Gyermek hasi ultrahang

Gyermek hasi ultrahang

Módosítva: 2024.02.06 12:20

Az ultrahang egy non-invazív kivizsgálási módszer, amely fontos diagnosztikai értékkel bír gyermekek esetén is. Különböző hasi tünetek jelentkezése esetén, fontos az időben történő gyermek hasi ultrahang elvégzése.

Gyermek hasi ultrahang - Tartalom

Mit mutat a gyermek hasi ultrahang?

Mire jó a gyermek hasi ultrahang?

Milyen betegségekre deríthet fényt a gyermek hasi ultrahang?

Gyermek hasi ultrahang kivizsgálása menete

Gyermek hasi ultrahang indikációi

Mit mutat a gyermek hasi ultrahang?

A gyermek hasi ultrahang segítségével az orvos vizsgálhatja és értékelheti a gyermek hasi szerveket és struktúrákat, például a májat, az epehólyagot, az epevezetékeket, a hasnyálmirigyet, a veseket, a húgyhólyagot, a gyomrot és a bélrendszert. Az ultrahangvizsgálat során az orvos általában megvizsgálja ezeket a szerveket, hogy azok rendesen működnek-e, és nincsenek-e rajtuk rendellenességek vagy elváltozások.

A hasi ultrahang segítségével az orvos megállapíthatja a következőket:

 • Szervméretek és szerkezet: Az ultrahang segítségével az orvos meg tudja állapítani a szervek méretét, formáját és szerkezetét. Például meg tudja nézni, hogy a máj mérete és szerkezete normális-e, vagy esetlegesen megnagyobbodott-e vagy elváltozásokat mutat-e.
 • Kőképződés és elváltozások: Az ultrahangvizsgálat segítségével az orvos képes kimutatni köveket az epehólyagban vagy az epevezetékekben, cisztákat a vesékben, vagy más elváltozásokat és rendellenességeket a hasi szervekben.
 • Véráramlás: Az ultrahang képes értékelni a véráramlást a hasi artériákban és erekben, amely segíthet az orvosnak abban, hogy megítélje a Gyermek hasi ultrahangszervek vérellátását.
 • Folyadék felhalmozódás: Az ultrahang segítségével az orvos észlelhet folyadék felhalmozódását a hasi üregekben vagy szervek körül, ami lehet például hasi folyadékgyülem vagy ciszta.
 • Fertőzés vagy gyulladás: Az ultrahangvizsgálat segíthet az orvosnak megállapítani, hogy a hasi szervekben van-e fertőzés vagy gyulladás jelenléte.

A gyermek hasi ultrahang segítségével az orvos számos kóros állapotot vagy betegséget diagnosztizálhat, és segíthet abban, hogy megfelelő kezelési tervet alakítson ki. Fontos, hogy a gyermek ultrahangvizsgálatát képzett és tapasztalt szakember végezze, például gyermek radiológus vagy ultrahang szakorvos.

Mire jó a gyermek hasi ultrahang?

A gyermek hasi ultrahang egy fontos diagnosztikai eszköz, amelyet használnak a gyermekkori hasi panaszok és betegségek kivizsgálására. A hasi ultrahang segítségével az orvosok részletes képet kaphatnak a gyermek hasi szervekről és struktúrákról anélkül, hogy műtéti beavatkozásra lenne szükség.

A gyermek hasi ultrahang számos célt szolgálhat, köztük az alábbiak is.

 • Szervek vizsgálata: Az ultrahangvizsgálat segítségével az orvosok meg tudják vizsgálni és értékelni a gyermek hasi szerveit, mint például a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a veséket, a húgyhólyagot, a gyomrot és a bélrendszert.
 • Rendellenességek kimutatása: Az ultrahangvizsgálat segítségével az orvosok képesek kimutatni különböző rendellenességeket és elváltozásokat a hasi szervekben, mint például kövek az epehólyagban vagy az epevezetékekben, ciszták a vesékben, vagy más strukturális elváltozásokat.
 • Folyadékgyülem kimutatása: Az ultrahang segítségével az orvosok észlelhetnek folyadék felhalmozódását a hasi üregekben vagy szervek körül, ami lehet például hasi folyadékgyülem vagy ciszta.
 • Fertőzések vagy gyulladások észlelése: Az ultrahangvizsgálat segíthet az orvosoknak megállapítani, hogy a hasi szervekben van-e fertőzés vagy gyulladás jelenléte.
 • Véráramlás értékelése: Az ultrahang képes értékelni a véráramlást a hasi artériákban és erekben, amely segíthet az orvosnak abban, hogy megítélje a szervek vérellátását.

A gyermek hasi ultrahang segíthet a gyermekgyógyászoknak és más szakembereknek a megfelelő diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Fontos, hogy a vizsgálatot képzett és tapasztalt szakember végezze, és hogy a gyermek megfelelő előkészítésben részesüljön a vizsgálat során.

Milyen betegségekre deríthet fényt a gyermek hasi ultrahang?

A gyermek hasi ultrahang számos betegség vagy állapot diagnosztizálásában és értékelésében segíthet. Néhány közülük:

 • Epehólyag- és epeúti betegségek: Az ultrahang segítségével kimutathatók az epehólyagban és az epeutakban található kövek, az epehólyag gyulladása (kolecisztitisz), az epevezeték tágulata (epevezeték dilatáció), az epehólyag polipjai vagy az epeúti elzáródások.
 • Májbetegségek: Az ultrahang használható a máj méretének és szerkezetének értékelésére, valamint olyan májbetegségek kimutatására, mint például a zsíros májbetegség, a májzsugorodás, a májelégtelenség vagy a májdaganatok.
 • Vesebetegségek: Az ultrahang segítségével az orvosok értékelhetik a vesék méretét, alakját és szerkezetét, valamint kimutathatják olyan állapotokat, mint például a veseelégtelenség, a vesekövek, ciszták vagy más elváltozások.
 • Hasnyálmirigybetegségek: Az ultrahangvizsgálat segíthet a hasnyálmirigy méretének és szerkezetének értékelésében, valamint olyan állapotok felismerésében, mint például a hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) vagy a hasnyálmirigy daganatai.
 • Gyomor- és bélműködési zavarok: Az ultrahang segíthet az orvosoknak megvizsgálni a gyomor és a bélrendszer állapotát, és felismerni olyan állapotokat, mint például a gyomor- és bélrendszeri daganatok, a gyulladásos bélbetegségek, a bélelzáródás vagy a gyomorfekély.
 • Hasi daganatok és ciszták: Az ultrahang segíthet az orvosoknak azonosítani és értékelni a hasi daganatokat és cisztákat, és megkülönböztetni őket jó- és rosszindulatú elváltozásoktól.
 • Fertőzések és gyulladások: Az ultrahang segíthet az orvosoknak kimutatni a hasi szervekben lévő fertőzéseket vagy gyulladásokat, mint például az epehólyag- vagy vesegyulladást.

Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen betegségekre vagy állapotokra deríthet fényt a gyermek hasi ultrahang. Fontos megjegyezni, hogy az ultrahangvizsgálatot mindig képzett és tapasztalt szakember végezze, és hogy a vizsgálatot más képalkotó eljárásokkal, laboratóriumi tesztekkel és klinikai értékelésekkel egészítsék ki a pontos diagnózis érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Gyermek hasi ultrahang kivizsgálás menete

A gyermek hasi ultrahangvizsgálat menete általában a következő lépésekből áll:

 • Előkészületek: A vizsgálat előtt a gyermeket lehet kérni, hogy ne egyen vagy igyon bizonyos időszakban, például néhány órával a vizsgálat előtt, különösen ha az ultrahangvizsgálatot éhgyomorra végzik. Az orvos általában megadja az utasításokat, hogy milyen előkészületeket kell követni a vizsgálat előtt.
 • Közvetlen előkészítés: A vizsgálat előtt a gyermeket felkérhetik, hogy vegyen fel egy kórházi ruhát vagy elvegyen bizonyos ruházatot az adott terület megfelelő kitettségéhez. Ha szükséges, az ultrahang technikus kérheti a gyermeket, hogy feküdjön vagy üljön kényelmesen az ultrahangvizsgálat során.
 • Konzultáció: Az ultrahang technikus vagy a radiológus röviden megbeszéli a vizsgálat menetét és a várható eredményeket a gyermekkel és/vagy a szülőkkel.
 • Zselé felhordása: Az ultrahang technikus zselét vagy kenőcsöt helyez az ultrahangfejre, amelyet a bőrre helyeznek. Ez segít a hanghullámok jobb vezetésében és javítja a képminőséget.
 • Ultrahangvizsgálat végrehajtása: Az ultrahang technikus vagy radiológus az ultrahangfejet a hasi területre helyezi, és mozgatja az adott terület körül, miközben ultrahangképeket készít. Az ultrahangfej segítségével hanghullámokat bocsátanak ki a testbe, amelyek visszaverődnek a szervek és struktúrák felületéről, és egy számítógép segítségével képeket hoznak létre.
 • Vizsgálat befejezése és kiértékelés: Miután az összes szükséges kép elkészült, az ultrahang technikus vagy a radiológus értékeli a képeket, és szükség esetén további képeket készít. A vizsgálat befejezése után az orvos vagy az ultrahang szakember összegzi az eredményeket, és megbeszélik azokat a gyermekkel és/vagy a szülőkkel.
 • Jelentés kiadása és további lépések: Az ultrahangvizsgálat eredményeit rögzítik és jelentik, és szükség esetén további vizsgálatokra vagy kezelésre lehet szükség.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermek hasi ultrahangvizsgálat menete kissé eltérhet az egyes orvosi intézményekben vagy a konkrét vizsgálat céljától függően. Általában azonban az ultrahangvizsgálat egy nem invazív és fájdalommentes eljárás, amelyet általában könnyen el lehet végezni, anélkül, hogy bármilyen különleges előkészületek vagy utókezelések szükségesek lennének.

Kapcsolódó cikkünk

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az ultrahang szerepét ismertette a magas CRP érték okának tisztázásában. 

Gyermek hasi ultrahang indikációi

A gyermek hasi ultrahangvizsgálat indikációi közé tartoznak az alábbiak:

 • Hasfájás vagy fájdalom: Ha a gyermek hasi fájdalmat vagy diszkomfortot tapasztal, és az ok nem egyértelmű, az orvos rendelhet gyermek hasi ultrahangvizsgálatot az okok kiderítésére.
 • Emésztési problémák: Emésztési problémák, például hasmenés, székrekedés, hányás vagy puffadás esetén az ultrahangvizsgálat segíthet az orvosnak az emésztőrendszer állapotának értékelésében.
 • Hasüregi duzzanat vagy folyadékgyülem: Ha a gyermeknél hasi duzzanatot vagy folyadékgyülemet észlelnek, az ultrahangvizsgálat segíthet az orvosnak az okok feltárásában, például az ascites (hasi folyadékgyülem) vagy egyéb okok esetén.
 • Vizeletproblémák: Ha a gyermek vizeletproblémákkal küzd, például gyakori vagy fájdalmas vizeléssel, az ultrahang segíthet a vesék és a húgyhólyag állapotának értékelésében.
 • Laboratóriumi eredmények kiegészítése: Ha a gyermek laboratóriumi tesztekkel kapott eredményei nem egyértelműek vagy kiegészítést igényelnek, az ultrahangvizsgálat segíthet az orvosnak a diagnózis felállításában.
 • Rutinszerű szűrés: Néhány esetben az ultrahangvizsgálatot rutinszerűen végezhetik el a gyermek állapotának értékelése érdekében, például éves orvosi vizsgálatok vagy bizonyos betegségek szűrése során.
 • Fertőzések vagy gyulladások gyanúja: Ha a gyermeknél fertőzés vagy gyulladás gyanúja merül fel a hasi szervekben, például az epehólyag vagy a vesék területén, az ultrahang segíthet az orvosnak a pontos diagnózis felállításában.

Ezek csak néhány példa a gyermek hasi ultrahangvizsgálat indikációira. Fontos, hogy az ultrahangvizsgálatot mindig orvosi szakember rendelje el, és hogy a vizsgálatot a gyermek állapotának és tüneteinek megfelelően értékeljék és értelmezzék.

Téma szakértői

Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus


 

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK