Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Dr. Bánhegyi Barbara Módosítva: 2024.01.27 15:45

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ma már azonban a gyors, sugárterheléssel nem járó ultrahangos vizsgálat is könnyen elérhető. Dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont ízületi- és mélyvénás ultrahang specialista radiológusa az ízületi ultrahang vizsgálat lehetőségeire és korlátaira hívta fel a figyelmet sérülés/sportsérülés esetén.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

A sokoldalú ultrahang

Az ízületi ultrahang nem jár sugárterheléssel.Az ultrahang vizsgálatok széleskörű alkalmazásának lehetőségei többnyire ismertek a nagyközönség előtt, ha máshonnan nem, a terhességi ultrahang vizsgálatok kapcsán. Az eljárás azonban ennél jóval több területen felhasználható: belgyógyászati, endokrinológiai, valamint urológiainőgyógyászati, ér- és ízületi problémák is diagnosztizálhatók a segítségével. 
Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, amelyet az emberi fül nem érzékel. Ha az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a testre irányítják, azok, az onnan visszaverődő hullámok segítségével – akár mozgás közben is – képesek kép ábrázolására. Éppen ez az egyik előnye a röntgennel, MR-rel és CT-vel szemben: vagyis, hogy az ízületek vizsgálatakor az érintett területet mozgás közben is szemügyre lehet venni, így tehát dinamikus vizsgálatot is lehet végezni, és a páciens meg tudja mutatni, melyek azok a mozdulatok, pozíciók, amelyek fájdalmat okoznak neki.

Ezek az ízületi ultrahang előnyei

Már az első orvos-beteg találkozáskor elvégezhető

Az MRI vagy a röntgen olyan vizsgálatok, amelyeket általában egy első orvos-beteg találkozó előz meg, amely során az orvos eldönti, szükséges-e képalkotás és ha igen, milyen módszer a kívánatos. Ezzel szemben az ultrahangos vizsgálat már az első vizitnél megtörténhet, ami különösen hasznos, ha a páciens egy friss sérülés kapcsán fordul orvoshoz.

Nehezebben hozzáférhető ízületek is vizsgálhatók

Vannak olyan sérülések, amelyekről anatómiai elhelyezkedésük miatt nehezebben készülhet felvétel – tipikusan ilyen a Rotátor-köpeny sérülés, ami a váll körüli izmokat és ínakat érinti. A kézi ultrahangos készülékkel ez a terület is könnyebben feltérképezhető, kiderülhet, hogy szakadás, húzódás vagy valamilyen más probléma van-e jelen. Így elkerülhető, hogy egy kényelmetlen, esetleg fájdalmas pozícióban kelljen részt venni a röntgen vizsgálaton.

Valós idejű eredmény

Mivel az ízületi ultrahang vizsgálattal egyaránt lehetőség van az ízületek, szalagok, íntapadások, nyáktömlők, ízületi belhártya ábrázolására, azonnal kiderülhet, hol és mi a fájdalom forrása, így a szakorvosi egyeztetés után gyorsan elkezdődhet a hatékony kezelés.

Az ultrahang biztonságos, gyors, fájdalmatlan vizsgálat.Nincs sugárterhelés

A röntgennel szemben az ultrahangos vizsgálat nem jár sugárterheléssel és az MRI-vel ellentétben pacemaker és fém implantátum megléte esetén is használható. Éppen ezért korlátlanul ismételhető.

Mikor van szükség más vizsgálatokra is? 

- Bizonyos esetekben ultrahang vizsgálattal nem állapítható meg pontosan, mi a probléma. A hanghullámok ugyanis nem tudnak áthatolni a sűrű struktúrákon, így ezek az „akadályok” blokkolhatják a képalkotást. Tehát például, míg az ultrahangok láthatóvá teszik a csontos struktúrák és ízületek külső felületét és az őket körülvevő lágy szöveteket, addig nem tudnak áthatolni a csonton. A csont belső szerkezetének vagy a csontos ízület belsejének megjelenítéséhez továbbra is szükségünk van röntgenre vagy MRI-re – ismerteti dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont ízületi- és mélyvénás ultrahang specialista radiológusa – A korlátok ellenére az ultrahang vizsgálat még mindig az egyik legjobb első választás, ha izom, ízület, vagy más lágyszövet sérülése, fájdalma jelenti a problémát, illetve természetesen a már említett további területek esetében is gyors, fájdalommentes és biztonságos eredményt hozhat.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK