Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

Dr. Csemez Imre Módosítva: 2023.08.06 00:53

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Néhány szóban a puffadásról

A puffadás jellemző oka a belekben felhalmozódott gáz, mely tüneteinek súlyossága a megnövekedett haskörtérfogattól, illetve az enyhe diszkomfortérzéstől az erős fájdalomig és hányinger/hányásig is terjedhet. Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, és szinte nincs is olyan ember, aki időről időre ne tapasztalná meg, főleg puffadást fokozó ételek fogyasztását követően (pl. hüvelyesek, keresztesvirágúak). Ilyenkor a panasz rendszerint hamar jelentkezik és gyorsan el is múlik.

Mi minden okozhatja?

Amennyiben kizárható, hogy bizonyos ételek fogyasztása után vagy nem megfelelő étkezési kultúra (pl. habzsolás, levegőnyelés) következtében lépett fel a puffadás, és az állapot tartósan fenáll, esetleg visszatérő, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát. Ennek feltárása időigényes folyamat lehet, hiszen számtalan betegség és kóros állapot állhat a puffadás hátterében, például:

  • StresszPuffadás esetén fontos a hasi ultrahang
  • Ételintoleranciák és -allergiák
  • Bizonyos autoimmun betegségek (pl. cöliákia)
  • Fertőzés
  • IBS (irritábilis bél szindróma)
  • Felszívódási zavarok
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Crohn-betegség
  • Székrekedés
  • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)
  • Hormonzavar, hormonális változással járó állapotok (pl. terhesség)

Mikor van szükség ultrahang vizsgálatra?

Puffadás esetén az okok kiderítéséhez az alábbiakra van szükség: fizikális vizsgálat (a has kézzel történő áttapogatása, nyomogatása), a terület fonendoszkópos meghallgatása, gasztroenterológiai vizsgálat. Ezen túlmenően nem ritkán ultrahang vizsgálat elvégzése is indokolt lehet, mely során jobban szemügyre vehetőek a hasi szervek és erek, felfedezhetőek az oda nem illő képletek és elváltozások. Fontos, hogy a vizsgálat előtt ne fogyasszon puffasztó hatású ételeket vagy italokat, valamint, ha épp puffadásos panaszokkal küzd, vegyen be puffadásgátló készítményt, mivel a gázbuborékok nagyfokú jelenléte jelentősen korlátozhatja a vizsgálat értékelhetőségét - tanácsolja Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa. Maga a vizsgálat fájdalommentes, azonnali eredményt ad, ráadásul jó oldala, hogy bármikor, többször is megismételhető.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő / Úr!
Sajnos a hónaljamban lett egy kisebb csomó, kb 1,5 hónapja vettem észre. Pár hete be is volt gyulladva, olyan érzés volt mint amikor egyszer legyantázták a hónaljam, és begyulladt miatta. Ez 1-2 napig tartott de kívülről akkor sem és most sem látható. Kezdek félni, hogy esetlegesen valami komoly lehet, mert a szőrtüsző gyulladásnak láthatónak kellenne lennie. Egyébként szörtüszőgyulladásom is volt már többször de csak bikinivonalon, valamint van a hátamon egy zsírcsomó már jópár éve. Ezért is gondoltam hogy esetleg ultrahangos vizsgálatra kellenne menjek vele, mit tud javasolni?
Köszönöm
Üdv
Jakab Fanni

Dr. Csemez Imre
Dr. Csemez Imre radiológus
"Kedves Fanni!

A megnagyobbodott hónalji csomó az esetek jelentős részében ún. reaktív nyirokcsomó, mely banális gyulladásos folyamat következménye.
Ugyanakkor a megnagyobbodott hónalji nyirokcsomó rosszindulatú folyamat (leggyakrabban emlődaganat) jele is lehet, melynek kizárására hónalji ultrahang vizsgálat, szükség esetén ultrahang-vezérelt célzott mintavétel mihamarabbi elvégzése javasolt."

Üdv:
dr. Csemez Imre

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK