Doppler vizsgálat

Doppler vizsgálat

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2022.11.06 02:30

Napjainkban az egész világon népbetegségnek számítanak a szív-és érrendszeri problémák, melynek szövődményei a vezető halálokok közt szerepelnek. Az artériák és a vénák rendszeres ultrahangos vizsgálata segíthet időben felismerni a bajt.

Doppler vizsgálat
Kapcsolódó cikkünk

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az ultrahang szerepét ismertette a magas CRP érték okának tisztázásában. 

A Doppler ultrahangvizsgálat során az ultrahang készülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, ezeknek egy része a szervezetben elnyelődik, a másik része pedig visszaverődik. Az eljárással az erek véráramlását tudjuk pontosan megfigyelni. Doppler ultrahang vizsgálat segítségével megbecsülhető, hogy milyen gyorsan folyik a vér az erekben, az erek hangjának változásával.

Az erek Doppler ultrahangvizsgálata során az alábbi területeket érintjük:

 • alsó végtagi artériák
 • alsó végtagi vénák
 • felső végtagi erek
 • nyaki erek

A Doppler-vizsgálat egy non-invazív orvosi vizsgálat, amely az erekben levő vér átfolyását képes magas frekvenciájú ultrahanggal mérni. Teljes mértékben fájdalommentes eljárás, gyors és pontos képet ad az orvosok és betegek számára egyaránt.

Mikor szükséges Doppler vizsgálat alkalmazása:

 • trombózisgyanú (tüdőembólia, mélyvénás trombózis)
 • érszűkület
 • visszérgyulladás
 • érelmeszesedés
 • veleszületett szívbetegség
 • artériás betegség (csökkent keringés a lábon)
 • felfújódott erek

doppler ultrahangA Doppler ultrahanggal végzett vizsgálat célja a véráramlás mérése a vizsgált erekben. A meglévő panaszokon túl, a Doppler ultrahang alkalmas olyan általános betegségek kiszűrésére is, amelyek még kezdeti stádiumban vannak, így a megelőzésre is nagyobb hangsúly kerül a jelentkező tünetek megléte előtt. Például:

 • erek egészségének felmérése
 • érszűkület megelőzése és/vagy észlelése
 • érelzáródás észlelése és/vagy megelőzése
 • vérrögképződés észlelése és/vagy megelőzése
 • rendellenes vérkeringés észlelése

A Doppler vizsgálatot használhatják egyéb, komolyabb vizsgálatok egyszerűbb és gyorsabb megoldásaként, mint például az angiográfia. Továbbá a Doppler-vizsgálat a korábban említett betegségek diagnózisán kívül megfelelő arra is, hogy az orvosok az erek sérüléseit vizsgálják.

Összességében a Doppler ultrahang során információt nyerünk az erek áramlási rendellenességeiről, átmérőjéről. Az erek kis sebességű keringésének ábrázolására is lehetőséget biztosít a Doppler-ultrahang, amely a különböző ciszták, daganatok vérellátásáról is információval szolgálhat.

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Seres Beáta

Seres Beáta

Egészségügyi asszisztens
Raffai Henriette

Raffai Henriette

Egészségügyi asszisztens

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata