Bélelzáródás - Ultrahang Központ

Bélelzáródás - Ultrahang Központ

Módosítva: 2023.04.28 08:50

A bélelzáródás (ileusz) során megszűnik a belek táplálékot és salakanyagot továbbító funkciója, ami akár életveszélyes állapotot is eredményezhet, ezért rendkívül fontos időben történő felismerése és kezelése.

Bélelzáródás - Tartalom

Mi az a bélelzáródás?

Bélelzáródás tünetei

Bélelzáródás okai

Bélelzáródás diagnózisa

Hasi ultrahang szerepe bélelzáródás esetén

Bélelzáródás kezelése

Bélelzáródás lehetséges szövődményei

Bélelzáródással kapcsolatos szolgáltatásaink

Hasi és kismedencei ultrahang

Mi az a bélelzáródás?

Bélelzáródás (vagy ileusz, bélelzáródási szindróma) az a kóros állapot, amikor a belek valamilyen okból (például daganat, idegentest, gyulladás, hegszövet) összenyomódnak, elzáródnak, és a bélmozgások akadályozottak vagy megszűnnek. A bélelzáródásnak két fő csoportját ismerjük: a mechanikus és a paralitikus ileuszt (bélizmok bénulása). A bélelzáródás lehet részleges, ilyenkor szubileuszról beszélünk. A bélelzáródás során fellépő kóros állapot komoly egészségügyi problémákat okozhat, mivel a béltartalom nem tudja elhagyni a testet a szokásos módon, ami súlyos fájdalmat, puffadást, hányingert, hányást, hasmenést vagy székrekedést, valamint súlyosabb esetekben bélperforációt, fertőzéseket és más szövődményeket okozhat. Általában azonnali orvosi beavatkozást igényel és súlyosabb bélelzáródás esetén akár sürgősségi műtét is szükségessé válhat.

Bélelzáródás tünetei

A bélelzáródás tünetei változóak lehetnek, attól függően, hogy a bél melyik részén alakul ki a bélelzáródás, illetve annak súlyosságától és időtartamától is függ. A bélelzáródás tünetei közé tartozhatnak:

  • Súlyos hasi fájdalom és görcsök
  • Émelygés és hányinger
  • Fokozott gázképződés és puffadás
  • Hányás
  • Székrekedés vagy akadozó, véres hasmenés
  • Az étvágy csökkenése
  • Folyadékvesztés és kiszáradás
  • Gyengeség és általános rosszullét érzése
  • Magas láz

Ha az elzáródást belső akadály vagy külső nyomás okozza (mechanikus ileusz), akkor erős, görcsös hasi fájdalom, hányás, haspuffadás és székrekedés a bélelzáródás vezető tünetei. A bélizmok bénulása esetén (paralítikus ileusz) a puffadás és a székrekedés a bélelzáródás során tapasztalt elsődleges tünet.A bélelzáródás tünetei függnek az elzáródás helyétől is: ha a bélelzáródás a felső bélszakaszban történik, akkor a székrekedés csak később jelentkezik, de a görcsös fájdalom és a hányás annál hamarabb is jellemző. A vastagbél elzáródásánál a székrekedés és a puffadás a jelentősebb tünet.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja Ön is, fontos azonnal orvoshoz fordulni, mivel a bélelzáródás súlyos állapot, így az időben történő kezelése életmentő lehet.

Bélelzáródás okai

A bélelzáródás több okból is kialakulhat. Azonban az alábbiak gyakran állnak a bélelzáródás hátterében:

Daganatok: A bélrendszerben kialakuló daganatok, például vastagbél- vagy végbél daganatok okozhatnak bélelzáródást, ha azok elzárják a bélnyílást és így a normális bélmozgás akadályozottá válik.

Hegképződés: A korábbi műtétek, gyulladások, fertőzések vagy bélrendszeri sérülések miatt kialakuló hegszövetek is okozhatnak bélelzáródást.

Idegentest: A lenyelt, emésztetlen tárgyak (például csontok vagy éles tárgyak), melyek nem tudnak áthaladni a bélrendszeren, akadályt képezhetnek, így ezek is állhatnak a bélelzáródás hátterében.

Divertikulitisz: A divertikulitisz a bélrendszer egyik betegsége, amely során a bél falában kiemelkedések, úgynevezett divertikulumok képződnek, melyek begyulladhatnak és elzáródást okozhatnak.

Bélrendszeri görcsök: A bélmozgások görcsökkel társuló összehúzódása is akadályozhatja az élelmiszerek, folyadékok áthaladását, így bélelzáródást okozva.

Külső nyomás: Külső nyomás, például terhesség vagy hasi sérülések isokozhatnak bélelzáródást.

Hasi adhéziók: Hasi műtétek során kialakult hegképződések is okozhatnak bélelzáródást.

Invagináció: Gyermekkorban előfrodulhat két,egymást követő bélszakasz egymásba csúszása is, amely szintén bélelzáródáshoz vezet.

Bélcsavarodás: A paralitikus ileusz reflexes formájának pontos mechanizmusa nem ismert. Hasi műtét után a bél átmeneti bénulása szokványos jelenség. Kialakulásában a hashártya húzogatása által kiváltott reflex és elektrolitzavarok is közrejátszhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a bélelzáródás súlyossága és kezelése nagymértékben függ az okától, mely rendkívül sokféle lehet. Így ha Ön bélelzáródásra utaló tüneteket tapasztal, javasolt mihamarabb orvoshoz fordulni és utána járni a kiváltó oknak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Bélelzáródás diagnózisa

A bélelzáródás diagnózisának megerősítéséhez általában többféle diagnosztikai teszt szükséges, azonban a hasi ultrahang kiemelt szereppel bír. A további diagnosztikai módszerek szintén fontosak a bélelzáródás felismerésében.

Fizikális vizsgálat: Az orvos által végzett fizikális vizsgálat során megvizsgálják a hasat és érzékelik a feszülést, a görcsöket vagy a kóros rezisztenciát. Általában a fizikális vizsgálat az első lépése a bélelzáródásra utaló tünetek kivizsgálásának, melyet egyéb képalkotó módszerek követnek.

Röntgen: Az egyszerű hasi röntgenfelvétel segít a bélelzáródás diagnosztizálásában, mivel lehetővé teszi a béltartalom és a bélterületek pontosabb szemügyre vételét és kivizsgálását.

CT-vizsgálat: A hasi CT-vizsgálat segítségével az orvos részletesen meg tudja vizsgálni a bélelzáródás helyét, kiterjedését, súlyosságát és okát.

Endoszkópia: Az endoszkópia során egy vékony, rugalmas csövet vezetnek be a szájon vagy a végbélen keresztül a bélbe, és ez lehetővé teszi az orvos számára a bélfalak közvetlen megtekintését.

Hasi ultrahang: A hasi ultrahang vizsgálat kiemelt jelentőséggel bír az orvosnak abban, hogy megnézze a hasi szerveket és érzékelje az esetleges elzáródást.

Laborvizsgálatok: A laborvizsgálatok segítenek az orvosnak a bélelzáródás okának meghatározásában, valamint a beteg állapotának monitorozásában.

A fenti vizsgálatok egy vagy több kombinációja segít az orvosnak a bélelzáródás helyének és okának meghatározásában, és segít a megfelelő kezelési lehetőségek kiválasztásában.

Kapcsolódó cikkünk

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Hasi ultrahang szerepe bélelzáródás esetén

A hasi ultrahang vizsgálat rendkívül fontos a bélelzáródás diagnosztizálásában, mivel segít a hasi szervek és a bélterületek vizualizálásában és pontosabban érzékelhetővé teszi az esetleges elzáródást. A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotó módszer, amely segít a bélelzáródás okának azonosításában és a kezelési lehetőségek meghatározásában.

A hasi ultrahang vizsgálat során egy ultrahangos érzékelőt helyeznek a hasra, amely hanghullámokat bocsát ki a testbe. A hasi ultrahang során ezek a hanghullámok visszaverődnek a szervekről és a bélterületekről, majd a visszavert hanghullámokat az érzékelő érzékeli és átalakítja képpé, amelyet az orvos szakmai tudásával értékelhet.

A hasi ultrahang vizsgálatot általában az elsődleges vizsgálati módszerként alkalmazzák a bélelzáródás gyanúja esetén, mivel az orvos gyorsan elvégezheti és nem igényel előkészületet. A hasi ultrahangvizsgálatot azonban gyakran kombinálják más diagnosztikai módszerekkel, például a röntgenvizsgálattal, CT-vizsgálattal vagy endoszkópiával, hogy a lehető legpontosabb diagnózist és kezelési lehetőségeket kaphassák.

Bélelzáródás kezelése

A bélelzáródás kezelése általában sürgősségi beavatkozást igényel, mivel a bélelzáródás állapota akár rendkívül súlyossá válhat és akár életveszélyes is lehet. A kezelési lehetőségek a bélelzáródás okától és súlyosságától függenek, de általában a következő lehetőségek közül választanak.

Műtét: A bélelzáródás súlyosságától és okától függően lehet, hogy a sebészeti beavatkozás a legmegfelelőbb kezelési lehetőség. A műtéti beavatkozás során az orvos eltávolítja a bél elzáródását okozó akadályt és ha szükséges, részleges vagy teljes vastagbél eltávolítást végezhet.

Endoszkópia: Ha a bélelzáródást okozó akadály enyhébb, lehetőség van endoszkópos beavatkozásra. Az endoszkópos eljárás során az orvos egy vékony csövet vezet be a szájon vagy a végbélen keresztül a bélbe, és eltávolítja az akadályt.

Táplálás: A bélelzáródás kezelésének egyik fontos eleme a megfelelő táplálás biztosítása. Ha a bélelzáródás enyhébb és a betegnek nincs szüksége sebészeti beavatkozásra, akkor az orvos általában orális vagy intravénás táplálást javasol.

Gyógyszeres kezelés: A bélelzáródás kezelésének bizonyos eseteiben az orvos gyógyszeres kezelést is javasolhat, például antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat vagy hashajtókat.

A bélelzáródás kezelésekor az idő nagyon fontos tényező, mivel a helyzet súlyossá válhat, és életveszélyessé is válhat egy bélelzáródás. Ezért fontos az, hogy a beteg azonnal orvosi segítséget kérjen, ha bármilyen bélelzáródásra utaló tünetet észlel.

Bélelzáródás lehetséges szövődményei

A bélelzáródás számos lehetséges szövődményt okozhat, ha nem diagnosztizálják és kezelik időben. Az alábbiak gyakori szövődményei lehetnek a bélelzáródásnak.

Bélperforáció: A bélelzáródás által okozott nyomás a bél falának megrepedését okozhatja. Ez a bélperforáció súlyos szövődmény, amely súlyos fertőzésekhez is vezethet.

Bél ischaemia: A bélelzáródás által okozott vérellátási problémák a bél falának károsodását okozhatják, amely végső soron bél ischaemiához vezethet. Ez egy súlyos állapot, amely súlyos szövődményeket okozhat, mint például bélperforáció, bél nekrózis és szepszis.

Bél nekrózis: A bélelzáródás által okozott vérellátási problémák a bél szövetének elhalását okozhatják. Ez a súlyos szövődmény halálos kimenetelű is lehet és sebészeti beavatkozást igényelhet.

Szepszis: A bélből származó baktériumok a bélperforáció vagy a bél ischaemia során átjuthatnak a véráramba és szepszist okozhatnak. Ez egy életveszélyes állapot, amely sürgős orvosi beavatkozést igényel.

Veseelégtelenség: A bélből származó toxinok és anyagcsere-termékek felhalmozódhatnak a véráramban és károsíthatják a veséket, ami pedig veseelégtelenséghez vezethet.

Ezek a bélelzáródás súlyos szövődményei, amelyek életveszélyesek lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy ha Ön bélelzáródásra utaló tüneteket tapasztal, akkor minél előbb orvosi segítséget kérjen. Az időben diagnosztizált és kezelt bélelzáródás általában jól gyógyítható és a szövődmények kockázata jelentősen csökkenthető.

Téma szakértői

Dr. Kreiss Ádám

Dr. Kreiss Ádám

radiológus
Dr. Horváth Ilona

Dr. Horváth Ilona

radiológus
Dr. Fehér György

Dr. Fehér György

radiológus

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok