Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Ultrahangközpont.hu Létrehozva: 2021.09.10 Módosítva: 2022.07.19

Gyakran látni, hogy az őszi időben többen még a nyári, rövidebb, lengébb ruháikat viselik. Viszont nem hiába figyelmeztetnek minket arra, hogy mindig az évszaknak megfelelően öltözködjünk, ugyanis könnyen vesemedence gyulladás lehet a vége. Hogy mik a tünetei, és hogy milyen szerepe van a diagnosztizálásában a hasi ultrahangnak, azt Dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg. 

Mi az a vesemedence gyulladás? 

Az akut vesemedence gyulladás a vese/vesék bakteriális fertőzése, melynek során a kórokozók a húgyutakon keresztül, esetleg a bélrendszerből, a nyirokkeringés segítségével jutnak el a vesékhez. Mivel leginkább egy felszálló fertőzés következménye, ezért nagyon fontos a húgyhólyag gyulladás/hólyaghurut gyors és szakszerű kezelése, ellenkező esetben könnyen komolyabb probléma alakulhat ki. 

A gyulladást provokálja még nem megfelelő higiénia, pangó vizelet (pl. daganat, vesekő, túl kevés folyadékbevitel miatt), illetve, ha olyan állapotok vannak jelen, melyek során fokozottabb a fertőzésveszély, a kórokozók elszaporodása (pl. cukorbetegség, leukémia). Anatómiai okokból elsősorban a nőket veszélyezteti, ám ritkábban előfordulhat férfiak esetén is. 

Fontos, hogy mindig az időjárásnak megfelelően öltözködjünk, hiszen, ha túl lenge ruhákat viselünk hűvösebb időben, esetleg hidegben kint van a derék, úgy egy esetleges húgyúti fertőzést, vesemedence gyulladást kockáztatunk. 

A vesemedence gyulladás tünetei vesemedence gyulladás ultrahangos diagnosztizálása - Ultrahangközpont

  • Gyakori vizelési inger 
  • Csípő/égő vizelés 
  • Véres vizelet 
  • Derékfájdalom 
  • Láz 
  • Rossz közérzet 
  • Hányinger/hányás 

 

A hasi ultrahang szerep a diagnosztizálásban 

A vesemedence gyulladás diagnosztizálásához a tüneteken kívül szükség van még labor-és vizelet vizsgálatra, valamint ultrahangos ellenőrzésre is- erre azért van szükség, mert csak ritkán áll egymagában a probléma, általában valamilyen pás kóros állapothoz kapcsolódik. A hasi ultrahang során alaposan szemügyre vehetők a vesék, a húgyutak és a környező területek is. Ez azért is lényeges, mert ezáltal kideríthető, hogy van-e valamilyen elzáródás, tályog, vesekövesség, melyek generálhatják a problémát (erre főleg akkor van esély, ha a vesemedence gyulladása többször jelentkezik, esetleg krónikus) - mondja dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa. 

 

A pontos, alapos diagnosztizálás a megfelelő terápia kiválasztásában igen fontos, hiszen, ha az ultrahang vizsgálat valamilyen eltérést mutat, akkor azt mindenképp kezelni kell, hiszen egyedül az antibiotikum adásától nem várható teljes/hosszútávú gyógyulás.  

Téma szakértői

Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, hogy beültetett fogakkal lehetséges MR vizsgálatot végezni?
Implantátumok típusa:
- Cortex Classix L08 D4.2
- Cortex Dynamix L11.5 D4.2
- Cortex Dynamix L10 D6.0
- Cortex Dynamix L10 D6.0
(Csontpótlással lettek beültetve.)

Köszönettel:
M.Anna

Tisztelt Anna!

Igen, ezekkel lehet MR-vizsgálatot végeztetni.

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

Prima Medica Egészségközpontok