Nyaki ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Nyaki ultrahang vizsgálat az Ultrahang Központban

Létrehozva: 2014.04.14 15:39 | Módosítva: 2021.06.04 08:58

Mi a carotis ultrahang?

A carotis ultrahang a nyaki verőér ultrahangos vizsgálata.

Mit vizsgál a nyaki verőér ultrahang?

A carotis ultrahang a nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja. Az agy irányába haladó erek átjárhatóságát tudjuk vizsgálni, fájdalmatlan módon. A nyaki ultrahang vizsgálja az erek esetleges elzáródását, szűkületét.

Nyaki ultrahang és Doppler vizsgálat

A nyaki erek Doppler vizsgálata több, mint a nyaki ultrahang vizsgálat, hiszen az erekben áramló vér sebességét és irányát is érzékeli. A nyaki ultrahang ezáltal vált fontos megelőző vizsgálattá veszélyes állapotok (pl. stroke) felismerése során.

Hogyan történik a nyaki ultrahang (és Doppler) vizsgálat?

A vizsgálat során, a hasi ultrahanghoz hasonlóan, zselés anyaggal kenik be a beteg nyakát az erek lefutásának megfelelően.

Mikor végeznek nyaki ultrahang vizsgálatot?

A nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás számos egészségi problémát, pl. stroke-t és szívinfarktust okozhat. Néhány jellegzetes tünet vagy betegség, amelyek fennállásakor biztosan javasolunk nyaki ultrahang diagnosztikát is elvégeztetni:

  • Stroke
  • TIA (átmeneti agyi keringési zavar) átesett betegeknél
  • Egyensúlyzavar
  • Tartós szédülés

Nagyon gyakran ugyanis ezeket a tüneteket is a nyaki erek szűkülete és ennek következtében a nem megfelelő agyi vérellátás okozza.


A nyaki ultrahang vizsgálat nagyjából tizenöt-húsz percet vesz igénybe. A betegtől nem igényel semmilyen előkészületet és egyáltalán nem fájdalmas. A diagnózis a vizsgálat végén, helyben értékelhető és a megfelelő és szükséges kezelés előirányozható, illetve esetlegesen más szükséges vizsgálat előírható.

Központunk együttműködő partnere a  

Téma szakértője

Hírek

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, hiszen az állapotot hormontermelő göbök, illetve strúma is okozhatja. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a túlműködést generáló állapotokról beszélt.

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

A bőr alatt vagy a bőrben kisebb-nagyobb csomók jelenhetnek meg. Sokan ezeket rosszindulatú daganatokkal azonosítják. Sajnos ezt sem lehet kizárni, ám gyakrabban más, jóval veszélytelenebb állapot húzódik meg mögötte. Hogy hogyan lehet ezeket diagnosztizálni, arról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa beszélt.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat