Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Létrehozva: 2014.04.14 16:41 | Módosítva: 2021.05.13 13:22

A hasi ultrahang gyakran szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálat, amivel a medencei és kismedencei szerveket vizsgáljuk. Vizsgálható a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék. A kismedencében pedig a méh, petefészkek, petevezetékek, prosztata és herék. A hasüreg nagyobb erei és nyirokcsomói.

Mikor javasolt a hasi ultrahang vizsgálat?

A hasi ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. A hasi ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható.
Rendszerint hasi fájdalmak kivizsgálására, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatására használják. Segítségével daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki.
Prevenciós és már kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet a képalkotó diagnosztika, főként a kezelés, illetve a változások szervi nyomon-követésére.

Felkészülés a hasi ultrahang vizsgálatra

A hasi ultrahang vizsgálat nem jelent semmilyen terhelést a szervezet számára (szemben pl. a röntgen-sugárzással). A vizsgálatra viszont fel kell készülni, a betegtájékoztatóban lertak szerint. Előtte kérjük, hogy 6 órával ne étkezzen, inni csak szénsavmentes folyadékot igyon. Ez azért fontos, mert a hasi ultrahang diagnózis telt húgyhólyaggal a legideálisabb. 

Téma szakértője

Hírek

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, hiszen az állapotot hormontermelő göbök, illetve strúma is okozhatja. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a túlműködést generáló állapotokról beszélt.

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

A bőr alatt vagy a bőrben kisebb-nagyobb csomók jelenhetnek meg. Sokan ezeket rosszindulatú daganatokkal azonosítják. Sajnos ezt sem lehet kizárni, ám gyakrabban más, jóval veszélytelenebb állapot húzódik meg mögötte. Hogy hogyan lehet ezeket diagnosztizálni, arról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa beszélt.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat