Herevisszér

Herevisszér

Módosítva: 2023.12.30 00:02

A herevisszér oka a herevénákban lévő billentyűk elégtelensége, amelyek normális körülmények között megakadályozzák a vér visszaáramlását. A herevisszér esetén a billentyűk nem működnek megfelelően, a vér torlódik, ami hozzájárul a vénák kitágulásához és a herezacskó duzzadásához.

Mi a herevisszér?

A herevisszér okai

A herevisszér tünetei

A herevisszér diagnózisa

Az ultrahangvizsgálat szerepe a herevisszér diagnózisában

A herevisszér kezelése

Kapcsolódó cikkünk

Nem tapintható here gyerekeknél- ultrahanggal tisztázható a baj

A herékkel kapcsolatos problémák bár ijesztőnek tűnnek a fiúgyermekek szülei számára, ám ezek a gondok sokszor maguktól megoldódnak, ráadásul gyakoriak. Az ultrahang segít a legtöbb hasonló zavar diagnosztikájában, így fontos annak eldöntése céljából, vajon szükség van-e komolyabb beavatkozásra, és ha igen, akkor mikor. Dr. Kövi Ritát, az Ultrahangközpont gyermek radiológusát kérdeztük a témában. 

Mi a herevisszér?

A herevisszér egy olyan állapot, amikor a herezacskóban található vénák kitágulnak és eltorzulnak. Hasonlóan a láb vagy az alsó végtagok visszereihez, a herevisszér is a vénák elégtelenségéből ered, ami megakadályozza a vér visszaáramlását a herezacskóban. Ez a kiboltosulás gyakrabban érinti a bal herezacskót, de előfordulhat mindkét oldalon is.

A herevisszér okai

A herevisszér kialakulásának hátterében számos tényező áll, és a leggyakoribb okok a következők:

 1. Billentyűk elégtelensége: A herezacskó vénáiban található billentyűk normális körülmények között segítik a vér áramlását egy irányba, megakadályozva annak visszafolyását. A herevisszér kialakul, amikor ezek a billentyűk nem működnek megfelelően, és a vér visszaáramlik, kitágítva a vénákat.
 2. Genetikai faktorok: A genetikai hajlam is szerepet játszhat a herevisszér kialakulásában. Ha a családban már előfordult a betegség, az növelheti a hajlamot az állapot kialakulására.
 3. Álló vagy ülő életmód: Hosszú ideig tartó állás vagy ülés a munka vagy életmód következtében növelheti a herevisszér kialakulásának kockázatát. Az álló vagy ülő pozícióban a vér nehezebben tud megfelelően áramolni.
 4. Kor: Az életkor előrehaladtával az érfalak elveszíthetik rugalmasságukat, ami növelheti a herevisszér kialakulásának kockázatát.
 5. Túlsúly és elhízás: A túlsúlyos vagy elhízott személyek nagyobb terhet rónak a az erek egészséges működésére, ami növelheti a herevisszér kialakulásának esélyét.
 6. Hormonális változások: Hormonális változások, például fogamzásgátló szedése vagy hormonpótló terápia alkalmazása, szintén hozzájárulhatnak a herevisszér kialakulásához.
 7. Fizikai inaktivitás: A rendszeres testmozgás nélküli életmód szintén növelheti a herevisszér kialakulásának esélyét. A mozgás segíti a vér keringését és erősíti az érfalakat.

Az okok összetettek lehetnek, és bizonyos egyének esetében több tényező együttesen járulhat hozzá a herevisszér kialakulásához. Az is fontos, hogy az egyéni kockázati tényezőket és hajlamosító okokat figyelembe vegyük a megfelelő kezelési tervezet kidolgozásához.

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

A herevisszér tünetei

A herevisszér tünetei változóak lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a jelenségeket. A tünetek súlyossága és megjelenési formája attól függ, hogy mennyire kiterjedt a herevisszér, és milyen egyéb tényezők is szerepet játszanak. Az alábbiakban felsorolok néhány gyakori tünetet, melyek a herevisszérrel összefügghetnek: 

 1. Duzzanat és eltorzulás: A herevisszér általában látható vagy tapintható duzzanatot és eltorzulást eredményez a herezacskó területén. A vénák kitágulnak és kanyargósak lehetnek, láthatóvá téve őket a bőr alatt.
 2. Fájdalom vagy kellemetlenségérzés: Sok embert fájdalom vagy kellemetlenség kísér a herezacskó területén, különösen hosszú ideig tartó állás vagy ülés után. Az érintett területen lehet nyomás- vagy feszülésérzés.
 3. Kisugárzó fájdalom: A herevisszér okozta véráramlási problémák miatt a fájdalom a herezacskótól a comb irányába is sugározhat.
 4. Viszketés és égő érzés: A bőrön tapasztalható viszketés és égő érzés is gyakori tünet lehet, mivel a kitágult vénák nyomást gyakorolnak a környező szövetekre.
 5. Éjszakai görcsök: Az érintett területeken éjszakai lábgörcsök is jelentkezhetnek, ami az elégtelen vérkeringés következménye lehet.
 6. Fáradtság és gyengeség: Az elégtelen vérkeringés miatt a lábak fáradtabbak lehetnek, és az érintett személy fokozott fáradtságot vagy gyengeséget érezhet.
 7. Változások a spermiumokban (meddőség): Férfiaknál a herevisszér meddőséget okozhat, mivel a kiboltosuló vénák befolyásolhatják a spermiumok fejlődését és mozgását.

Fontos megjegyezni, hogy a herevisszér tünetei változóak lehetnek, és néhányan egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket. Emellett az érintett területeken megjelenő tünetek más egészségügyi problémákat is utánozhatnak, így azoknál, akik tüneteket észlelnek, fontos az orvosi vizsgálat és diagnózis kérése. Az orvosok a tünetek alapján és egyéb vizsgálatok segítségével határozzák meg a herevisszér pontos típusát és súlyosságát, ami alapján a megfelelő kezelési tervet dolgozzák ki.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A herevisszér diagnózisa

A herevisszér diagnózisa szakember által végzett alapos orvosi vizsgálatokon és képalkotó eljárásokon alapul. A diagnózis folyamata magában foglalja a beteg kórtörténetének felvétele mellett a fizikai vizsgálatokat és a specifikus képalkotó vizsgálatokat is.

 1. Orvosi anamnézis: Az orvos első lépésként részletesen megbeszéli a beteggel a tüneteket, panaszokat, valamint a beteg vagy családtagjai esetleges genetikai hajlamát. Fontos információkhoz juthat azokról a tényezőkről, amelyek növelhetik a herevisszér kialakulásának kockázatát, például a munkahelyi álló vagy ülő munka, genetikai tényezők vagy korábbi érrendszeri problémák.
 2. Fizikális vizsgálat: Az orvos elvégzi a fizikális vizsgálatot, amely magában foglalja a herezacskó tapintását és vizsgálatát. Az érintett területeken valószínűleg láthatók vagy érezhetők lesznek a kitágult vénák és azok eltorzulása.
 3. Vizsgálat mozgás közben: Az orvos gyakran kéri a betegeket, hogy változtassa meg a testhelyzetét, például hajoljon le, köhögjön vagy próbáljon meg állni, mivel ezek a mozgások segíthetnek abban, hogy a herevisszér kitágult vénái jobban láthatók legyenek.
 4. Ultrahangvizsgálat: Az ultrahangvizsgálat kulcsfontosságú a herevisszér diagnózisában. Az ultrahang képalkotó eljárás, amely segítségével az orvosok részletesen megvizsgálhatják a herezacskó vénáit és meghatározhatják a herevisszér mértékét és elterjedését. Ez a vizsgálat nem invazív, fájdalommentes és nagyon hatékony.
 5. Doppler ultrahang: A Doppler ultrahangvizsgálat segíthet az áramló vér sebességének mérésében és az érrendszeri problémák érzékelésében. Ez további információkat szolgáltathat az orvosnak a herevisszérrel kapcsolatos állapotról.
 6. Egyéb képalkotó vizsgálatok: Ritkább esetekben vagy ha az ultrahangvizsgálat nem elegendő, az orvos más képalkotó eljárásokat is alkalmazhat, mint például a CT-vizsgálat vagy a mágneses rezonancia képalkotás (MRI).

A herevisszér diagnózisa fontos lépés a megfelelő kezelési terv kialakításában. Az orvos a diagnózis alapján értékeli a herevisszér súlyosságát és típusát, és ennek alapján dönt a szükséges kezelésről vagy intézkedésekről. A korai diagnózis és kezelés segíthet megelőzni a további szövődmények kialakulását és javítani a beteg életminőségét.

Az ultrahangvizsgálat szerepe a herevisszér diagnózisában

Az ultrahangvizsgálat rendkívül fontos szerepet játszik a herevisszér diagnózisában és kezelési tervének kialakításában. Az ultrahangvizsgálat a következőképpen járul hozzá a hatékony orvosi ellátáshoz:

 1. Pontos lokalizáció és mérték: Az ultrahangvizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosan lokalizálják a kitágult vénákat a herezacskó területén. A vénák elhelyezkedésének és méretének pontos meghatározása kulcsfontosságú a herevisszér típusának és súlyosságának megértéséhez.
 2. Érrendszeri áramlás értékelése: A Doppler-ultrahang segítségével az orvosok értékelni tudják az érrendszeri áramlást a herezacskó területén. Ez segít abban, hogy megértsék az érrendszeri problémákat, például a vér visszaáramlásának mértékét és sebességét.
 3. A terápia hatékonyságának követése: Az ultrahangvizsgálat nemcsak a diagnózishoz, hanem a kezelés hatékonyságának követéséhez is használható. Az orvosok rendszeres ultrahangvizsgálatokkal monitorozhatják a herevisszér állapotát, és értékelhetik a terápia eredményességét.
 4. Műtéti tervezés: Amennyiben szükség van műtéti beavatkozásra, az ultrahangvizsgálat alapján az orvosok pontosan megtervezhetik a műtétet. Az érintett vénák pontos lokalizációja és mérete segít a műtéti beavatkozás tervezésében, hogy a lehető legprecízebb eredményeket érjék el.
 5. Non-invazív és fájdalommentes vizsgálat: Az ultrahangvizsgálat egy non-invazív és fájdalommentes eljárás, ami azt jelenti, hogy nincs szükség sebészeti beavatkozásra vagy fájdalmas injekciókra. Ezáltal minimalizálja a betegek kényelmetlenségét és növeli a vizsgálatokhoz való hajlandóságot.
 6. Gyors és kényelmes vizsgálat: Az ultrahangvizsgálat gyorsan elvégezhető, és a beteg számára is kényelmes. Nincs szükség különleges előkészületekre, és az eredmények gyorsan elérhetők.

Az ultrahangvizsgálat rendkívül hatékony eszköz a herevisszér diagnózisában és követésében. A részletes képalkotás és az érrendszeri áramlás értékelése révén az orvosok részletes betekintést nyerhetnek a herezacskó érrendszeri állapotába, ami alapján személyre szabott kezelési tervet dolgozhatnak ki.

A herevisszér kezelése

A herevisszér kezelése számos módon történhet, és az alkalmazott terápia az állapot súlyosságától, a tünetektől, valamint az egyéni egészségügyi állapottól függ.

 1. Életmódváltás: Az életmódváltás is kulcsfontosságú szerepet játszhat a herevisszér kezelésében. A rendszeres testmozgás, az egészséges étrend és a testsúly optimalizálása mind hozzájárulhat a vérkeringés javításához és az érrendszeri problémák enyhítéséhez.
 2. Szkleroterápia: A szkleroterápia során egy speciális oldatot injektálnak a kitágult vénákba, amely összeragasztja azokat és bezárja őket. Ezáltal az érintett vénák eltűnnek, és a vér más, egészséges vénákon keresztül áramlik.
 3. Lézerterápia: A lézerterápia során a lézerfényt használják a kitágult vénák megsemmisítésére vagy összeragasztására. Ez minimális invazivitást jelent és lehetővé teszi, hogy az érintett vénák összehúzódjanak és eltűnjenek.
 4. Műtéti beavatkozás: A műtéti beavatkozás a súlyosabb herevisszér esetekre alkalmazható. Ilyenkor az orvos eltávolítja vagy lezárja a kiterjedt vénákat, így helyreállítva a vér normális áramlását.
 5. Embolizáció: Az embolizáció során egy speciális anyaggal vagy hővel töltik meg a kitágult vénákat, hogy azok összezsugorodjanak és bezárjanak. Ez általában egy minimálinvazív eljárás, és a vénák hosszabb távon eltűnnek.

 

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK