Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2023.10.25 09:59

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát, az Ultrahangközpont emlő- és pajzsmirigy specialista radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Így működik az ultrahang 

Hogy megértsük, miként is működik az ultrahang gép, érdemes tudni, hogy amikor egy hanghullám valamilyen tárgyra csapódik, az arról visszapattan (visszhang). Ezen az elven működik az ultrahang gép is. 

“Az ultrahang egy nem invazív és biztonságos diagnosztikai eszköz, melynek során nagyfrekvenciás hanghullámokat használunk, melyek visszaverődnek a határfelületekről, szervekről, különböző testen belüli képletekről. Az orvosok ultrahangot használnak a szervek, szövetek, erek, rendellenes tömegek vizsgálatához. Segítségével meg lehet határozni a vizsgált képlet elhelyezkedését, méretét, alakját, konzisztenciáját, és azt, hogy az adott objektum szilárd vagy folyadékkal töltött-e.” 

Emlő ultrahang 

Az emlők belső szerkezetének vizsgálatában nagy segítséget nyújt az emlő ultrahang.  

Az ultrahangot nem használják az emlőrák rutin szűrővizsgálataként, ám 30 év alatt önmagában első vizsgálat a sűrű mirigyállománnyal rendelkező fiatal nőknél (a sűrű mirigyállomány megnehezítheti az abnormális képletek észrevételét mammográfia során). 

30 év felett a mammográfia fontos kiegészítője az ultrahang vizsgálat, hiszen így lehet tovább vizsgálni azokat a gyanús elváltozásokat, amelyeket a mammográfia kimutatott. 

emlő ultrahangPéldául általa meg lehet egymástól különböztetni a folyadékkal teli képleteket (pl.a cisztákat) a szilárd tömegektől, a jóindulatú elváltozásokat a rosszindulatú elváltozásoktól.  Ha rosszindulatú elváltozást látunk vagy annak gyanúja van, további vizsgálatok szükségesek- mondja dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy az ultrahang segít a gyulladásos folyamatok vizsgálatánál is, hogy van-e esetleg tályog képződés, mely műtéti beavatkozást igényel. 

Minden nőnek kötelező havonta emlő önvizsgálatot végezni!  

20 éves kor felett célszerű rendszeres emlő ultrahang vizsgálaton részt venniük azoknak, akik tüneteket tapasztalnak, illetve azoknak, akik családjában előfordult már emlő-illetve petefészekrákos eset, esetleg, ha maguk BRCA1, BRCA2 mutációval rendelkeznek. 

Mikor fontos emlő ultrahang vizsgálaton részt venni? 

 • csomó az emlő(k)ben/hónaljban 

 • érzékeny vagy fájdalmas emlő 

 • Az emlőbimbó vagy emlő bőrének textúrájának, megjelenésének megváltozása 

 • váladékozás emlőbimbóból 

 • mammográfiát kiegészítve 

 • hormonterápia esetén 

 • implantátum viselése (évente, illetve, ha panasz van) 

Amennyiben valaki csomót tapint az emlőben, úgy rögtön a legrosszabbra gondol, pedig a mellrákon kívül több más, kevésbé súlyos ok is állhat a háttérben. 

Ha az ultrahang vizsgálat felveti a rosszindulatú elváltozás jelenlétét, akkor további vizsgálatok szükségesek. Ez lehet aspirációs citológia (sejtminta vétel), melynek segítségével apró szövetdarab nyerhető a csomóból, amit a citopatológus mikroszkópban megvizsgál, és meg tudja mondani, hogy jó-vagy rosszindulatú sejteket tartalmaz. Az ultrahangnak ekkor is nagy szerepe van, ugyanis segítségével a mintavételhez használt tűt az elváltozásba irányítja. 

Ha előzetesen még nem volt, szükség lehet Rtg mammográfiai vizsgálatra, esetleg emlő MR vizsgálatra is. Ebben az esetben a kiegészítő vizsgálatokat a radiológus szakorvos írja elő.  

Ezek a leggyakoribb állapotok, amelyek jóindulatú csomókat okozhatnak az emlőben: 

 • Fibrocisztás emlőbetegség, melyben a hormonális változások miatt az emlők csomóssá és érzékennyé válnak 

 • Fibroadenoma, amely az emlőszövet jóindulatú daganata 

 • Tejcsatorna elzáródása/jóindulatú daganata 

 • Lipóma (zsírcsomó) 

 • Ciszta 

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK