módszer a hasüregi ciszták diagnosztizálására. Az ultrahang segítségével pontosabb képet kapunk a cisztáról, annak méretéről, alakjáról és az elhelyezkedéséről, amelyek rendkívül fontos információk a további kezelési terápia kidolgozásához.

Ha az ultrahang nem ad megfelelő információkat a ciszta méretéről vagy típusáról, akkor a CT (számítógépes tomográfia) vagy MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vizsgálatokat is elterjedt körben alkalmazzák.

A fent leírt non-invazív vizsgálatokon túl, ha felmerül, hogy a ciszta egy rosszindulatú (malignus) daganatos elváltozás lehet, akkor biopsziát végezhetnek annak érdekében, hogy meghatározzák a ciszta típusát.

Rendszerint ezek alapján a diagnosztikai módszerek alapján történik a ciszta felismerése, kategorizálása majd a terápia kidolgozása.

Kapcsolódó cikkünk

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Hasi és kismedencei ultrahang szerepe ciszta esetén

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat a ciszták diagnosztizálásában és követésében kulcsfontosságú szerepet játszik. A hasi és kismedencei ultrahang segítségével az orvosok képet kapnak a test belső részeiről, és lehetővé teszi számukra, hogy megvizsgálják a cisztákat, hogy meghatározzák azok típusát, méretét, formáját és elhelyezkedését.

A hasi és kismedencei ultrahang segítségével könnyebben lehet megállapítani, hogy a ciszta daganatos vagy jóindulatú-e, valamint hogy az adott ciszta mennyire nagy, és ez milyen hatással van a környező szervekre. A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megállapítsák a ciszta pontos helyét és méretét, ami segíthet a kezelés tervezésében.

A hasi és kismedencei ultrahang nem invazív, fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel, így biztonságosan alkalmazható gyermekkorúaknál és terhes nőknél is. Az ultrahangos vizsgálat nagyon hasznos a ciszták követésére is, mivel az orvosok rendszeres hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatokkal ellenőrizhetik a ciszták növekedését és változásait.

A hasi ultrahang vizsgálat nem igényel beavatkozást. Gyorsan kivitelezhető, precíz fájdalommentes vizsgálati eljárás, mely nem jár sugárterheléssel. Központunkban, kellemes környezetben, beutaló nélkül, Budán és Pesten azonnal elérhető a hasi ultrahang vizsgálat. 

Ciszta kezelése

A hasüregi ciszták kezelése általában attól függ, hogy milyen a ciszta típusa, mérete és helye. 

Ha a ciszta kicsi és nem okoz tüneteket, az orvos javasolhatja a várakozó kezelést, vagyis a ciszta rendszeres monitorozását, nyomon követését. Ebben az esetben rendszeresen ellenőrzik a ciszta méretét, alakját és növekedését, és csak akkor javasolt kezelés, ha a ciszta növekedése vagy a ciszta okozta tünetek indokolttá teszik.

Azonban ha a ciszta nagyobb méretű, fájdalmat okoz, növekedést mutat vagy valószínűen szövődményeket okozhat, akkor indokolttá válhat a ciszta sebészi úton való eltávolítása

A ciszta fennállása esetén egy szóba jövő invazív beavatkozás az aspiráció, amely során az orvos egy tűt használ a ciszta kiürítésére. Ez a kezelés általában csak akkor hatékony, ha a ciszta folyadékkal van tele és kicsi. Azonban az aspiráció után a ciszta újra megjelenhet, így az aspiráció után is rendkívül fontos a páciens rendszeres monitorozása.

Az aspiráción túl, egy elterjedt kezelés, melyet főleg egyébként alsó végtagi visszerek kezelésére használnak: a skleroterápia. A skleroterápia során az orvos egy injekciót ad a cisztába, amely egy különleges anyagot tartalmaz, amely eltömíti a cisztát és megakadályozza a folyadék felhalmozódását.

Bizonyos típusú ciszták, például a policisztás vesebetegség vagy az endometriális ciszta, gyógyszeres kezelést igényelhetnek.

Az orvos a megfelelő kezelési tervet a ciszta típusától és méretétől függően javasolja. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos ciszták jóindulatúak és nem jelentenek kockázatot a beteg egészségére, mások azonban komolyabb problémákat okozhatnak, ezért fontos az időben történő felismerés és kezelés.

A hasüregi ciszta egy olyan állapot, amely különböző okok miatt jelenhet meg a hasüregben, és jelentőségét a méretétől, típusától és az okától függően határozzák meg. Az időben történő felismerése és kezelése roppant fontos, mivel bizonyos ciszták magas rizikót jelenthetnek a beteg egészségére. Minden esetben fontos, az alapos kivizsgálás, lehető legpontosabb diagnózis felállítása és egyénre szabott kezelési terv kialakítása.

Téma szakértői

Dr. Szavcsur Péter

Dr. Szavcsur Péter

ultrahang vezérelt aspirációs citológia és core biopszia specialista Főorvos
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK