A stroke megelőzésében fontos a nyaki ultrahang

A stroke megelőzésében fontos a nyaki ultrahang

Ultrahangközpont.hu Létrehozva: 2024.01.04 Módosítva: 2024.02.06

A magas vérnyomás, a magas koleszterin vagy triglicerid szint, valamint a vércukor magas szintje is lehet okozója a rettegett szív-érrendszeri eseményeknek, a stroke-nak és a szívinfarktusnak. A kiemelt kockázattal élőknek éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahang vizsgálat. Erről a fájdalmatlan és ártalmatlan képalkotó módszerről beszélt az Ultrahangközpont radiológusa.

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Döntő az érfal állapota

A stroke megelőzhető lehet a rendszeres nyaki ultrahanggal.A stroke és más kardiovaszkuláris események kialakulásának okai közt fontos ismerni és megérteni az érszűkület kialakulását és jelentőségét. A vérzsírok, elsősorban a káros koleszterin (LDL), valamint a triglicerid szintje és a szív-érrendszeri betegségek ugyanis szorosan összefüggenek egymással. A vérben lévő túl sok LDL-koleszterin az erek falának belső rétegei között lerakódva az érfal megvastagodását okozza. Később a zsírok az érfal belső felszínét felsértik, és az így kialakult plakk betüremkedik az ér lumenébe. Az egyenetlen, már nem sima érfalra rárakódnak a vérlemezkék és további zsírok. A tisztán zsíros plakkokból apró darabok leszakadhatnak és embóliát okozhatnak. Az érfalban felhalmozódott zsír és a plakkok elmeszesedhetnek, ami az artériák rugalmasságát csökkenti. A plakkok az ér keresztmetszetét szűkítik, ami akadályozza az adott szervek megfelelő vérellátását. Végső esetben az ér teljesen elzáródik. A károsodás attól függ, hogy az elzáródott ér milyen ellátási területért volt felelős, és milyen gyorsan történt az elzáródás.

Az ultrahang szerepe a stroke megelőzésében

A nyaki ultrahang fájdalmatlan, gyors vizsgálat.- A nyaki erek kiválóan vizsgálhatók ultrahanggal. Elemezhető az erek falának szerkezete, pontosan lemérhető a vastagsága, és pontosan megadhatók a plakkok méretei is. Színkódolt (color) vizsgálattal a szürke képen esetleg nehezen ábrázolható lágy (zsíros) plakkok is megítélhetők, hiszen a véráramlást megjelenítő szín körberajzolja a felrakódást. A plakk által okozott szűkület pontosan lemérhető, és százalékosan megadható – mondja dr. Horváth Ilona.
Mindezek az adatok nagyon fontosak a terápia szempontjából. Szükség esetén a kezelőorvos gyógyszeres kezelést írhat elő. A vizsgálatot rendszeresen ismételve a változás pontosan megítélhető.  Ha az érszűkület jelentős, az ultrahangos orvos érsebészeti konzíliumot javasol. Ultrahang vizsgálat eredményének ismerete nélkül az agyat ellátó ér elzáródhat, miközben megelőzhető lett volna a súlyos egészségkárosodás. Az ultrahang biztonságos, sugárzás nélküli, fájdalommentes vizsgálómódszer.

Kiknek javasolt a nyaki erek ultrahang vizsgálata?

Elsősorban a kockázattal élő páciensek szűrővizsgálata és további rendszeres kontrollja javasolt. A kockázati tényezők a következők:

  • magas vérnyomás,
  • magas koleszterin és egyéb vérzsír érték,
  • cukorbetegség,
  • idősebb életkor,
  • genetikai hajlam (családban előforduló stroke, infarktus, fenti kockázati tényezők, betegségek).

A nyaki erek ultrahang vizsgálatát célszerű kiegészíteni hasi ultrahanggal.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

ízületi- és mélyvénás ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!