Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.05.31 14:34

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, így sokan másnak tudják be a kellemetlen tüneteket. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Mi az az a Crohn betegség? 

A Crohn betegség a gyulladásos bélbetegségekhez (IBD) tartozó állapot, mely érintheti a gyomor-bél traktus bármely részét, bár leggyakrabban a vékonybél végére és a vastagbél kezdetére jellemző.  A kialakult gyulladás károsítja az egész bélfalat, igen kellemetlen tüneteket és súlyos szövődményeket okozva. Néha a gyulladás befolyásolja az egész emésztőrendszert (akár a szájat, végbélnyílást is). Az állapot krónikus, bár vannak nyugalmi és fellángolási időszakai. A remissziós (tünetmentes) időszak akár hónapokig, évekig is tarthat. A Crohn betegséget leggyakrabban fiatal felnőtteknél diagnosztizálják (20-30 év között), de a gyermekeket is érinti- az utóbbi években egyre gyakrabban.  

Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de valószínű, hogy genetikai, immunrendszeri okai vannak (az immunrendszernek abnormális gyulladásos reakciója lehet a bélfalban). 

Görcsös hasfájás és hasmenés is gyakori tünet 

gyerek crohn betegA Crohn betegség tüneteit igen könnyű mással összekeverni, főleg hasfájósabb gyermekek esetében. A panaszok lehetnek egészen enyhék, de igen súlyosak is. Gyakori tünetei közé tartozik a görcsös alhasi fájdalom és a hígabb széklet, mely akár véres is lehet. Amennyiben a probléma a végbélnyílást is érinti, rektális repedés is sokszor megfigyelhető.  A gyermek fogyhat, és lassabban fejlődhet, növekedhet. A kialakuló vérszegénység miatt a beteg sápadt, fáradékony, rossz hangulatú. Olykor láz is társulhat a panaszok mellé. Mivel ezen tüneteket különböző fertőzések is okozhatják, igen fontos a differenciáldiagnózis.  

Az állapot veszélye, hogy az érintett területeken a betegség előrehaladtával fekély, fisztulák, tályogok alakulhatnak ki, sőt, előfordulhat, hogy a gyomor-bél traktus érintett területének szűkülete lép fel, ami akadályozhatja a táplálékok áthaladását és ez elzáródást okozhat. 

A laborvizsgálat mellett az ultrahang is nagy jelentőséggel bír a diagnosztizálásban 

Az említett tünetek esetén nagy szerepe van első körben a laborvizsgálatnak. Teljes vérkép során ellenőrzik, hogy fennáll-e gyulladás, jelen van-e fertőzés, illetve a vérszegényre utaló paramétereket is vizsgálják. Emellett egyeseknél kimutathatók a gyulladásos bélbetegségekre jellemző autoantitestek is. Fontos, hogy kizárólag a laborvizsgálat alapján nem lehet a diagnózist felállítani. Az orvos a vérvétel mellett minden esetben székletmintát is kér. 

Amennyiben a Crohn betegség gyanúja fennáll, úgy endoszkópos, illetve képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet az orvos. Ez utóbbiak közül az ultrahang egyre nagyobb szerepet kap, hiszen fontos vizsgálati módszer a gyulladás szövődményeinek meghatározására, a terápia megválasztására és annak hatékonyságának figyelemmel kísérésére. Mivel az állapot alakulását rendszeresen ellenőrizni kell, így arra olyan módszer a leoptimálisabb, mely biztonságos, nem invazív, olcsó és fájdalommentes. Erre az ultrahang igen jó választás, hiszen fontos információkkal szolgál a bélkárosodásról, a bélfal vastagságáról, gyulladás szövődményeiről- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa A Crohn betegség diagnosztizálása sajnos nem egyszerű, így általában béltükrözésre (vastagbél, gyomor) is szükség van, melynek során szövetmintát is vesznek.  

Amennyiben bebizonyosodik a Crohn betegség, úgy a terápia diétából, gyógyszeres kezelésből áll. Súlyos szövődmények kialakulásakor az érintett bélszakasz műtéti eltávolítása indokolt (pl. sipoly, összenövések, szűkület esetén). 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Az epehólyag echodens képletekkel kitöltött fala jelentősen nem vaskosabb. Ez mit jelent szükséges e műtét.A másik kérdésem mit jelent mit jelez a következő. A prosztata 55x 40 mm benne 27 mm echodusabb terület látható jelez e rosszindulató elváltozást . 2020 ban volt prosztata műtétem a vizsgálata a mintának jóindulató volt a megnagyobbodas.

Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Nyemecz Dorottya radiológus
Kedves Gábor!

A kérdéses ultrahangképletről elsősorban személyes megjelenésű vizit keretében lehetne diagnózist felállítani. Az Ön által leírtak alapján az epehólyag leírásból nem derül ki, hogy epekő vagy polip van mögötte.
A prosztata probléma miatt pedig javaslom keresse fel urológusát további vizsgálatok, mintavétel céljából, hogy megállapításra kerüljön jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Jó egészséget kívánok önnek!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és gyors

Nagyon elégedett vagyok Kövi Rita doktornővel. A vizsgálatot igazán alaposan de gyorsan elvégezte. A kérdéseimre körültekintő válaszokat kaptam. Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok