Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Létrehozva: 2014.04.14 16:41 Módosítva: 2018.10.17 08:44

Mi a hasi ultrahang?

A hasi ultrahang gyakran szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálat, amivel a medencei és kismedencei szerveket vizsgáljuk. Vizsgálható a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék. A kismedencében pedig a méh, petefészkek, petevezetékek, prosztata és herék. A hasüreg nagyobb erei és nyirokcsomói.

Mikor javasolt a hasi ultrahang vizsgálat?

A hasi ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. A hasi ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható.
Rendszerint hasi fájdalmak okát keresik vele, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele. Daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki a segítségével.
Prevenciós és már kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet a képalkotó diagnosztika, a kezelés, illetve a változások szervi nyomon-követésére.

Felkészülés a hasi ultrahang vizsgálatra

A hasi ultrahang vizsgálat nem jelent semmilyen terhelést a szervezet számára (szemben pl. a röntgen-sugárzással). A vizsgálat előtt kérjük, hogy 6 órával ne étkezzen. Inni csak szénsavmentes folyadékot igyon. A hasi ultrahang diagnózis során fontos, hogy a húgyhólyag telt legyen.