Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Dr. Horváth Barnabás Módosítva: 2024.01.31 10:35

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás és a daganat. Dr. Horváth Barnabás, Ultrahangközpont radiológusa azokról a tünetekről, állapotokról beszélt, amelyek megléte esetén fontos a here ultrahangos vizsgálata.

Milyen problémák esetén lehet fontos a here ultrahang vizsgálat?

A here ultrahang egy olyan biztonságos, fájdalommentes, mellékhatással nem járó vizsgálat, amelyet minden olyan esetben érdemes elvégezni, amikor a here megsérül, fájdalom vagy duzzanat jelentkezik a herékben vagy azok környékén. Az alábbi állapotok, betegségek diagnosztizálásában alapvető szerepet játszik a here ultrahang:

Duzzanat, csomó a herében

A herebetegségek diagnosztizálásában fontos az ultrahang.Ha a páciens duzzanatot érzékel a herében, a here ultrahang vizsgálata minden esetben elvégzendő. Ennek segítségével az orvos képet kaphat a duzzanat, a csomó méretéről, elhelyezkedéséről, a szomszédos szervekkel való viszonyáról, szerkezetéről, erezettségéről. A vizsgálat segít eldönteni, hogy jóindulatú megbetegedésről van-e szó vagy rosszindulatú daganatos megbetegedés gyanúja merül fel, mely további kivizsgálást tesz szükségessé.

Herecsavarodás

A herecsavarodás sürgős, azonnali kivizsgálást igénylő állapot. A legjellemzőbb tünete a hirtelen kialakuló és fokozatosan erősödő herefájdalom, amit a here duzzanata, nyomásérzékenysége kísérhet. A súlyos fájdalom mellett hányinger, hányás, ájulás is kialakulat. Szintén előfordulhat a here pozíciójának megváltozása: a szokottnál magasabban vagy oldalra helyezett pozícióban lehet tapintható. Herecsavarodás tünetei esetén a sürgős urológiai kivizsgálás és here ultrahang vizsgálat nagyon fontos, mert idejében elvégzett műtéttel a here megmenthető.

Mellékhere-gyulladás

A herezacskóban érezhető fájdalom kevésbé hirtelen alakul ki, az intenzitása változó (enyhe fájdalom és kifejezett panaszok is előfordulhatnak), ill. egy- vagy kétoldali panaszok is jelentkezhetnek. A kórállapotot sokszor a herezacskó duzzanata, vörössége, nyomásérzékenysége kíséri, mely mellett rossz körérzet és láz is előfordulhatnak.
Megfelelő kezelés nélkül a mellékherét érintő gyulladás ráterjedhet a here állományára is, a here gyulladását okozva. Megjegyzendő, hogy here gyulladás egyéb módon, például a felnőttkori vírusos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) szövődményeképpen is kialakulhat, melyet a férfi meddőség egyik lehetséges okaként tartunk számon.

Terméketlenség

A férfi terméketlenséget számos probléma okozhatja, mint például sérülés, korábbi műtét, fertőzés és egyéb megbetegedések. Ezek jelei után kutatva jelenthet segítséget a here ultrahang vizsgálat.

Le nem szállt herék

A csecsemőkorú fiúknál viszonylag gyakori jelenség, hogy a herék nem szállnak le, hanem valahol a testen belül maradnak. Ha ez 6 hónappal a születés után sem történik meg, általában szükségessé válik a here ultrahang vizsgálat elvégzése.

A here ultrahang gyors, fájdalommentes képalkotó eljárás

A hereultrahang biztonságos, gyors vizsgálat.- A here ultrahang vizsgálat nem igényel semmilyen speciális előkészületet, enni és inni is lehet előtte. A vizsgálat során természetesen szabaddá kell tenni a heréket, tehát le kell venni az alsóneműt – ismerteti dr. Horváth Barnabás, Ultrahangközpont radiológusa. – Maga a vizsgálat nagyjából 15 percig tart, miközben a páciens a hátán fekszik, esetleg oldalra fordul. A herezacskót egy zselés anyaggal kenjük be, amely lehetővé teszi az ultrahangfej könnyebb mozgását, illetve hozzásegít a tiszta kép eléréséhez. Az eredményeket az esetek döntő többségében már a vizsgálat végén értékelni tudjuk, ritkább, bonyolultabb esetekben szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra is. Szerencsére az ultrahang vizsgálat nem terheli meg a szervezetet, így szükség szerint ismételhető és alapvető fontosságú a here problémáinak diagnosztizálásához.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!