A stroke megelőzésében fontos a nyaki ultrahang

A stroke megelőzésében fontos a nyaki ultrahang

Ultrahangközpont.hu Létrehozva: 2024.01.04 Módosítva: 2024.02.06

A magas vérnyomás, a magas koleszterin vagy triglicerid szint, valamint a vércukor magas szintje is lehet okozója a rettegett szív-érrendszeri eseményeknek, a stroke-nak és a szívinfarktusnak. A kiemelt kockázattal élőknek éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahang vizsgálat. Erről a fájdalmatlan és ártalmatlan képalkotó módszerről beszélt az Ultrahangközpont radiológusa.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Döntő az érfal állapota

A stroke megelőzhető lehet a rendszeres nyaki ultrahanggal.A stroke és más kardiovaszkuláris események kialakulásának okai közt fontos ismerni és megérteni az érszűkület kialakulását és jelentőségét. A vérzsírok, elsősorban a káros koleszterin (LDL), valamint a triglicerid szintje és a szív-érrendszeri betegségek ugyanis szorosan összefüggenek egymással. A vérben lévő túl sok LDL-koleszterin az erek falának belső rétegei között lerakódva az érfal megvastagodását okozza. Később a zsírok az érfal belső felszínét felsértik, és az így kialakult plakk betüremkedik az ér lumenébe. Az egyenetlen, már nem sima érfalra rárakódnak a vérlemezkék és további zsírok. A tisztán zsíros plakkokból apró darabok leszakadhatnak és embóliát okozhatnak. Az érfalban felhalmozódott zsír és a plakkok elmeszesedhetnek, ami az artériák rugalmasságát csökkenti. A plakkok az ér keresztmetszetét szűkítik, ami akadályozza az adott szervek megfelelő vérellátását. Végső esetben az ér teljesen elzáródik. A károsodás attól függ, hogy az elzáródott ér milyen ellátási területért volt felelős, és milyen gyorsan történt az elzáródás.

Az ultrahang szerepe a stroke megelőzésében

A nyaki ultrahang fájdalmatlan, gyors vizsgálat.- A nyaki erek kiválóan vizsgálhatók ultrahanggal. Elemezhető az erek falának szerkezete, pontosan lemérhető a vastagsága, és pontosan megadhatók a plakkok méretei is. Színkódolt (color) vizsgálattal a szürke képen esetleg nehezen ábrázolható lágy (zsíros) plakkok is megítélhetők, hiszen a véráramlást megjelenítő szín körberajzolja a felrakódást. A plakk által okozott szűkület pontosan lemérhető, és százalékosan megadható – mondja dr. Horváth Ilona.
Mindezek az adatok nagyon fontosak a terápia szempontjából. Szükség esetén a kezelőorvos gyógyszeres kezelést írhat elő. A vizsgálatot rendszeresen ismételve a változás pontosan megítélhető.  Ha az érszűkület jelentős, az ultrahangos orvos érsebészeti konzíliumot javasol. Ultrahang vizsgálat eredményének ismerete nélkül az agyat ellátó ér elzáródhat, miközben megelőzhető lett volna a súlyos egészségkárosodás. Az ultrahang biztonságos, sugárzás nélküli, fájdalommentes vizsgálómódszer.

Kiknek javasolt a nyaki erek ultrahang vizsgálata?

Elsősorban a kockázattal élő páciensek szűrővizsgálata és további rendszeres kontrollja javasolt. A kockázati tényezők a következők:

  • magas vérnyomás,
  • magas koleszterin és egyéb vérzsír érték,
  • cukorbetegség,
  • idősebb életkor,
  • genetikai hajlam (családban előforduló stroke, infarktus, fenti kockázati tényezők, betegségek).

A nyaki erek ultrahang vizsgálatát célszerű kiegészíteni hasi ultrahanggal.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK