Vakbélgyulladás

Vakbélgyulladás

Módosítva: 2023.04.04 13:39

A vakbélgyulladás egy nagyon gyakori betegség, a népesség 16%-a esik át az élete folyamán vakbélműtéten. A kórkép bármilyen életkorban kialakulhat és sürgős beavatkozást is igényelhet.

Vakbélgyulladás - Tartalom

Vakbélgyulladás kialakulása

Vakbélgyulladás tünetei

Vakbélgyulladás felismerése

Hasi és kismedencei ultrahang szerepe

Vakbélgyulladás kezelése

Vakbélgyulladás megelőzése

Vakbélgyulladás lehetséges szövődményei

Mit csináljon, ha Ön is vakbélgyulladásra utaló tüneteket tapasztal?

Vakbélgyulladás kialakulása

A köznyelvben vakbélgyulladás néven elterjedt gyulladásos állapot alatt valójában nem a vakbél, hanem a vakbélhez csatlakozó féregnyúlvány gyulladását értjük (appendicitis). A vakbélhez kapcsolódó féregnyúlvány, a vékony és vastagbél közötti szájadék után található, a Bauchin-billentyű alatt. Az appendix rendkívül fontos immunszerv, fala simaizom szövet mellett nyiroksejteket is tartalmaz.

Cikkünk további részében azonban vakbélgyulladásként fogunk hivatkozni a kórképre a mindennapi életben való  elterjedt vakbélgyulladás kifejezés miatt.

Az appendicitis (vakbélgyulladás) kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, azonban számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Az egyik leggyakoribb ok az, hogy a vakbél belsejében lévő nyílás elzáródik, ami miatt a bélrendszerben lévő baktériumok szaporodni kezdenek, és ennek következtében gyulladás alakul ki. Ezt az elzáródást kiválthatja idegentest (pl.kisebb csont darabka, fertőző parazita, szőlőmag), besűrűsödött nyák vagy székletrög. A vakbélgyulladás kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai faktorok, azaz a betegség előfordulása gyakoribb lehet bizonyos családokban. A stressz, a magas rosttartalmú étrend, a hashajtók túlzott használata, valamint a dohányzás is növelheti az appendicitis kialakulásának kockázatát.

Vakbélgyulladás tünetei

A féregnyúlvány (appendix) gyulladása (appendicitis),közismert formáján vakbélgyulladás rendszerint hirtelen jelentkező fájdalommal kezdődik, amely általában a has jobb alsó részén érezhető. A vakbélgyulladás során tapasztalt fájdalom általában erős és fokozatosan növekszik. 

A vakbélgyulladás fő tünetei közé tartoznak: 

 • Fájdalom: A vakbélgyulladás során tapasztalt fájdalom az alsó hasban jelentkezik, általában a köldöktől jobbra. A fájdalom eleinte enyhe, majd egyre erősebb lesz.
 • Émelygés és hányás: A vakbélgyulladástól szenvedő egyének gyakran tapasztalnak émelygést és hányást, amelyek általában a fájdalommal együtt jelentkeznek.
 • Láz: A vakbélgyulladás okozhat lázat, és a testhőmérsékletük emelkedhet a gyulladásos folyamatok hatására.
 • Gyenge étvágy: Az appendicitisben, vakbélgyulladásban szenvedő betegek gyakran elvesztik étvágyukat, és émelygést tapasztalnak, amikor megpróbálnak enni.
 • Érzékenység a hason: A has jobb alsó részén tapintható duzzanat és érzékenység jelentkezhet a vakbélgyulladás során.
 • Székrekedés vagy hasmenés: A vakbélgyulladásban szenvedő betegek székrekedést vagy hasmenést tapasztalhatnak is.

Ha Ön is vakbélgyulladásra gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz. Az időben történő kezelés nagyon fontos, mivel a vakbélgyulladás súlyosabb szövődményeket okozhat, ha nem kezelik időben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vakbélgyulladás felismerése

A vakbélgyulladás, vagyis az appendicitis diagnózisa általában fizikai vizsgálattal és kiegészítő vizsgálatokkal történik.

Rendkívül fontos a megfelelő anamnézis felvétele,a tünetek típusának, időbeli alakulásának, intenzitásának esetleges társtüneteknek pontos felvétele a minél pontosabb anamnézis felállítása érdekében.A fizikai vizsgálat során az orvos megvizsgálja az alsó hasi területet, hogy keresse a vakbélgyulladás okozhatta érzékenységet és duzzanatot.

A vakbélgyulladás diagnózisának megerősítése érdekében szükséges lehet vérvizsgálatokat végezni, mint például a fehérvérsejt-szám mérése, mivel a vakbélgyulladás, a gyulladásos folyamatok beindulása miatt általában emelkedett fehérvérsejt-számmal jár.

Ezenkívül elterjedt non-invazív diagnosztikai módszer az ultrahangvizsgálat is, amely segít a szintén segít a vakbélgyulladáskimutatásában. Az ultrahang a test belsejében hanghullámokat használva képeket készít, amelyek pontosabb információt biztosítanak a vakbélgyulladás diagnózis felállításához. Bizonyos esetekben a CT-vizsgálatot is elvégzik a vakbélgyulladás diagnosztizálására. Ez a vizsgálat részletes képet ad a test belsejéről, ami segít a még pontosabb diagnózis felállításában vakbélgyulladás esetén.

Amennyiben a fent leírt diagnosztikai vizsgálatok alapján a vakbélgyulladás kórmegállapítás felállítható, általában a műtéti eltávolítás mellett döntenek, hogy megakadályozzák a szövődmények kialakulását. A vakbélgyulladás kezeléseként elterjedt appendectomia (féregnyúlvány eltávolítása) rutin műtétnek számít, és a páciensek általában gyorsan felépülnek belőle.

Hasi ultrahang szerepe a vakbélgyulladás esetén

A hasi és kismedencei ultrahang elvégzése azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni. A hasi és ismedencei ultrahang segítségével szakorvosaink meghatározzák a vizsgált szerv méretét, felfedezhetik az eltéréseket, göböket, megnagyobbodást, a gyulladásra utaló jeleket, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek jelenlétét, vérzést. A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat része a belek áttekintő vizsgálata is. A hasi és kismedenceiultrahangvizsgálat lehetőséget ad  az orvosnak arra, hogy elsődleges információkat szerezzen a vakbél állapotáról, segít a betegség korai diagnózisában és kezelésében.

A hasi ultrahang vizsgálat nem igényel beavatkozást. Gyorsan kivitelezhető, non-invazív, precíz és fájdalommentes vizsgálati eljárás, amely nem jár sugárterheléssel. Központunkban, kellemes környezetben, beutaló nélkül, Budán és Pesten azonnal elérhető a hasi ultrahang vizsgálat.

Vakbélgyulladás kezelése

Az appendicitis vagy vakbélgyulladás kezelése általában a féregnyúlvány eltávolításából áll. A vakbélgyulladás során elterjedt appendectomia (féregnyúlvány eltávolítása) a szövődmények megelőzése érdekében fontos, és általában sürgősségi beavatkozásra van szükség.

A vakbélgyulladás során szükséges appendectioma műtét előtt általában a betegnek az orvos által előírt utasításoknak megfelelően kell készülnie, például éhgyomorral érkezni a műtétre. A műtét általában altatásban vagy érzéstelenítésben részesülnek a vakbélgyulladástól szenvedő páciensek, és a sebész eltávolítja a gyulladt vakbél részét.

A vakbél eltávolítása után a betegnek néhány napig kórházban kell maradnia, hogy meggyőződjenek arról, hogy a seb megfelelően gyógyul és nem lép fel semmilyen posztoperatív komplikáció. Ha a műtét után a páciens potenciális fertőzésnek van kitéve vagy fájdalmai vannak, indokolttá válhat különféle fájdalomcsillapítók és antibiotikumok felírása, hogy csökkenjen a fájdalom és a fertőzés kockázata.

Az vakbélgyulladás miatti appendectomia általában sikeres beavatkozás,rutin műtétnek számít és a betegek általában gyorsan felépülnek belőle. Az orvos utasításai szerint az otthoni gyógyulás időszakában ismerni kell a megfelelő ápolási és táplálkozási irányelveket, hogy a teljes felépülés időtartama minél rövidebb legyen.

Ha a beteg időben orvosi segítséget kér és a vakbélgyulladást megfelelően kezelik, akkor nem kell tartani súlyos szövődmények kialakulásától. Azonban, ha a vakbélgyulladást nem kezelik időben, akkor súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki, mint például a vakbél perforációja vagy peritonitis, melyek életveszélyes folyamatok indíthat be a szervezetben. Többek között ezért is rendkívül fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, egészséges életmód és önmonitorozás. 

Vakbélgyulladás megelőzése

Az appendicitis, vagyis vakbélgyulladás kialakulásának pontos oka még mindig nem teljesen tisztázott, azonban bizonyos megelőző intézkedések segíthetnek csökkenteni a kockázatot. Íme néhány javaslat:

 • Egészséges életmód fenntartása: az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás segít megőrizni az immunrendszer egészségét és csökkenti a gyulladás kockázatát.
 • Székrekedés elkerülése: a székrekedés hosszabb távon növelheti az appendicitis kialakulásának esélyét. Fontos, hogy elegendő mennyiségű rost és vizet fogyasztása , valamint a rendszeresen mozgás a vakbélgyulladás kialakulásának megelőzésében.
 • Stressz csökkentése: a stressz hatással lehet az emésztőrendszerre és az immunrendszerre is, ezért fontos, hogy megfelelő stresszkezelő technikákat alkalmazzunk, például meditációt, jóga vagy relaxációs gyakorlatokat a vakbélgyulladás megelőzéseképp.
 • Megfelelő higiéniai szokások: fontos, hogy rendszeresen mossunk kezet, különösen étkezések előtt és után, és kerüljük az olyan helyzeteket, amelyekben könnyen terjedhetnek a baktériumok és vírusok, a gyulladás elkerülése miatt.
 • Kerüljük a dohányzást: a dohányzás gyengíti az immunrendszert, és növeli az appendicitis kialakulásának kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy az appendicitis kialakulását nem mindig lehet teljesen megelőzni, és ha a korábban leírt vakbélgyulladásra utaló tüneteket tapasztalja Ön is, azonnal forduljon orvoshoz.

Kapcsolódó cikkünk

Mi mindenre deríthet fényt az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahangos képalkotó vizsgálat felhasználási köre jóval szélesebb, mint a nagyobb magzat fejlettségének és nemének meghatározása. Az ultrahang diagnosztikáról Dr. Horváth Ilona radiológus, az Ultrahangközpont főorvosát kérdeztük.

Vakbélgyulladás lehetséges szövődményei

Ha a vakbélgyulladást nem diagnosztizálják időben és nem kezelik megfelelően, szövődmények alakulhatnak ki. A vakbélgyulladás lehetséges szövődményei közé tartozhatnak az alább felsorolt kórképek is.

Vakbél-perforáció

A vakbél-perforáció akkor fordul elő, amikor a vakbél falai átszakadnak és a gyulladásos anyagok bejutnak a hasüregbe. Ez egy rendkívül súlyos szövődménye a vakbélgyulladásnak, amely azonnali orvosi ellátást igényel. A vakbél-perforáció akár peritonitist (hasüreggyulladást) is okozhat, ami életveszélyes állapotot jelent.

Vakbél-abszcessz

 A vakbélgyulladás okozta vakbél-abszcessz akkor alakul ki, amikor a gyulladásos anyagok egy zárt zsebbe gyűlnek össze a vakbél körül. Az abszcesszok általában antibiotikumokkal és szúrással vagy drenázzsal kezelhetők.

Sepsis

 A sepsis akkor következik be, amikor a vakbélgyulladás okozta fertőzés elterjed a véráramban. Ez életveszélyes állapot, amely intenzív osztályon történő kezelést igényel.

Szűkület

 A vakbélgyulladás okozta hegesedés vagy a gyulladás miatt duzzadt vakbél falak szűkületet okozhatnak a bélben. Ez akadályozza a béltartalom áthaladását és akár bélelzáródást is okozhat.

Gyulladásos bélbetegségek kialakulása

A vakbélgyulladás növelheti a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásának kockázatát.

Mit csináljon, ha Ön is vakbélgyulladásra utaló tüneteket tapasztal?

Ha Ön is súlyos fájdalmat érzékel az alsó jobb hasi területen, hányingert, hányást, étvágytalanságot, lázat, székrekedést vagy hasmenést tapasztal, ezek a vakbélgyulladásra utaló tünetek lehetnek.A vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnali orvosi vizsgálatra van szükség, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. A vakbélgyulladás időben történő diagnosztizálása és kezelése nagyon fontos, és segít megelőzni a vakbélgyulladás okozta szövődmények kialakulását és elősegíti a mihamarabbi, gyors felépülést.

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK