Vakbélgyulladás

Vakbélgyulladás

Módosítva: 2023.04.04 13:39

A vakbélgyulladás egy nagyon gyakori betegség, a népesség 16%-a esik át az élete folyamán vakbélműtéten. A kórkép bármilyen életkorban kialakulhat és sürgős beavatkozást is igényelhet.

Vakbélgyulladás - Tartalom

Vakbélgyulladás kialakulása

Vakbélgyulladás tünetei

Vakbélgyulladás felismerése

Hasi és kismedencei ultrahang szerepe

Vakbélgyulladás kezelése

Vakbélgyulladás megelőzése

Vakbélgyulladás lehetséges szövődményei

Mit csináljon, ha Ön is vakbélgyulladásra utaló tüneteket tapasztal?

Vakbélgyulladás kialakulása

A köznyelvben vakbélgyulladás néven elterjedt gyulladásos állapot alatt valójában nem a vakbél, hanem a vakbélhez csatlakozó féregnyúlvány gyulladását értjük (appendicitis). A vakbélhez kapcsolódó féregnyúlvány, a vékony és vastagbél közötti szájadék után található, a Bauchin-billentyű alatt. Az appendix rendkívül fontos immunszerv, fala simaizom szövet mellett nyiroksejteket is tartalmaz.

Cikkünk további részében azonban vakbélgyulladásként fogunk hivatkozni a kórképre a mindennapi életben való  elterjedt vakbélgyulladás kifejezés miatt.

Az appendicitis (vakbélgyulladás) kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, azonban számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Az egyik leggyakoribb ok az, hogy a vakbél belsejében lévő nyílás elzáródik, ami miatt a bélrendszerben lévő baktériumok szaporodni kezdenek, és ennek következtében gyulladás alakul ki. Ezt az elzáródást kiválthatja idegentest (pl.kisebb csont darabka, fertőző parazita, szőlőmag), besűrűsödött nyák vagy székletrög. A vakbélgyulladás kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai faktorok, azaz a betegség előfordulása gyakoribb lehet bizonyos családokban. A stressz, a magas rosttartalmú étrend, a hashajtók túlzott használata, valamint a dohányzás is növelheti az appendicitis kialakulásának kockázatát.

Vakbélgyulladás tünetei

A féregnyúlvány (appendix) gyulladása (appendicitis),közismert formáján vakbélgyulladás rendszerint hirtelen jelentkező fájdalommal kezdődik, amely általában a has jobb alsó részén érezhető. A vakbélgyulladás során tapasztalt fájdalom általában erős és fokozatosan növekszik. 

A vakbélgyulladás fő tünetei közé tartoznak: 

 • Fájdalom: A vakbélgyulladás során tapasztalt fájdalom az alsó hasban jelentkezik, általában a köldöktől jobbra. A fájdalom eleinte enyhe, majd egyre erősebb lesz.
 • Émelygés és hányás: A vakbélgyulladástól szenvedő egyének gyakran tapasztalnak émelygést és hányást, amelyek általában a fájdalommal együtt jelentkeznek.
 • Láz: A vakbélgyulladás okozhat lázat, és a testhőmérsékletük emelkedhet a gyulladásos folyamatok hatására.
 • Gyenge étvágy: Az appendicitisben, vakbélgyulladásban szenvedő betegek gyakran elvesztik étvágyukat, és émelygést tapasztalnak, amikor megpróbálnak enni.
 • Érzékenység a hason: A has jobb alsó részén tapintható duzzanat és érzékenység jelentkezhet a vakbélgyulladás során.
 • Székrekedés vagy hasmenés: A vakbélgyulladásban szenvedő betegek székrekedést vagy hasmenést tapasztalhatnak is.

Ha Ön is vakbélgyulladásra gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz. Az időben történő kezelés nagyon fontos, mivel a vakbélgyulladás súlyosabb szövődményeket okozhat, ha nem kezelik időben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vakbélgyulladás felismerése

A vakbélgyulladás, vagyis az appendicitis diagnózisa általában fizikai vizsgálattal és kiegészítő vizsgálatokkal történik.

Rendkívül fontos a megfelelő anamnézis felvétele,a tünetek típusának, időbeli alakulásának, intenzitásának esetleges társtüneteknek pontos felvétele a minél pontosabb anamnézis felállítása érdekében.A fizikai vizsgálat során az orvos megvizsgálja az alsó hasi területet, hogy keresse a vakbélgyulladás okozhatta érzékenységet és duzzanatot.

A vakbélgyulladás diagnózisának megerősítése érdekében szükséges lehet vérvizsgálatokat végezni, mint például a fehérvérsejt-szám mérése, mivel a vakbélgyulladás, a gyulladásos folyamatok beindulása miatt általában emelkedett fehérvérsejt-számmal jár.

Ezenkívül elterjedt non-invazív diagnosztikai módszer az ultrahangvizsgálat is, amely segít a szintén segít a vakbélgyulladáskimutatásában. Az ultrahang a test belsejében hanghullámokat használva képeket készít, amelyek pontosabb információt biztosítanak a vakbélgyulladás diagnózis felállításához. Bizonyos esetekben a CT-vizsgálatot is elvégzik a vakbélgyulladás diagnosztizálására. Ez a vizsgálat részletes képet ad a test belsejéről, ami segít a még pontosabb diagnózis felállításában vakbélgyulladás esetén.

Amennyiben a fent leírt diagnosztikai vizsgálatok alapján a vakbélgyulladás kórmegállapítás felállítható, általában a műtéti eltávolítás mellett döntenek, hogy megakadályozzák a szövődmények kialakulását. A vakbélgyulladás kezeléseként elterjedt appendectomia (féregnyúlvány eltávolítása) rutin műtétnek számít, és a páciensek általában gyorsan felépülnek belőle.

Hasi ultrahang szerepe a vakbélgyulladás esetén

A hasi és kismedencei ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. A hasi és ismedencei ultrahang segítségével szakorvosaink meghatározzák a vizsgált szerv méretét, felfedezhetik az eltéréseket, göböket, megnagyobbodást, a gyulladásra utaló jeleket, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek jelenlétét, vérzést. A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat része a belek áttekintő vizsgálata is. A hasi és kismedenceiultrahangvizsgálat lehetőséget ad  az orvosnak arra, hogy elsődleges információkat szerezzen a vakbél állapotáról, segít a betegség korai diagnózisában és kezelésében.

A hasi ultrahang vizsgálat nem igényel beavatkozást. Gyorsan kivitelezhető, non-invazív, precíz és fájdalommentes vizsgálati eljárás, amely nem jár sugárterheléssel. Központunkban, kellemes környezetben, beutaló nélkül, Budán és Pesten azonnal elérhető a hasi ultrahang vizsgálat.

Vakbélgyulladás kezelése

Az appendicitis vagy vakbélgyulladás kezelése általában a féregnyúlvány eltávolításából áll. A vakbélgyulladás során elterjedt appendectomia (féregnyúlvány eltávolítása) a szövődmények megelőzése érdekében fontos, és általában sürgősségi beavatkozásra van szükség.

A vakbélgyulladás során szükséges appendectioma műtét előtt általában a betegnek az orvos által előírt utasításoknak megfelelően kell készülnie, például éhgyomorral érkezni a műtétre. A műtét általában altatásban vagy érzéstelenítésben részesülnek a vakbélgyulladástól szenvedő páciensek, és a sebész eltávolítja a gyulladt vakbél részét.

A vakbél eltávolítása után a betegnek néhány napig kórházban kell maradnia, hogy meggyőződjenek arról, hogy a seb megfelelően gyógyul és nem lép fel semmilyen posztoperatív komplikáció. Ha a műtét után a páciens potenciális fertőzésnek van kitéve vagy fájdalmai vannak, indokolttá válhat különféle fájdalomcsillapítók és antibiotikumok felírása, hogy csökkenjen a fájdalom és a fertőzés kockázata.

Az vakbélgyulladás miatti appendectomia általában sikeres beavatkozás,rutin műtétnek számít és a betegek általában gyorsan felépülnek belőle. Az orvos utasításai szerint az otthoni gyógyulás időszakában ismerni kell a megfelelő ápolási és táplálkozási irányelveket, hogy a teljes felépülés időtartama minél rövidebb legyen.

Ha a beteg időben orvosi segítséget kér és a vakbélgyulladást megfelelően kezelik, akkor nem kell tartani súlyos szövődmények kialakulásától. Azonban, ha a vakbélgyulladást nem kezelik időben, akkor súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki, mint például a vakbél perforációja vagy peritonitis, melyek életveszélyes folyamatok indíthat be a szervezetben. Többek között ezért is rendkívül fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, egészséges életmód és önmonitorozás. 

Vakbélgyulladás megelőzése

Az appendicitis, vagyis vakbélgyulladás kialakulásának pontos oka még mindig nem teljesen tisztázott, azonban bizonyos megelőző intézkedések segíthetnek csökkenteni a kockázatot. Íme néhány javaslat:

 • Egészséges életmód fenntartása: az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás segít megőrizni az immunrendszer egészségét és csökkenti a gyulladás kockázatát.
 • Székrekedés elkerülése: a székrekedés hosszabb távon növelheti az appendicitis kialakulásának esélyét. Fontos, hogy elegendő mennyiségű rost és vizet fogyasztása , valamint a rendszeresen mozgás a vakbélgyulladás kialakulásának megelőzésében.
 • Stressz csökkentése: a stressz hatással lehet az emésztőrendszerre és az immunrendszerre is, ezért fontos, hogy megfelelő stresszkezelő technikákat alkalmazzunk, például meditációt, jóga vagy relaxációs gyakorlatokat a vakbélgyulladás megelőzéseképp.
 • Megfelelő higiéniai szokások: fontos, hogy rendszeresen mossunk kezet, különösen étkezések előtt és után, és kerüljük az olyan helyzeteket, amelyekben könnyen terjedhetnek a baktériumok és vírusok, a gyulladás elkerülése miatt.
 • Kerüljük a dohányzást: a dohányzás gyengíti az immunrendszert, és növeli az appendicitis kialakulásának kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy az appendicitis kialakulását nem mindig lehet teljesen megelőzni, és ha a korábban leírt vakbélgyulladásra utaló tüneteket tapasztalja Ön is, azonnal forduljon orvoshoz.

Kapcsolódó cikkünk

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az ultrahang szerepét ismertette a magas CRP érték okának tisztázásában. 

Vakbélgyulladás lehetséges szövődményei

Ha a vakbélgyulladást nem diagnosztizálják időben és nem kezelik megfelelően, szövődmények alakulhatnak ki. A vakbélgyulladás lehetséges szövődményei közé tartozhatnak az alább felsorolt kórképek is.

Vakbél-perforáció

A vakbél-perforáció akkor fordul elő, amikor a vakbél falai átszakadnak és a gyulladásos anyagok bejutnak a hasüregbe. Ez egy rendkívül súlyos szövődménye a vakbélgyulladásnak, amely azonnali orvosi ellátást igényel. A vakbél-perforáció akár peritonitist (hasüreggyulladást) is okozhat, ami életveszélyes állapotot jelent.

Vakbél-abszcessz

 A vakbélgyulladás okozta vakbél-abszcessz akkor alakul ki, amikor a gyulladásos anyagok egy zárt zsebbe gyűlnek össze a vakbél körül. Az abszcesszok általában antibiotikumokkal és szúrással vagy drenázzsal kezelhetők.

Sepsis

 A sepsis akkor következik be, amikor a vakbélgyulladás okozta fertőzés elterjed a véráramban. Ez életveszélyes állapot, amely intenzív osztályon történő kezelést igényel.

Szűkület

 A vakbélgyulladás okozta hegesedés vagy a gyulladás miatt duzzadt vakbél falak szűkületet okozhatnak a bélben. Ez akadályozza a béltartalom áthaladását és akár bélelzáródást is okozhat.

Gyulladásos bélbetegségek kialakulása

A vakbélgyulladás növelheti a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásának kockázatát.

Mit csináljon, ha Ön is vakbélgyulladásra utaló tüneteket tapasztal?

Ha Ön is súlyos fájdalmat érzékel az alsó jobb hasi területen, hányingert, hányást, étvágytalanságot, lázat, székrekedést vagy hasmenést tapasztal, ezek a vakbélgyulladásra utaló tünetek lehetnek.A vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnali orvosi vizsgálatra van szükség, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. A vakbélgyulladás időben történő diagnosztizálása és kezelése nagyon fontos, és segít megelőzni a vakbélgyulladás okozta szövődmények kialakulását és elősegíti a mihamarabbi, gyors felépülést.

Téma szakértői

Dr. Horváth Ilona

Dr. Horváth Ilona

radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlőultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

radiológus

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok