Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2023.03.07

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát, az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 

Így működik az ultrahang 

Hogy megértsük, miként is működik az ultrahang gép, érdemes tudni, hogy amikor egy hanghullám valamilyen tárgyra csapódik, az arról visszapattan (visszhang). Ezen az elven működik az ultrahang gép is. 

“Az ultrahang egy nem invazív és biztonságos diagnosztikai eszköz, melynek során nagyfrekvenciás hanghullámokat használunk, melyek visszaverődnek a határfelületekről, szervekről, különböző testen belüli képletekről. Az orvosok ultrahangot használnak a szervek, szövetek, erek, rendellenes tömegek vizsgálatához. Segítségével meg lehet határozni a vizsgált képlet elhelyezkedését, méretét, alakját, konzisztenciáját, és azt, hogy az adott objektum szilárd vagy folyadékkal töltött-e.” 

 

Emlő ultrahang 

Az emlők belső szerkezetének vizsgálatában nagy segítséget nyújt az emlő ultrahang.  

Az ultrahangot nem használják az emlőrák rutin szűrővizsgálataként, ám 30 év alatt önmagában első vizsgálat a sűrű mirigyállománnyal rendelkező fiatal nőknél (a sűrű mirigyállomány megnehezítheti az abnormális képletek észrevételét mammográfia során). 

30 év felett a mammográfia fontos kiegészítője az ultrahang vizsgálat, hiszen így lehet tovább vizsgálni azokat a gyanús elváltozásokat, amelyeket a mammográfia kimutatott. 

Például általa meg lehet egymástól különböztetni a folyadékkal teli képleteket (pl.a cisztákat) a szilárd tömegektől, a jóindulatú elváltozásokat a rosszindulatú elváltozásoktól.  Ha rosszindulatú elváltozást látunk vagy annak gyanúja van, további vizsgálatok szükségesek- mondja dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy az ultrahang segít a gyulladásos folyamatok vizsgálatánál is, hogy van-e esetleg tályog képződés, mely műtéti beavatkozást igényel. 

Minden nőnek kötelező havonta emlő önvizsgálatot végezni!  

20 éves kor felett célszerű rendszeres emlő ultrahang vizsgálaton részt venniük azoknak, akik tüneteket tapasztalnak, illetve azoknak, akik családjában előfordult már emlő-illetve petefészekrákos eset, esetleg, ha maguk BRCA1, BRCA2 mutációval rendelkeznek. 

Mikor fontos emlő ultrahang vizsgálaton részt venni? 

 • emlő ultrahangcsomó az emlő(k)ben/hónaljban 

 • érzékeny vagy fájdalmas emlő 

 • Az emlőbimbó vagy emlő bőrének textúrájának, megjelenésének megváltozása 

 • váladékozás emlőbimbóból 

 • mammográfiát kiegészítve 

 • hormonterápia esetén 

 • implantátum viselése (évente, illetve, ha panasz van) 

 

Amennyiben valaki csomót tapint az emlőben, úgy rögtön a legrosszabbra gondol, pedig a mellrákon kívül több más, kevésbé súlyos ok is állhat a háttérben. 

Ha az ultrahang vizsgálat felveti a rosszindulatú elváltozás jelenlétét, akkor további vizsgálatok szükségesek. Ez lehet aspirációs citológia (sejtminta vétel), melynek segítségével apró szövetdarab nyerhető a csomóból, amit a citopatológus mikroszkópban megvizsgál, és meg tudja mondani, hogy jó-vagy rosszindulatú sejteket tartalmaz. Az ultrahangnak ekkor is nagy szerepe van, ugyanis segítségével a mintavételhez használt tűt az elváltozásba irányítja. 

Ha előzetesen még nem volt, szükség lehet Rtg mammográfiai vizsgálatra, esetleg emlő MR vizsgálatra is. Ebben az esetben a kiegészítő vizsgálatokat a radiológus szakorvos írja elő.  

 

Ezek a leggyakoribb állapotok, amelyek jóindulatú csomókat okozhatnak az emlőben: 

 • Fibrocisztás emlőbetegség, melyben a hormonális változások miatt az emlők csomóssá és érzékennyé válnak 

 • Fibroadenoma, amely az emlőszövet jóindulatú daganata 

 • Tejcsatorna elzáródása/jóindulatú daganata 

 • Lipóma (zsírcsomó) 

 • Ciszta 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!

Kérdésem lenne májusban voltam ultrahangon és találtak valamit leíróm :
A máj normális nagyságú a VII-es segmentumbana korábbi 5 mm-es kerek, echodús képlet látható. Az V-os segmentumbana az epeágy felett 14*8 mm-es kerekded, homogénen echodús képlet látszik egyebekben a máj homogén szerkezetű reflektivitasa kissé fokozódott. Ez mit jelent mire számíthatók holnap kell mennem hasi ultrahangra kontrollra ha ez növekedett hova menjek?

Előre is köszönöm

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Kérdező !

A májban lévő echodús gócokat általában jóindulatú ér-gomolyagok ( haemangiomak ) okozzák.Ezeket ultrahang vizsgálattal időnként kontrollálni kell, teendő csak növekedésük esetén van.

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

Nagyon kedves és segítőkész volt mindenki. Nagyon pontosan kezdtük, és utána soron kívül vérvételre is mehettem. Nagyon szép kidolgozott online rendszer van Önöknél!

További vélemények

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok