Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Létrehozva: 2014.04.14 16:41 | Módosítva: 2021.04.20 13:49

A hasi ultrahang gyakran szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálat, amivel a medencei és kismedencei szerveket vizsgáljuk. Vizsgálható a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék. A kismedencében pedig a méh, petefészkek, petevezetékek, prosztata és herék. A hasüreg nagyobb erei és nyirokcsomói.

Mikor javasolt a hasi ultrahang vizsgálat?

A hasi ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. A hasi ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható.
Rendszerint hasi fájdalmak kivizsgálására, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatására használják. Segítségével daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki.
Prevenciós és már kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet a képalkotó diagnosztika, főként a kezelés, illetve a változások szervi nyomon-követésére.

Felkészülés a hasi ultrahang vizsgálatra

A hasi ultrahang vizsgálat nem jelent semmilyen terhelést a szervezet számára (szemben pl. a röntgen-sugárzással). A vizsgálatra viszont fel kell készülni, a betegtájékoztatóban lertak szerint. Előtte kérjük, hogy 6 órával ne étkezzen, inni csak szénsavmentes folyadékot igyon. Ez azért fontos, mert a hasi ultrahang diagnózis telt húgyhólyaggal a legideálisabb. 

Téma szakértője

Hírek

Pajzsmirigy ultrahang- mikor van rá szükség?

Pajzsmirigy ultrahang- mikor van rá szükség?

A pajzsmirigy betegségeknek több típusa ismert, és ezen belül léteznek olyanok, melyek nem (csak) a szerv hormontermelésének zavarával, hanem a mirigy struktúrájának, méretének problémájával járnak. Ilyen esetekben nagy szükség van az ultrahangos vizsgálatra, melynek során felderíthetőek az esetleges elváltozások, valamint ellenőrizhető az adott terápia hatásossága. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatáról beszélt. 

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázatban a jelenleg rendelkezésünk álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkból.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat