Az ultrahang segíthet kideríteni, gyulladásos bélbetegség miatt fáj-e a hasa

Az ultrahang segíthet kideríteni, gyulladásos bélbetegség miatt fáj-e a hasa

Dr. Bánhegyi Barbara Módosítva: 2024.04.03 13:21

A gyulladásos bélbetegségek sok ember életét megkeserítik, azonban tüneteik nem mindig specifikusak, több más kóros állapotra is utalhatnak. Éppen ezért fontos annak tisztázása, mi is okozza az olyan panaszokat, mint a hasi görcsök, hasmenés, fogyás, hiszen a megfelelő terápia a pontos diagnózis függvénye. Az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon milyen helye van a has ultrahangos vizsgálatának a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában.  

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Crohn-betegség és colitis ulcerosa hasi ultrahang

A gyulladásos bélbetegség (IBD) olyan rendellenességek csoportja, mely krónikus gyulladást okoz a belekben. Az állapot bármely korosztályt és nemet érintheti (bár leggyakrabban 15 és 30 éves kor között fordul elő). 

A krónikus gyulladásos bélbetegség két állapotot, a Crohn-betegséget és a Colitis ulcerosa-t (fekélyes vastagbélgyulladás) foglalja magában.   

A betegség kialakulásában téves immunválasz részeként a bélfal nyiroksejtjei aktiválódnak, gyulladásos mediátorok képződnek, majd felmaródásokkal, illetve fekélyekkel járó lokális szöveti károsodás jön létre. Crohn-betegség esetén a gyomor-bélrendszer bármely részén kialakulhat nem folytonos, szakaszos gyulladás- leggyakrabban azonban a vékonybél utolsó (terminalis ileum) és a vastagbél kezdeti (proximalis colon) szakasza érintett. Colitis ulcerosa-nál a folyamat a vastagbél alsó részén kezdődik (a végbelet mindig érinti), és onnan halad felfelé a gyulladás. 

A betegségnek aktív és nyugalmi periódusai (remisszió) vannak, vagyis hol fellángolnak, hol pedig tünetmentessé válnak. Tüneteik hasonlók lehetnek, ezek intenzitása a gyulladás súlyosságától függően változik.  

Leggyakoribb tünetek:

  • hasmenés 

  • puffadás 

  • fáradtság 

  • hasi fájdalom és görcsök 

  • vér a székletében 

  • nem szándékos fogyás 

A krónikus gyulladásos bélbetegségeket fontos elkülöníteni a hasonló panaszokat okozó IBS-től (irritábilis bél szindróma), ami az emésztőrendszer funkciózavara. Az IBD-vel ellentétben az IBS nem károsítja a beleket, nem okoz gyulladást és nem növeli a vastagbélrák kockázatát. Éppen azért, mert nem okoz semmilyen elváltozást, így nincs olyan diagnosztikus eljárás, képalkotó vizsgálat, mely egyértelműen utalna az állapot meglétére- így az orvos a panaszok alapján állítja fel a diagnózist. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor ne lenne szükség vizsgálatokra, hiszen fontos, hogy el lehessen különíteni más, súlyosabb, szövődményeket okozó betegségektől! 

Az ultrahang szerepe a gyulladásos bélbetegségek diagnosztizálásában 

A krónikus gyulladásos bélbetegségek diagnosztizálásában fontos szerepet kap a laborvizsgálat, a székletvizsgálat, valamint különböző képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MRI), kolonoszkópia, endoszkópos eljárások, valamint a ma már ritkábban alkalmazott kontasztanyagos röntgen vizsgálat. 

Fontos, hogy több vizsgálat együttese alapján állítható fel egyértelműen a diagnózis. Bár az ultrahang vizsgálat könnyen elérhető, járóbeteg ellátás keretein belül is végezhető, nem invazív, fájdalommentes és gyors, sajnos egyedül ennek eredménye nem elég. Viszont nem szabad lebecsülni a vizsgálat fontosságát a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában és nyomon követésében. 

Az ultrahang vizsgálat segíthet az aktuális állapot felmérésében, a bélfal vastagságának, esetlegesen struktúrájának meghatározásában, némely szövődmény (pl. tályog) kimutatásában, valamint az utánkövetésében - mondja az Ultrahangközpont radiológusa. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Az epehólyag echodens képletekkel kitöltött fala jelentősen nem vaskosabb. Ez mit jelent szükséges e műtét.A másik kérdésem mit jelent mit jelez a következő. A prosztata 55x 40 mm benne 27 mm echodusabb terület látható jelez e rosszindulató elváltozást . 2020 ban volt prosztata műtétem a vizsgálata a mintának jóindulató volt a megnagyobbodas.

Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Nyemecz Dorottya radiológus
Kedves Gábor!

A kérdéses ultrahangképletről elsősorban személyes megjelenésű vizit keretében lehetne diagnózist felállítani. Az Ön által leírtak alapján az epehólyag leírásból nem derül ki, hogy epekő vagy polip van mögötte.
A prosztata probléma miatt pedig javaslom keresse fel urológusát további vizsgálatok, mintavétel céljából, hogy megállapításra kerüljön jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Jó egészséget kívánok önnek!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

Prima Medica Egészségközpontok