Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Dr. Bánhegyi Barbara Módosítva: 2024.01.27 15:45

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ma már azonban a gyors, sugárterheléssel nem járó ultrahangos vizsgálat is könnyen elérhető. Dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont ízületi- és mélyvénás ultrahang specialista radiológusa az ízületi ultrahang vizsgálat lehetőségeire és korlátaira hívta fel a figyelmet sérülés/sportsérülés esetén.

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A sokoldalú ultrahang

Az ízületi ultrahang nem jár sugárterheléssel.Az ultrahang vizsgálatok széleskörű alkalmazásának lehetőségei többnyire ismertek a nagyközönség előtt, ha máshonnan nem, a terhességi ultrahang vizsgálatok kapcsán. Az eljárás azonban ennél jóval több területen felhasználható: belgyógyászati, endokrinológiai, valamint urológiainőgyógyászati, ér- és ízületi problémák is diagnosztizálhatók a segítségével. 
Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, amelyet az emberi fül nem érzékel. Ha az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a testre irányítják, azok, az onnan visszaverődő hullámok segítségével – akár mozgás közben is – képesek kép ábrázolására. Éppen ez az egyik előnye a röntgennel, MR-rel és CT-vel szemben: vagyis, hogy az ízületek vizsgálatakor az érintett területet mozgás közben is szemügyre lehet venni, így tehát dinamikus vizsgálatot is lehet végezni, és a páciens meg tudja mutatni, melyek azok a mozdulatok, pozíciók, amelyek fájdalmat okoznak neki.

Ezek az ízületi ultrahang előnyei

Már az első orvos-beteg találkozáskor elvégezhető

Az MRI vagy a röntgen olyan vizsgálatok, amelyeket általában egy első orvos-beteg találkozó előz meg, amely során az orvos eldönti, szükséges-e képalkotás és ha igen, milyen módszer a kívánatos. Ezzel szemben az ultrahangos vizsgálat már az első vizitnél megtörténhet, ami különösen hasznos, ha a páciens egy friss sérülés kapcsán fordul orvoshoz.

Nehezebben hozzáférhető ízületek is vizsgálhatók

Vannak olyan sérülések, amelyekről anatómiai elhelyezkedésük miatt nehezebben készülhet felvétel – tipikusan ilyen a Rotátor-köpeny sérülés, ami a váll körüli izmokat és ínakat érinti. A kézi ultrahangos készülékkel ez a terület is könnyebben feltérképezhető, kiderülhet, hogy szakadás, húzódás vagy valamilyen más probléma van-e jelen. Így elkerülhető, hogy egy kényelmetlen, esetleg fájdalmas pozícióban kelljen részt venni a röntgen vizsgálaton.

Valós idejű eredmény

Mivel az ízületi ultrahang vizsgálattal egyaránt lehetőség van az ízületek, szalagok, íntapadások, nyáktömlők, ízületi belhártya ábrázolására, azonnal kiderülhet, hol és mi a fájdalom forrása, így a szakorvosi egyeztetés után gyorsan elkezdődhet a hatékony kezelés.

Az ultrahang biztonságos, gyors, fájdalmatlan vizsgálat.Nincs sugárterhelés

A röntgennel szemben az ultrahangos vizsgálat nem jár sugárterheléssel és az MRI-vel ellentétben pacemaker és fém implantátum megléte esetén is használható. Éppen ezért korlátlanul ismételhető.

Mikor van szükség más vizsgálatokra is? 

- Bizonyos esetekben ultrahang vizsgálattal nem állapítható meg pontosan, mi a probléma. A hanghullámok ugyanis nem tudnak áthatolni a sűrű struktúrákon, így ezek az „akadályok” blokkolhatják a képalkotást. Tehát például, míg az ultrahangok láthatóvá teszik a csontos struktúrák és ízületek külső felületét és az őket körülvevő lágy szöveteket, addig nem tudnak áthatolni a csonton. A csont belső szerkezetének vagy a csontos ízület belsejének megjelenítéséhez továbbra is szükségünk van röntgenre vagy MRI-re – ismerteti dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont ízületi- és mélyvénás ultrahang specialista radiológusa – A korlátok ellenére az ultrahang vizsgálat még mindig az egyik legjobb első választás, ha izom, ízület, vagy más lágyszövet sérülése, fájdalma jelenti a problémát, illetve természetesen a már említett további területek esetében is gyors, fájdalommentes és biztonságos eredményt hozhat.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!