Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Dr. Bánhegyi Barbara Módosítva: 2024.05.15 11:17

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban mindenképpen kivizsgálást igényel, amelynek egyik alapköve a pajzsmirigy ultrahang. Dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont ízületi- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológusa beszélt a diagnózis felállításának lépéseiről.

Online Bejelentkezés

Dr. Bánhegyi Barbara

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Nyelési, légzési problémák, megnagyobbodott nyirokcsomók esetén fontos a kivizsgálás

Statisztikák szerint az utóbbi két évtizedben duplájára nőtt a pajzsmirigy daganatos betegek száma. Az American Cancer Society felmérése szerint leginkább a fiatalabb nőknél diagnosztizálják a pajzsmirigyrákot, aminek oka pontosan még nem tisztázott, ám valószínű, hogy a hormonális rendszerben kell keresni a magyarázatot.
A pajzsmirigy daganatnak nincsenek egyértelmű tünetei, hiszen a jóindulatú göbök is ugyanolyan tüneteket produkálhatnak. Mégis gondolni kell erre is, ha rekedtségről, a hang mélyüléséről, nyelési és légzési nehézségről, valamint megnagyobbodott nyirokcsomókról panaszkodik a beteg. Természetesen ilyen esetekben sem kell megijedni, ugyanis a jóindulatú elváltozások is hasonló tünetekkel járhatnak. Ugyanakkor ezt a betegség nem feltétlenül jár együtt pajzsmirigy alul- vagy túlműködéssel, ezért az olyan jellegzetes tünetek, mint a testsúlyváltozás, a hajhullás, az emésztési zavarok egyáltalán nem minden esetben utalnak daganatra.A pajzsmirigy tünetei esetén fontos az ultrahang.

Hogyan épül fel a pajzsmirigy vizsgálata?

Ha valaki olyan jellegű tüneteket tapasztal, amelyek pajzsmirigy eredetre utalhatnak, mindenképpen jól teszi, ha kivizsgáltatja magát, még ha legtöbbször jóindulatú elváltozásokról, göbökről van is szó. A kivizsgálás első lépései az endokrinológiai fizikális vizsgálaton és a kikérdezésen túl a laborvizsgálat – különös tekintettel a pajzsmirigy hormonszintekre - és az ultrahangos képalkotás.
- Az ultrahangos vizsgálattal részletes képet kapunk a pajzsmirigyről, fel tudjuk ismerni a jóindulatú csomókat, az olyan kisméretű képleteket, amelyek még nem okozhattak tünetet, meg tudjuk állapítani, hogy adott képlet növekszik-e, és képet kapunk azokról a göbökről is, amelyek rosszindulatúságra utaló tulajdonságokkal rendelkeznek – ismerteti dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont ízületi- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológusa. – Megvizsgáljuk és rögzítjük minden felfedezett képlet méretét, határait, alakját, konzisztenciáját és más tulajdonságait, amelyek alapján besorolhatók egy olyan skálába, amely a jóindulatúság-rosszindulatúság végpontok közt helyezi el az adott képletet. Ugyanakkor sok esetben a pajzsmirigy ultrahangot a pontos diagnózis érdekében ki kell egészíteni a pajzsmirigy izotópos vizsgálatával és vékonytű biopsziával, vagyis szövettani mintavétellel is. Mindezek alapján már olyan részletes diagnózis állítható fel, amely a kezelés irányát is megszabhatja.  

Az ultrahang a kontrollokon és a szűréseken is fontos

Ha a kivizsgálás eredményeként kiderül, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó, pajzsmirigy műtétre lehet szükség, melynek során eltávolítják a pajzsmirigy egy részét, illetve bizonyos esetekben az egész szervet. Utóbbi esetben a páciens hormonpótlásra szorul élete végéig.  A műtét után sokszor izotópkezelésre is sor kerül, hogy ne maradjanak daganatos sejtek. Az utánkövetés, a rendszeres kontroll ebben az esetben - mint minden műtét után - elengedhetetlen, és nagyon fontos részét képezi a fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó, ezért korlátlanul ismételhető ultrahangos vizsgálat.
- Ha pedig „csak” pajzsmirigy göb igazolódik a diagnosztizálás során, annak növekedési tendenciájának követésére is évente kontroll ultrahang vizsgálat elvégzése javasolt – mondja Bánhegyi doktornő. - Ráadásul mivel a pajzsmirigy göb igen gyakori, 40 fölött érdemes szűrőjelleggel is elvégeztetni a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatot. 

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata