Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Ultrahangközpont.hu Létrehozva: 2021.07.30 Módosítva: 2023.01.02

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, hiszen az állapotot hormontermelő göbök, illetve strúma is okozhatja. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a túlműködést generáló állapotokról beszélt.

Alacsony TSH, túl sok pajzsmirigy hormon

Amennyiben felmerül a pajzsmirigyzavar gyanúja, úgy első körben a TSH szintjét vizsgálják. Ebből ugyanis nagy valószínűséggel következtetni lehet a mirigy hormontermelésére. A TSH az agyalapi mirigy azon hormonja, mely stimulálja a pajzsmirigy hormontermelését. Éppen ezért, ha túl kevés a T4/T3 hormonok szintje, úgy kompenzációként több TSH termelődik, míg, ha a pajzsmirigy hormonok mennyisége túl nagy, úgy a TSH szintje alacsony. Így, ha a laborvizsgálat során a TSH mennyisége a referencia tartománynál alacsonyabb, úgy pajzsmirigy túlműködésről beszélünk. Ilyen esetekben a laborvizsgálat mellett szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, melynek során megállapítható, hogy a túlműködést esetleg a pajzsmirigyben lévő elváltozás okozza-e.

Mi minden okozhat pajzsmirigy túlműködést?

A pajzsmirigy túlműködés gyakran egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow kór következménye. Kialakulásában a TSH receptor ellen stimuláló antitest játszik fontos szerepet, amely a fokozott hormontermelés okozója. Leginkább fiatal felnőttkorban alakul ki, és jellemző tünete a kidülledő szemek/riadt tekintet a többi pajzsmirigy túlműködésre utaló panasz mellett (izzadás, hajhullás, fogyás, szapora pulzus, idegesség).

pajzsmirigy uhA Graves-Basedow kór mellett gyakran tapasztalni pajzsmirigy megnagyobbodást is (strúma, golyva), mely már önmagában is járhat túl sok pajzsmirigy hormontermeléssel. Nők esetében a mirigy mérete max. 18 cm3, férfiak esetében 25 cm3- amennyiben ezt meghaladja, úgy strúmáról beszélünk. A szerv megnagyobbodása mellett gyakran fordulnak elő göbök is, melyek akár hormontermelőek is lehetnek- így pajzsmirigy túlműködést generálhatnak.

Bár a pajzsmirigy gyulladás alultermelést is okozhat, ám olykor megesik, hogy túlműködéssel jár. Sőt, előfordulhat az is, hogy túlműködésből csap át alulműködésbe (pl. szülés utáni pajzsmirigygyulladásnál).

Sajnos megeshet, hogy a probléma daganat jelenlétére hívja fel a figyelmet- hogy el lehessen dönteni, milyen típusú is az adott elváltozás, az ultrahang vizsgálat mellett aspirációs citológiára is szükség van (a szerkezetileg gyanús, a nagyobb és a hideg göbök esetén).

Ultrahanggal ellenőrizhető

Ahhoz, hogy kiderüljön, mi is okozza a pajzsmirigy túlműködést, pajzsmirigy ultrahangra van szükség, mivel segítségével pontos képet kaphatunk a szerv állapotáról, nagyságáról, esetleges gyulladásáról, göbökről, ráadásul nagy segítséget nyújt citológiai mintavétel során is, hiszen így nyomon követhető a tű útja. A pajzsmirigy mellett a környező nyirokcsomók is szemügyre vehetőek- mondja Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa.

Az eredmény birtokában az orvos meg tudja határozni a szükséges kezelést- ez lehet gyógyszeres terápia, izotópos kezelés, de akár műtéti beavatkozás is.

 

Forrás: Ultrahangközpont

www.ultrahangkozpont.hu

 

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

Orvos válaszol

Május 03.án elcsúsztam.Mr vizsgálat készült a napokban.Szeretném ha véleményezné a leletemet.Kóros folyadék gyülem a bal oldali csípő izületben a porcborítások megtartottak,a porcfelszínek épnek tűnnek.A porcokat és a folyadékot mivel lehet pontosabban megvizsgálni?Mi okozhatja a folyadékot?Szinte mozgásképtelen vagyok 44 évesen.

Köszönöm szíves válaszát.

Tisztelt Farkas Mária!

Az MR vizsgálatnál pontosabban semmivel sem lehet a porcokat megvizsgálni.
A folyadék az elesés, ütés következménye.

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok