Jó, vagy rosszindulatú? A prosztata megnagyobbodás vizsgálata

Jó, vagy rosszindulatú? A prosztata megnagyobbodás vizsgálata

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2022.10.07 13:15

Az életkorral együtt járó, természetes folyamat, sokan mégsem fordulnak orvoshoz annak ellenére, hogy a tünetek nagymértékben rontják az életminőséget. A vizsgálatot azért sem szabad halogatni, mert habár hasonló tünetekkel jelentkezik, de a prosztata megnagyobbodás lehet rosszindulatú folyamat is. A vizsgálat lépéseit Dr. Horváth Ilona radiológus főorvos ismertette.

Növekvő gondok

A prosztata a szeméremcsont felett, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A hólyagból lefelé induló húgycső a prosztatán halad át, a vizelet ezen keresztül ürül ki. 20 éves korban a prosztata átlagosan 20 gramm, az életkor előre haladtával pedig egyre növekszik. A folyamat eredménye a prosztata jóindulatú megnagyobbodása - 50 éves korra 40-50 grammos nagyságot érhet el - az ott lévő mirigysejtek, kötőszövet megszaporodása miatt. A megnövekedett térfogatú prosztata a rajta áthaladó húgycsőre nyomást gyakorol, így a húgycső részlegesen, vagy akár teljesen elzáródhat.

Tünetek

Az 50 év körüli férfiak közel felénél jelentkeznek a prosztata megnagyobbodás okozta panaszok: akadozó vizelet, gyengébb vizelet sugár; hirtelen, akár éjszaka is több alkalommal jelentkező, gyakoribb vizelési inger.

Mit mutat az ultrahang?

A hasi vizsgálatot a szeméremcsont felett végezzük el, áttekintjük a prosztatát, meghatározzuk a pontos méretét, alakját – magyarázza Dr. Horváth Ilona. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás szövődménye lehet húgyhólyag kő, vagy a húgyhólyag falának megvastagodása, ezért ultrahanggal vizsgáljuk a környező szerveket is. A vizsgálat fájdalmatlan, a betegnek kellemetlenséget nem okoz, az érintett korcsoportba tartozó férfiak számára elvégzése évente javasolt.

Jó vagy rosszindulatú?

Prosztata megnagyobbodás - UltrahangközpontA jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a prosztatarákhoz. Ha a betegnek tünetei vannak és az ultrahangos vizsgálat eredményei is igazolják a prosztata megnagyobbodását, akkor a vérvizsgálat segíthet eldönteni, hogy jó, vagy rosszindulatú folyamatról van-e szó. A vérben megtalálható egy PSA-nak nevezett speciális fehérje, aminek a vérszintje utalhat a prosztata állapotára. A vérvizsgálatok során többek között ennek a PSA-nak a szintjét nézik. Amennyiben a normál értéknél emelkedettebb a PSA szint, az a prosztata valamilyen megbetegedésére utalhat. A prosztatarákos betegeknél jellemző módon megváltozik a PSA két formájának az aránya: az fPSA mennyisége csökken, a cPSA mennyisége nő. A hasi, vagy kismedencei UH és a PSA meghatározás jelentősen javítja a prosztata betegségek - jóindulatú megnagyobbodás, gyulladás és rosszindulatú folyamat - pontosabb diagnózisát.

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus

Orvos válaszol

Az epehólyag echodens képletekkel kitöltött fala jelentősen nem vaskosabb. Ez mit jelent szükséges e műtét.A másik kérdésem mit jelent mit jelez a következő. A prosztata 55x 40 mm benne 27 mm echodusabb terület látható jelez e rosszindulató elváltozást . 2020 ban volt prosztata műtétem a vizsgálata a mintának jóindulató volt a megnagyobbodas.

Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Nyemecz Dorottya radiológus
Kedves Gábor!

A kérdéses ultrahangképletről elsősorban személyes megjelenésű vizit keretében lehetne diagnózist felállítani. Az Ön által leírtak alapján az epehólyag leírásból nem derül ki, hogy epekő vagy polip van mögötte.
A prosztata probléma miatt pedig javaslom keresse fel urológusát további vizsgálatok, mintavétel céljából, hogy megállapításra kerüljön jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Jó egészséget kívánok önnek!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK