Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Létrehozva: 2014.04.14 16:41 | Módosítva: 2021.05.13 13:22

A hasi ultrahang gyakran szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálat, amivel a medencei és kismedencei szerveket vizsgáljuk. Vizsgálható a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék. A kismedencében pedig a méh, petefészkek, petevezetékek, prosztata és herék. A hasüreg nagyobb erei és nyirokcsomói.

Mikor javasolt a hasi ultrahang vizsgálat?

A hasi ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. A hasi ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható.
Rendszerint hasi fájdalmak kivizsgálására, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatására használják. Segítségével daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki.
Prevenciós és már kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet a képalkotó diagnosztika, főként a kezelés, illetve a változások szervi nyomon-követésére.

Felkészülés a hasi ultrahang vizsgálatra

A hasi ultrahang vizsgálat nem jelent semmilyen terhelést a szervezet számára (szemben pl. a röntgen-sugárzással). A vizsgálatra viszont fel kell készülni, a betegtájékoztatóban lertak szerint. Előtte kérjük, hogy 6 órával ne étkezzen, inni csak szénsavmentes folyadékot igyon. Ez azért fontos, mert a hasi ultrahang diagnózis telt húgyhólyaggal a legideálisabb. 

Téma szakértője

Hírek

Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Gyakran látni, hogy az őszi időben többen még a nyári, rövidebb, lengébb ruháikat viselik. Viszont nem hiába figyelmeztetnek minket arra, hogy mindig az évszaknak megfelelően öltözködjünk, ugyanis könnyen vesemedence gyulladás lehet a vége. Hogy mik a tünetei, és hogy milyen szerepe van a diagnosztizálásában a ...
Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

A herefájdalom hátterében sok minden állhat, ám bármi is legyen az ok, fontos, hogy azt időben felismerjék, hogy a beteg a megfelelő kezelésben részesüljön, valamint kizárjuk a súlyos kórképek – pl. hererák- fennállását. Dr. Csemez Imre , az Ultrahangközpont radiológusa a here ultrahang ...
Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, ...

Prima Medica Egészséghálózat