Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2023.03.07

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát, az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 

Így működik az ultrahang 

Hogy megértsük, miként is működik az ultrahang gép, érdemes tudni, hogy amikor egy hanghullám valamilyen tárgyra csapódik, az arról visszapattan (visszhang). Ezen az elven működik az ultrahang gép is. 

“Az ultrahang egy nem invazív és biztonságos diagnosztikai eszköz, melynek során nagyfrekvenciás hanghullámokat használunk, melyek visszaverődnek a határfelületekről, szervekről, különböző testen belüli képletekről. Az orvosok ultrahangot használnak a szervek, szövetek, erek, rendellenes tömegek vizsgálatához. Segítségével meg lehet határozni a vizsgált képlet elhelyezkedését, méretét, alakját, konzisztenciáját, és azt, hogy az adott objektum szilárd vagy folyadékkal töltött-e.” 

 

Emlő ultrahang 

Az emlők belső szerkezetének vizsgálatában nagy segítséget nyújt az emlő ultrahang.  

Az ultrahangot nem használják az emlőrák rutin szűrővizsgálataként, ám 30 év alatt önmagában első vizsgálat a sűrű mirigyállománnyal rendelkező fiatal nőknél (a sűrű mirigyállomány megnehezítheti az abnormális képletek észrevételét mammográfia során). 

30 év felett a mammográfia fontos kiegészítője az ultrahang vizsgálat, hiszen így lehet tovább vizsgálni azokat a gyanús elváltozásokat, amelyeket a mammográfia kimutatott. 

Például általa meg lehet egymástól különböztetni a folyadékkal teli képleteket (pl.a cisztákat) a szilárd tömegektől, a jóindulatú elváltozásokat a rosszindulatú elváltozásoktól.  Ha rosszindulatú elváltozást látunk vagy annak gyanúja van, további vizsgálatok szükségesek- mondja dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy az ultrahang segít a gyulladásos folyamatok vizsgálatánál is, hogy van-e esetleg tályog képződés, mely műtéti beavatkozást igényel. 

Minden nőnek kötelező havonta emlő önvizsgálatot végezni!  

20 éves kor felett célszerű rendszeres emlő ultrahang vizsgálaton részt venniük azoknak, akik tüneteket tapasztalnak, illetve azoknak, akik családjában előfordult már emlő-illetve petefészekrákos eset, esetleg, ha maguk BRCA1, BRCA2 mutációval rendelkeznek. 

Mikor fontos emlő ultrahang vizsgálaton részt venni? 

 • emlő ultrahangcsomó az emlő(k)ben/hónaljban 

 • érzékeny vagy fájdalmas emlő 

 • Az emlőbimbó vagy emlő bőrének textúrájának, megjelenésének megváltozása 

 • váladékozás emlőbimbóból 

 • mammográfiát kiegészítve 

 • hormonterápia esetén 

 • implantátum viselése (évente, illetve, ha panasz van) 

 

Amennyiben valaki csomót tapint az emlőben, úgy rögtön a legrosszabbra gondol, pedig a mellrákon kívül több más, kevésbé súlyos ok is állhat a háttérben. 

Ha az ultrahang vizsgálat felveti a rosszindulatú elváltozás jelenlétét, akkor további vizsgálatok szükségesek. Ez lehet aspirációs citológia (sejtminta vétel), melynek segítségével apró szövetdarab nyerhető a csomóból, amit a citopatológus mikroszkópban megvizsgál, és meg tudja mondani, hogy jó-vagy rosszindulatú sejteket tartalmaz. Az ultrahangnak ekkor is nagy szerepe van, ugyanis segítségével a mintavételhez használt tűt az elváltozásba irányítja. 

Ha előzetesen még nem volt, szükség lehet Rtg mammográfiai vizsgálatra, esetleg emlő MR vizsgálatra is. Ebben az esetben a kiegészítő vizsgálatokat a radiológus szakorvos írja elő.  

 

Ezek a leggyakoribb állapotok, amelyek jóindulatú csomókat okozhatnak az emlőben: 

 • Fibrocisztás emlőbetegség, melyben a hormonális változások miatt az emlők csomóssá és érzékennyé válnak 

 • Fibroadenoma, amely az emlőszövet jóindulatú daganata 

 • Tejcsatorna elzáródása/jóindulatú daganata 

 • Lipóma (zsírcsomó) 

 • Ciszta 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Ultrahang leleten az szerepel,hogy a lép normál nagyságú,a hílusban egy 15mm átmérőjű kerek a lép parenchymával megegyező echogenitású melléklépnek megfelelő képlet van.Ez mit jelent?

Válaszát köszönöm szépen!

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Edina!

A leírás alapján a látott képletet melléklépnek minősítették. A melléklép anatómiai variáció. Teendő vele nincs.

Üdvözlettel.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors, pontos

Gyors,pontos,kiterjedt! Maximálisan elégedett voltam! Köszönettel!

További vélemények

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!