Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

Dr. Csemez Imre Módosítva: 2022.12.18

A herefájdalom hátterében sok minden állhat, ám bármi is legyen az ok, fontos, hogy azt időben felismerjék, hogy a beteg a megfelelő kezelésben részesüljön, valamint kizárjuk a súlyos kórképek – pl. hererák- fennállását. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa a here ultrahang vizsgálatának jelentőségét ismerteti.

Mi minden okozhat herefájdalmat?

A herefájdalom felléphet hirtelen, éles fájdalommal, de kialakulhat krónikusan is, amikor a panaszok lassan alakulnak ki, az érzés kevésbé intenzív vagy hullámzó. Az előbbi típus esetén az erős fájdalom miatt azonnal orvoshoz fordulnak a betegek- ilyen például a herecsavarodás. Amennyiben a gyors kezelés elmarad, úgy a szövet fokozatosan elhal- erre szerencsére igen ritkán kerül sor, mivel legtöbbször idejében segítséget kérnek a férfiak.

Gyakori hereproblémának számít a here visszértágulata, mely sokszor áll a férfi meddőség hátterében, ugyanis ebben a kórképben a spermiumok minősége és mennyisége is érintett lehet. A fájdalom kezdetben nincs vagy nagyon enyhe, később fokozatosan erősödik. A visszér jellemzően a bal herét érinti, kezelése pedig műtétileg orvosolható, melynek hatására a termékenység javítható.

herefájdalom okaiFájdalmat okozhat továbbá a herék, illetve a mellékherék gyulladása is, melynek általában valamilyen fertőzés áll a hátterében. A két állapot gyakran együtt jár (sőt, gyakran a mellékhere gyulladás terjed át a herére). A gyulladásra az adott részen megjelenő bőrpír, meleg tapintás vagy láz hívhatja fel a figyelmet. A fájdalom rendszerint erős, és a probléma sokszor csupán az egyik oldalra korlátozódik. Jellemző tünet még a fájdalmas vizelés és a sűrű vizelési inger is, valamint a mellékhere gyulladásakor figyelemfelhívó jel lehet még az ondóban található vér. Kezelése fájdalom-és gyulladáscsillapítóval, valamint antibiotikummal történik.

Sajnos előfordulhat az is, hogy a fájdalom rosszindulatú daganatra hívja fel a figyelmet- ilyenkor a tumor miatt a herék nyomás alá kerülhetnek, ezért okozhat fájdalmat (vagyis nem maga a daganat a fájdalmas). Ebben az esetben fontos, hogy a rosszindulatú daganatot el lehessen különíteni más olyan állapotoktól, melyek szintén hasonló panaszokat okozhatnak (pl. herevízsérv, ciszták).

Differenciáldiagnózishoz ultrahang

Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa felhívja a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy megtudjuk mi is okozza a panaszt, a fizikális vizsgálaton túl ultrahang vizsgálatra is sok esetben szükség lehet, hiszen így pontosabb képet kapunk a herék állapotáról, azok szerkezetéről. Az ultrahang segítségével információt nyerhetünk a véráramlásról, gyulladás vagy egyéb elváltozások fennállásáról. A here ultrahang kiegészíthető kismedencei ultrahanggal is- ez elsősorban férfi meddőség esetén ajánlott, hiszen így a prosztata és az ondóvezeték is látótérbe hozható.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő / Úr!
Sajnos a hónaljamban lett egy kisebb csomó, kb 1,5 hónapja vettem észre. Pár hete be is volt gyulladva, olyan érzés volt mint amikor egyszer legyantázták a hónaljam, és begyulladt miatta. Ez 1-2 napig tartott de kívülről akkor sem és most sem látható. Kezdek félni, hogy esetlegesen valami komoly lehet, mert a szőrtüsző gyulladásnak láthatónak kellenne lennie. Egyébként szörtüszőgyulladásom is volt már többször de csak bikinivonalon, valamint van a hátamon egy zsírcsomó már jópár éve. Ezért is gondoltam hogy esetleg ultrahangos vizsgálatra kellenne menjek vele, mit tud javasolni?
Köszönöm
Üdv
Jakab Fanni

Dr. Csemez Imre
Dr. Csemez Imre radiológus
"Kedves Fanni!

A megnagyobbodott hónalji csomó az esetek jelentős részében ún. reaktív nyirokcsomó, mely banális gyulladásos folyamat következménye.
Ugyanakkor a megnagyobbodott hónalji nyirokcsomó rosszindulatú folyamat (leggyakrabban emlődaganat) jele is lehet, melynek kizárására hónalji ultrahang vizsgálat, szükség esetén ultrahang-vezérelt célzott mintavétel mihamarabbi elvégzése javasolt."

Üdv:
dr. Csemez Imre

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!