Doppler vizsgálat

Doppler vizsgálat

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2022.11.06 02:30

Napjainkban az egész világon népbetegségnek számítanak a szív-és érrendszeri problémák, melynek szövődményei a vezető halálokok közt szerepelnek. Az artériák és a vénák rendszeres ultrahangos vizsgálata segíthet időben felismerni a bajt.

Doppler vizsgálat
Kapcsolódó cikkünk

Mit mutat a hasi ultrahang?

Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag, vese és hasnyálmirigy panaszok kivizsgálására is.

A Doppler ultrahangvizsgálat során az ultrahang készülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, ezeknek egy része a szervezetben elnyelődik, a másik része pedig visszaverődik. Az eljárással az erek véráramlását tudjuk pontosan megfigyelni. Doppler ultrahang vizsgálat segítségével megbecsülhető, hogy milyen gyorsan folyik a vér az erekben, az erek hangjának változásával.

Az erek Doppler ultrahangvizsgálata során az alábbi területeket érintjük:

 • alsó végtagi artériák
 • alsó végtagi vénák
 • felső végtagi erek
 • nyaki erek

A Doppler-vizsgálat egy non-invazív orvosi vizsgálat, amely az erekben levő vér átfolyását képes magas frekvenciájú ultrahanggal mérni. Teljes mértékben fájdalommentes eljárás, gyors és pontos képet ad az orvosok és betegek számára egyaránt.

Mikor szükséges Doppler vizsgálat alkalmazása:

 • trombózisgyanú (tüdőembólia, mélyvénás trombózis)
 • érszűkület
 • visszérgyulladás
 • érelmeszesedés
 • veleszületett szívbetegség
 • artériás betegség (csökkent keringés a lábon)
 • felfújódott erek

doppler ultrahangA Doppler ultrahanggal végzett vizsgálat célja a véráramlás mérése a vizsgált erekben. A meglévő panaszokon túl, a Doppler ultrahang alkalmas olyan általános betegségek kiszűrésére is, amelyek még kezdeti stádiumban vannak, így a megelőzésre is nagyobb hangsúly kerül a jelentkező tünetek megléte előtt. Például:

 • erek egészségének felmérése
 • érszűkület megelőzése és/vagy észlelése
 • érelzáródás észlelése és/vagy megelőzése
 • vérrögképződés észlelése és/vagy megelőzése
 • rendellenes vérkeringés észlelése

A Doppler vizsgálatot használhatják egyéb, komolyabb vizsgálatok egyszerűbb és gyorsabb megoldásaként, mint például az angiográfia. Továbbá a Doppler-vizsgálat a korábban említett betegségek diagnózisán kívül megfelelő arra is, hogy az orvosok az erek sérüléseit vizsgálják.

Összességében a Doppler ultrahang során információt nyerünk az erek áramlási rendellenességeiről, átmérőjéről. Az erek kis sebességű keringésének ábrázolására is lehetőséget biztosít a Doppler-ultrahang, amely a különböző ciszták, daganatok vérellátásáról is információval szolgálhat.

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

ízületi- és mélyvénás ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!