Alhasi fájdalom leggyakoribb okai

Alhasi fájdalom leggyakoribb okai

Módosítva: 2023.04.04 13:28

Az alhasi fájdalom számos különböző okból adódhat, beleértve az emésztőrendszeri, húgyúti vagy reproduktív rendszeri problémákat. A fájdalom lehet akut vagy krónikus, enyhe vagy súlyos, és felléphetnek kísérő tünetek, mint például hányinger, hányás, hasmenés vagy láz.

 

Alhasi fájdalom leggyakoribb okai - Tartalom

Hol érezhet a fájdalmat?

Alhasi fájdalomról általánosságban

Akut alhasi fájdalom

Krónikus alhasi fájdalom

Alhasi fájdalom kiváltó okai

Bélrendszeri megbetegedések által okozott alhasi fájdalom

Alhasi fájdalommal járó húgyúti megbetegedések

Nőket érintő betegségek által okozott alhasi fájdalom

Érrendszeri megbetegedések előidézte alhasi fájdalom

Mentális problémákkal kapcsolatos alhasi fájdalom

Mikor szükséges orvoshoz fordulni alhasi problémákkal?

Hogyan segít az ultrahang alhasi fájdalom esetén?

Alhasi fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink

Hol érezhet a fájdalmat?

Alhasnak nevezzük azt a területet, amit a jól kitapintható csípőcsontok, a köldök és az ágyék vesznek körül, illetve az intim területek is ide tartoznak. Szervek tekintetében erre a területre lokalizálódik a húgyhólyag, húgycső, húgyvezetek, ivarszervek és az alsó bélszakasz, azonbelül is a vékony, vastagbél, vakbél, hasnyálmirigy.

Alhasi fájdalomról általánosságban

Az alhasi fájdalom nem csupán a nőket érintik a menstruáció idején, hanem a férfiak esetében is egy gyakori tünet a prosztatát, illetve a heréket érintő betegségek esetén. Mindkét nem esetében gyakori panasz  húgyúti fertőzések vagy emésztési problémák esetén.

Az alhasi fájdalmak nagyon eltérőek lehetnek, mind erősségben, mind lokalizációban, de a fájdalom időtartamában is. Egyes esetekben a fájdalom csak az egyik oldalon jelentkezik, de néha a teljes alhasra kiterjedhet. A fájdalom érzése is nagyon széles skálán mozog, hiszen lehet tompa, görcsös, szúró, égő, fokozódó de akár kisugárzó is. Kivizsgálásában rendkívül fontos szerepe van a hasi és kismedencei ultrahangnak.

Az alhasi fájdalmat két nagy csoportba sorolhatjuk a fájdalom fennállásától függően: akut és krónikus alhasi fájdalom.

Kapcsolódó cikkünk

Ultrahangos vizsgálattal kideríthető, mi okozza nyelési nehézségeit

A nyelési nehézség és a gombócérzés a torokban viszonylag gyakori tünet, melyet okozhat stressz, de akár torokgyulladás is. Azonban ha a panasz nem múlik, akkor az a pajzsmirigy megnagyobbodására, illetve a rajta kialakult göbökre is utalhat. Hogy miként lehet megbizonyosodni a problémáról, arról Dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

Akut alhasi fájdalom

Az akut alhasi fájdalom hirtelen jelentkező és súlyos fájdalom, amely az alhas területén lokalizálódik. Számos esetben az alhasi fájdalom átmeneti, zömében ártalmatlan zavarra utal, azonban vannak súlyosabb esetek is, melyek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Az akut alhasi fájdalom fontos kivizsgáló módszere a hasi és kismedencei ultrahang.

Néhány lehetséges ok az akut alhasi fájdalomra:

 • Vakbélgyulladás: Az appendix (vakbél) gyulladása által okozott alhasi fájdalom, amely általában az alsó jobb hasfélre lokalizálódok.

 • Divertikulitis: A vastagbél falának gyulladása, amely gyakran a bal alsó hasban okoz fájdalmat.

 • Hasfali sérülések: A hasfal sérülése vagy a hasüregben lévő szervek kilökődése, ami erős fájdalmat okozhat.

 • Epehólyag betegségei: Az epehólyagban lévő kövek vagy a gyulladás okozta súlyos alhasi fájdalom.

 • Méh vagy petefészek problémák: Ciszta, petevezeték-torzió vagy egyéb reproduktív rendszeri betegségek okozhatnak alhasi fájdalmat.

Az akut alhasi fájdalom sürgős orvosi ellátást igényelhet bizonyos esetekben. Ha súlyos fájdalmat észlel, főleg ha társul hasmenés,émelygés. hányás, vérzés vagy láz, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy mentőszolgálathoz. Az időben történő kezelés kulcsfontosságú lehet a szövődmények megelőzése és a gyógyulás idejének szempontjából.

Krónikus alhasi fájdalom

Krónikus alhasi fájdalom olyan fájdalom, amely legalább hat hónapig tartó, rendszeres vagy időszakos jelleggel jelentkezik az alhasi területen. A krónikus alhasi fájdalom különböző okokból eredhet, és sokszor elég nehéz megállapítani a pontos okát.

Alhasi fájdalom lehetséges kiváltó okai

Bélrendszeri megbetegedések által okozott alhasi fájdalom

Irritábilis bél szindróma (IBS)

 Az IBS egy emésztőrendszeri rendellenesség, amelyben a bélmozgások szabályozása zavart szenved, ami hasi fájdalmat, puffadást, székrekedést vagy hasmenést okozhat.

Gyulladásos bélbetegségek

A krónikus gyulladásos bélbetegségek, mint például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa, általában hasi fájdalmat, hasmenést, vérzést és fogyást okoznak. 

Akut bélfertőzés

Az akut bélfertőzés okozta alhasi fájdalom általában hasmenéssel, lázal és émelygéssel is társul.

Vérzés a hasüregben

Alhasi fájdalmat okozhat bármilyen eredetű belső vérzés a hasüregben, mely általában szédüléssel, gyengeséggel, légszomjjal vagy hányingerrel társul

A fent leírtakon felül egyéb bélrendszeri megbetegedések is okozhatnak alhasi fájdalmat, mint például bélcsavarodás, székrekedés vagy akár súlyos esetben vastagbélrák, ami véres széklettel, fogyással, hasmenéssel vagy székrekedéssel jár. Pontos diagnosztikájában a hasi ultrahang segít.

Alhasi fájdalommal járó húgyúti megbetegedések

Az ismétlődő húgyúti fertőzések gyakran krónikus alhasi fájdalommal társulnak. A fájdalom hátterében állhat hólyaggyulladás vagy kismedencei gyulladás is. Ezenkívül a húgyuti rendszerben kialakuló kövek: vese, hólyag vagy húgycső kövek szintén okozhatnak görcsös fájdalmat, émelygést vagy véres székletet.

Nőket érintő betegségek által okozott alhasi fájdalom

Fertőzések

Egyes szexuális úton terjedő fertőzések, vagy a köznyelvben gyakran használt nevén STI (sexual transmitted infection) is okozhatnak alhasi fájdalmat. Alhasi fájdalom mellett vizeletürítési vagy székelési problémákkal, folyással járhat azonban sok esetben a betegség kezdeti szakaszában tünetmentesen zajlik. Gyakori szexuális bakteriális fertőzés a Chlamydia fertőzés.

Méhgyulladás

A méhgyulladás miatti alhasi fájdalom általában menstruáción kívüli vérzéssel és folyással jelentkezik.

Petevezeték vagy petefészekgyulladás

Alhasi fájdalmat kiválthat a petevezeték vagy petefészek gyulladás is nőkben. Gyakran társul az alhasi fájdalomhoz láz, folyás vagy menstruációk közötti hüvelyi vérzés.

Endometriózis

Az endometriózis egy olyan állapot, amelyben az endometrium, vagy azaz a méhnyálkahártya, a méh üregnél kívüli területeken is megjelenik, amely általában alhasi fájdalommal, nehéz menstruációval és meddőséggel járhat.

Méhnyakrák vagy méhrák, petefészekrák

A méhnyakrák alhasi fájdalom mellett kellemetlen szagú folyással és vérzéssel jár.

Petefészekciszta megrepedése

Alhasi fájdalmat idézhet elő a petefészekben található ciszták megrepedése is.

Miómák a méhben

A miómák a méh simaizomszövetén keletkező jóindulatú, kötőszövetből és izomból felépülő sejtburjánzások, melyek ha nagyra nőnek alhasi fájdalmat és egyéb tüneteket okozhatnak.

Méhen kívüli terhesség

A menstruáció kimaradása, alhasi fájdalom és vérzés tünetegyüttes hátterében állhat egy méhen kívüli terhesség is, mely során a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be és akár életveszélyes állapotot is okozhat.

A fent említett okokon felül állhat hüvelyszűkület vagy különböző deformitások is az alhasi fájdalom hátterében, melyek diagnosztikájában a hasi és kismedencei ultrahang segít.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Érrendszeri megbetegedések előidézte alhasi fájdalom

Meglepő módon, azonban állhat érrendszeri megbetegedés is az alhasi fájdalom háttterében. A lábban vagy kismedencei vénákban kialakuló trombózis általában alhasi fájdalom mellett, ödémával vagy akár kékes elszíneződéssel társul az alsó végtagon. Ezek kivizsgálásában szintén segít az ultrahang.

Mentális problémákkal kapcsolatos alhasi fájdalom

Alhasi fájdalmat idézhet elő a korábban leírtakon felül egyes mentális problémák is. Depresszió, viselkedési zavarok, trauma vagy különböző szexuális problémák hátterében álló mentális problémák is megjelenhetnek alhasi fájdalom tünetében. Napjainkban egyre komolyabb problémává válik a krónikus stressz és kiégés, ami fáradtsággal, alvási zavarokkal, fejfájással, emésztési problémákkal és alhasi fájdalommal társul.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni alhasi problémákkal?

Az alhasi fájdalom lehet a szervezet különböző betegségeinek vagy rendellenességeinek jele, és lehet súlyosabb probléma is, amely orvosi beavatkozást igényel. Ezért fontos, hogy az alábbi esetekben azonnal forduljon orvoshoz, ha alhasi fájdalma van:

 • Súlyos és hirtelen fellépő fájdalom, amely nem múlik el, vagy amely hirtelen romlik.
 • Az alhasi fájdalom mellett magas láz, hányás, székrekedés vagy hasmenés jelentkezik.
 • Vérzés tapasztalható a székletben vagy a hüvelyben.
 • Fájdalom jelentkezik a vizeletürítés során vagy a vizelet vöröses színű, zavaros vagy kellemetlen szagú.
 • Terhesség alatt alhasi fájdalom jelentkezik.
 • Ha a fájdalom hosszabb időn keresztül fennáll, vagy ha az alhasi fájdalom rendszeresen visszatér.

Hogyan segít az ultrahang alhasi fájdalom esetén?

Az ultrahangvizsgálat segíthet az alhasi fájdalom okának meghatározásában és ennek megfelelően a megfelelő kezelés kiválasztásában. Az ultrahang egy olyan vizsgálati módszer, amely segít az orvosnak láthatóvá tenni az alhasi szerveket, mint például a petefészkeket, a méhet, az epehólyagot és a vese állapotát.

Az ultrahang vizsgálat segítségével az orvos pontosabb képet kap az alhasi szervek állapotáról, ami segít az ok meghatározásában. Az ultrahang használata általában fájdalommentes, nem invazív és gyors vizsgálati eljárás, amelyet általában orvosi rendelőben vagy kórházban végeznek.

Az ultrahang hasznos lehet számos alhasi fájdalom hátterében álló probléma diagnosztizálásában. Segíthet a petefészek ciszták, daganatok, méhnyálkahártya rendellenességek, epe vagy vesekövek és egyéb vastagbélrendszer rendellenességek felismerésében.

Az ultrahangvizsgálat általában az alhasi fájdalom okának meghatározásának egyik kezdeti lépése lehet. Prevenciós célból és kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet az ultrahang diagnosztika, főként a kezelés, illetve a változások szervi nyomon követésére.

A hasi ultrahang vizsgálat nem igényel beavatkozást. Gyorsan kivitelezhető, precíz fájdalommentes vizsgálati eljárás, mely nem jár sugárterheléssel. Központunkban, kellemes környezetben, beutaló nélkül, Budán és Pesten azonnal elérhető a hasi ultrahang vizsgálat. 

Az alhasi fájdalom rendkívül sokféle lehet, számos ok állhat hátterében ezért érdemes mihamarabb egészségügyi szakembert felkeresni. Az alhasi fájdalom kezelése az októl függően eltérő lehet, és magában foglalhatja a gyógyszereket, az életmódváltozásokat, a diétát, a stresszkezelést vagy a sebészeti beavatkozást. Ha krónikus alhasi fájdalmat tapasztal, fontos, hogy konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus


 

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK