Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.05.31

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, így sokan másnak tudják be a kellemetlen tüneteket. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Mi az az a Crohn betegség? 

A Crohn betegség a gyulladásos bélbetegségekhez (IBD) tartozó állapot, mely érintheti a gyomor-bél traktus bármely részét, bár leggyakrabban a vékonybél végére és a vastagbél kezdetére jellemző.  A kialakult gyulladás károsítja az egész bélfalat, igen kellemetlen tüneteket és súlyos szövődményeket okozva. Néha a gyulladás befolyásolja az egész emésztőrendszert (akár a szájat, végbélnyílást is). Az állapot krónikus, bár vannak nyugalmi és fellángolási időszakai. A remissziós (tünetmentes) időszak akár hónapokig, évekig is tarthat. A Crohn betegséget leggyakrabban fiatal felnőtteknél diagnosztizálják (20-30 év között), de a gyermekeket is érinti- az utóbbi években egyre gyakrabban.  

Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de valószínű, hogy genetikai, immunrendszeri okai vannak (az immunrendszernek abnormális gyulladásos reakciója lehet a bélfalban). 

Görcsös hasfájás és hasmenés is gyakori tünet 

gyerek crohn betegA Crohn betegség tüneteit igen könnyű mással összekeverni, főleg hasfájósabb gyermekek esetében. A panaszok lehetnek egészen enyhék, de igen súlyosak is. Gyakori tünetei közé tartozik a görcsös alhasi fájdalom és a hígabb széklet, mely akár véres is lehet. Amennyiben a probléma a végbélnyílást is érinti, rektális repedés is sokszor megfigyelhető.  A gyermek fogyhat, és lassabban fejlődhet, növekedhet. A kialakuló vérszegénység miatt a beteg sápadt, fáradékony, rossz hangulatú. Olykor láz is társulhat a panaszok mellé. Mivel ezen tüneteket különböző fertőzések is okozhatják, igen fontos a differenciáldiagnózis.  

Az állapot veszélye, hogy az érintett területeken a betegség előrehaladtával fekély, fisztulák, tályogok alakulhatnak ki, sőt, előfordulhat, hogy a gyomor-bél traktus érintett területének szűkülete lép fel, ami akadályozhatja a táplálékok áthaladását és ez elzáródást okozhat. 

A laborvizsgálat mellett az ultrahang is nagy jelentőséggel bír a diagnosztizálásban 

Az említett tünetek esetén nagy szerepe van első körben a laborvizsgálatnak. Teljes vérkép során ellenőrzik, hogy fennáll-e gyulladás, jelen van-e fertőzés, illetve a vérszegényre utaló paramétereket is vizsgálják. Emellett egyeseknél kimutathatók a gyulladásos bélbetegségekre jellemző autoantitestek is. Fontos, hogy kizárólag a laborvizsgálat alapján nem lehet a diagnózist felállítani. Az orvos a vérvétel mellett minden esetben székletmintát is kér. 

Amennyiben a Crohn betegség gyanúja fennáll, úgy endoszkópos, illetve képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet az orvos. Ez utóbbiak közül az ultrahang egyre nagyobb szerepet kap, hiszen fontos vizsgálati módszer a gyulladás szövődményeinek meghatározására, a terápia megválasztására és annak hatékonyságának figyelemmel kísérésére. Mivel az állapot alakulását rendszeresen ellenőrizni kell, így arra olyan módszer a leoptimálisabb, mely biztonságos, nem invazív, olcsó és fájdalommentes. Erre az ultrahang igen jó választás, hiszen fontos információkkal szolgál a bélkárosodásról, a bélfal vastagságáról, gyulladás szövődményeiről- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa A Crohn betegség diagnosztizálása sajnos nem egyszerű, így általában béltükrözésre (vastagbél, gyomor) is szükség van, melynek során szövetmintát is vesznek.  

Amennyiben bebizonyosodik a Crohn betegség, úgy a terápia diétából, gyógyszeres kezelésből áll. Súlyos szövődmények kialakulásakor az érintett bélszakasz műtéti eltávolítása indokolt (pl. sipoly, összenövések, szűkület esetén). 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Ultrahang leleten az szerepel,hogy a lép normál nagyságú,a hílusban egy 15mm átmérőjű kerek a lép parenchymával megegyező echogenitású melléklépnek megfelelő képlet van.Ez mit jelent?

Válaszát köszönöm szépen!

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Edina!

A leírás alapján a látott képletet melléklépnek minősítették. A melléklép anatómiai variáció. Teendő vele nincs.

Üdvözlettel.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális szakértelem

Nagyon kedves és segítőkész asszisztensek fogadtak a vizsgálat előtt. A doktonő szakértelmével maximálisan elégedett vagyok. Ismerős ajánlotta Kövi doktornőt és örülök, hogy hozzákerültem. 

További vélemények

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok