Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

Dr. Csemez Imre Módosítva: 2022.12.18

A herefájdalom hátterében sok minden állhat, ám bármi is legyen az ok, fontos, hogy azt időben felismerjék, hogy a beteg a megfelelő kezelésben részesüljön, valamint kizárjuk a súlyos kórképek – pl. hererák- fennállását. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa a here ultrahang vizsgálatának jelentőségét ismerteti.

Mi minden okozhat herefájdalmat?

A herefájdalom felléphet hirtelen, éles fájdalommal, de kialakulhat krónikusan is, amikor a panaszok lassan alakulnak ki, az érzés kevésbé intenzív vagy hullámzó. Az előbbi típus esetén az erős fájdalom miatt azonnal orvoshoz fordulnak a betegek- ilyen például a herecsavarodás. Amennyiben a gyors kezelés elmarad, úgy a szövet fokozatosan elhal- erre szerencsére igen ritkán kerül sor, mivel legtöbbször idejében segítséget kérnek a férfiak.

Gyakori hereproblémának számít a here visszértágulata, mely sokszor áll a férfi meddőség hátterében, ugyanis ebben a kórképben a spermiumok minősége és mennyisége is érintett lehet. A fájdalom kezdetben nincs vagy nagyon enyhe, később fokozatosan erősödik. A visszér jellemzően a bal herét érinti, kezelése pedig műtétileg orvosolható, melynek hatására a termékenység javítható.

herefájdalom okaiFájdalmat okozhat továbbá a herék, illetve a mellékherék gyulladása is, melynek általában valamilyen fertőzés áll a hátterében. A két állapot gyakran együtt jár (sőt, gyakran a mellékhere gyulladás terjed át a herére). A gyulladásra az adott részen megjelenő bőrpír, meleg tapintás vagy láz hívhatja fel a figyelmet. A fájdalom rendszerint erős, és a probléma sokszor csupán az egyik oldalra korlátozódik. Jellemző tünet még a fájdalmas vizelés és a sűrű vizelési inger is, valamint a mellékhere gyulladásakor figyelemfelhívó jel lehet még az ondóban található vér. Kezelése fájdalom-és gyulladáscsillapítóval, valamint antibiotikummal történik.

Sajnos előfordulhat az is, hogy a fájdalom rosszindulatú daganatra hívja fel a figyelmet- ilyenkor a tumor miatt a herék nyomás alá kerülhetnek, ezért okozhat fájdalmat (vagyis nem maga a daganat a fájdalmas). Ebben az esetben fontos, hogy a rosszindulatú daganatot el lehessen különíteni más olyan állapotoktól, melyek szintén hasonló panaszokat okozhatnak (pl. herevízsérv, ciszták).

Differenciáldiagnózishoz ultrahang

Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa felhívja a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy megtudjuk mi is okozza a panaszt, a fizikális vizsgálaton túl ultrahang vizsgálatra is sok esetben szükség lehet, hiszen így pontosabb képet kapunk a herék állapotáról, azok szerkezetéről. Az ultrahang segítségével információt nyerhetünk a véráramlásról, gyulladás vagy egyéb elváltozások fennállásáról. A here ultrahang kiegészíthető kismedencei ultrahanggal is- ez elsősorban férfi meddőség esetén ajánlott, hiszen így a prosztata és az ondóvezeték is látótérbe hozható.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő / Úr!
Sajnos a hónaljamban lett egy kisebb csomó, kb 1,5 hónapja vettem észre. Pár hete be is volt gyulladva, olyan érzés volt mint amikor egyszer legyantázták a hónaljam, és begyulladt miatta. Ez 1-2 napig tartott de kívülről akkor sem és most sem látható. Kezdek félni, hogy esetlegesen valami komoly lehet, mert a szőrtüsző gyulladásnak láthatónak kellenne lennie. Egyébként szörtüszőgyulladásom is volt már többször de csak bikinivonalon, valamint van a hátamon egy zsírcsomó már jópár éve. Ezért is gondoltam hogy esetleg ultrahangos vizsgálatra kellenne menjek vele, mit tud javasolni?
Köszönöm
Üdv
Jakab Fanni

Dr. Csemez Imre
Dr. Csemez Imre radiológus
"Kedves Fanni!

A megnagyobbodott hónalji csomó az esetek jelentős részében ún. reaktív nyirokcsomó, mely banális gyulladásos folyamat következménye.
Ugyanakkor a megnagyobbodott hónalji nyirokcsomó rosszindulatú folyamat (leggyakrabban emlődaganat) jele is lehet, melynek kizárására hónalji ultrahang vizsgálat, szükség esetén ultrahang-vezérelt célzott mintavétel mihamarabbi elvégzése javasolt."

Üdv:
dr. Csemez Imre

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok