Ultrahanggal kiderülhet, miért fáj gyakran a gyermeke hasa

Ultrahanggal kiderülhet, miért fáj gyakran a gyermeke hasa

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.11.13 10:13

A gyermekkori hasfájás igen gyakori problémának számít, melynek hátterében számtalan probléma húzódhat. Sok csecsemőnél is jelentkezik, ám az esetek többségében 3 hónapos kor után fokozatosan elmúlik. Azonban, ha a probléma túl nagy mértékű, illetve később is gyakran visszatér, érdemes hasi ultrahangot végeztetni, melynek során több kóros állapotra is fény derülhet. Dr. Kövi Ritát, az Ultrahangközpont gyermek radiológusát a gyermekkori hasfájás okairól kérdeztük, valamint arról, vajon mikor érdemes ultrahangra vinni a gyermekünket.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

A gyomor/hasi fájdalom nagyon gyakori a gyermekek körében. Oka igen szerteágazó lehet, és van, hogy nem is derül ki, mi okozta a panaszt (ilyenkor meglehet, hogy pszichés eredetű). Néha azonban -már a kikérdezésnél- kiderül, mi is váltja ki a problémát- ilyenkor nincs is szükség további tesztekre. Gyakori, amikor bélgázok, túl sok evés, habzsolás miatt fájdul meg a gyerek hasa- ilyenkor rendszerint pár óra, maximum 1-2 nap alatt elmúlik a panasz.

Mikor forduljon gyermekével orvoshoz?

  • Nagy a fájdalom intenzitása
  • Minimum 2 napja áll fenn a panasz
  • Egyéb tünetek is kísérik (láz, hányinger, hányás, hasmenés, vizeletürítési problémák, bőrkiütés)
  • Fájdalom/duzzanat fiúknál az ágyékban/herében
  • Véres széklet (ekkor sürgősségi)

Az ultrahang szerepe a hasi fájdalmak diagnosztikájában

Amennyiben a gyermeke erős/hosszantartó hasi fájdalomra panaszkodik, úgy a hasi ultrahang az egyik alap vizsgálati módszer, hiszen segítségével alaposan szemügyre vehető a máj, epehólyag/vezetékek, gyomor, belek, ivarszervek, hasnyálmirigy, vesék, a hólyag, valamint a lép. Megállapítható, hogy vannak-e elváltozások, gyulladások, oda nem illő képletek. Segít meghatározni a fájdalom forrását, a puffadás, székrekedés bizonyos okait, kimutatja az epeköveket, veseköveket, tályogokat, a vakbélgyulladást, továbbá láthatóvá válik, ha bizonyos szerv megnagyobbodott (pl.lép). Doppler ultrahanggal a véráramlás is jól megfigyelhető, így nagy szerepe van a herék/petefészkek torziójának diagnosztizálásában.

“Négy hetes csecsemőkorban a gyomorkimenet-szűkület is az ultrahang diagnosztika területe.  Ilyenkor a táplálék nem tud a vékonybélbe jutni, mivel a gyomorkimenet izomzata megvastagszik, így a keletkező szűkület miatt nem tud tovább haladni. A probléma általában 3-6 hetes fiúkat érinti inkább. Ilyenkor a baba sír, és étkezés után nem sokkal nagyot bukik, esetleg hány (sugárban), valamint megfigyelhető, hogy bár jó az étvágya, a testsúlya csökken”- mondja Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa.

gyerekkori hasfájásBármilyen meglepő, de a hasfájást epe/vesekő is okozhatja, ugyanúgy, mint a felnőtteknél, ezért nem szabad ezt a lehetőséget sem kizárni, valamint gondolni kell a prevencióra is (pl. kellő mennyiségű folyadékbevitel, sóbevitel csökkentése, egészséges táplálkozás stb).

Szerencsére az ultrahang vizsgálat semmilyen fájdalommal, sugárterheléssel nem jár, így a gyermekek jól szokták viselni. Amire ügyeljen, hogy a gyermeke előtte 3-4 órával ne egyen (csecsemőket ne koplaltassunk, rájuk ez nem vonatkozik), ám igyon (szénsavmenteset), hogy ne legyen üres a hólyag!

További okok a gyermekkori hasfájás hátterében (ezek nem UH diagnosztikán alapulnak)

  • Gyomorhurut
  • Ételmérgezés
  • Stressz
  • Ételintolerancia
  • IBS
  • Laktózérzékenység

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK