Mikor érdemes carotis UH-t végezni? Ezekre a tünetekre figyeljen!

Mikor érdemes carotis UH-t végezni? Ezekre a tünetekre figyeljen!

Dr. Csemez Imre Módosítva: 2024.04.03 13:13

A carotis ultrahang többnyire olyan eltéréseket igazol, melyek legtöbbször valamilyen alapbetegség következtében alakulnak ki, így bizonyos kóros állapotok esetén indokolt a nyaki erek rendszeres vizsgálata. Azonban nemcsak ellenőrző jelleggel érdemes Doppler ultrahang vizsgálatra menni, ugyanis vannak olyan tünetek, melyek esetén minél előbb szükséges a carotis alaposabb vizsgálata. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa ezeket a panaszokat próbálja bemutatni.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Az alábbi kórképekben fontos a rendszeres ellenőrzés 

carotis ultrahang a nyak két oldalán futó ereket vizsgálja. Az ellenőrzés során pontos képet kaphatunk a carotis állapotáról, esetleges szűkületéről, az érfal mentén lévő plakkokról, valamint a vér áramlási tulajdonságairól. Léteznek olyan betegségek, kóros állapotok, melyek fennállása során jelentősen károsodhatnak az itt lévő erek (is), így érdemes ultrahanggal rendszeresen ellenőrizni azokat. Erre azért van nagy szükség, mert a szövődmények kezdeti stádiumban gyakran tünetmentesek, így még idejében ki lehet szűrni az esetleges kóros eltéréseket. A carotis ugyanis a szívből a fej felé szállítja a vért, így könnyen agyi vérellátási zavar léphet fel, ha a nyaki verőerekkel probléma adódik. Ezáltal olyan súlyos állapotok alakulhatnak ki, mint a stroke vagy a TIA. 

carotis ultrahang vizsgálat - UltrahangközpontAz alábbi betegségeknél szükséges carotis ultrahang rendszeres végzése 
 

  • Kórtörténetben stroke/TIA
     
  • Magasvérnyomás 
     
  • Koszorúér betegség 
     
  • Fonendoszkóppal észlelt kóros zörej a carotis felett
     
  • Családi kórtörténetben szereplő stroke, ill. egyéb szív-és érrendszeri betegségek 

  

Szédülés, fejfájás, fülzúgás, látászavar – a felsorolt panaszokat a carotis szűkülete is okozhatja 

Sajnos sokan csak akkor szembesülnek egy-egy betegséggel, amikor már komolyabb tünetekkel járnak. Nincs ez másként a nyaki verőerek szűkületének esetén sem, ugyanis gyakran akkor diagnosztizálják, amikor már nagyobb a baj. 

A carotis szűkülete több, különböző tünettel is járhat: ilyen például a gyakori szédülés, látászavar, fülzúgás - hívja fel a figyelmet dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa. Ezek a panaszok természetesen több más kóros állapotot is jelezhetnek, ám nem szabad kizárni az érszűkületet sem (kiváltképp abban az esetben, ha a páciens magasabb rizikócsoportba tartozik, például túlsúlyos vagy dohányzik). Előrehaladott esetben átmeneti beszédzavar, az arc/kéz bénulása, (egyoldali) érzéketlensége is bekövetkezhet (ezek a TIA tünetei is lehetnek, mely gyakran a stroke-ot megelőző állapot). 

Ultrahanggal fény derülhet a szűkületre 

Amennyiben a fent említett tüneteket tapasztalja/tapasztalta, mindenképp érdemes carotis ultrahang vizsgálatra mennie, hiszen azzal fény derülhet egy esetleges ér szűkületre vagy elzáródásra. A lelet birtokában célszerű szakorvost is felkeresni, akivel érszűkület fennállása esetén meg tudja kezdeni a szükséges terápiát, hogy el lehessen kerülni a súlyos, életveszélyes állapotok fellépését! 

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK