Doppler vizsgálat

Doppler vizsgálat

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2022.11.06 02:30

Napjainkban az egész világon népbetegségnek számítanak a szív-és érrendszeri problémák, melynek szövődményei a vezető halálokok közt szerepelnek. Az artériák és a vénák rendszeres ultrahangos vizsgálata segíthet időben felismerni a bajt.

Doppler vizsgálat
Kapcsolódó cikkünk

Derítse ki ultrahangos vizsgálattal, mi okozza a bőr alatti csomókat

A bőr alatt kitapintható csomók nagy félelmet kelthetnek, pedig legtöbbször ártalmatlan elváltozásokról van szó. Lágyrész ultrahang vizsgálattal kiderítheti, milyen típusú problémáról van szó, így a kezelése is mielőbb megkezdődhet. Hogy mi okozhat csomókat, arról Dr.Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológus főorvosa beszélt.

A Doppler ultrahangvizsgálat során az ultrahang készülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, ezeknek egy része a szervezetben elnyelődik, a másik része pedig visszaverődik. Az eljárással az erek véráramlását tudjuk pontosan megfigyelni. Doppler ultrahang vizsgálat segítségével megbecsülhető, hogy milyen gyorsan folyik a vér az erekben, az erek hangjának változásával.

Az erek Doppler ultrahangvizsgálata során az alábbi területeket érintjük:

 • alsó végtagi artériák
 • alsó végtagi vénák
 • felső végtagi erek
 • nyaki erek

A Doppler-vizsgálat egy non-invazív orvosi vizsgálat, amely az erekben levő vér átfolyását képes magas frekvenciájú ultrahanggal mérni. Teljes mértékben fájdalommentes eljárás, gyors és pontos képet ad az orvosok és betegek számára egyaránt.

Mikor szükséges Doppler vizsgálat alkalmazása:

 • trombózisgyanú (tüdőembólia, mélyvénás trombózis)
 • érszűkület
 • visszérgyulladás
 • érelmeszesedés
 • veleszületett szívbetegség
 • artériás betegség (csökkent keringés a lábon)
 • felfújódott erek

doppler ultrahangA Doppler ultrahanggal végzett vizsgálat célja a véráramlás mérése a vizsgált erekben. A meglévő panaszokon túl, a Doppler ultrahang alkalmas olyan általános betegségek kiszűrésére is, amelyek még kezdeti stádiumban vannak, így a megelőzésre is nagyobb hangsúly kerül a jelentkező tünetek megléte előtt. Például:

 • erek egészségének felmérése
 • érszűkület megelőzése és/vagy észlelése
 • érelzáródás észlelése és/vagy megelőzése
 • vérrögképződés észlelése és/vagy megelőzése
 • rendellenes vérkeringés észlelése

A Doppler vizsgálatot használhatják egyéb, komolyabb vizsgálatok egyszerűbb és gyorsabb megoldásaként, mint például az angiográfia. Továbbá a Doppler-vizsgálat a korábban említett betegségek diagnózisán kívül megfelelő arra is, hogy az orvosok az erek sérüléseit vizsgálják.

Összességében a Doppler ultrahang során információt nyerünk az erek áramlási rendellenességeiről, átmérőjéről. Az erek kis sebességű keringésének ábrázolására is lehetőséget biztosít a Doppler-ultrahang, amely a különböző ciszták, daganatok vérellátásáról is információval szolgálhat.

Téma szakértője

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!