Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Dr. Horváth Barnabás Módosítva: 2024.01.31 10:35

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás és a daganat. Dr. Horváth Barnabás, Ultrahangközpont radiológusa azokról a tünetekről, állapotokról beszélt, amelyek megléte esetén fontos a here ultrahangos vizsgálata.

Milyen problémák esetén lehet fontos a here ultrahang vizsgálat?

A here ultrahang egy olyan biztonságos, fájdalommentes, mellékhatással nem járó vizsgálat, amelyet minden olyan esetben érdemes elvégezni, amikor a here megsérül, fájdalom vagy duzzanat jelentkezik a herékben vagy azok környékén. Az alábbi állapotok, betegségek diagnosztizálásában alapvető szerepet játszik a here ultrahang:

Duzzanat, csomó a herében

A herebetegségek diagnosztizálásában fontos az ultrahang.Ha a páciens duzzanatot érzékel a herében, a here ultrahang vizsgálata minden esetben elvégzendő. Ennek segítségével az orvos képet kaphat a duzzanat, a csomó méretéről, elhelyezkedéséről, a szomszédos szervekkel való viszonyáról, szerkezetéről, erezettségéről. A vizsgálat segít eldönteni, hogy jóindulatú megbetegedésről van-e szó vagy rosszindulatú daganatos megbetegedés gyanúja merül fel, mely további kivizsgálást tesz szükségessé.

Herecsavarodás

A herecsavarodás sürgős, azonnali kivizsgálást igénylő állapot. A legjellemzőbb tünete a hirtelen kialakuló és fokozatosan erősödő herefájdalom, amit a here duzzanata, nyomásérzékenysége kísérhet. A súlyos fájdalom mellett hányinger, hányás, ájulás is kialakulat. Szintén előfordulhat a here pozíciójának megváltozása: a szokottnál magasabban vagy oldalra helyezett pozícióban lehet tapintható. Herecsavarodás tünetei esetén a sürgős urológiai kivizsgálás és here ultrahang vizsgálat nagyon fontos, mert idejében elvégzett műtéttel a here megmenthető.

Mellékhere-gyulladás

A herezacskóban érezhető fájdalom kevésbé hirtelen alakul ki, az intenzitása változó (enyhe fájdalom és kifejezett panaszok is előfordulhatnak), ill. egy- vagy kétoldali panaszok is jelentkezhetnek. A kórállapotot sokszor a herezacskó duzzanata, vörössége, nyomásérzékenysége kíséri, mely mellett rossz körérzet és láz is előfordulhatnak.
Megfelelő kezelés nélkül a mellékherét érintő gyulladás ráterjedhet a here állományára is, a here gyulladását okozva. Megjegyzendő, hogy here gyulladás egyéb módon, például a felnőttkori vírusos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) szövődményeképpen is kialakulhat, melyet a férfi meddőség egyik lehetséges okaként tartunk számon.

Terméketlenség

A férfi terméketlenséget számos probléma okozhatja, mint például sérülés, korábbi műtét, fertőzés és egyéb megbetegedések. Ezek jelei után kutatva jelenthet segítséget a here ultrahang vizsgálat.

Le nem szállt herék

A csecsemőkorú fiúknál viszonylag gyakori jelenség, hogy a herék nem szállnak le, hanem valahol a testen belül maradnak. Ha ez 6 hónappal a születés után sem történik meg, általában szükségessé válik a here ultrahang vizsgálat elvégzése.

A here ultrahang gyors, fájdalommentes képalkotó eljárás

A hereultrahang biztonságos, gyors vizsgálat.- A here ultrahang vizsgálat nem igényel semmilyen speciális előkészületet, enni és inni is lehet előtte. A vizsgálat során természetesen szabaddá kell tenni a heréket, tehát le kell venni az alsóneműt – ismerteti dr. Horváth Barnabás, Ultrahangközpont radiológusa. – Maga a vizsgálat nagyjából 15 percig tart, miközben a páciens a hátán fekszik, esetleg oldalra fordul. A herezacskót egy zselés anyaggal kenjük be, amely lehetővé teszi az ultrahangfej könnyebb mozgását, illetve hozzásegít a tiszta kép eléréséhez. Az eredményeket az esetek döntő többségében már a vizsgálat végén értékelni tudjuk, ritkább, bonyolultabb esetekben szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra is. Szerencsére az ultrahang vizsgálat nem terheli meg a szervezetet, így szükség szerint ismételhető és alapvető fontosságú a here problémáinak diagnosztizálásához.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK