Epekő és az ultrahang

Epekő és az ultrahang

Módosítva: 2023.04.15 22:58

Kis áttekintés az epehólyagról

Mi az az epekő

Hogyan alakulnak ki az epekövek

Az epekő kialakulására hajlamosító tényezők

Milyen tünetekkel jár az epekövesség

Hogyan lehet diagnosztizálni az epekövességet

Mi az ultrahang szerepe az epekövességben

Az epekő kezelése

 

 

Epekövességgel kapcsolatos szolgáltatásaink

 

 

 

 

Kis áttekintés az epehólyagról

Az epehólyag egy apró, körte alakú szerv, amely a máj alatt található, és az epe tárolásáért felelős. Az epehólyagban az epe, mint emésztőnedv koncentrálódik és tárolódik, mielőtt az epeutakon keresztül a vékonybélbe ürülne. Az epe az emésztési folyamatban fontos szerepet játszik, mert segít az ételfeldolgozásban és a zsírok emésztésében.

Az epehólyag-problémák közül a leggyakoribbak a kőképződés és a gyulladás. Az epekő a megnagyobbodott, besűrűsödött epeből kiváló szilárd anyag, amely elzárhatja az epehólyag kivezető csatornáját, ami fájdalmat, súlyosabb esetben pedig sárgaságot okozhat. Az epehólyag-gyulladás a hólyag falának fertőzéséből ered, és hasonló tüneteket okozhat, mint az epekő.

Az epehólyag-eltávolítás a leggyakoribb kezelési mód epehólyag-problémák esetén. Az eltávolítás után az epe közvetlenül a májból ürül a vékonybélbe, és az emésztés zavartalanul folytatódik. Az epehólyag-eltávolítás laparoszkópos vagy nyitott műtéttel történhet.

 

Mi az az epekő

Az epekő egy kemény, szilárd képződmény, amely az epehólyagban vagy az epeutakban alakulhat ki. Az epekő az epefolyadékban található koleszterin, bilirubin és egyéb anyagok túlzott mennyiségének kikristályosodásából keletkezik.

Az epekő mérete és alakja változó lehet, és lehet egyetlen vagy több is a epehólyagban vagy az epeutakban. Az epekövek különböző tüneteket okozhatnak, beleértve a súlyos fájdalmat a jobb borsaív alatt vagy a has alsó részén, a hányingert, hányást, sárgaságot és lázat. Az epekövek okozta tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor az epehólyag összehúzódik, hogy kiürítse az epe tartalmát, de az epevezetékbe beakadó epekő miatt az epe áramlása meggátolódik.

Az epekövek kezelése lehet műtéti vagy nem műtéti. Az eltávolításukat általában akkor javasolják, ha tüneteket okoznak, vagy ha nagyobb kockázata van a szövődmények kialakulására.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

Hogyan alakulnak ki az epekövek

Az epekövek kialakulása az epefolyadékban található különböző anyagok kikristályosodásából ered. Az epefolyadék egy különleges folyadék, amelyet a máj termel, majd az epehólyagban tárol, mielőtt az epeutakon keresztül a vékonybélbe ürül.

Az epekövek kialakulásában számos tényező szerepet játszik. Az egyik leggyakoribb tényező az epefolyadékban található koleszterin mennyisége és minősége. Ha az epefolyadékban a koleszterin mennyisége magasabb, mint amennyit a máj és az epehólyag hatékonyan tud oldatban tartani, akkor a koleszterin kristályosodni kezd és epekő alakul ki.

Az epekövek kialakulását más tényezők is befolyásolhatják, például a túlzott zsíros és feldolgozott ételek fogyasztása, az elhízás, a terhesség, az öröklött hajlam, az inaktivitás és bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség.

Az epekövek kialakulása több évig is eltarthat, és gyakran nincsenek tünetek. Az epekövek kis része azonban okozhat tüneteket, ha elzárják az epevezetéket, vagy ha az epehólyag összehúzódik, hogy kiürítse az epefolyadékot. Az epekövek kezelése azok méretétől, számától, elhelyezkedésétől, és a tünetek súlyosságától függ.

 

Az epekő kialakulására hajlamosító tényezők

Az epekövek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, ezek közül a legfontosabbakat a 4F néven ismertek:

 

 • Fat (zsíros étrend): A túlzott zsíros és feldolgozott ételek fogyasztása növelheti az epekők kialakulásának kockázatát.
 • Female (női nem): A nőknél nagyobb  valószínűséggel alakulnak ki az epekövek, különösen a terhesség, a menopauza és a fogamzásgátlók használata során.
 • Forty (negyven év felett): Az epekövek kockázata növekszik az életkorral, különösen 40 év felett.
 • Fair (világos bőr): A világos bőrű embereknek nagyobb a hajlama az epekövek kialakulására, mint a sötétebb bőrűeknek.

 

Azonban az epekövek kialakulását más tényezők is befolyásolhatják, például a családi előfordulás, az elhízás, az inaktivitás, a krónikus betegségek, például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, az epehólyag vagy az epeutak betegségei és a gyógyszerek. Azonban ezek a tényezők nem mindig okozzák az epekő kialakulását, és az epekövek bármely életkorban bárkinél előfordulhatnak

Kapcsolódó cikkünk

Gyermekkori hasfájás vizsgálata ultrahanggal

Kisebb gyermekeknél, serdülőknél is gyakori panasz a hasfájás. A szülő számára sokszor nehéz eldönteni, hogy a holnapi matek dolgozat, vagy komolyabb stressz, iskolai konfliktus, esetleg valamilyen egészségügyi probléma áll-e a tünetek hátterében. Az okok feltárásában az ultrahangos vizsgálat is segíthet.

 

Milyen tünetekkel jár az epekövesség

Az epekövesség tünetei változóak lehetnek, és sok emberben nem is jeletkeznek tünetek. Az epekövek kis része azonban okozhat tüneteket, ha elzárják az epevezetéket, vagy az epehólyag összehúzódásakor, amikor kiüríti az epefolyadékot. Az epekövesség tünetei közé tartoznak:

 

 • Fájdalom a has jobb felső részén: Az epekövesség általában akkor okoz fájdalmat, amikor az epekő elzárja az epevezetéket vagy az epehólyag nyaki részébe ékelődik be. A fájdalom általában a jobb felső hasi kvadránsban jelentkezik, de előfordulhat a mellkas területén vagy a hát alsó részén is akár, és leggyakrabban éles vagy görcsös jellegű.
 • Hányinger és hányás: Az epevezeték elzáródása vagy az epehólyag összehúzódása okozhat hányingert és hányást.
 • Láz és hidegrázás: Ha az epevezeték elzáródása után bakteriális fertőzés alakul ki, akkor láz és hidegrázás is előfordulhat.
 • Sárgaság: Az epevezeték elzáródása sárgaságot okozhat, amikor a bőr és a szemek sárgára színeződnek, mivel a bilirubin nevű anyag ilyenkor felhalmozódik a vérben.
 • Egyéb tünetek: Az epekövek egyéb tünetei közé tartozhat a puffadás, a hasmenés, a székrekedés és a keserű íz a szájban.

 

Fontos megjegyezni, hogy az epekövesség tünetei eltérőek lehetnek minden egyes embernél, és azok súlyossága is változó lehet. Ha az epekövesség tünetei jelentkeznek, fontos, hogy forduljon orvoshoz a megfelelő kezelés érdekében.

 

Hogyan lehet diagnosztizálni az epekövességet

Az epekövesség diagnosztizálásához általában az alábbi vizsgálatokat végzik:

 

 • Ultrahangvizsgálat: Az ultrahangvizsgálat az egyik leggyakoribb vizsgálat az epekövesség diagnosztizálására. Az ultrahang segítségével az orvos láthatja az epehólyagban lévő köveket.
 • Vérvizsgálatok: A vérvizsgálatok segítségével az orvos ellenőrizheti a máj- és epehólyag funkcióját, ugyanis vannak olyan speciális markerek a vérben, amelyek emelkedése diagnosztikus értékű a máj-és epehólyag betegségeiben. Ilyen például a  GOT, GGT, ALP.
 • Hasi CT-vizsgálat: A CT-vizsgálat segítségével az orvos részletesebb képet kaphat az epehólyagról, az epeutakról és a hasi szervekről.
 • Endoszkópos vizsgálatok: Az endoszkópos vizsgálatok segítségével az orvos bepillanthat az emésztőrendszerbe, és megvizsgálhatja az epehólyagot és az epevezetékeket.

 

Az epekövesség diagnosztizálása azon alapul, hogy az orvos az epehólyagban vagy az epevezetékekben köveket észlel-e. Azonban, ha az epekövek nem okoznak tüneteket, az epekövesség lehet, hogy csak véletlenül kerül felismerésre egy másik vizsgálat során, például a hasi CT-vizsgálat vagy az endoszkópos vizsgálat során.

 

Mi az ultrahang szerepe az epekövességben

Az ultrahangvizsgálat nagyon fontos szerepet játszik az epekő diagnosztizálásában, mivel az egyik leggyakoribb és legmegbízhatóbb vizsgálati módszer erre a célra. Az ultrahang segítségével az orvos láthatja az epehólyagban lévő köveket és megállapíthatja, hogy azok milyen méretűek és milyen mennyiségben vannak jelen.

Az ultrahangvizsgálat nem invazív, tehát nem szükséges kis metszést sem ejteni az epehólyag környékén, és nem igényel altatást sem. Az ultrahangvizsgálat során az orvos egy képernyőn láthatja a szerveket, amelyeket vizsgálnak, és azonnal értékelheti a vizsgálat eredményét. Az ultrahangvizsgálat során a páciensnek általában csak fel kell feküdnie az asztalra, és az ultrahangfejet a hasára helyezik, ami ártalmatlan és fájdalommentes.

Az ultrahangvizsgálat segítségével az orvos diagnosztizálhatja az epekövek jelenlétét, de az ultrahang nem mindig mutatja ki az összes követ. Ha az ultrahangvizsgálat eredményei nem egyértelműek vagy nem teljesek, akkor az orvos más vizsgálatokat is elvégezhet, például CT-vizsgálatot vagy endoszkópos vizsgálatot, hogy további információkat szerezzen az epehólyagról és az epekövekről.

 

Az epekő kezelése

Az epekövesség kezelése általában a kövek méretétől, számától, valamint az okozott tünetektől függ.

 

 • Epehólyag eltávolítása: Az epehólyag eltávolítása (cholecystectomia) általában az epekövesség elsődleges kezelése, különösen, ha a kövek tüneteket okoznak. Ez a műtét laparoszkóposan (kis metszéseken keresztül) vagy hagyományos nyitott műtéti technikával történhet.
 • Gyógyszeres kezelés: Ha az epekövek kicsik és nem okoznak tüneteket, az orvos gyógyszeres kezelést is javasolhat, amelynek célja az epekövek feloldása vagy a tünetek enyhítése. Ez a kezelési módszer általában nem hatékonyabb, mint az epehólyag eltávolítása, és hosszabb időt vesz igénybe.
 • Extracorporeális lökéshullám-terápia (ESWL): Az ESWL egy olyan nem invazív kezelési módszer, amely során nagy energiájú hanghullámokat használnak az epekövek kisebb darabokra bomtására és eltávolítására. Az ESWL általában csak azokban az esetekben hatékony, ahol a kövek kicsik és a máj és az epehólyag egyaránt normális működésű.
 • Endoszkópos retrográd cholangiopancreatográfiával (ERCP) történő eltávolítás: Ez egy olyan invazív eljárás, amely során egy endoszkópot vezetnek be a szájon keresztül, majd az epevezetékbe vezetik, hogy a köveket eltávolítsák. Az ERCP-t általában csak akkor alkalmazzák, ha az epekövek az epehólyagon kívül az epevezetékekben találhatók.

 

Az epekövesség kezelése általában hatékony és biztonságos. Azonban minden eset egyedi, és az orvos az egyes esetekben a legmegfelelőbb kezelést javasolja a páciens számára.

 

Összefoglalva, az epekövesség az epehólyagban vagy az epevezetékben kialakuló kövek jelenléte, amelyeket általában a túlzott koleszterin- és kalciumtartalmú epe okoz. A betegség lehet tünetmentes vagy akár kellemetlen tüneteket is okozhat, mint például hasi fájdalmak, hányinger és hányás.

Az epekövesség diagnosztizálásához leggyakrabban ultrahangvizsgálatot alkalmaznak, amely lehetővé teszi az epekövek méretének, számának és elhelyezkedésének pontos meghatározását. Az ultrahangvizsgálat segítségével az orvosok kizárhatnak más betegségeket, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak.

Az epekövesség kezelése általában az epehólyag eltávolításával történik, különösen, ha a kövek tüneteket okoznak. Az eltávolítás általában laparoszkóposan történik, ami jóval kisebb metszéseket igényel. Ha az epekövek kicsik és nem okoznak tüneteket, az orvos gyógyszeres kezelést vagy extracorporeális lökéshullám-terápiát (ESWL) is javasolhat. Azonban az egyes esetekben a legmegfelelőbb kezelést az orvos határozza meg

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

belgyógyász, hepatológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok