Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Dr. Horváth Barnabás Módosítva: 2024.04.03 13:11

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás, az Ultrahangközpont radiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ultrahang vizsgálattal nem csak a lehetséges repedés, szakadás jelei mutathatók ki, hanem egyes emlő elváltozások is felismerésre kerülhetnek.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mit lehet megállapítani ultrahang vizsgálattal a mellimplantátumról?

Mellimplantátum esetén is fontos az emlőszűrés.Az ultrahang vizsgálat egyszerű, gyors, biztonságos eljárás a mellimplantátummal rendelkező nők számára is. Amellett, hogy bizonyos emlő eltérések (pl. cysták, tályogok, fibroadenomák, tumorok) kimutatására van lehetőség, maga a mellimplantátum is megítélhető vele. Mellimplantátum esetén az elsődlegesen ajánlott képalkotó módszer az emlő MR vizsgálat, de ultrahang vizsgálattal is számos normális és kórosnak tartható eltérés felfedezhető. Megítélhető például az úgynevezett capsularis contractura vagy kapszula zsugorodás, ami a szervezet által - normális élettani reakcióként - az emlő implantátum köré kialakított heges – kötőszövetes tok túlzott mértékű feszességét jelenti, mely az implantátum zsugorodását, tömött tapintatát okozza és szubjektív panaszokkal járhat. – ismerteti Horváth doktor úr. – Bizonytalanság esetén meg tudjuk mondani, hogy szilikont vagy fiziológiás sóoldatot tartalmaz-e az implantátum. Műtét után csomó tapintásánál megvizsgálhatjuk, hogy seromáról, vagyis savós folyadék felgyülemléséről van-e szó, illetve eldönthetjük, szükséges-e további vizsgálat vagy beavatkozás. Az esetek többségében az implantátum szakadására, sérülésére utaló jelek is kimutathatók, mely további vizsgálatokat, szükség esetén az implantátum cseréjét teszik szükségessé. 

Miért szakadhat el, repedhet meg a mellimplantátum?

Fontos megjegyezni, hogy a korszerű termékeknél nagyon ritka a szakadás előfordulása, már csak azért is, mert a legmodernebb implantátumok tokja rendkívül ellenálló, minimum 20-25 év szavatossági idővel rendelkeznek. A neves, nagy gyártócégek garanciát is vállalnak arra az esetre, ha az implantátum a szavatossági idő előtt szivárogni kezdene. Valójában csak néhány ok vezethet az implantátum sérüléséhez, szakadásához. 
Az első az élettartam, ami a fenti ok miatt elsősorban a régebben beültetett implantátumok esetében jelenthet realitást, hiszen minél régebbi az implantátum, annál kevésbé korszerű az anyaga. Előfordulhat, hogy valamiféle baleset miatt sérül meg az anyag, bár ennek a behatásnak jóval nagyobbnak kell lennie, mint egy enyhe megnyomódás. Ilyen lehet például egy autóbaleset. Végezetül az is előfordulhat, hogy orvosi beavatkozás miatt sérül meg az implantátum tokja. Ilyesmi – nagyon ritkán – előfordulhat például az implantátum beültetése során vagy egy későbbi mintavétel szövődményeként.

Mi a különbség az intracapsularis és az extracapsularis ruptura között?

Az implantátum beültetése után a szervezet az implantátum köré egy fibrózus, heges, héjszerű tokot alakít ki. Intracapsularis ruptura esetén az implantátum saját tokja megsérül, de a szervezet által termelt külső heges tok továbbra is folytonos, ezért az implantátumból kijutott anyag szabad áramlása, az emlő szöveteibe való bejutása akadályozott. Ez a típusú sérülés fizikális vizsgálattal és mammográfiával nehezen diagnosztizálható, ultrahang vizsgálattal sok esetben kimutatható, de a legjobban emlő MR vizsgálattal ábrázolódik. A ritkább extracapsularis ruptura esetén az implantátum saját tokja és a külső heges tok egyaránt sérül, ezért az implantátum beltartalma az emlő szöveteibe, illetve a hónalji nyirokcsomókba juthat. Ez a sérülés típus sokszor már a beteg páciens panaszai alapján, illetve fizikális vizsgálattal feltűnő lehet.

Milyen tünetekkel járhat az implantátum sérülése?

  • Implantátum sérülése esetén megváltozhat a mell alakja, mérete, szimmetriája.
  • Az emlőben fájdalom, érzékenység vagy kellemetlen érzés alakulhat ki.
  • A mell területe gyulladt lehet, megduzzadhat, mely hosszú ideig fennállhat.
  • Az implantátum körüli szövetek és az emlő tömöttebb tapintatú lehet.
  • Az emlő bőrén hullámok, redők alakulhatnak ki.
  • Tapintható csomók jelenhetnek meg az emlő vagy a hónalj területén.

Mit jelent a csendes szivárgás?

Implantátum esetén az ultrahang és az MR vizsgálat is fontos.Fontos tudni, hogy az implantátum sérülése esetén jelentkező tünetek nagyban függenek attól, hogy a sérülés intra- vagy extracapsularis típusú-e, illetve, hogy milyen az implantátum anyagi összetétele. A fiziológiás sóoldat-alapú implantátumok szakadása esetén a változások legtöbbször gyorsan észrevehetők, az implantátum elveszíti a formáját, a mérete csökken a sóoldat gyors kiáramlása miatt.
Ezzel ellentétben a szilikon implantátumok szakadása esetén a tünetek kevésbé egyértelműek, mert a szilikon gél a sóoldathoz képest jóval sűrűbb anyag, a lassú, elhúzódó szivárgása sokáig nem okoz tüneteket vagy csak minimális panaszokkal jár. Ezt a jelenséget hívjuk a mellimplantátum csendes szivárgásának.

Milyen gyakran szükséges a mellimplantátum ultrahang vizsgálata?

- A jelenleg érvényben lévő FDA (Food and Drug Administration) ajánlás szerint panaszmentes esetben az első ultrahangos vizsgálatot 5-6 évvel a beültetés után, majd 2-3 éves időközönként javasolt elvégezni. Emlő panaszok esetén, implantátum sérülés gyanújában természetesen ettől függetlenül kivizsgálás javasolt. – foglalja össze a tudnivalókat dr. Horváth Barnabás, az Ultrahangközpont radiológusa. -  Fontos megjegyezni, hogy ez a követési ajánlás, magára a mellimplantátumra vonatkozik. Egyéb esetben a panaszos emlő kivizsgálása az életkornak megfelelően, 30-35 év alatt elsősorban ultrahang vizsgálattal, 30-35 év felett mammográfiával történik, szükség esetén ultrahang vizsgálattal kiegészítve – az érvényes irányelveknek megfelelően.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK