Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.05.31

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, így sokan másnak tudják be a kellemetlen tüneteket. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Mi az az a Crohn betegség? 

A Crohn betegség a gyulladásos bélbetegségekhez (IBD) tartozó állapot, mely érintheti a gyomor-bél traktus bármely részét, bár leggyakrabban a vékonybél végére és a vastagbél kezdetére jellemző.  A kialakult gyulladás károsítja az egész bélfalat, igen kellemetlen tüneteket és súlyos szövődményeket okozva. Néha a gyulladás befolyásolja az egész emésztőrendszert (akár a szájat, végbélnyílást is). Az állapot krónikus, bár vannak nyugalmi és fellángolási időszakai. A remissziós (tünetmentes) időszak akár hónapokig, évekig is tarthat. A Crohn betegséget leggyakrabban fiatal felnőtteknél diagnosztizálják (20-30 év között), de a gyermekeket is érinti- az utóbbi években egyre gyakrabban.  

Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de valószínű, hogy genetikai, immunrendszeri okai vannak (az immunrendszernek abnormális gyulladásos reakciója lehet a bélfalban). 

Görcsös hasfájás és hasmenés is gyakori tünet 

gyerek crohn betegA Crohn betegség tüneteit igen könnyű mással összekeverni, főleg hasfájósabb gyermekek esetében. A panaszok lehetnek egészen enyhék, de igen súlyosak is. Gyakori tünetei közé tartozik a görcsös alhasi fájdalom és a hígabb széklet, mely akár véres is lehet. Amennyiben a probléma a végbélnyílást is érinti, rektális repedés is sokszor megfigyelhető.  A gyermek fogyhat, és lassabban fejlődhet, növekedhet. A kialakuló vérszegénység miatt a beteg sápadt, fáradékony, rossz hangulatú. Olykor láz is társulhat a panaszok mellé. Mivel ezen tüneteket különböző fertőzések is okozhatják, igen fontos a differenciáldiagnózis.  

Az állapot veszélye, hogy az érintett területeken a betegség előrehaladtával fekély, fisztulák, tályogok alakulhatnak ki, sőt, előfordulhat, hogy a gyomor-bél traktus érintett területének szűkülete lép fel, ami akadályozhatja a táplálékok áthaladását és ez elzáródást okozhat. 

A laborvizsgálat mellett az ultrahang is nagy jelentőséggel bír a diagnosztizálásban 

Az említett tünetek esetén nagy szerepe van első körben a laborvizsgálatnak. Teljes vérkép során ellenőrzik, hogy fennáll-e gyulladás, jelen van-e fertőzés, illetve a vérszegényre utaló paramétereket is vizsgálják. Emellett egyeseknél kimutathatók a gyulladásos bélbetegségekre jellemző autoantitestek is. Fontos, hogy kizárólag a laborvizsgálat alapján nem lehet a diagnózist felállítani. Az orvos a vérvétel mellett minden esetben székletmintát is kér. 

Amennyiben a Crohn betegség gyanúja fennáll, úgy endoszkópos, illetve képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet az orvos. Ez utóbbiak közül az ultrahang egyre nagyobb szerepet kap, hiszen fontos vizsgálati módszer a gyulladás szövődményeinek meghatározására, a terápia megválasztására és annak hatékonyságának figyelemmel kísérésére. Mivel az állapot alakulását rendszeresen ellenőrizni kell, így arra olyan módszer a leoptimálisabb, mely biztonságos, nem invazív, olcsó és fájdalommentes. Erre az ultrahang igen jó választás, hiszen fontos információkkal szolgál a bélkárosodásról, a bélfal vastagságáról, gyulladás szövődményeiről- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa A Crohn betegség diagnosztizálása sajnos nem egyszerű, így általában béltükrözésre (vastagbél, gyomor) is szükség van, melynek során szövetmintát is vesznek.  

Amennyiben bebizonyosodik a Crohn betegség, úgy a terápia diétából, gyógyszeres kezelésből áll. Súlyos szövődmények kialakulásakor az érintett bélszakasz műtéti eltávolítása indokolt (pl. sipoly, összenövések, szűkület esetén). 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Ultrahang leleten az szerepel,hogy a lép normál nagyságú,a hílusban egy 15mm átmérőjű kerek a lép parenchymával megegyező echogenitású melléklépnek megfelelő képlet van.Ez mit jelent?

Válaszát köszönöm szépen!

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Edina!

A leírás alapján a látott képletet melléklépnek minősítették. A melléklép anatómiai variáció. Teendő vele nincs.

Üdvözlettel.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és gyors

Nagyon elégedett vagyok Kövi Rita doktornővel. A vizsgálatot igazán alaposan de gyorsan elvégezte. A kérdéseimre körültekintő válaszokat kaptam. Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária , az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek ...
Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok