Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Hasi ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Létrehozva: 2014.04.14 16:41 | Módosítva: 2021.05.13 13:22

A hasi ultrahang gyakran szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálat, amivel a medencei és kismedencei szerveket vizsgáljuk. Vizsgálható a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék. A kismedencében pedig a méh, petefészkek, petevezetékek, prosztata és herék. A hasüreg nagyobb erei és nyirokcsomói.

Mikor javasolt a hasi ultrahang vizsgálat?

A hasi ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. A hasi ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható.
Rendszerint hasi fájdalmak kivizsgálására, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatására használják. Segítségével daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki.
Prevenciós és már kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet a képalkotó diagnosztika, főként a kezelés, illetve a változások szervi nyomon-követésére.

Felkészülés a hasi ultrahang vizsgálatra

A hasi ultrahang vizsgálat nem jelent semmilyen terhelést a szervezet számára (szemben pl. a röntgen-sugárzással). A vizsgálatra viszont fel kell készülni, a betegtájékoztatóban lertak szerint. Előtte kérjük, hogy 6 órával ne étkezzen, inni csak szénsavmentes folyadékot igyon. Ez azért fontos, mert a hasi ultrahang diagnózis telt húgyhólyaggal a legideálisabb. 

Téma szakértője

Hírek

Trombózis után ezért fontos a vénás ultrahang

Trombózis után ezért fontos a vénás ultrahang

A mélyvénás trombózis diagnosztikájában igen nagy jelentőséggel bír a vénás ultrahang. Segítségével megállapítható, jelen van-e vérrög, milyen a vér áramlása az érben, vannak-e kóros állapotok. Azonban nem csak a trombózis felismerésében van nagy szerepe, ...
Mikor érdemes carotis UH-t végezni? Ezekre a tünetekre figyeljen!

Mikor érdemes carotis UH-t végezni? Ezekre a tünetekre figyeljen!

A carotis ultrahang többnyire olyan eltéréseket igazol, melyek legtöbbször valamilyen alapbetegség következtében alakulnak ki, így bizonyos kóros állapotok esetén indokolt a nyaki erek rendszeres vizsgálata. Azonban nemcsak ellenőrző jelleggel érdemes Doppler ultrahang vizsgálatra menni, ugyanis vannak olyan tünetek, melyek esetén ...
Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Gyakran látni, hogy az őszi időben többen még a nyári, rövidebb, lengébb ruháikat viselik. Viszont nem hiába figyelmeztetnek minket arra, hogy mindig az évszaknak megfelelően öltözködjünk, ugyanis könnyen vesemedence gyulladás lehet a vége. Hogy mik a tünetei, és hogy milyen szerepe van a diagnosztizálásában a ...

Prima Medica Egészséghálózat