Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2023.10.25 09:59

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát, az Ultrahangközpont emlő- és pajzsmirigy specialista radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Így működik az ultrahang 

Hogy megértsük, miként is működik az ultrahang gép, érdemes tudni, hogy amikor egy hanghullám valamilyen tárgyra csapódik, az arról visszapattan (visszhang). Ezen az elven működik az ultrahang gép is. 

“Az ultrahang egy nem invazív és biztonságos diagnosztikai eszköz, melynek során nagyfrekvenciás hanghullámokat használunk, melyek visszaverődnek a határfelületekről, szervekről, különböző testen belüli képletekről. Az orvosok ultrahangot használnak a szervek, szövetek, erek, rendellenes tömegek vizsgálatához. Segítségével meg lehet határozni a vizsgált képlet elhelyezkedését, méretét, alakját, konzisztenciáját, és azt, hogy az adott objektum szilárd vagy folyadékkal töltött-e.” 

Emlő ultrahang 

Az emlők belső szerkezetének vizsgálatában nagy segítséget nyújt az emlő ultrahang.  

Az ultrahangot nem használják az emlőrák rutin szűrővizsgálataként, ám 30 év alatt önmagában első vizsgálat a sűrű mirigyállománnyal rendelkező fiatal nőknél (a sűrű mirigyállomány megnehezítheti az abnormális képletek észrevételét mammográfia során). 

30 év felett a mammográfia fontos kiegészítője az ultrahang vizsgálat, hiszen így lehet tovább vizsgálni azokat a gyanús elváltozásokat, amelyeket a mammográfia kimutatott. 

emlő ultrahangPéldául általa meg lehet egymástól különböztetni a folyadékkal teli képleteket (pl.a cisztákat) a szilárd tömegektől, a jóindulatú elváltozásokat a rosszindulatú elváltozásoktól.  Ha rosszindulatú elváltozást látunk vagy annak gyanúja van, további vizsgálatok szükségesek- mondja dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy az ultrahang segít a gyulladásos folyamatok vizsgálatánál is, hogy van-e esetleg tályog képződés, mely műtéti beavatkozást igényel. 

Minden nőnek kötelező havonta emlő önvizsgálatot végezni!  

20 éves kor felett célszerű rendszeres emlő ultrahang vizsgálaton részt venniük azoknak, akik tüneteket tapasztalnak, illetve azoknak, akik családjában előfordult már emlő-illetve petefészekrákos eset, esetleg, ha maguk BRCA1, BRCA2 mutációval rendelkeznek. 

Mikor fontos emlő ultrahang vizsgálaton részt venni? 

 • csomó az emlő(k)ben/hónaljban 

 • érzékeny vagy fájdalmas emlő 

 • Az emlőbimbó vagy emlő bőrének textúrájának, megjelenésének megváltozása 

 • váladékozás emlőbimbóból 

 • mammográfiát kiegészítve 

 • hormonterápia esetén 

 • implantátum viselése (évente, illetve, ha panasz van) 

Amennyiben valaki csomót tapint az emlőben, úgy rögtön a legrosszabbra gondol, pedig a mellrákon kívül több más, kevésbé súlyos ok is állhat a háttérben. 

Ha az ultrahang vizsgálat felveti a rosszindulatú elváltozás jelenlétét, akkor további vizsgálatok szükségesek. Ez lehet aspirációs citológia (sejtminta vétel), melynek segítségével apró szövetdarab nyerhető a csomóból, amit a citopatológus mikroszkópban megvizsgál, és meg tudja mondani, hogy jó-vagy rosszindulatú sejteket tartalmaz. Az ultrahangnak ekkor is nagy szerepe van, ugyanis segítségével a mintavételhez használt tűt az elváltozásba irányítja. 

Ha előzetesen még nem volt, szükség lehet Rtg mammográfiai vizsgálatra, esetleg emlő MR vizsgálatra is. Ebben az esetben a kiegészítő vizsgálatokat a radiológus szakorvos írja elő.  

Ezek a leggyakoribb állapotok, amelyek jóindulatú csomókat okozhatnak az emlőben: 

 • Fibrocisztás emlőbetegség, melyben a hormonális változások miatt az emlők csomóssá és érzékennyé válnak 

 • Fibroadenoma, amely az emlőszövet jóindulatú daganata 

 • Tejcsatorna elzáródása/jóindulatú daganata 

 • Lipóma (zsírcsomó) 

 • Ciszta 

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!