Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Dr. Bánhegyi Barbara Módosítva: 2024.02.11 16:15

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a vérvizsgálat és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is elengedhetetlen. Dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont radiológusa arról beszélt, mi is látható az ultrahang felvételeken Hashimoto-kór esetén.

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Hashimoto: magas pulzustól a hízásig

A Hashimoto-kórban érintetteknél az immunrendszer a pajzsmirigy sejtjeit támadja meg, vagyis autoimmun betegségről van szó. Ennek a folyamatnak a következménye, hogy a pajzsmirigyműködés különböző stádiumokon átjutva végül lelassul – a tünetek pedig a stádiumoknak megfelelően alakulnak. Igaz, nem mindenkinél jelennek meg nagyon feltűnő panaszok, a betegség egy ideig akár tünetmentes is maradhat.  

  • Az első, túlműködő stádiumban a pajzsmirigy szövetéből sok hormon szabadul fel, tehát túlműködésre utaló tünetek jelentkezhetnek, mint például magas pulzus, meleg, nedves bőr, a menstruációs ciklus zavarai, esetleg hőemelkedés. Előfordulhat a pajzsmirigy megnagyobbodása is.
  • A második, alulműködő fázisban az ellentétes irányba tolódik a folyamat: alacsonyabb lesz a pajzsmirigyhormon szint és a tünetek alulműködésre utalnak. A bőr hidegnek, száraznak tűnhet, ahogyan a haj is száradni, töredezni kezd, székrekedés, erős hidegérzékenység, fogyási képtelenség mutatkozik, továbbra is menstruációs zavarok lehetnek jelen, előfordulhat koraszülés, vetélés. Laborvizsgálatokkal a magas koleszterinszintre is fény derülhet. 
  • A folyamat végül beállhat egy bizonyos szintre. Ha a szövetpusztulás még nem volt túl nagy mértékű, a pajzsmirigy valamilyen szinten még el tudja látni a feladatát, ha azonban mégis, akkor ún. szubklinikus pajzsmirigy alulműködéssel kell számolni, vagyis azzal, hogy ezután már mindig pótolni kell a hormonokat.

Hogyan lehet diagnosztizálni a Hashimoto-kórt?

Hashimoto-kór esetén fontos a pajzsmirigy ultrahangA Hashimoto-kór diagnosztizálása és kezelése endokrinológiai feladat, és három alapvető lépés mindenképpen szükséges hozzá. Az első a tünetek feltérképezése – ez a vizit során megtörténik. A második lépés a laborvizsgálatok elvégzése. Ilyen esetben nem csak a TRH-t (Tireotropin felszabadító hormon) és a pajzsmirigy hormonok szintjét ellenőrzik, de a pajzsmirigy autoimmun markerek (jelzők) jelenlétét is vizsgálják. Vagyis a TSH laborparaméter mellé szükséges a szabad hormonok vizsgálata (fT3, fT4), amelyekkel felmérhető, hogy a pajzsmirigy mennyire károsodott, illetve aktuálisan milyen állapotban van a hormonháztartás. Az anti-TPO és az anti-TG értékek pedig azt döntik el, hogy van-e autoimmun aktivitás, tehát gyulladás van-e a szervezetben.
A vérvétel mellé pajzsmirigy ultrahang elvégzése is szükséges. a pajzsmirigy gyulladását ugyanis az ultrahang is mutatja. A Hashimoto-kór esetén a pajzsmirigyet inhomogénnek, echoszegénynek írják le, lehetnek benne göbök is.
Ultrahangvizsgálat esetén az echogentiás vagy echoszerkezet röviden attól függ, hogy az adott szövet milyen mértékben képes visszaverni a gép által kibocsátott ultrahanghullámokat.  A különböző szövetek echogenitása más és más, így az esetlegesen kimutatott képlet echogenitása mindig relatív fogalom. Pajzsmirigy esetében az echoszegény kifejezés azt jelenti, hogy az adott területek sötétszürkének, majdnem feketének tűnnek, mert kevés hanghullámot vernek vissza. Ebben az esetben ez a normálistól való eltérésre utal.

- Ha pajzsmirigygöböt találunk, annak jellemzésénél meg kell adni a pontos helyét és méretét. A pajzsmirigygöbök teljes leírásánál ki kell térnünk a göb összetételére, echogenitására, határaira, orientációjára, meszesedés jelenlétére és típusára, erezettségére (vascularisatio) és az esetleges pajzsmirigyen kívüli terjedésre. Az összkép és a méret együtt jelzi a rosszindulatúság kockázatát, és támpontot jelent a kezelési javaslat megfogalmazásához. Ha több göb is van, mindet le kell írni, és kezelési döntést mindre külön kell meghozni – ismerteti dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont radiológusa. – Mindent összevetve az ultrahang a legtöbb esetben választott képalkotó módszer a pajzsmirigygöbök megítéléséhez, mivel könnyen, gyorsan elérhető és nem jár ionizáló sugárzással. Ezenkívül a pajzsmirigy felületes elhelyezkedése lehetővé teszi a magas frekvenciával való ultrahang vizsgálatot a még pontosabb megítéléshez.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangközpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!