Doppler vizsgálat

Doppler vizsgálat

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2022.11.06 02:30

Napjainkban az egész világon népbetegségnek számítanak a szív-és érrendszeri problémák, melynek szövődményei a vezető halálokok közt szerepelnek. Az artériák és a vénák rendszeres ultrahangos vizsgálata segíthet időben felismerni a bajt.

Doppler vizsgálat
Kapcsolódó cikkünk

Derítse ki ultrahangos vizsgálattal, mi okozza a bőr alatti csomókat

A bőr alatt kitapintható csomók nagy félelmet kelthetnek, pedig legtöbbször ártalmatlan elváltozásokról van szó. Lágyrész ultrahang vizsgálattal kiderítheti, milyen típusú problémáról van szó, így a kezelése is mielőbb megkezdődhet. Hogy mi okozhat csomókat, arról Dr.Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológus főorvosa beszélt.

A Doppler ultrahangvizsgálat során az ultrahang készülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, ezeknek egy része a szervezetben elnyelődik, a másik része pedig visszaverődik. Az eljárással az erek véráramlását tudjuk pontosan megfigyelni. Doppler ultrahang vizsgálat segítségével megbecsülhető, hogy milyen gyorsan folyik a vér az erekben, az erek hangjának változásával.

Az erek Doppler ultrahangvizsgálata során az alábbi területeket érintjük:

 • alsó végtagi artériák
 • alsó végtagi vénák
 • felső végtagi erek
 • nyaki erek

A Doppler-vizsgálat egy non-invazív orvosi vizsgálat, amely az erekben levő vér átfolyását képes magas frekvenciájú ultrahanggal mérni. Teljes mértékben fájdalommentes eljárás, gyors és pontos képet ad az orvosok és betegek számára egyaránt.

Mikor szükséges Doppler vizsgálat alkalmazása:

 • trombózisgyanú (tüdőembólia, mélyvénás trombózis)
 • érszűkület
 • visszérgyulladás
 • érelmeszesedés
 • veleszületett szívbetegség
 • artériás betegség (csökkent keringés a lábon)
 • felfújódott erek

doppler ultrahangA Doppler ultrahanggal végzett vizsgálat célja a véráramlás mérése a vizsgált erekben. A meglévő panaszokon túl, a Doppler ultrahang alkalmas olyan általános betegségek kiszűrésére is, amelyek még kezdeti stádiumban vannak, így a megelőzésre is nagyobb hangsúly kerül a jelentkező tünetek megléte előtt. Például:

 • erek egészségének felmérése
 • érszűkület megelőzése és/vagy észlelése
 • érelzáródás észlelése és/vagy megelőzése
 • vérrögképződés észlelése és/vagy megelőzése
 • rendellenes vérkeringés észlelése

A Doppler vizsgálatot használhatják egyéb, komolyabb vizsgálatok egyszerűbb és gyorsabb megoldásaként, mint például az angiográfia. Továbbá a Doppler-vizsgálat a korábban említett betegségek diagnózisán kívül megfelelő arra is, hogy az orvosok az erek sérüléseit vizsgálják.

Összességében a Doppler ultrahang során információt nyerünk az erek áramlási rendellenességeiről, átmérőjéről. Az erek kis sebességű keringésének ábrázolására is lehetőséget biztosít a Doppler-ultrahang, amely a különböző ciszták, daganatok vérellátásáról is információval szolgálhat.

Téma szakértője

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok